На КОЗУНАЦИте моля.......

• 94 944
  • 751
  •   1
Отговори
# 360
  • забравих си мисълта...
Didolinaa, сухата мая е 7 грама, и тя е нормално за 500 гр брашно, но при козунаците има повече захар и затова е добре маята да е малко повече. Тук има пакетчета с различни аромати, не е точно ванилия. Ти може да прибавиш сладкарска есенция с аромат на портокалови кори, или да настържеш кора от портокал, но ако желаеш можеш да прибавиш ванилия, вместо портокалови кори. Ако правиш пълнеж от мак, е добре обаче, да са портокалови кори. Все пак въпрос на вкус, реши си ти. Ето виж как изглеждат тези пакетчета с аромат на портокалови кори Dr. Oetker Aroma Finesse Orangenschale
Porsha, благодаря ти много за милите думи, преведох я с удоволствие и винаги се радвам, ако това е от полза на някой.
То това в историята на локала, беше бизнес на дъщеря ми и зет ми, продадоха го и сега се занимават с sportdrifting, а аз понякога правя за отбора им козунак, питка или сладкиш. Но то ми се превърна в хоби, не ми е професия  Simple Smile. Колкото до Vanillekipferl те са супер, направо се топят в устата. От тях съм правила сигурно стотици пъти за подарък и винаги много са ги харесвали.

Последна редакция: сб, 06 мар 2010, 07:51 от Venetta

# 361
  • София
Помощ, помощ! Praynig Козуначеното тесто втасва в машинката от 40 минути, но почти не е помръднало! Shocked Какъв може да е проблемът? Изглеждаше идеално омесено... Какво да правя като свърши втасването - да го оплета и да го сложа за второ втасване или да продължа първото втасване във фурната, докато порасне, после да плета и пак да втасвам? И още един въпрос, в случай, че изобщо стане нещо - на вентилатор ли втасвате и печете или на нормална фурна? Много ми е спешно Praynig

# 362
  • Разград
И да свърши програмата,остави вътре тестото,на топло,трябва да втаса.От време на време можеш за минута да пускаш програма*Печене*,колкото да загрее леко,за да втаса тестото.Но,това след като приключи тази програма.
Като приключиш с първото втасване,тогава оформи тестото и го сложи във форма.Второто втасване направи във фурната под кърпа,на 50 градуса,без вентилатор.И пека също без вентилатор на 160-170 градуса.

# 363
  • София
Долу-горе двойно трябва да си увеличи обема нали? Като знам питките как ми бухват, а тоя пущиняк... Съжалявам, че съм толкова досадна, но ми е за първи път и действам на сляпо. Като му хвана цаката, няма да досаждам повече Embarassed

# 364
  • Разград
Долу-горе двойно трябва да си увеличи обема нали? Като знам питките как ми бухват, а тоя пущиняк... Съжалявам, че съм толкова досадна, но ми е за първи път и действам на сляпо. Като му хвана цаката, няма да досаждам повече Embarassed

Не се притеснявай да питаш,нормално е.
Да,долу-горе двойно трябва тестото да се увеличи.
Тестото за козунак е по-тежко и затова понякога втасва по-бавно.И на мен веднъж ми се случи да втасва с часове,но втаса.

# 365
  • София
Мерси  bouquet И наистина последно - фитилите за плитката да ги разточвам ли, защото ще слагам плънка, или с ръце да ги разтеглям. притеснявам се точилката да не изкара въздуха на тестото..

# 366
  • София

Ако ти е малко по твърдо тестото ще чакаш и няма да се притесняваш. Все ще се справи маята и ще го надигне. После си мисля, че при второто втасване не трябва да имаш проблеми.

Мерси  bouquet И наистина последно - фитилите за плитката да ги разточвам ли, защото ще слагам плънка, или с ръце да ги разтеглям. притеснявам се точилката да не изкара въздуха на тестото..

Никога не съм разточвал козуначено тесто, може би защото съм чул от баба ми, че това тесто обича да го галиш. И то наистина като си намазниш ръцете и го погалиш и то хоп хоп отива на там накъдето го водиш.

# 367
  • София
В момента правя кифличките на Макс Мама. Много сладка ми останаха тази зима и мисля да ги оползотворявам лека полека на сладкиши, защото инак никой не ги яде Close
Да ви се оплача, не ми се изпече добре козунакът на Пина миналата седмица, а досега никога не се е случвало Sad Нещо май малка му дойде новата ми кексова формичка, много висок стана и голям зор видях с изпичането отвътре Confused Над час отиде, отгоре малко прегоря, слагах фолио и т.н. Абе, изложих се с две думи. На вкус обаче стана разкошен Crazy

# 368
  • Разград
И аз,като дядо хаджия,действам с ръце,оформяйки козуначното тесто.

# 369
belinda,и на мен често ми се случва същия проблем...Отвън козунака загаря ,а отвътре все е суров....
Когато пека във форма с дупка по средата,няма проблем....
Явно трябва да правя по-малки козунаци. Thinking
Но гледам,че някои други кулинарки се справят и с огромни такива!Как ли се получава? newsm78

# 370
  • София
Оплетох го и го сложих за второ втасване. Тестото беше с много мехури, много еластично и много лесно за работа. Дотук като по учебник  chef Да видим какъв ще е завършекът. Още веднъж мерси за бързата реакция и ценните съвети Peace

# 371
Когато пека голям козунак, последните  10-15 мин го покривам с вестник, за да не изгори  Wink

# 372
  • Разград
С нетърпение чакам да видя резултата и от козунака,и от кифличките.

# 373
  • София
Момичета, козуначеното тесто трябва ли да лепне, когато е омесено или трябва да не е лепкаво?

Последна редакция: сб, 06 мар 2010, 15:46 от verabel

# 374
  • София
Когато пека голям козунак, последните  10-15 мин го покривам с вестник, за да не изгори  Wink
Селма, ето това е пинизът Peace Вестник или фолио. Аз обаче се дразня, когато трябва да си играя със смяна на програми или покриване отгоре, пък тави отдолу...Обичам да си го сложа, да затворя вратичката и след време да си го извадя перфектен Laughing

Кифличките станаха разкош. Не съм ги опитала още, врели са, но на вид са много сладурски Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт