ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 46 933
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 600
...Сигурно не се изразих ясно. Другите искания са си едно на ръка - за контрола, етикетирането, общественото участие. Що се отнася до това, дали законът сега съдържа уловки - нали уж наши юристи казват, че поне в частта по чл. 79 и 80 няма фактическа разлика със стария закон...

Не знам откъде съдиш за чл. 79?

Каза се, че щели да оправят техническите грешки за затягане на контрола за лабораториите.
Има и едни етикети да оправят - пак заради затягане на контрола, отделно ЕК иска възможност да упражнява контрол преди някоя държава да одобри някое ГМО, както и контрол след това - след като някоя държава одобри някое ГМО, но друга държава възрази. Пак заради затягане на контрола.

Е?

# 601
Според мен на президента днес не му е работела прес службата. Очевидно не е знаел за резултата от вчерашното заседание.

Кой знае, може Цецка точно от него да е получила смс  Laughing

# 602

Не го е наложил, защото още не е гласуван законът. Не може да наложи вето на нещо, което още не е прието. По всяка вероятност ще наложи ветото веднага, след като мине на второ четене в залата. Тоест - сигурно другата седмица. Това означава, че се доработва и пак се връща в комисии. Ще трябва да внимаваме от самото начало какво ще преработят, нооооо поне вече имаме тренинг и сме вътре в нещата! Simple Smile

Да, да, така е. Всъщност това е добре, много добре според мен. Това ще ги държи в напрежение, какво точно ще гласуват в парламента. Ние си продължаваме по нашия план.

# 603

Да, да, така е. Всъщност това е добре, много добре според мен. Това ще ги държи в напрежение, какво точно ще гласуват в парламента. Ние си продължаваме по нашия план.

А са смъкнали 30-те км, а сме ги нахакали на Първанката. Тоя човек може ли така да се включи чак като изядохме десерта. Или май усети, че няма да успее да си направи пиар и хвана последния влак.

Щеше да ми е много по-спокойно на душата, ако се беше включил по навреме. Но и сега си отдъхнах де.

# 604
хе-хе,я вижте какво става тук,клипа с ББ и гръмките му лъжи придружен с един искрен коментар пак би рекорда в блог.бг от обед до сега
http://bgzemia.blog.bg/politika/2010/02/19/kakvo-kazva-boiko-a-k … hat-realno.496374

# 605
Много сте интересни, да го бяхте зачеркнали от адресите, на които пращаме декларации и отворени писма, или, за да не го подозират, трябваше да каже "Глейте си работата".

Много ми харесва, когато Бойко Б. се прави, че слуша хората, както и когато Георги П. прави така.
Най ми харесва да го правят едновременно, щото цветните лампички знаете за кого ги е измислил Павлов.

ПП
За коментарите по отговора на президента говорех.

# 606
Моля да разтълкувате какво значи това ".....забранява се за пускане в околната среда ...освен за научно-изследователка дейност" това е перефразирано
кой ви гарантира че няма да цъфне опитно поле 20 000 декара за науна дейност уж????? Не следва ли да се поясни каква е аджеба тая научно изследователска дейност,защото би следвало тя да бъде в лаборатория ,а ако лабораторията е опитно поле то следва да е закрита,не може на открито в никакъв случасй......ако греша моля поправете ме,че вече ме гони параноята с тези каскади по точки и директиви

# 607

А са смъкнали 30-те км, а сме ги нахакали на Първанката. Тоя човек може ли така да се включи чак като изядохме десерта. Или май усети, че няма да успее да си направи пиар и хвана последния влак.

Щеше да ми е много по-спокойно на душата, ако се беше включил по навреме. Но и сега си отдъхнах де.

Не само това, ние трябва да се възползваме максимално от цялата ситуация, вкл. и натиска на президента. Веднага трябва да изготвим документ с нещата, които не успяха да влезнат в закона или изобщо не са били предлагани, например, по спомен:

в чл 7, коя точка беше, Министъра на земеделието предлага двама предатавители на браншови организации. Ние трябва да предложим 4 представителя, най-малко, биоземеделци, зърнопроизводители, фермери, пчелари.

Срокът за разрешителното, трябва да поискаме да се върнат 5 г., защото абсолютно необосновано бяха променени на 10. В директивата си пише "максимум 10", което значи, че може да всяка цифра под 10. 5 г. си е напълно по директивата.

Оформяме предложенията, настоящия текст на проектозакона, предложението, обосновка и можем да ги разпратим до депутати.

Другото е да разпращаме декларацията и да настояваме за нац. стратегия гласувана от НС и независима агенция упражняваща ефективен контрол.

# 608
  • Sofia
подкрепям усилията ви.

# 609
кой ви гарантира че няма да цъфне опитно поле 20 000 декара за науна дейност уж?????

Липсата на такава земя. Това гарантира. Сега защитената земя е много повече от преди. преди са били само териториите от Натура и зоните около тях, сега са и всички зони около пчелини и биополета, 10 км. и 7 км.. Тези конкретни отстояния в км. ги нямаше преди, на практика текста преди нищо не значеше и не защитаваше биополетата и пчеларите. Най-проста аритметика, сега в много по-голяма степен от преди , съвсем не остава никаква земя. Освен това предпазната клауза автоматично се налага за всички разрешени от ЕС култури, много хитро. Записано е, че клаузата автоматично влиза в сила и у нас, за всяка култура, за която друга страна от ЕС я е наложила вече. Mr. Green Хитрец си ти Андрешко, няма да се хабим да търсим доказателства. Това означава, че автоматично и МОН 810 е забранен. В Ес повечето държави са твърдо анти ГМО, така че каквото и да разрешат, винаги ще се намерят страни да скочат и да го забранят. Освен това за традиционните ни сортове си остава забраната на практика. Проблемът е само да устискаме до гласуването в парламента, да натискаме за държавна стратегия, за да се защитим от бъдещи подмолни промени в закона, и ефективен контрол.

