Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Декларацията за напускане на страната

 • 140 291
 • 786
 •   1
Отговори
Имам следния въпрос:
Искам от бащата на детето ми да издаде нотариално заверена декларация за напускане на страната на детето. Живеем в различни градове и когато той е отишъл да прави това при нотариус са му поискали оригинала или нотариално заверено копие на акта за раждане на детето. Нужно ли е това... защото аз се опасявам от "нелоялни" действия от него ако притежава заверено копие от акта за раждане..
Благодаря предварително за отговора!

# 1
 • Мнения: 2 735
Имам следния въпрос:
Искам от бащата на детето ми да издаде нотариално заверена декларация за напускане на страната на детето. Живеем в различни градове и когато той е отишъл да прави това при нотариус са му поискали оригинала или нотариално заверено копие на акта за раждане на детето. Нужно ли е това... защото аз се опасявам от "нелоялни" действия от него ако притежава заверено копие от акта за раждане..Благодаря предварително за отговора!

Поздравления за това, че бащата дава декларация!

Да, необходимо е да покаже акт за раждане на дето - оригинал. Предполагам, че може да представи и дубликат на акта за раждане, издаден от общината по местоживеене на детето. Отиди в общината по твой постоянен адрес и поискай да издадат дубликат на акта за раждане на детето, кажи им за какво ти трябва, и го прати на бащата.

Той и бащата може също да отиде в общината по постоянния адрес на детето /това е и твоя постоянен адрес/ и да поиска да му издадат дубликат на акта за раждане на детето, но си е разкарване за него.

Не разбирам от какви "нелоялни" действия се притесняваш newsm78, а той и без теб може да си набави дубликат на акта за раждане на детето, който пък за какво нелоялно може да му послужи Rolling Eyes

п.п. предполагам, че постоянният ти адрес е в насел.място, където е и месторождението на детето?

# 2
 • Мнения: 7 325
Аз да нямаш притеснения най добре отидете двамата при нотариус ( преди време ние водихме дори детето с акта му за раждане ). Скоро ми се наложи да ползвам услугите на нотариус и трима различни ми казаха 3 различни неща ( не става въпрос за дете ), къде беше истината така и не разбрах. А акт за раждане, до колкото знам може да си изкара без особени проблеми ако е решил да ти навреди нещо ( макар че се съмнявам да е възможно ). Най добре питай в темата на Тайс, адвокат ще ти даде по адекватен отговор.  

# 3
 • Мнения: 448
Аз като адвокат нека да дам адекватен отговор- действително при заверяване на декларацията се изисква оригинал на акта за раждане на детето, тъй като на гърба на декларацията нотариусът заверява копие от този акт за раждане, тоест от едната страна е декларацията с подписа на бащата и нотариалната заверка на този подпис, а от другата е копие от акта за раждане с нотариална заверка на верността на преписа.

# 4
Благодаря за поздравленията! за съжаление разрешителното ще бъде издадено със срок на валидност ( и то твърде кратък)- бащата иска така след 4,5годишни борби.
под 'Нелоялни' действия имах предвид че ако иска да навреди когато детето е при него , може да фалшифицира разрешение от мен и да изведе детето извън граница.

Ще обмисля варианта да я издаде в мое пръсъствие.

Благодаря за отговорите!

# 5
 • Мнения: 2 735
и аз Благодаря на mandarinka за отговора  Simple Smile този оригинал на акта за раждане е много ценен, направо не искам да си представям какво става, ако недайси го затриеш някъде  Confused

** съжалявам, че е отнело толкова дълго време докато бащата се съгласи детето да пътува за кратко извън страната, но все пак си успяла да постигнеш това. Дано сега като види, че не е толкова страшно детето да попътува малко се съгласи това да става по-често при възможност.

"под 'Нелоялни' действия имах предвид че ако иска да навреди когато детето е при него , може да фалшифицира разрешение от мен и да изведе детето извън граница."
Това с фалшифицирането е доста сериозно, ти си познаваш човека най-добре, но мислиш ли, че той наистина би предприел такова нещо (?)

Ако искаш да си сигурна, че няма да те размотава с декларацията, разберете се да отидете заедно при нотариус.
От личен опит мога да споделя, че бащата на дъщеря ми ме беше разигравал доста докато стигнем до паспортната служба. Баща ми тогава успя някак си да го убеди. А за декларация-съгласие....имам съдебни решения, заместващи неговото съгласие.

Аз съм дала декларация-съгласие на баща ми и също на майка ми, че те могат да придружават дъщеря ми/тя да пътува с тях извън България. При нотариуса отидохме с баща ми /първия път/ и с майка ми /втория, когато дадох декл., че може да пътува с майка ми/.

