На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 94 952
  • 751
  •   1
Отговори
# 375
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Момичета, козуначеното тесто трябва ли да лепне, когато е омесено или трябва да не е лепкаво?

Не би трябвало.
След като втаса може и да лепне,но се работи с намаслени ръце и не е проблем.

# 376
  • Мнения: 7
Да се похваля и аз с първият си направен козунак благодарение на написаните  тук рецепти и съвети   bouquet

http://mimkatonche.snimka.bg/cooking/kulinaren.480316.17693521

Последна редакция: сб, 06 мар 2010, 17:23 от mariqnkata

# 377
  • София
  • Мнения: 863
Айде и аз на отчет - като за първи път мисля, че добре ми се получи, за което благодаря на всички, които ми помогнаха  bouquet Излязоха ми два козунака, ама другия няма да го покажа, защото беше с плънка, в кексова форма, залепна за дъното и общо взето го извадих оттам на парчета  Close Не знам защо, но този с плънката - орехи, захар, какао и стафиди - не се надигна, колкото другия newsm78 Иначе станаха много, много вксуни, пухкави и меки. Само половинката каза, че му се щяло да са още по-сладки. Но ако увелича захарта, няма ли това да затрудни втасването? Правих ги по рецептата на Макс Мама Heart Eyes Само че се обърках и сложих едно яйце повече, съответно отиде и брашно към 750 гр. Ами това е! Чакам сега тежката дума на специалистите, дали съм сбъркала някъде Simple Smile


 

# 378
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Дани,разкошен ти е козунакът.  bouquet Справила си се отлично. Peace За да е по-сладък козунакът можеш да прибавиш към тази захар още 1 чл течен подсладител.

# 379
  • Мнения: 6 792
след дълго четене разпитване  и много обяснения от max-mama на която съм много благодарна най - накрая направих първия си козунак(снимка няма) ама то и козунак почти не остана ,утре смятам да пробвам и кифличките как ще закръгля килограмите си иначе,изоставам Embarassed

# 380
  • Мнения: 539
В къщи се тачат по сладките козунаци.Затова започвам да купувам козунаци седмица и повече преди Великден ,когато е залято от козунаци на различни фирми и по мои наблюдения са по сладки.Тази година реших и аз да се пробвам в правенето на козунаци, та намерих една рецепта в нета за сладки козунаци.Според рецептата  излизали 7 големи козунака.  Много ми се виждат за тази доза.  newsm78

СЛАДКИ КОЗУНАЦИ

Продукти: 7-8 яйца, 2 ½ чаши прясно мляко, 2 пакетчета масло (250 гр.) 2 ½ - 3 ч.ч. кристална захар, кората на 1 голям лимон или лимонова есенция, 5-6 ванилии, кубче прясна мая за хляб, щипка сол, повече от килограм брашно.

 

Приготвяне: Маята се размива на каша с ½ ч.ч. топло (не горещо) прясно мляко. Прибавя се брашно до получаване на рядка каша и се оставя на топло да втаса много добре. Тестото се меси в по-голям съд (най-добре леген,който използувате за такива цели). В него се разбиват добре яйцата със захарта, прибавя се топлото прясно мляко, втасалата мая, солта, настърганата лимонова кора, ванилията и разтопената мазнина. Разбърква се добре и започва да се прибавя брашно като се меси постоянно до получаването на меко тесто. Много е важно да се меси много добре тестото и да не стане прекалено твърдо. Готовото тесто се намазва отгоре с мазнина , покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втаса много добре. Трябва да увеличи обема си двойно. Втасването отнема поне 2-3 часа в зависимост от температурата понеже в тестото има захар. За да улесня втасването аз правя следното нещо: напълвам един голям леген с гореща вода и в него поставям съда с тестото, като от време на време доливам гореща вода. След като втаса напълно от тестото се оформят дълги парчета във формата на рула и се сплитат на плитка. Тестото трябва да се оформя на рула като се изтегля и усуква,за да стане козунака на конци. Получават се 7 големи козунака. Тестото може да се оформи и по друг начин. Може в козунаците да се сложи и плънка от орехи и канела, стафиди, сладко, мармалад или плънка по ваш избор. Всеки козунак се поставя в подходяща форма или тава намазана с мазнина и се оставя да втаса на топло. След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват с кристална захар обилно. Могат да се украсят с белени пресни бадеми (бадемите се белят лесно като преди това се накиснат в топла вода). Пекат се в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. След като са готови се вадят от формите и се покриват с чиста кърпа.
Източник :Кулинарен сайт

