ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 46 868
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 795
    Приветствам идеята  за митинг( разяснителен,победен , протестен...).Не мисля, че три дена са достатъчни за уведомяване и събиране на много хора.

# 796
Рада, кажи му на въпросният журналя че поне си ИСТИНСКИ български гражданин, и че не работиш за ДОНОСНИЦИ, какъвто е собсвеника на вестник СТАНДАРТ Simple Smile

# 797
Днес в "Стандарт" има 3 статии в защита на ГМО...

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-22&article=314492
"Вместо да чакат с течение на времето да се смесят нужните гени, учените директно ги вземат и създават ДНК молекулата за точния вид и сорт, обяснява Алда Лерайер от бразилския Институт за биотехнологична информация..."

Бразилия е една от най-големите ГМО-производителки и износителки.

25 Август 2009
Цитат
Фермерите в Латинска Америка увеличават производството на генетично модифицирана соя. Против това възнегодуват животновъдите във Великобритания... Увеличаването на посевните площите за отглеждане на генетично модифицирана соя в страните от Латинска Америка, застрашава с това, че британските фермери не могат да я купят като храна за животните, поради забраната на вноса в ЕС на генно модифицирани продукти. Дори и малка част от тези продукти в състава на фуража, е основание за забрана на вноса на територията на Европа.
...Европейската комисия стартира проект за модернизиране на законодателството в областта на вноса на генетично модифицирани фуражи и хранителни продукти в ЕС, но работата в тази посока вероятно ще бъде завършена не по-рано от следващата година.

16.01.2008
Цитат
...Като допълнение ще спомена следния факт: царевицата не ни достига за изхранването на нашите животни до нова реколта. Направихме внос на царевица от Бразилия още късната есен и то на много по-добра цена, отколкото е българската и европейската...
Няма драма в българското животновъдство...
Аз не смятам, че по-високите цени на фуражите не биха се отразили по никакъв начин на вноса и износа на Меком за ЕС.
След като месото (телешкото) в ЕС например е с по-високи цени, достатъчно месо има в Бразилия, Аржентина, Чили, Австралия и други страни. Така че това няма как да промени съществено експорта на продуктите на Меком за ЕС.

# 798
http://www.bnews.bg/topics-6132

Цитат
За Брюксел, с любов!

Анти ГМО картички и за Европарламента

Toва от мен за днес - да поддържаме огъня! Simple Smile

# 799
Не бяха ли хиляди картичките, какви са тия десетки под снимката?

# 800
"Мама петя", искаш да кажеш, че от самото начало ти си била срещу основното искане на майките - да се нанесат само техническите корекции от "тайното" писмо на ЕК за лабораториите?

Ако може - с "да" или "не". Благодаря.

Това пък що за идея е! Нито съм, нито съм била някога срещу основното искане на майките. Това не значи, че искам да излизаме от ЕС, нито че си затварям удобно очите пред неприятните тенденции, които в момента текат там. Смятах, че помагам, като давам информация за тези неща. Но ако предпочитате да не знаете, ваша работа. Не нападам никого. Ако мислите, че идеята за референдум относно ЕС е реалстична и ще помогне за борбата против ГМО в България - действайте. Дано намерите подкрепа - няма да е моята, но какво значение?

Статиите в Стандарт са доста преднамерени, а има и откровени лъжи: ГМ-култури намалявали количествата пестициди. Или - вносът на ГМ-фуражи бил забранен в ЕС. Или - фермерите в Латинска Америка се изтрепвали да увеличават площите с ГМ-култури. Жалко, че няма място за коментари. Ами да се хванем да напишем едно опровержение. Дали ще ни го публикуват?

Съгласна съм, че трябва да има публичен регистър с площите, засети с ГМО, включително опитните полета. Ами нелегално засетите площи - почти е сигурно, че има и такива.

# 801
Не бяха ли хиляди картичките, какви са тия десетки под снимката?

Oпааа, мерси за забележката! Ужасно съм разсеян и уморен, веднага оправям!

# 802
     Mama Petya, може би трябва да се  въведат по примера на Greenpeace  ГМ патрули? Полевите тестове не са скъпи( 30$ около). Аз питах тук някой не знае ли в Европа откъде могат да се купят.

# 803
Въпроса не е в тестовете, а в НАКАЗАНИЯТА. Това трябва да ви е ЦЕЛ НОМЕР 1. ЗАЩО НЯМА НАКАЗАНИЯ?????
Знаете ли колко примерни ще станат всички като им друснат глоба от 1 милион лева Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 804
   На 24.02 в Пловдив започва нещо Агро.... Във фермер.бг видях. Не е ли подходящо за раздаване на материали?

# 805
Е май ще научим пълното съдържание на проектозакона  при гласуването му в пленарната зала (ако го предават по телевизията, разбира се, което не е сигурно). Ако го знаем от сега, дали това има някакво значение? Може би някой има някаква възможност чрез познат депутат да прокара евентуални корекции, но сега това няма как да стане. И да има корекции, няма да дойдат от простосмъртните посетители на форуми. Остава да се надяваме, че ще останем доволни от варианта такъв, какъвто ни го предложат. Така или иначе ще видим закона в ДВ. Ако нещо не харесаме, процедурата става още по-процедурна.
И все пак остават въпросите:

глобите
контролът
лабораторните опити на открито

Толкова ли не може някой, който е присъствал през цялото време, да каже поне приблизително как стоят нещата?

Какво стана с пълния запис? Жалко, че това се оказа единствения източник на документирана информация от заседанието, освен стенограмите, които ще видим някой ден, когато няма да има значение!

# 806
Имам въпрос: какво стана с листовките? Днес оставих 60 картона А4 в детската градина, за да рисуват децата картички. Получих съгласие на директорката за разпространяване на листовките.
Втори въпрос: сигурно ли е вече за неделя? Че организирам хора.

За неделя е сигурно - да. Само че не знам от колко часа още.

A.ristotel, наказанията остават, не разбра ли? Дори има и ново наказание, предложено не от кой да е, а от Манева - ако министърът разреши освобождаване в зоните по чл.80 (дано да ги гласуват 30 км в зала), той и той е подложен на глоба.

Важно е да се каже отново и отново - законът е много далеч от рестриктивен. Има един член 80 и преправен чл.79 и това е. Ако България имаше твърда и категорична национална стратегия преди да се правят промени, законът щеше да е пропит от пречки, наказания, спирачки и рестрикции за ГМО освободителите.

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 18:39 от _Grace_

# 807
Не става дума за наказанията по закон, а за реално приложени наказания на тези които нарушават закона. В оня списък дето го копирах от един друг форум, е напълно официална статистика на направени изследвания, открити нарушения, но....НЯМА НАКАЗАНИЯ???? Ето това е проблема, няма наказания....

# 808
     A.ristotel  и аз си задавам този въпрос.По сега действащият закон няма ли наказания?

# 809
     Защо да няма и едно  "мълчаливо бдение" в деня на гласуване на закона?

Общи условия

Активация на акаунт