На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 94 834
  • 751
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 335
аз последните 5-6 пъти пека само на вентилатор на 140-150 гр, за около 1 час, става като на купен козунак кората, тънка и крехка

# 151
  • Мнения: 622
Хммм, досега не съм се осмелявала да пека козунака на вентилатор, страх ме е да не изпръхне много коричката... Хвърлих око на рецептата на Котка с шоколад и кафе и в неделя ще я изпробвам.

# 152
  • София
  • Мнения: 3 249
Аз пък всичко на вентилатор пека...

# 153
  • София
  • Мнения: 18 685
аз последните 5-6 пъти пека само на вентилатор на 140-150 гр, за около 1 час, става като на купен козунак кората, тънка и крехка
И аз точно така, обаче долната ми става дебеличка Confused

# 154
  • Мнения: 782
Дядо Хаджия, трудно поемат и при месене на ръка Thinking Аз знам , че козунак се меси бавно, за да е по-хубав Simple Smile  Може и да не съм права, но ми се струва, че в машините за месене, козунака става по-различен. До сега не съм яла такъв, който да прилича на месения на ръка  Peace Сега да не ме разкъсате на парчета  Mr. Green Hug

мм, не е глезотия разбиването на яйцата. Баба така правеше, аз също  Grinning Тя също месеше по 5кг  #Crazy понякога и два пъти, та може и да си е улеснявала живота жената  Thinking Утре ще питам  Wink

# 155
  • София
  • Мнения: 1 374
Shada,  приеми ведро! Изказа ми беше шеговит Simple Smile,то нали сега има повече удобства,то са машини за хляб,то са миксери...затова Hug
 И аз понякога ги разбивам като се сетя,пропускам обикновенно и винаги се питам дали всикчо направих както трябва.  Simple SmileНо,не съм забелязала разлика. Simple Smile

# 156
  • Мнения: 7 433

мм, не е глезотия разбиването на яйцата. Баба така правеше, аз също  Grinning Тя също месеше по 5кг  #Crazy понякога и два пъти, та може и да си е улеснявала живота жената  Thinking Утре ще питам  Wink
    Много млади баби имате,бе! Mr. Green
    Моята баба не е познавала какво е миксер! Laughing

# 157
  • София
  • Мнения: 8 497
Дядо Хаджия, трудно поемат и при месене на ръка Thinking Аз знам , че козунак се меси бавно, за да е по-хубав Simple Smile  Може и да не съм права, но ми се струва, че в машините за месене, козунака става по-различен. До сега не съм яла такъв, който да прилича на месения на ръка  Peace Сега да не ме разкъсате на парчета  Mr. Green Hug

мм, не е глезотия разбиването на яйцата. Баба така правеше, аз също  Grinning Тя също месеше по 5кг  #Crazy понякога и два пъти, та може и да си е улеснявала живота жената  Thinking Утре ще питам  Wink

Естествено, че няма да те раскъсат. Нали затова е този форум да си чуем приказката.
Значи в различните краища на България си има различни традиции и това му е хубавото. Аз понеже забелязах това нещо и затова по принцип предпочитам захарта да се разбие в млякото, а яйцата да се разбият леко, защото се пресича белтъка и после трудно се поема от брашното.

Иначе пък аз не намирам разлика във вкусът на козунаците, от тези месени на машината и тези правени на ръка. Но ... всеки си има вкус.