# 381
  • София
  • Мнения: 863
Мерси Макс Мама! Похвала от теб е като медал за мене! Laughing И аз всеки ден тествам разни неща и после с половинката ги хапваме предоволно, ама за щастие при нас имаше къде килца да се качват... Обаче като гледам с каква скорост ги трупаме, май скоро ще трябва да се въздържаме Crossing Arms Аз утре мисля да пробвам питката на Макс Мама, но за нея ще се отчитам в другата тема Grinning

# 382
  • Мнения: 151
Захласнах се вчера по козунака на ellyganova с плънката от вишни и днес се запретнах , ето и моя отчет – много е сладък.

         

# 383
  • Мнения: 6 792
аз отново съм тук с нов въпрос:
лимонови и портокалови корички,предварително сварени и подсушени
какво се има предвид под сварени ,само в вода или има нещо специално?
Току що с хлапето хапнахме два портокала да затова питам,да не изхвърлям корите.

# 384
  • Разград
  • Мнения: 3 114
аз отново съм тук с нов въпрос:
лимонови и портокалови корички,предварително сварени и подсушени
какво се има предвид под сварени ,само в вода или има нещо специално?
Току що с хлапето хапнахме два портокала да затова питам,да не изхвърлям корите.

В такъв случай изчиствам корите от бялата част,нарязвам ги на дребничко,слагам ги в найлонова торбичка и във фризера.Като ще правя нещо с тях ги варя в две води(само вода),после ги прецеждам и изсипвам върху домакинска хартия,оставям така,докато им дойде времето за добавяне към тестото.

# 385
  • Мнения: 6 792
max-mama благодаря Hug

# 386
  • Мнения: 22 867
аз отново съм тук с нов въпрос:
лимонови и портокалови корички,предварително сварени и подсушени
какво се има предвид под сварени ,само в вода или има нещо специално?
Току що с хлапето хапнахме два портокала да затова питам,да не изхвърлям корите.

В такъв случай изчиствам корите от бялата част,нарязвам ги на дребничко,слагам ги в найлонова торбичка и във фризера.Като ще правя нещо с тях ги варя в две води(само вода),после ги прецеждам и изсипвам върху домакинска хартия,оставям така,докато им дойде времето за добавяне към тестото.

А пък аз хич не махам бялата част, режа на дребни кубчета и изварявам в няколко води, докато, като хапна парченце, не ми горчи. След това посипвам със захар, варя още известно време, слагам накрая и малко лимонтозу, насипвам в бурканчета и в хладилника. После слагам на кексове, сладкиши, сладолед. Днес варих, ето какво се получи:


# 387
  • гр.Варна
  • Мнения: 217
Привет майстори!   chef
С удоволствие прочетох темичката до тук. Прекрасни неща сте сътворили.Peace
Аз съм новак в козунакоправенето и затова попивам идеи всякакви.
Днес реших да направя "Империята отвръща на удара", но не се получи много сполучлив козунак. Отвътре стана леко тестян, а отвън-поизгоря. Това обаче не попречи на децата да го нападнат още топъл.
Със сигурност пак ще опитам и се надявам за празниците да се похваля с хубав домашен козунак.

# 388
  • Мнения: 7 433
Когато пека голям козунак, последните  10-15 мин го покривам с вестник, за да не изгори  Wink
Селма, ето това е пинизът Peace Вестник или фолио. Аз обаче се дразня, когато трябва да си играя със смяна на програми или покриване отгоре, пък тави отдолу...Обичам да си го сложа, да затворя вратичката и след време да си го извадя перфектен Laughing

     #Silly  И аз не обичам да си играя с тави по време на печенето.
     Гадно е,и често си изгарям ръцете. Confused

# 389
  • Мнения: 7 433
Dani_Frango,Dina.K, разкошни козунаци!!!  bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт