ФЕВРУАРИ месец е студен, нищо - всички ще празнуват с мен!

• 23 889
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
Насила няма да стане. Мен ме отвратиха така от ябълките. От малка слушам само "яж ябълки, яж ябълки, яж ябълки, ябълките са пълни с витамини, ябълките са полезни за стомаха, ябълките са полезни за венците, яж ябълки, яж ябълки"... Никога не съм обичала ябълки попнеже зъбите ми изтръпват от тях, а от ония некиселите и несочните пък ми се повдига. А от това непрекъснато натякване 30 години (татко упорито продължава) вече не само нямам желание да "се объркам" да си взема парченце ябълка, ами при вида им направо ми призлява... Това не ме спира да давам на детето си, но никога не на сила. Предпочитам да го изчакам той да си поиска. Може да е два пъти в годината, но той да е инициатора.
Заради това непрекъснато навиране на всякакви плодове в устата (буквално, като бях малка) сега аз не ям плодове. Много, много рядко хапвам, лятото, в изключително редки случаи, примерно череши или диня. Мандарини ям в промишлени количества, ананас обожавам, банани не отказвам, но точно плодовете, които са ми натрисани не близвам.

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 16:25 от wish

# 256
  • offshore & overseas
Уф, Бети, Радост, Халюша е хем като Евка, хем като Вики. Преди се ядосвах много, ама вече претръпнах и не си го слагам на сърце, не че това е съвет, камо ли пък добър, де...

Смятам, че не е отвращение това, не го тълкувай повратно. Възможно е да е инат или нежелание да опитва нови неща, но не и отвращение. Не я насилвай, само ще стане по-лошо (много е трудно, разбирам те).

Сурови зеленчуци никакви не яде наша Калина, освен маслини, но те май се водят плодове. Thinking Сурови плодове хапва ябълки и банани, чат пат фреш от круша и това е всичко. Просто не иска да опитва друго.

И тя има афти доста често... ooooh! Давам й витамини и ескимо кидс, уж за да компенсираме.

Относно лекарствата, Радост, пробвай със спринцовка. Само по този начин се приемат лекарства у нас. Накрая, ако имаме късмет, започва и сама да си иска.

Мисля си, че само времето лекува подобни проблеми. В пубертета всичко ще ядат. Laughing Иначе съм чувала, че детски психолог може да повлияе или да даде идеи.

Тук във форума консултира една психоложка, но не знам дали и по тези проблеми.

Уиш, напълно си права. Аз също действам така, а баща й чат пат като е на кеф, й предлага да опита туй или онуй. Отговорът винаги е "Не!" Joy

# 257
Мяу, Панадолът и Нурофенът нали са с дозатори като спринцовки - като ме види с тях и бяга да се крие някъде или започва да плаче.  Вече съм експерт в криенето на лекарства .  Нурофен слагам в портокалов сок, цитросепт в силно концентрирано мляко с какао,  прополис в разтворим чай  Crazy  и аз АБ бях измислила нещо - мисля ,че беше сок от круша... сироп за кашлица в разгазирана кока кола  ooooh!

wish, за това с изтръпването на зъбите не се бях сетила. Наистина може там да е разковничето! Не питай старило, питай патило!

sky, 100% работещи рецепти няма . Споделих личния си опит .. Както казах - от опит глава не боли . Изключвам насилването , разбира се  Peace

ей ма днес много ме бива по поговорките  Crazy Laughing Mr. Green

# 258
  • Стара Загора
Мяу, Панадолът и Нурофенът нали са с дозатори като спринцовки - като ме види с тях и бяга да се крие някъде или започва да плаче.  Вече съм експерт в криенето на лекарства .  Нурофен слагам в портокалов сок, цитросепт в силно концентрирано мляко с какао,  прополис в разтворим чай  Crazy  и аз АБ бях измислила нещо - мисля ,че беше сок от круша... сироп за кашлица в разгазирана кока кола  ooooh!
Радостче, аз ще съм доволна и така да ги пие. Thinking  Ивка ги усеща в каквото и да ги сложа и отказва всякакви мътни напитки   Mr. Green Иска да пие чиста и бистра вода само - хитруша. Щом скоро 6 капки антиалергично в чаша вода усети кво да казвам. Пийна, погледна я и каза " има нещо"  Rolling EyesИ като имате предвид, че се крия като го слагам.
Дано по-рядко боледуват, че иначе е голяма мъка.

