за детските градини и таксите

• 8 272
  • 179
  •   1
Отговори
# 75
Кой казва, че 40 лв. такса е много? Къде го прочете това, може ли линк?

# 76
Авторката каза. Не 40, а 50лв, извинявам се!

# 77
  • София

За Добрич наистина е много!

Това са данни от 2008:

"442 лв. е била средната работна заплата през третото тримесечие на 2008 г. в област Добрич, съобщават от регионалното териториално статистическо бюро в Добрич. Според размера на месечните възнаграждения областта заема четиринадесето място от 28-те административни области, при средна стойност за страната - 523 лв. ''

А сега как е, не ми се мисли!
Вероятно около 350. Смятайте колко е 50 от 350.
И то ако има работа.

# 78

За Добрич наистина е много!

Това са данни от 2008:

"442 лв. е била средната работна заплата през третото тримесечие на 2008 г. в област Добрич, съобщават от регионалното териториално статистическо бюро в Добрич. Според размера на месечните възнаграждения областта заема четиринадесето място от 28-те административни области, при средна стойност за страната - 523 лв. ''

А сега как е, не ми се мисли!
Вероятно около 350. Смятайте колко е 50 от 350.
И то ако има работа.
Всъщност детските добавки ще и покриват градината за двете деца ще си донажда 5лв.

# 79
Добре, а колко трябва да е? 5лв добре ли е?
Какво искаме ние? Всичко да ни е без пари?

и, моля не ме разбирайте погрешно. Ние живеем с много малко пари /квартира, аз не работя и вече не взимам майчински/, но това не ме кара да мисля че ДГ трябва да ми е безплатна.

# 80
Добре де, защо си мислите, че ако някой изкарва повече пари от вас, той е виновен за всички злини?

В крайна сметка наистина няма начин всичко да е по вкуса на всеки. Аз за стотен път го пиша, нямам нищо против да има система от социално подпомагане, нямам нищо против детските, нямам нищо против опрощаването на таксата за социално слаби, за плащането на 50% за второ дете и т.н. Но все пак, отворете си и вие очите. Всички, чиито деца посещават ДГ ли са с доходи от 240 лв?
Как да работи този с 500 лв заплата, който би внасял 50 лв в държавната хазна, ако местата в ДГ са заети от деца на безработни?
Пиша в много теми в този форум и с огромно съжаление мога да твърдя че има достатъчно много деца, посещаващи ДГ, чиито майки не работят съвсем умишлено, или просто плащат минималната такса от петдесетина лева за да си пазят място.

# 81
не трябва да е безплатна, но трябва да е една поносима сума спрямо МРЗ
Освен това е услуга, която реално се поема от общината/държавата, но се заплаща общинска такса за ползването й, която не покрива всички разходи
Поради тази причина сумата за такса и сумата за издръжка на децата не са свързани по никакъв начин, а в случая се вдига таксата при намаляване на субсидията, което е- съгласете се, нелепо

# 82

Поради тази причина сумата за такса и сумата за издръжка на децата не са свързани по никакъв начин, а в случая се вдига таксата при намаляване на субсидията, което е- съгласете се, нелепо

Това къде го пише?

# 83
Кое точно, че не са свързани или че сумата за издръжка се намалява?
първото- в закона , второто- от бюджета на общините

# 84
Че общинската субсидия се намалява.

В бюджета на коя община?
В столичния конкретно, в публично публикуваните официални цифри, сумата е обща - за всички деца. Освен това сумата за текуща издръжка се дава отделно от капиталовите разходи и за мен е трудно да изчисля дали е увеличена или намалена общинската и държавната издръжка на дете. Освен това не знам кое е по добре- дали да се увеличи таксата и да се строят повече градини или да си седи така и да не се увеличават бройките. Моето мнение очевидно не е меродавно, щом не работя за 240 лв.

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 13:41 от Рокси

# 85
Конфликтът приети  с/у неприети е супер грозна картинка!
Дай сега тия с неприетите да злобеят срещу тия с приетите щото..
Ми дай тогава да се почваме:

А как няма да злобеят. Ти плащаш 40 лв. , ходиш си на работа и изкарваш доста повече, а друг трябва да плаща 400. 

