за детските градини и таксите

• 8 239
  • 179
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Еее, Дилянка, с вдигането на таксите аз наистина се надявах нещата да се оправят именно по отношение на храната  Confused Цитирах нашата директорка, която в началото на годината ни обясняваше как с "лев и еди колко си " на дете се опитват да направят приемливо меню  Peace Като държавни служители, се надявам парите за учителите и другите разходи все пак да се покриват от държавата и общината. Къде е млякото, вЕрно, тогава !

# 136
  • София
Директорите са между чука и наковалнята.
От една страна сме ние родителите, които искаме нещо по-добро за децата си.
От другата са държавата и общината, които много трудно дават парите, които по принцип се полагат на градините.
В първата тема за повишаването на таксите Холограма беше разкрила и това, че все още не са приведени държавните пари за миналата година!
Общинските пък, ги намалиха, именно за сметка на вдигане на таксите за родителите!

И директорите се чудят и те как да скърпят бюджета.

# 137
  • Ямбол
....
И директорите се чудят и те как да скърпят бюджета.
Все се чудят и все накрая имат икономии.
Значи някои успяват, а други са свикнали да си просят от родителите, не само да просят, а и да изнудват. Някои не стават за този пост и трябва да се разбере това от онези, които ги назначават. А това скоро няма да стане, докато родителите доброволно дофинансират градините, но иначе се оплакват, че са им вдигнали официалната такса.
Който не може да управлява - да си ходи, желаещи и можещи със сигурност има, само че няма кой да им даде шанс, заради такива протежета като сегашните.

# 138
От държавата има още много какво да се иска, но не ми е ясна тази претенция за ниски такси.
Както беше казано по-напред, ходенето на градина не е задължително. То е услуга, която държавата предлага и от която човек ако иска се възползва, ако не иска, не се възползва.
Силно подкрепям всякакви инициативи и протести, когато са основателни. В случая не разбирам на какво основание се настоява за ниски такси в градините. Смятате, че целодневното гледане на децата ви не струва 50 лв на месец? А колко струва според вас? Данъкоплатците трябва да осигурят безплатно гледане на децата по градините ли? А те дали ще са съгласни?

Много съм съгласна с написаното .
И честно казано омръзна ми все някой да реве - таксите за ДГ им били високи , бавели им детските ... Че то ако сте опрели само до тези детски , проблемите са ви много по - големи . Ама на такива хора , които чакат все държавата да ги оправя и Господ не може да им помогне .
П.п. Не взимам детски , таксата в ДГ ми се струва напълно приемлива и ако някой от Добрич / примерно / има възражение , ако иска може да се сменим за един месец ... Twisted Evil Понеже в София парите растат по дърветата ...

# 139
  • София
Ох, защо някои хора не разбират системата?

ОК, махаме държавата, махаме общината и правим всички градини частни.
Такса - 20 лева на ден - 400 лева.
И тогава какво става?
Майките си остават вкъщи да си гледат децата, зашото им излиза по-евтино.
И какво от това?
Ами - децата не се социализират, седят си вкъщи по цяла зима.
Майките - и те.
Всеки си гледа децата както знае и както може.
Майките не ходят на работа и не правят пари и не плащат данъци.

А сега помислете каква ще е тая държава?
Нещо като Америка?
Е да ама татковците не вземат хамерикански заплати.

# 140
Пробвай да мислиш в тази посока- желанието да имаш нещо по добро те движи напред и те кара да произвеждаш все повече и повече.
Философията 'от всеки според възможностите, на всеки според потребностите' не води до добри резултати очевидно.
Ако се огледаш в голяма част от развитите европейски страни ще видиш, че има сегментация на всякакви видове стоки и услуги. Общинските/държавните ДГ са за децата на емигрантите и бедните. Това е. Ако искаш детето ти да посещава добра ДГ/училище си налягаш парцалите, работиш и плащаш. Ако искаш да живееш добре- също.

# 141
  • София
Ми като ни плащат като на емигранти в собствената ни държава, така ще е.

# 142
 ooooh!
а защо не пробваш в друга страна, ако смяташ че тук ти пречи само държавата?
Наистина ми е интересно, не се заяждам.