# 259
Радостче не бях насочила нищо против поста ти.. просто мисля че Евка е с по тежка непоносимост от обикновения отказ да яде плодове.. за това споделям че там се процедира друго яче.. Успех в борбата с витамино набавянето!

# 260
Бети, едно приятелче на Алина беше така. На едно море бяхме заедно и имаше някакви супер вкусни нектарини. И му предлагахме в стил хапни това парченце 2х2см и после ще хапнеш целия шоколад, ако искаш. Не щя. Срязахме парчето на две. Няколко пъти. Остана мини трошичка. Не поиска. Беше се запънал просто и чист инат. После в детската пак беше драма, ама някак нагодиха положението.
Не иска сурови, а готвени яде ли? Защото все пак и готвените зеленчуци (ако не са готвени 3 часа де Simple Smile ) са зеленчуци. Плодове може да пробваш в мелба, нарязани във формички. Или на шишчета... Сушени направени, като бонбони. Също така е важно да опитва сезонни плодове, защото през другото време са много наблъскани и безвкусни. Честно казано краставиците още не стават, доматите още по-малко. На мен поне не са ми вкусни особено. Ако яде неща с консистенция на пастет може да й добавяш ситно смяно малко количество. Има един много вкусен, който си правя с кашу (децата го обичат с печено повече), маслини и домат. Както и другите са казали да я въвлечеш в приготвянето, като обаче й подчертаеш, че не държиш да яде, а просто имаш нужда от помощ. Насила няма да прояде, гарантирам. Ако прояде най-вероятно ще има проблеми, като порастне.
И нека е наистина гладна, когато правиш ситуация.
Днес купих една много готина кни … 78;ка Simple Smile Има и картинка за храненето.

# 261
Мак тази книжка Ангел разбира ли я.. Ники не би..

# 262
Ами с интерес гледа картинките и слуша, но то текста е много малко, повече си разглеждаше картинките и ме питаше например това зайче защо плаче? Страниците са релефни на места и му беше интересно да ги пипаме. А и то му влиза в главата, нищо че няма моментален резултат. Че напоследък с тези коли и уинкс и магии направо ме побъркват и трябва нещо по-положително.

# 263
sky, така е , може нещата да са далеч по сложни.  Peace
Все пак се надявам за Евка случаят да не е чак толкова тежък Praynig

# 264
Бети, досега бях с майката на въпросното дете и я разпитах как са се справили. Започнали са да си говорят как като тръгне на училище и ще му трябват повече витамини и тн и би било хубаво да яде плодове и зеленчуци тогава. Та са си говорили как като стане на 7 и ще яде вече такива неща. И той започнал да яде Simple Smile Споменавали са го отвреме на време, просто като факт. Имал е достатъчно време да се настрои. Само не знам от кога са започнали да се уговарят, но може да е реалистичен период като лятото или есента или пък 4тия рожден ден, морето и тн.

# 265
В градината при нас ползват следния метод: слагат на масата картинка на плодовете и зеленчуците, които са включени в манджата, или пък суровите (за плодове), после им поставя в чинийката и им казва (учителката), че не е нужно да ги яде, само да си ги гледа. Каза ни, че в началото си остават само с гледането, но постепенно им се приисква и да опитат. Нашия сладур у дома не иска нищо сурово, нито плодове, нито зеленчуци, но в градината си хапвал с наслада. За плодовете учителката прави и другия номер, много често ги води вън на пикник и там след дълга разходка дава плодове. При всички положения хранителните изменения (нежелание да опитва нещо или пък лош апетит) са съвсем нормални за този период и ще отминат до 4 година.