# 86
  • гр. Шумен
Как да работи този с 500 лв заплата, който би внасял 50 лв в държавната хазна, ако местата в ДГ са заети от деца на безработни?
Пиша в много теми в този форум и с огромно съжаление мога да твърдя че има достатъчно много деца, посещаващи ДГ, чиито майки не работят съвсем умишлено, или просто плащат минималната такса от петдесетина лева за да си пазят място.
А, за това и аз се бях ядосала миналата година, когато се сформираха групите в градината. Слава Богу живея в град, в който няма проблеми по принцип с детските градини като цяло, но има проблем с това, че в 4-5 градини се изсипва целия град (или поне има мерак да го направи), защото се водят "елитни". Имам нещастието да живея в квартал с 2 такива градини и в един момент, ако не си достатъчно бърз за подаването на документите може да се получи, че работиш и живееш в квартала, а трябва да водиш детето си през девет планини в десетата. Това между другото. Иначе наистина мисля, че ако една майка не работи и няма намерение да работи (не броя тези, които временно са изпаднали от влака и търсят начин да започнат пак работа), е по-добре да си гледа децата, а не да ги дава на детска градина, за да може да си живее живота.
Всъщност в София няма ли изискване родителите да са работещи, за да им приемат детето в градината (или поне това не носеше ли точки някакви). Помня, че направиха някаква точкова система, дажи мися, че с предимство се ползваха деца на работещи в системата на образованието, което честно, не ми се струва съвсем редно.
Колкото до детските (защото и това се споменава често и е повод за конфликти), винаги съм казвала, че ВСИЧКИ ДЕЦА трябва да получават такива. Освен ако не се въведе някакво семейно облагане.
Трещерица, откъде си сигурна колко изкарва жената, в тия времена доходите паднаха и то рязко (на много места спасяват работни места с намаляване на заплатите). ДЪрленето тук става наистина гадно.

# 87
Не знам, ама това със сайтовете... който няма интренет, няма право. Хубаво си беше едно време - по адресна регистрация.

# 88
  • София
Тоест, 75 лв. са ти много да ти отглеждат 2те деца newsm78 При положене, че не работиш.

,аз обвинявам държават,че не ми осигурява работа

Държавата не е длъжна да ти осигурява работа. Но може да опиташ в Куба или Северна Корея.
Тук си малко в грешка:
Чл. 48.
(1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.

Иначе по въпроса с таксите - може да са малки, но не е сега момента за вдигането им. И стига с това държавата не е длъжна да ни гледа децата. Субсидиите откъде се вземат - от нашите данъци пак. Да не говорим че сегашнте увеличения реално няма да подобрят условията в ДЗ, а ще облекчат Общините.
Държавата се грижи за създаване на условия, а не осигурява работа.

Дали пък в общините не живеят и хора, които нямат деца във възраст за ДГ, които да искат да се увеличат субсидиите за например средното образование или пък за пътища? Докато си гледате собствения ъгъл ще сте все онеправдани и ощетени.
Според теб, какво означава да ти осигури условия за работа?

И аз ако нямам кола примерно, мога да не искам парите ми да отиват за пътища. Или ако въобще нямам деца, въобще да не искам да се дават пари за образование. Кой сега гледа от своя си ъгъл?
И Анна не мисли, че единственият ангажимент на държават е да плаща субсидии на ДЗ. Но мисли, че Общината (даже и това не сте разбрали, ама важното е да пишете) е да си поема ангажиментите към гражданите плащащи данъци на нейна територия. А не да си ги прехвърля на родителите. Защото държавната субсидия не се променя, издръжката на дете остава същата, но се променя цената на услугата. Познай къде ще отидат парите на родителите.

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 15:42 от Aннa

# 89
Хм,в София досега е било евтино,не се оплаквайте WinkВ нашият дълбоко провинциален град таксата за градина още от преди 2 години е 54лв.В тази такса се включва една измислена от кмета "постоянна месечна такса"от 12лв.,която ходи не ходи детето,трябва всеки месец до 10-то число да си я платил.

Общи условия

Активация на акаунт