# 158
  • Мнения: 782

мм, не е глезотия разбиването на яйцата. Баба така правеше, аз също  Grinning Тя също месеше по 5кг  #Crazy понякога и два пъти, та може и да си е улеснявала живота жената  Thinking Утре ще питам  Wink
   Много млади баби имате,бе! Mr. Green
    Моята баба не е познавала какво е миксер! Laughing

Селма, ако знаеш какви спомени ми навя с тоя миксер  Laughing Дядо и го донесе от Русията  Mr. Green та комшийките идваха да видят как сам прави кекс  hahaha

мм, ведро го приех, ама пак нещо не съм се изразила както трябва  Hug

Дядо Хаджия, на мен козунаците от машина ми стоят като хляб  Rolling Eyes ама сигурно майстора е виновен   Wink

пп ... Влязох в подписа ти да видя що за дядо си  Embarassed Евала на мъже като теб, моя може само яйца да изпържи  Confused а ти и за пресичане на белтък поназнайваш   bouquet

# 159
  • София
  • Мнения: 8 497
...

Дядо Хаджия, на мен козунаците от машина ми стоят като хляб  Rolling Eyes ама сигурно майстора е виновен   Wink

пп ... Влязох в подписа ти да видя що за дядо си  Embarassed Евала на мъже като теб, моя може само яйца да изпържи  Confused а ти и за пресичане на белтък поназнайваш   bouquet

Има и такава версия когато козунака си остане изцяло да се приготви в машината. Затова и всички майстори съветват в другата тема, че козунак не може да се приготви изцяло в машината и се изисква намеса на човешка ръка.


Ние обаче сме се изтарикатирили. След първото втасване го вадим, оформяме си го като истински козунак (защото машината не може да го направи) и после продължаваме във фурната (второто втасване и печене).

И понеже ние пък сме голямо семейство и правим по много, един козунак пък връщам в машината за второ втасване и печене.

# 160
  • Мнения: 7 433
Селма, ако знаеш какви спомени ми навя с тоя миксер  Laughing Дядо и го донесе от Русията  Mr. Green та комшийките идваха да видят как сам прави кекс  hahaha

     Laughing Laughing Laughing Браво на дядото! Hug
     Първи миксер ,появил се в семейството ни,беше от Естония. Wink

# 161
  • София
  • Мнения: 8 497
Селма, ако знаеш какви спомени ми навя с тоя миксер  Laughing Дядо и го донесе от Русията  Mr. Green та комшийките идваха да видят как сам прави кекс  hahaha

     Laughing Laughing Laughing Браво на дядото! Hug
     Първи миксер ,появил се в семейството ни,беше от Естония. Wink

Нашия пък дори не помня какъв е бил. Помня само, че прабаба ми така и не го прие и каза, че на нея тия вентилатори не и трябват, та си продължи жената с една тел за разбиване на яйца дето мязаше на пружина. Някога прадядо ми я бил направил и после и баба ми го ползва, а сега стои като семейна реликва. Жена ми има ангажимента всяка година да го ми е и суши и после пак да го прибира във една витрина.

Така си стои и часовника от 1916 година, който ако го навия ще трака като да не казвам какво, но ще работи много точно.

# 162
  • Мнения: 2 214
Олееееееееее като кажат, "това ми го донесоха от Русия" или "това го имаше само в Русия" абе хора в коя Русия сте ходили та сте носили тея работи, в моята Русия нямаше нищоооооооо, всичко беше дефицит и можеше да се купи само с връзки или в ЦУМ в Москва #Cussing out
Съпруга ми има детска кола със педали, дето може да се кара сама  от Русия ами немаше такова чудо у нас даже и на картинка Joy
По въпроса за руския козунак, този където с маково семе, ами само семето му е руско иначе рецептата за тестото е от тук, условието за конците: много месене и мазнината на дози.

Последна редакция: пт, 26 фев 2010, 09:53 от г-жа Стихийно бедствие

# 163
  • Мнения: 7 433
     А,чудесно!Ще се пробва "руския козунак" тогава! thumbsup

     За Русия....Факт,че в съветските времена тя е работила основно за периферията.Спомням си,как ни бяха дошли на гости едни руснаци от Владимир и гледаха с опулени очи кравето масло,спокойно разположило се във хладилната витрина на един магазин с хранителни стоки.Признаха,че за тях това е абсолютно необичайна гледка! Sad

# 164
  • Мнения: 7 433
  Колко пъти се премесва един класически козунак? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт