за детските градини и таксите

• 8 240
  • 179
  •   1
Отговори
# 15
Lara и Рокси, авторката пита как да си оправим държавата, а не как държавата ще и помогне. Смяна на държавата явно не е решение. Laughing
Напротив- не я виждам да пита за спрените пари на инвалидите, за забавеното ДДС или за увеличената пенсионна възраст- пита си жената за таксата за ДГ. И аз заради това отговарям по темата.
Ако някой намира упование в празните приказки, кухите фрази или в  плюенето- да си го признае направо:)

# 16
Защо по време на криза в България  се вдигат  цени,данъци,такси,колкото по народа е беден  то толкова повече  държавата ни рекетира.

Защото мнозинството гласувА за малоумници, затова.

Аман де! Таксите във Варна се увеличиха точно на прага на кризата... Ама нали Станишката каза, че няма да има криза и видш ли нашия кмет се подлъгА. А?

Очевадно си пристрастна, няма да споря с теб.

Няма нужда... Не аз във всяка тема говоря против сегашните. Та ми писна, без да съм пристрастна и гласувАла за тях.

# 17
ти имаш едно дете а аз имам две .Извиняваи, но твоето  дете само 60 лв на месец ли ти струва,вечер не се ли храни,а събота и неделя.Дрехи не купуваш ли ,като излезете не иска ли нещо да   му вземеш?
И ако в София безработицата е малка то тука в Добрич голяма.Лично на мене ми е трудно да плащам висока такса и изнудването на госпожите.
Аз също имам 2 деца  newsm78 и даже малкото ми излиза като разход повече от голямото  newsm78. Иначе не, не ми излиза само 60 лева, но да ти кажа право закуска, обяд, следобедна закуска и забавления 5 дни в седмицата  ми излизат повече от 60 лева ако детето си е у дома. Иначе и дрехи купувам и като излезем иска много неща и по тази причина ми се струва, че целодневното му отглеждане и възпитание би трябвало да струва повече, отколкото солетите и бакуганите му на месец  newsm78. Мое мнение - не задължавам никой с него. За безработицата в Добрич нямам думата (никога не съм живяла там), но да ти кажа тук в Сф не берем парите по дърветата със сигурност и борбата за оцеляване не е по-малка. Аз лично имах 9дни майчинство - 7 бях в болницата и събота и неделя... Ти сигурно си имала повече. Всеки си е избрал града, в който живее и се съобразява с действителността, в която живее. Няма как да се вземат екстрите на малкия град (малки разходи за транспорт, тишина, спокойствие, ниски наеми и т.н.) и екстрите на големия град (т.н. високи заплати). Има си лаф по темата - не може хем това в онова, хем онова в това, хем душата в рая.... п.п. Детски не вземам - някой е решил, че щом бачкам като луда 6 дни в седмицата не заслужавам да се облагодетелствам и от тези пари.
Lara ,  Peace. Много рядко средащ разумни доводи в нета и те поздравямам за поста.

# 18
  • Canada
Да разбирам ли, че държавата е длъжна да гледа децата на adesto безплатно?
Може би и дрехите да им купува и да осигурява безплатна доставка на храна през почивните дни?
Който си има деца, трябва да си ги гледа! Като не може, се намесват социалните и децата отиват в дом, където държавата поема гореизброените грижи.
На мен не ми изнася да плащам 1000$ на месец за градина на малката ми дъщеря и още към 400$ за детегледачка за голямата преди и след училище (до 12 годишна възраст нямам право да си оставя детето само в къщи, а до 14 год. няма право да бъде оставено само в къщи с друго дете) и за това си ги гледам аз. Да, не можем да си позволим много неща с една заплата, но децата са си мои и са моя и на баща им грижа и отговорност, а не на държавата.

# 19
затова сме на този хал и ние и държавата.децата са си мои но те са и  българчета нали така?Аз не претендирам че държавата трябва да ми ги гледа и издържа ,ние със съпруга ми можем и сами,аз обвинявам държават,че не ми осигурява работа и  че по време на криза и голяма безработица вдига всички такси.В някои държави намалиха всички данъци за да могат гражданите да оцелеят,а при нас е винаги обратното.А вие едва ли не сте съгласни дори таксата да стане 100 лв пак ще сте доволни.Защо така се примирявате и се радвате  едва ли не да ви обират ,явно са ви дълбоки джобовете  и ви е широко около врата
 newsm78

# 20
adesto къде са намаляли данъци ,че и всички при това или просто си пишеш?
Ако ти считаш ,че с таксата за детска градина държавата те обира спри си децата наистина.
На мен в Русе за пълен месец детската ми излиза около 60лв. и не се чувствам обрана.

