ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 46 986
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 495
не на ГМО!
[Златен]
от Bulgaria

Общо мнения: 205
Скрий: Име, IP

Открих нещо много интересно:
Чл.50. (1) След изготвяне на становището по чл.49, ал.5 Министерството на околната среда и водите организира обществено обсъждане, което да се проведе не по-късно от 45 дни.
(2) При общественото обсъждане се представят резюмето на техническото досие, резюмето на оценката на риска по чл.43 и становището на комисията по чл.49, ал.5.
(3) Не може да бъде предмет на обсъждане информацията, определена за поверителна по реда на глава шеста.

Чл.51. (1) Въз основа на становището на комисията и резултатите от общественото обсъждане и след съгласуване с министъра на земеделието и горите министърът на околната среда и водите издава или отказва издаването на разрешение за освобождаване на ГМО или комбинация от ГМО в околната среда в срок до 90 дни от получаване на заявлението.

Глава шеста
ПОВЕРИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Чл.104. (1) Заявителят по глави трета и четвърта, съответно износителят по глава пета, може да подаде до Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и горите обосновано искане за обявяване на определена информация от подаденото от него заявление за поверителна с цел запазване на търговските му интереси.
Чл.106. На органите по чл.4, 5 и 6 не може да бъде отказван достъп до информация относно използваните вектори, ДНК секвенции и маркерни гени.
Чл.107. Когато ГМО са защитени от патент или други права на интелектуална собственост, се прилагат и разпоредбите на специалното законодателство в тази област.

Демек, няма и да разберем какви разрешения издават, понеже има интелектуална собственост.

Редактирано от - не на ГМО! на 18/2/2010 г/ 23:01:04

http://forum.segabg.com/topic.asp?whichpage=124&topic_id=164190

Ето това драги зрители дава пълна яснота за какво иде реч.............. #Cussing out

Сравнете това:
......................
(3) Не може да бъде предмет на обсъждане информацията, определена за поверителна по реда на глава шеста.
.......................
Чл.107. Когато ГМО са защитени от патент или други права на интелектуална собственост, се прилагат и разпоредбите на специалното законодателство в тази област.

# 496
Сега като погледна нещата по отдалече, си мисля, че трябва да се корегират само тези неща, посочени в писмото от ЕК в стария закон и толкоз. Не мога да се отърва от чувството, че ни минават !  Според мен е грешка да се хващаме на тяхната въдица и да спорим по нещо ново ( измислено от тях и премислено поне 3-4 месеца, и гледано от неспециалисти 1-2 седмици ).

Да заложим на стария закон + новите корекции от ЕК ! Тези които искат промените нещо не ги устройва ! Не бива да им се доверяваме!

Хайде да си спретнем едно гласуване т.е. всеки да каже за какво е

за стария закон + промените или за новия закон

# 497
ДАДАДА, И преди и сега, ДА

# 498
Това можеше да стане само, ако проектът беше изтеглен и си мине спокойното задължително и истинско обществено обсъждане. Или пък, ако някой със законодателна инициатива навреме беше внесъл отделно друг законопроект, който да изглежда именно така - действащият закон плюс описаните формални корекции в "секретното" писмо на ЕК.

Сега как го виждате това вече?

# 499

Да заложим на стария закон + новите корекции от ЕК ! Тези които искат промените нещо не ги устройва ! Не бива да им се доверяваме!

[/quote]

НИЩО НЕ МИ Е ЯСНО ВЕЧЕ!  искам да си стоят изродите в лабораториите, а не на полето!

# 500
УЛОВКАТА Е, ЧЕ

Над министъра е МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ. Ако министърът откаже, МС може да разреши. Това е!

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 23:55 от _Grace_

# 501
Това можеше да стане само, ако проектът беше изтеглен и си мине спокойното задължително и истинско обществено обсъждане. Или пък, ако някой със законодателна инициатива навреме беше внесъл отделно друг законопроект, който да изглежда именно така - действащият закон плюс описаните формални корекции в "секретното" писмо на ЕК.

Сега как го виждате това вече?

с протести, шествия, гладни стачки, палаткови лагери и всичко необходимо!

# 502
Холо, може да се обжалва отказ, ако той не е формулиран в закона. Мисля. Ако в самия закон е записано условието, по което се отказва (а именно - защото е в Натура + 30 км), значи този някой трябва да обжалва закона.
това значи ли,че ако искам да сея ГИО и земята ми е извън Натура + 30 км няма да имам пречки и основание да ми бъде забранено???