# 6
 • Мнения: 4
Привет и от мен;-)
Мноооггоо ми е болна тази тема с декларациите. На нас ни я дават на "парче" т.е с по няколко месеца давност (но не си плаща мес. издръжка 30 лв. от години). Сами разбирате, че ако изискам по съдебен път издръжката ще видя декларация "през крив макарон"-както БНД казва.
Бях чела някъде, че след влизанета на БГ в Шенген от 2011г. вече няма да е необходима "златната" декларация;-), някои от вас мили майки, знае ли нещо?

# 7
 • Мнения: 448
Много странно защо всички чакате на благоволението на бащата. Има си процедура по заместване на съгласието му от съда. Нито е сложно, нито е скъпо.

# 8
 • Мнения: 310
Много странно защо всички чакате на благоволението на бащата. Има си процедура по заместване на съгласието му от съда. Нито е сложно, нито е скъпо.
Мандаринка явно това не се знае от повечето хора, лично аз също не знаех че има такъв начин може ли малко повече инфо.

# 9
 • Мнения: 2 735
Привет и от мен;-)
Мноооггоо ми е болна тази тема с декларациите. На нас ни я дават на "парче" т.е с по няколко месеца давност (но не си плаща мес. издръжка 30 лв. от години). Сами разбирате, че ако изискам по съдебен път издръжката ще видя декларация "през крив макарон"-както БНД казва.
Бях чела някъде, че след влизанета на БГ в Шенген от 2011г. вече няма да е необходима "златната" декларация;-), някои от вас мили майки, знае ли нещо?

krems , ако пътуваш за страна от Шенгенското пространство няма да има проблем, на вътрешните граници няма граничен контрол. На летищата могат да поискат документ или да направят справка, че ти си родител на детето при съмнение за нередност...

http://eur-lex.europa.eu/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi!celexplus!prod!CELEXnumdoc&numdoc=32006R0562&lg=bg

Регламент (ЕО) № 562/2006 на Европейския парламент и на Съвета
от 15 март 2006 година
за създаване на Кодекс на Общността за режима на движение на лица през границите (Кодекс на шенгенските граници)

6. Непълнолетни лица
6.1. Граничната охрана обръща специално внимание на непълнолетни лица, независимо дали пътуват със или без придружители. Непълнолетните лица, които преминават външна граница, подлежат на същите проверки при влизане и излизане, както и възрастните лица, съгласно предвиденото в настоящия регламент.
6.2. В случай на непълнолетни лица с придружител граничната охрана проверява дали лицата, придружаващи непълнолетното лице, имат родителски права, особено когато непълнолетните се придружават само от едно възрастно лице и съществуват сериозни основания да се предполага, че те могат да са незаконно отстранени от попечителството на лицето/ата, които законно упражняват родителски права над тях. В последния случай граничната охрана извършва допълнително разследване за установяване на всякаква непоследователност или противоречия в предоставената информация.
6.3. В случай на непълнолетни лица, които пътуват без придружител, граничната охрана обезпечава чрез цялостна проверка на пътните и подкрепящите документи, че непълнолетното лице не напуска територията против волята на лицето/ата, което има родителски права над него.


Често ли пътувате извън България? Мислила ли си варианта да разрешиш нещата по съдебен път?

# 10
 • Мнения: 448
Понеже аз самата доста пътувам, а също като вас съм разведена с малолетно дете, независимо от правилата и на вътрешните, и на външните граници искат такава декларация, дори да оставям ксерокопие от нея. Има известна логика при положението в нашата страна.

Та, обяснявам по-подробно за заместването на съгласието на бащата от съда за напускане на страната. Това е особено съдебно производство-охранително, компетентен е районния съд - брачна колегия, и с подаване на пакет документи от майката или респективно бащата, съдът замества с определение съгласието на другия родител. Действително, има срок-най-често 1 година, но може да се повтаря процедурата.

# 11
Може ли по подробно какви документи се изискват от съда? Това трябва да стане в съда в който е протекъл развода или по местоживеене на майката+детето(защото аз съм го сменила след развода)?  bouquet

# 12
 • Мнения: 448
От вас се иска само акт за раждане на детето. Другото е работа на нас, адвокатите.  Peace

# 13
 • Мнения: 310
Мандаринка мерси  за информацията Peace

# 14
 • Мнения: 4
Zon и Mandarinka, благодаря за инфото. Ние също сме от малкото щастливци, които в тези условия имаме възможност да излезем в чужбина на екскурзия, но само като дойде момента да искам декларация ...как да ви кажа, много силни чувства нахлуват в мен, защо да се моля на някой който само генетично е баща на детето ми, а всички останали нужди са изцяло и само мой приоритет?Това е само риторичен въпрос, тук разведена ли си ще си береш парсата сама!
Въпроса ми е за колко време е нужно за заместване на съгласието му от съда?
Благодаря ви;-)
 

Общи условия

Активация на акаунт