# 266
Здравейте, за даването на плодове, аз съм като Уиш, не насилвам, даже и не предлагам. Купувам, слагам в една купа на масата, тя сама си взима, когато иска. АКо почна да я преследвам с плодове, ме отсвирва директно. Насила не става, защото плюе всичко. Само с подкупи и манипулация. Вчера я накарах да си изяде супичката, като и казах че ще има награда. Никога не показвам, защото като види какво е и почва да преценява, иска ли го, не го ли иска достатъчно. Иначе интереса е запазен. Вчера след супата и дадох едно от пюренцата на бебето. Умря от кеф. НАвремето едвам и ги бутах в устата, сега като гледа бебо как яде и тя иска. И понеже съм накупила круши, сливи, тиква, а не смея да ги давам на МАрина (много е дрискава), ги давам на Никол (която е запек)  Twisted Evil
Напоследък ме учуди, че започна да си иска в магазина плодове, а оня ден каза на свеки, бабо, стига с тия шоколади, ще ми се развалят зъбките. Свеки щеше да се пръсне, а Никол подари шоколадовите зайчета на другата си баба. Аз си мълча, защото до сега 100 пъти казах, стига и купува сладки неща, ама свеки си прави каквото знае. Сега ще си помисли преди пак да купи шоколад.
За лекарствата. Много е тегаво, миналата зима Никол повръщаше след всеки прием на антибиотик, насила. Все едно нищо не правехме. Тази година я дебна с един сок, изсипвам спринцовката в устата, тя преглъща много бързо и след това и пъхам сока. Не мога да разбера, защо никой не се е светнал, да прави всички лекарства за деца на свещички. Никол все някак си вече успявам, ама не ме питате как се дава антибиотик на незахранено дете. То горчи, бебето не разбира че трябва да реглътне, върти го в устата. става и още по-гадно.....

# 267
  • София
Благодаря ви за мненията и съветите  Simple Smile. Набелязах си стратегия за действие, ще я прилагам упорито и без натиск. Съгласна съм, че да я насилвам е абсолютно погрешно, вредно и безполезно...нали насилието е признак на безпомощност,а точно така се чувствам пред този проблем  Confused. Ако се опитам да замаскирам зеленчука чрез пасиране или смесване,винаги усеща-когато сложих пасиран банан в бозата й, веднага разбра и отказа да я пие, същото се случи, когато залях спагетите с доматен сок, вместо с кетчуп; ако скрия варен морков под картофа в лъжицата-плюе. Не иска дори да докосва плодовете, опитвала съм да я включа в забавно белене и рязане- не става, погнуса е силна дума, но мисля, че точно описва отношението й.
Вчера купих портокали от пазара, вече тотално изкуфели, но все пак изяде едно парче. Госпожите в градината твърдят, че яде салата и плодове там, но мисля, че говорят наизуст и просто не са обърнали внимание...

# 268
Бети, напълно е възможно и да яде. Алина там яде с охота храни, които вкъщи гледа все едно съм сготвила бубулечки с отровни гъби. И определено там си яде плодовете, а вкъщи много рядко пожелава. Просто ми е споделяла какво сладко киви са яли например, но ако й предложа аз рядко хапва.

# 269
  • offshore & overseas
Калина пък ако я питаш, категорично мълчи. Споделя само когато й кефне. Може би щото непрекъснато я атакуваме с въпроси. 

Но напоследък е станала една милимунда по-сговорчива. Вчера я питам, „Какво ви дадоха за обяд?“, или по-точно, „Какво докара госпожа Лили с количката?“ Отговорът дойде след около минута подскоци, подсмихвания и кикот:

- „Салата от доматки“.
- „Ти яде ли я, маме?“
- „Аз не обичам доматки.“
- „Ама не ги ли опита [поне]?“ (след този въпрос тя вече е в другата стая по нейни си работи Laughing).

И толкоз.

Понеже не комуникираме с учителките, не знам дали яде, но я подозирам, че по-скоро хапва. От друга страна, вечер след ДГ, винаги е озверяла от глад и нагъва като разпрана, което е смутително, откъдето и да го погледнеш. Crossing Arms

Освен това се е извъдила и голям фен на сладкото, за което не знам кой точно и каква вина носи, но ми е доста криво... Confused

Общи условия

Активация на акаунт