http://www.moew.government.bg/recent_doc/nature/N2K_sitesBG_12-2007.jpg
Вижте картата, как е нашарена България от Натура 2000. Това не са компактни земи, а разхвърляни парчета  по цялата територия. Предполагам, че с 30 те км около тях наистина няма да останат стопански значими парцели за ГМО. За хората, които желаят пълна забрана на ГМО за цяла България - това просто няма как да стане със закон. Повярвайте, четох доста от EUR LEX - няма как да стане по начина, който ни се иска: да забраним всичко навеки. Полша наложи такава обща забрана и веднага я клъцнаха от Европейския съд. Най-доброто, на което можем да се надяваме към момента е да няма икономически интерес да се сее. Така че след като законът се приеме в пленарна зала, дай боже да няма изненади, трябва да работим в посока КОНТРОЛ. Как, кой, дали извършва контрола. Друго много важно: Правилника за приложение на закона. Там всъщност ще се определят най-важните неща в конкретен план. Освен това: работа с кметовете за свободни от ГМО общини.
Не си правете илюзиите, че ако се приеме и най-рестриктивния закон, той ще работи сам, без да им дишаме постоянно във врата. Нали видяхме, как работеше предишият закон, дето сега ни е толкова мил: фрашкани сме с ГМО по магазините, че и по полетата. Така че - никакво спане повече. Утре ще му спретнат едно "Изменение и допълнение" с една регистрация в ДВ, пък ние ще си кютаме в самодоволно спокойствие.
Въпреки изразените съмнения, от внимателния прочит на това, което се изписа, не виждам нищо чак толкова притеснително. Напротив, смятам че събитията за сега се развиват добре. Но това е само началото.
Особено се радвам, че на някои хорица като Манева, Алексиев и Язов им лъснаха корумпираните задници. Наистина заслужават снимките им да се окачат на видни места и хората да минават, и да ги плюят и замерват с гнили ГМО-продукти.

Сега видях онова с конфиденциалната информация. Законопроектът още не е завършен, но не знам, дали могат да се правят промени по минат материал Sad. Как са го изтървали това  нещо Sad
Освен в самата глава 6 да се включи клауза, която изрично да посочва, коя информация задължително трябва да мине през обществено обсъждане: видът на ГМО, наличието и видът на маркерен ген, видът и произходът на трансгена, наименованието на техниката и генетичния вектор за включване. Това би трябвало да стигне за едно допълнително проучване, без да се накърнява търговската тайна.

# 503
  • Stuck in a moment
Сега като погледна нещата по отдалече, си мисля, че трябва да се корегират само тези неща, посочени в писмото от ЕК в стария закон и толкоз. Не мога да се отърва от чувството, че ни минават !  Според мен е грешка да се хващаме на тяхната въдица и да спорим по нещо ново ( измислено от тях и премислено поне 3-4 месеца, и гледано от неспециалисти 1-2 седмици ).

Старият закон с корекциите от ЕК, разбира се. Peace

Няма такъв театър като този, убедена съм в подмолните им действия и решимостта им да пуснат гмо в България!!!
Действията ни не трябва да спират!

Гледахте ли това:
http://vbox7.com/play:66c21b66

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 23:55 от тефтерче

# 504
Добре, но ако не преценим добре и приемем нещо с уловка и после тези от монсанто си засеят семената, още по трудно ще бъде да ги изхвърлим. Поне за сега аз не виждам как ще ги изхвърлим ако се сдобият с разрешение .

Някой има ли предположение ? Идея ?

# 505
Малко ще отклоня темата, но не знам към кого да се обърка конкретно:

1. Има хора в една от групите във Фейсбуук (тук не може да се изпише целият линк), които имат желание да помогнат в отпечването и разпространението на информационни материали, НО се търсят готови шаблони по възможност. Видях назад, че сте коментирали и бяха дадени предложения от мама Петя, но файловете не се отварят вече. Ако е възможно някой да ми пише на ЛС, защото и линковете към групите не се отварят (а някой коментира, че има такъв шаблон там).
Извенете за объркването, но е разбираемо. Simple Smile

2. Остава ли датата 28.02 (неделя) като вероятна за масово протестно шествие или все още се набляга на това, което се случва в последните дни (като промяна по закона) и се изчаква накъде ще "завее вятъра"?

За сега е това от мен Laughing

# 506
Публикувана от: Гражданин

Добре, но ако не преценим добре и приемем нещо с уловка и после тези от монсанто си засеят семената, още по трудно ще бъде да ги изхвърлим. Поне за сега аз не виждам как ще ги изхвърлим ако се сдобият с разрешение .

Някой има ли предположение ? Идея ?

Ами как да преценим, като нямаме новия законопроект в цялост.
Предполагам, ще има време между публикуването му и гласуването в пленарна зала, през което да го разнищим. Не може да се вадят текстове от тук от там и само да си чешеме езиците.

Еййй, май стопихме лагерите на сървъра. Само ми дава грешки

# 507
странно ми е как така нося наказателна отговорност ако си отглеждам марихуана дори в саксия, а ако съседа ми  си отглежда отровна  царевица изрод няма проблем, че дори да звучи утопично да искам промяна и равнопоставеност
явно борбата е безмислена при това положение ... а утре и ядрени отпадъци на гадовете от ЕС ще складираме и сигурно и срещу това няма да можем да се възпротивим като изскочи някоя директива, закон или правна процедура

# 508
Не разбрахте ли къде е уловката?

В това, че МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ е над министъра. Ако някой обжалва отказа на министъра, над него после решение взима МС.

# 509
Не се поддавайте на уловки и игрички. Искането е само едно. НИКАКВА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ОТ 2005. НИКАКВА. САМО ДОБАВКИ, СЪГЛАСНО ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕС, КОЕТО В ПРЕВОД ЗНАЧИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ РЕСТРИКЦИИ. ДОБАВКИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЗНАЧИ ДА СЕ ДОБАВИ ОЩЕ НЯКОЯ АЛИНЕЯ, НЕ ДА СЕ ПРЕНАПИСВАТ ЦЕЛИ ТОЧКИ ПАРАГРАФИ И СИЕ. АКО ЛИ НЕ, ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА И ОСТАВКААААА, УВОЛНЕНИЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.

Общи условия

Активация на акаунт