ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 48 281
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 510
Възможно ли е да се оттегли законопроекта ? Да си остане стария закон ?

# 511
Не се поддавайте на уловки и игрички. Искането е само едно. НИКАКВА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ОТ 2005. НИКАКВА. САМО ДОБАВКИ, СЪГЛАСНО ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕС, КОЕТО В ПРЕВОД ЗНАЧИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ РЕСТРИКЦИИ. ДОБАВКИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЗНАЧИ ДА СЕ ДОБАВИ ОЩЕ НЯКОЯ АЛИНЕЯ, НЕ ДА СЕ ПРЕНАПИСВАТ ЦЕЛИ ТОЧКИ ПАРАГРАФИ И СИЕ. АКО ЛИ НЕ, ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА И ОСТАВКААААА, УВОЛНЕНИЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.

Май наистина ни пързалят.
Не можем да правим анализ на частичен текст.
Питам се, къде е бил адвокатът днес? Защо не е бил в комисия?

# 512
Задаваш риторичен въпрос Simple Smile
Това което трябва да се направи е каквото и се искаше още от самото начало. СПИРАНЕ НА ВСЯКО ОБСЪЖДАНЕ И ОБЩЕСТВЕНА ДИСКУСИЯ.
Особено, ама повтарям, ОСОБЕНО СЛЕД КАТО СТАНАХА ЯСНИ ТАЙНИТЕ ТОЧКИ И ПАРАГРАФИ, КОИТО ИЗКЛЮЧВАТ ОБЩЕСТВЕНОТО ОБСЪЖДАНЕ ПРИ ПРИЕМАНЕТО НА ГМХ???????????????

# 513
 mama Petya  написа:" Освен в самата глава 6 да се включи клауза, която изрично да посочва, коя информация задължително трябва да мине през обществено обсъждане: видът на ГМО, наличието и видът на маркерен ген, видът и произходът на трансгена, наименованието на техниката и генетичния вектор за включване. Това би трябвало да стигне за едно допълнително проучване, без да се накърнява търговската тайна."
      И още -Евдокия Манева няма да скача ако не е важно да се застъпва да отпадне "стратегически" и да се промени с "традиционни." За  тях царевицата и рапицата не са традиционни , но са стратегически.
      Затова аз съм за внимателно оглеждане на заложените капани.
     Независимо от всичко искането за оставките на Манева , Караджова ,Алексиев да остане.Най -малкото задето ни изхабиха толкова време и нерви.

# 514
Имам идея ! Правим протести, струваме докато този закон заприлича на стария + писмото от ЕК ! Simple Smile

# 515
Има нещо странно наистина в това - да се премине от забранителна към разрешителна процедура с условия.

Това са различни неща.

Засега в Европа се отглежда само един вид царевица ГМ, но много други ГМ хибриди не са забранени или просто никой не е поискал в ЕС разрешения за тях, или просто още чакат за такова. Те са няколко. Предполагам, че и ние чакаме за разрешение за ГМ памука от Чирпан, депозирано от 2008 г., когато НС е изтеглило памука от изрично забранените дори за опити, култури.

Пита се в задачката. Ако никой в ЕС не е забранил отглеждането на ГМ рапица, понеже никой не е искал разрешение за такава и не се отглежда , как тогава ще постъпи министъра, ако ЕС одобри настояване на България за отглеждане на ГМ рапица?

Излиза, че ще я разреши, защото никой друг в ЕС не я е забранил и няма основание за спускане на предпазна клауза.

Тук, доколкото се ориентирам, само Холограма е юрист, другите гадаем и налучкваме.  

# 516
Имам идея ! Правим протести, струваме докато този закон заприлича на стария + писмото от ЕК ! Simple Smile

Как ще вдигнеш хората, като хвърлиха големия залък с 30-те км? А капанът е съвсем другаде.

Дори гласуваха да отпадне мораториума, защото се обезсмислял.

# 517
Малко ще отклоня темата, но не знам към кого да се обърка конкретно:

1. Има хора в една от групите във Фейсбуук (тук не може да се изпише целият линк), които имат желание да помогнат в отпечването и разпространението на информационни материали, НО се търсят готови шаблони по възможност. Видях назад, че сте коментирали и бяха дадени предложения от мама Петя, но файловете не се отварят вече. Ако е възможно някой да ми пише на ЛС, защото и линковете към групите не се отварят (а някой коментира, че има такъв шаблон там).
Извенете за объркването, но е разбираемо. Simple Smile

2. Остава ли датата 28.02 (неделя) като вероятна за масово протестно шествие или все още се набляга на това, което се случва в последните дни (като промяна по закона) и се изчаква накъде ще "завее вятъра"?

За сега е това от мен Laughing

smurfette , не виждам бутонче за ЛС към тебе, затова - тука.
Брошурите са важни, затова нескромно се намесвам да ти отговоря. Линковете си работят, току що пробвах
От Холограма:
За четене:
http://dox.bg/files/dw?a=61db0f5b30

За отпечатване на принтер/ксерокс:
http://dox.bg/files/dw?a=b6af500f70

ПП
Вторият вариант се отпечатва като на гърба на първата двойка страници се печата втората двойка стр., а на гърба на третата се пусне последната двойка страници. Прегъва се и се чете.

Ако искате да споделите с повече приятели върху хартия - може първо да отпечатате страниците по един екземпляр от принтер. После - копирате получените страници по двойки: на гърба на първата двойка - копирате двойката със стр. 2 и 7. На гърба на двойката със стр.3 и надписа на II "б" клас - копирате последната двойка (със стр. 4 и картинката с царевицата).