# 143
 мен спецялно таксата ме устройва но ме е яд за тия прословути 5лв.защо?защото тия 5лв.не влизат в детската градина а към общината,нима сме длъжни и общината да подържаме с тия наши заплати от 270-300лв

# 144
мен спецялно таксата ме устройва но ме е яд за тия прословути 5лв.защо?защото тия 5лв.не влизат в детската градина а към общината,нима сме длъжни и общината да подържаме с тия наши заплати от 270-300лв
Не ми се вярва да издържате общината с такси от детската градина при условие ,че тя я субсидира също.
Освен тези 5лв . друго какво плащате?

# 145
Пиша ви от Добрич.Аз също не съм съгласна с увеличението на таксите.И сега ще ви обясня.По Коледа общината затвори детските градини за близо месец,но според общината това били само 11 работни дни и щяла да спести 100 000 лв,а за яслите 30000 лв.А ги посещавали 300 деца.Според моите сметки едно дете излиза на общината 1000 лв.Така общината ще спестява 700 лв.Ок,аз предлагам да даде на майките 300лв и те ще стоят вкъщи и ще си гледат децата.Ако нямах кои да ми помага аз трябваше да напусна работа.Ето така ми помага общината.Сега обаче тези икономии ги няма.
Вдигнаха таксите ,за да е по хубава храната им,която включва намазана филия с лютеница.Съответно от РИОКОЗ казаха ,че с тях не е съгласувано нов меню.Което означава че ни прецакват.Съгласна съм че с50 лв на месец вкъщи не се гледа дете,ама аз нямам избор.Ако не съм на работа няма да си пусна детето.Сега трябва да плащаме и тогава когато детето не ходи-30 лв,само че никъде не пише ,че детската е задължителна.Тук в Добрич нямаме проблемите като в София да чакат деца и да няма места в детските градини.По скоро си мисля,че го правят за да си прибират таксите и да си пълнят бюджета.Аз имам две деца,но не мога да ползвам преференции,защото каката е ученичка и съответно не посещават едно и също учебно заведение.
В Добрич наистина  заплатите са ниски - между 250 и 300 лев.А също и безработицата е голяма - ако единия е на работа ,другия не е,а има и семейства дето не са им изплащали по 3-4 м заплата.Е,как помага общината на хората?Ми,не им помага.Тя по скоро тормози хората

# 146
  • София
Аз също съм имала тежки моменти в живота си, едва сме събирали парите за таксите в детската/тогава децата бяха две, породени/, но никога не съм имала нагласата, мисленето, че някой ми е длъжен и трябва да ми помага. Нито държавата, нито общината, нито родители и близки.
По принцип нямам социално мислене. Смятам, че "големите" хора трябва да се грижат сами за себе си. Не изключвам изобщо изпадането на семейство или част от него в непредвидена ситуация, както и помощ за стъпване на крака, но не мога да приема това, че таксите за градините са такъв вид помощ!

# 147
не таксата да ми е помощ.самата инстанция община трябва да е в  помощ на гражданите си,а не да мисли как да вдига такси и данъци.знаете ли януари месец трябваше да ходим на кънки,защото цял месец общината нямаше време да почисти,нищо че вдигнаха такса смет.а пък вие в София на 3см. сняг и започвате да ревете,че не е почистено.Тук беше 50 см. сняг.За това говоря,че след като вдига такси,трябва да направи нещо.Знаете ли ,че базите не са подържани от 30 г.Знаете ли ,че децата ни спят в леглата от нашето време,знаете ли че в двора освен две катерушки няма нищо друго.Ама вие в София какво ли знаете за провинцията.Не става въпрос толкова за 50 лв.,а че не влагат никъде.И моля дами ако не сте от Добрич и не сте разбрали смисъла не пишете.Очевидно си пращате децата на детска за да имате време за кафета и да не занимавате с тях.

# 148
Ми като ни плащат като на емигранти в собствената ни държава, така ще е.

На легалние емигранти в Канада плащат като на всички останали граждани. Така че такова сравнение е неуместно.
Ако говориш за гастарбайтери си права, но има разлика от небето до земята между двете категории.

# 149
Аз искам да попитам имали такова нещо.Дъщерями февруари месец имаше 5 присъствени дни в градината,поради дълго боледуване.Отивам да видя каква и е таксата,таксата и е 30лв.Попитах защо при полужение че има 5 дни,присъствени такасата и е толкова.Те ми казаха че наредбата е по малка такса от 30лв.няма.Идва или не на на градина задължителната и сума е 30лв.Наистина имали такова нещо.

Общи условия

Активация на акаунт