# 21
Препоръчвам на авторката да се премести в темата на Добрич в По градове, защото тук се гледа само или поне предимно от вишката на Сф....

Второто дете е на половин такса, независимо дали е в същото заведение или в друго на територията на Общината...Съвсем, ама съвсем е различен въпросът за това, че щели да подобрят храната..Що ли не им вярвам.. ooooh!

А за неразбиращите ще кажа, че никой не вярва на обещанията за по-добри условия в градините, които ще бъдат възможни от такса 50лв./дете, щото аз ако знам, че ще го хранят наистина здравословно - ок - нямам против детските ми да заминават за такси...обаче... newsm78

# 22
Точно днес прочетох, че се планира вдигане на таксата в Добрич заради одобрен НОВ рецептурник за храна, който включва повече риба, плодове, пълнозърнест хляб и т.н. Ако това е идеята, чудно кой ли би имал нещо против?!?

# 23
Чудесно, нали?
BirdsFlu, а тази статия и по-конкретно мнението на РИОКОЗ да ти е попаднала?
Кметът предлага таксата за ясли и градини в Добрич да стане 50 лева

С нас не е съгласувана нова стратегия за хранене в детските ясли и градини, както и в млечна кухня, каза за Дарик Васил Кожухаров от РИОКОЗ-Добрич. Менюто на децата се одобрява за 6 месеца напред от здравната инспекция. В него преобладават пилешкото месо и каймата наистина, но пресни плодове и зеленчуци се дават редовно и досега, каза Кожухаров. Той смята, че внедряването на нови обстоятелства в храненето, като добавяне на други видове месо, означава, че трябва да има ново меню, което да се съгласува със специалистите от РИОКОЗ, но такова съгласуване за момента не е правено.

И едва ли някой ще си помисли, че няма пресни плодове и зеленчуци, но ви уверявам, че въобще не ги дават толкова редовно, колкото се стремят да убедят обществото....

...тука корабче плува ли... Mr. Green

# 24
От държавата има още много какво да се иска, но не ми е ясна тази претенция за ниски такси.
Както беше казано по-напред, ходенето на градина не е задължително. То е услуга, която държавата предлага и от която човек ако иска се възползва, ако не иска, не се възползва.
Силно подкрепям всякакви инициативи и протести, когато са основателни. В случая не разбирам на какво основание се настоява за ниски такси в градините. Смятате, че целодневното гледане на децата ви не струва 50 лв на месец? А колко струва според вас? Данъкоплатците трябва да осигурят безплатно гледане на децата по градините ли? А те дали ще са съгласни?

# 25
В нашата детска дават плодове всеки ден, само че...четвърт ябълка, четвърт банан, компот...някои плодове успяват и по- надребно да ги нарежат и дават по по- малко

# 26
Доколкото ми е известно, ние съвсем не плащаме реалната сума за престоя на децата ни в ДГ.
Немалка част се поема от Общината.
Не виждам причина да сме недоволни.

# 27
Детските дето ми ги плаща държавата не ми стигат да си платя таксата за детската градина,

Shocked ама нито детските, нито държавата са длъжни да покриват таксата за ДГ.

'Имането' на две деца не е задължително принципно.  Thinking
Много ме учудва, не точно и конретно в тази тема, как хората се оплакват 'с две деца сме, мизерстваме, с две деца сме, много сме закъсали, с две деца сме, дадохме 50 лв за лекарства тоя месец' ... ми защо имат по две тогава?  Laughing

П.П. Не говоря от името на заможна, и на нас ни е трудно, ама се оплаквам само и единствено на себе си, дори не на мъжа си /защото той прави каквото може/, и на никой друг. Не рева нито да роднини, нито на форума, нито на социалните,  нито на детската градина. Нали има т.нар. 'семейно планиране', има и предпазни средства Crazy

# 28
  • Ямбол
Тук учудващо съм съгласна с Вергилия.
Детската градина не е задължителна.
И да, когато не мога да плащам градина не си записвам децата там, а ако не мога да ги гледам, то не ги предвиждам изобщо.
Освен това изнудването от госпожите, за което се споменава и което е масово за разни материали, не е регламентирано никъде и никой не е длъжен да дава. Аз спрях.

# 29
Тоест, 75 лв. са ти много да ти отглеждат 2те деца newsm78 При положене, че не работиш.

,аз обвинявам държават,че не ми осигурява работа

Държавата не е длъжна да ти осигурява работа. Но може да опиташ в Куба или Северна Корея.

Общи условия

Активация на акаунт