Видях, че Рафаил търси контакт на лична с някого, който ще печата листовките.

Това е дългата листовка.
Има и две по-късички, които като текст са тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=471795.1380

# 518
Виж какво предлага и Doctora Simple Smile

Цитат
Да не се променя съдържанието на Раздел IV -Забрани

Раздел IV

Забрани

Чл.79. (1) Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.
(2) Министърът на земеделието и горите съгласувано с министъра на околната среда и водите допълва списъка по ал.1 със заповед, която се обнародва в "Държавен вестник".
Чл.80. Забранява се освобождаването на ГМО в териториите, включени в Националната екологична мрежа по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, както и в прилежащите им територии, обхващащи 30-километров пояс около тях.
Чл.81. Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на ГМО, съдържащи маркерни гени за антибиотична резистентност.
Чл.82. Забранява се освобождаването на ГМО в околната среда и пускането на пазара на ГМО като продукти или съставка на продукти, за които е издаден отказ в държавите - членки на Европейския съюз.

# 519
Мисля, че Аристотел е прав.  Close
Ако наистина искаха да се съобразят с исканията ни, защо си дават зор да правят такива засукани промени в ясни досега текстове? Нали ако нещо не им беше наред на забранителните текстове, то това щеше да е упоменато в прословутото писмо. Да сме направели изпреварваща синхронизация с бъдещи промени в евродирективите, които още не съществуват!!!
Добре е, че форумът има капацитета да разтълкува тези промени и какво значат те. Но няма ли да си разпилеем енергията така? Винаги ще сме на догонващ ход, докато играем тяхната игра.

# 520
Аз не съм юрист, но веднага мога да ви кажа, че това със забраната на пускането на пазара на каквото и да било просто няма да мине, защото европейското законодателство е друго: то позволява да си определяме политиката във връзка с отглеждането на наша територия, но не и във връзка с вноса и търговията с ГМО. Ако искаме да забраним нещо в търговската ни мрежа имаме само 1 възможност: предпазната клауза, която обаче изисква някакви си НОВИ АРГУМЕНТИ, които не са били известни преди датата на приемането й. И се прилага само за всеки отделен ГМО, а не може да се каже - забраняваме вноса и разпространението на ГМО в България. Имаше страни, които опитаха, но не се получи за жалост. Имаме и друга доста по-трудна възможност: да подемем кампания в ЕС за промяна на законодателството, така че всяка страна да може да определя, дали да забрани или разреши изобщо вноса на ГМО. Може би не е безнадеждно с оглед на позицията на много страни по въпроса, въпреки че господина Барозу иска съвсем друго нещо: ако може да ни задължи всичките да гледаме и "потребяваме" само ГМО-та.

Ако в закона е записано изрично, че разрешение за садене се дава само от министъра, то няма никаква логика, решението му да се обжалва, оспорва или променя от министерския съвет. Тогава МС би извършил нещо незаконно. Затова ви казвам, дайте да видим целия законопроект, пък тогава да гадаем какво и що. Всичко останало са само словесни упражнения.

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 00:46 от mama_petya

# 521
Интервю с адв. Свилен Овчаров за предстоящите промени в Закона за ГМО - http://vimeo.com/9521877

# 522

Отпадат ли наистина членовете , касаещи задължението предварително да се обсъждат въпросите за ГМО с обществеността?

Такова задължение има изрично записано във всеки един закон за ГМО на страните-членки на ЕС, а предполагам и като общо задължение за всички тях в някоя от директивите.

Как изобщо е предвидено да се осъществява контролът на обществото върху вземаните решения за ГМО на управляващите?

# 523
"Най-веселото" е, че в никоя ТВ не излъчиха нищо по новините. Все пак не ръкопляскат всеки ден на ЦЦ, нали?
Дайте ги тия двамата мушмороци - Язов и Алексиев, да им видим мутричките!

# 524
относно вноса и разпространение на храни - задължителна индикация и то на всички продукти които ги съдържат. А предполагам че ги съдържат, защото са по-евтини от нормалните по една или друга причина. Но ако народа се информира , и не ги купува, сами ще спрат да ги слагат. Но доколкото разбрах това касае друг закон.
Какво може да се направи там?

Според мен за сега в това, което имаме, обещанието на Бойко Борисов за изменения само по изисквания от Европа не е спазено, тоест продължаваме борбата и вече с ново развитие: "опитват се да ни отвлекат вниманието въпреки обещанието на Премиера. Това е нещо, от което не трябва да се отстъпва, казано е по телевизията и ако трябва поименно да се питат депутатите от Герб в комисията гледали ли са това изказване, ако кажат, че не са - пуска им се от телефон моментално!
Въпроса е принципен, на доверие и политическа отговорност. Нека това да е един от основните моменти в развитието на кампанията - настояваме депутатите от Герб да изпълнят обещанието на премиера пред майките - за момента това не е факт!

Цитат
Бойко Борисов: Затова, ако държавата беше моя: аз мога да се съобразя, мога и да не се съобразя. Но, когато тя е на хората и аз съм избран временно за една частичка от целия този период на тази държава да съм начело, аз съм длъжен да се съобразявам, да ги слушам всеки ден. Вие видяхте и майките, когато дойдоха при мен с децата за генномодифицираните организми, за 10 минути се разбрахме и то елементарно. Това, което е писмото от Брюксел, точно това трябва да влезе в закона.

http://slivenplus.blog.bg/politika/2010/02/13/boiko-borisov-v-pr … e-stignem-.492570

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 02:35 от wandering

Общи условия

Активация на акаунт