# 610
В днешния вестник "Позвънете" във Варна - Подготвят изучаване на биотехнологиите в училище, защото сега имало истерия за ГМО. Битехнолигиите били най-лесния начин да се изхрани света, да се прави инсулин и т.н.

Какво ме стресна. Тези хора не спят!!!! Те си подготвят почвата много добре.

Трябва да вложим всички усилия все повече хора да разбират това, коеот ние знаем. Само това е начинът да успеем.

# 611
Внимание!
В САЩ са се продавали органични семена, в които се оказало че има около 20 % ГМО. Случаите на подобни "грешки" били толкова многобройни, че е изключено да са случайни. Затова органик-фермерите в САЩ са си направили организация, която има за цел да изследва лабораторно проби от всички семена, които възнамеряват да сеят, за да се предпазят от замърсяване с трансгени.
Има голяма вероятност Монсанто да пробутат гмо-семена сред другите обикновени хибриди. Защото целта им не е само директна печалба, а замърсяване.
Възможно е да продадат смесени с гмо семена на други фирми, които продават семена. И те да не знаят това и да ги продават за органични.
Трябва да се предупредят фермерите за тази опасност.
Трябва да си направим независима лаборатория, защото аз нямам доверие на държавните.

Мен това ме безпокой повече ! Stop

Трябва да има контрол, съгласен съм с Тео, но я ми кажете как си го представяте.

1. Как постъпват семената в България - кораб, тир, влак ?
2. Колко лаборатории са ни нужни, като ние май имаме само 2-3 ( София, Пловдив и не съм сигурен Варна ) ?
3. Най-важния въпрос- ВЯРВАМЕ ЛИ НА ТЕЗИ ЛАБОРАТОРИИ и ако не какво да направим да им вярваме ?

Искам да ви дам за пример Шотландия, където за да замажат гафа с изпуснатата истина за ГМ картофи са се включили в ЛЪЖАТА :
  - института където е работел учения ;
   - неговите колеги ;
   - министерството на селското стопанство
   - медиите
   - кралското научно общество
   - специален комитет по наука и технологии на британска палата на общини
   - правителството на Блеър

Трябва много добре да ги ВЪРЖЕМ с закона, ама много добре ! Не бива да се повтаря горното

# 612
Тео надявам се това,което казваш да е самата истина и наистина,но на мен ми се струва,че все пак трябва да бъде пояснено каква е тази научноизследователска дейност ,на какви площи и дали е закрито. Как мислиш,след като е забранено защо Караджова каза,че има заявлениеза 20000 декара и че било разрешено и при сега действащия закон дори в натура 2000 защото било позволено в ЕС,но проблема бил ,че нещо документите им не били в ред????? Може да няма на едно място 20 000 декара но по принцип има много повече и тези 30 км изобщо не са пречка. А за пчелите просто си въоразявате жестоко че може да спрат ония. Такава агресивна политика по отношение на фермерите и правителствата имат пък пред едни пчелички ли ще клекнат????това е много наивно според мен.Факта че така лъгака и замотават нещата не ти ли говори че търсят враточките .Според мен това с научната дейност е вратичка и това е.После защо пише- ще се прекрати в случай,че се появят доказателства че вредят на човешкото здраве???? как ще се пуснат,че да се спират при наличие на вреди???Нали щом пише кога се прекратява нещо би следвало да пише и как се пуска ???

# 613
Цитат
".....забранява се за пускане в околната среда ...освен за научно-изследователка дейност"

Може ли да предложим за 2 четене в преходните и заключителни разпоредби да се вмъкнат точно параметри колко земя може да се ползва за научни изследвания максиммално и при какъв режим на контрол.

# 614
и другото- стратегически и традиционни култури,трябва да настояваме да си остане стратегически,защото това пак е врата...........ако не беше К. няма да скача така......не бива да позволяваме нито едно поле да се сее с каквото и да било,само в лабораториите,единствено в този случай ще можем да кажем,че сме победили..............монсанто нямат други семена до колкото знам,така говорят за да започнат и разчитат на промяната в закона,както казах от миналата година имаше обяви,че тъсят представители за новонавлизаща фирма в страната в областа на агробизнеса,не пишеше име на фирмата,което беше озадачаващо,после изведнъж изчезна обявата и се появи тази година същата обява,но вече с име и тогава включих ,обявата е във фермер,можете да я видите и сега предполагам и търсят за всички райщни в североизточна България,ако нямаше да си предлагат ГИО-тата защо семинара им есента беше на тази тема с уверението че скоро ще се сее??? не им вярвайте,моля ви,ама много ви моля да бъдем бдителни до края.То стига в нашата Добриджа да засеят тук таме и край с рапицата,с царевицата,после и картофите и т.н.

сега видях постинга преди моя отговор,точно това ми е мисълта- точно да се знае какво е,та да няма изненади законови

Общи условия

Активация на акаунт