На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 94 796
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 1 374
Е който си знае...,дядо Хаджия   Hug   на мен не ми е ясно,но смело си правя експерименти.А с шампанското стана още по пухкав,може би защото хем алкохол,хем газирано,но пак и мляко де,без мляко не може...

# 91
  • В кошера...
  • Мнения: 567
Водя си вече записки за тези добавки - витамини, винце...
И аз правих миналата година козунаци. Получиха се добре, но от същото тесто се опитах да направя онези пиленца, които са на първа страница и не успях. Много е меко и въздушно козуначеното тесто и буквално се разливаха пилците. Тази година смятам да ги пробвам пак, но ще замеся отделно тесто за тях, ако някой ги е правил сполучливи - може ли рецептата, че не ми се четат пак толкова страници от миналата година.
Правих и едни мини козуначета в алуминиеви формички за мъфини. Къде да потърся такива по големите вериги?

# 92
  • София
  • Мнения: 2 649
дядо хаджия, кажи си мнението, таблетки Вит.С или лъжица пресен лимонов или са равностойни?

# 93
  • Мнения: 293
Предполагам, че виното се добавя не само за вкусовите качества, които може да добави, но и заради киселата среда която подобрява глутена на брашното, прави нишката му по здрава и така по меките и нежни теста после като се изпечат не спадат под собствената си тежест. Аз например добавям витамин С за тази цел.

Хм , правила съм питки с една супена лъжица ракия в тестото .Идеята бе да се подсили алкохолната ферментация по време на втасването и по този начин питката да стане по-рехава. В комбинация с кисела среда , която пък да укрепи скелета ми се вижда доста логично  Thinking Въпреки това не бих използвала вино.Не и докато не усвоя добре технологията на козунакоделието  Grinning Идеята обаче ми харесва . Една лижица ракия (или водка) + 3 таблетки вит С  , нали ще свършат същата работа  Thinking

# 94
  • София
  • Мнения: 8 495
дядо хаджия, кажи си мнението, таблетки Вит.С или лъжица пресен лимонов или са равностойни?

Вижте за козунаците естествено лимонов сок (ама колко точно нямам представа). У нас обаче имаме член на семейството ни, който има неприязън към аромата на лимона и затова слагам витамин С. Взимам си в зависимост от количеството тесто от 1 до 3 таблетки и си ги счуквам на прах и после ги разтварям в течността.

...Една лижица ракия (или водка) + 3 таблетки вит С  , нали ще свършат същата работа  Thinking

Мани ракията и пак ще се получи.  Laughing

# 95
  • Мнения: 622
Това с виното звучи интересно, но не се ли оцветява тестото от него?  newsm78

# 96
  • София
  • Мнения: 2 649
дядо хаджия, кажи си мнението, таблетки Вит.С или лъжица пресен лимонов или са равностойни?

Вижте за козунаците естествено лимонов сок (ама колко точно нямам представа). У нас обаче имаме член на семейството ни, който има неприязън към аромата на лимона и затова слагам витамин С. Взимам си в зависимост от количеството тесто от 1 до 3 таблетки и си ги счуквам на прах и после ги разтварям в течността.


да, благодаря ти. Аз досега не съм слагала освен на хляб и затова питам. Слагам само лимонов сок.

# 97
  • Мнения: 293
Е който си знае...,дядо Хаджия   Hug   на мен не ми е ясно,но смело си правя експерименти.А с шампанското стана още по пухкав,може би защото хем алкохол,хем газирано,но пак и мляко де,без мляко не може...

Предполагам , че е така -шампанското е алкохол и въглероден двуокис , а точно в това се превръща маята при втасване. Виж за шампанско може и да се навия - сладко бяло шампанско. Интересна идея  Thinking

# 98
  • София
  • Мнения: 8 495
Абе ей оставете алкохола на мира и по предназначение бе. Какво го нападнахте сега.  Laughing

Ние мъжете от тия вашите експерименти не можем да се доредим да пием по едно. Па ракия, па водка, па вино ееееее... ми мастика що не турите бе или една малка ментовка да речем. Ма мое и едва черешовка например... Ма верно бе я одете си ги правете с вашите ликьори, ние да не би да ви ги ползваме кога готвим свинското на скара аааа ?

# 99
  • Мнения: 293
Мани ракията и пак ще се получи.  Laughing

Ще, ще знам....ама 50 гр вино едва ли са само заради киселата среда.Пък и с алкохол поне съм месила , та ми е ясно , че ако не помогне , то няма да навреди  Peace

P.S. Видях ти коментара за алкохола  Joy Не се нервирай  Wink Хляб с мастика ще месим на лято , та барем се охладим по жегите.А алкохол у дома бол ... така и така никой не му обръща внимание, та поне в козунака да го уползотворим  Joy

# 100
  • Sofia
  • Мнения: 4 821
Страхотна тема - много полезни неща научих.

Имам такъв въпрос - какво го прайвате тестото, което не печете в момента. Имам предвид като замесите повечко тесто и единият козунак се пече, другият не превтасва ли?

# 101
  • Мнения: 427
danip, чудесен е козунакът!
Благодаря ти,но има още много какво да се желае-например малката да е на разходка като почна следващия Laughing

# 102
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Страхотна тема - много полезни неща научих.

Имам такъв въпрос - какво го прайвате тестото, което не печете в момента. Имам предвид като замесите повечко тесто и единият козунак се пече, другият не превтасва ли?

Аз пека двата едновременно,в продълговати форми,идеално се събират във фурната.

# 103
  • София
  • Мнения: 1 374
    Единия ми втасва на по-топло,а другия го слагам в по хладна стая,като изпеча единия ,тогава ако не е станал на студеното /но и там си втасва и то хубаво,втория козунак винаги ми епо-хубаво втасал/ го пренасям леко близо до печката докато се освободи .
   ЗА Simple Smile виното не знам защо се плашите,правила съм кексове,даже фъч с вино,  локумки и са тавали много хубави сладкишите. Даже фъча ми беше най-доброто изпълнение. Не се усеща въобще.
За осветяване на козунака - да има малко,но сякаш съм свикнала и не мога да кажа,цвета и вкуса става като на панетонето/итал.козунак/ Но има и бяло  вино,и с  него съм правила.,а и с шампанско. Simple Smile
 По принцип като съм черпила с козунака,никой не ме е питал има ли алкохол,вино и пр.. Не се усеща въобще,ако това ви притеснява. Но, иначе изказванията са били, : че не са яли подобно нещо. Майка ми и свекърва ми са големи майсторки на козунак и въобще ,но с козунака им взех първенството.  Simple Smile

# 104
  • Мнения: 2 214
ММ Искам да те питам за твоята рецепта козунак с вино
Брашно 1 кг.
захар 300гр,
мая суха ,
масло 150гр, зехтин 150гр.,
яйца 6 бр.
мляко 200 гр.
сладко вино-50 гр
ванилия - 10 бр/течни/
кора лимон,стафиди

Колко мая?

Общи условия

Активация на акаунт