На КОЗУНАЦИте моля.......

• 94 953
  • 751
  •   1
Отговори
# 390
  • София

Нещо не й е в ред на тази рецепта Thinking За 8 яйца, половин литър мляко и толкова масло, според мен ще отидат по-скоро към 2 кг. брашно или поне кило и 7-800 гр. Rolling Eyes

# 391
  • Бургас
Записвам се да следя темата. Дано се науча как правит козунаци и се престраша да изпробвам.  Peace

# 392
Записвам се да следя темата. Дано се науча как правит козунаци и се престраша да изпробвам.  Peace

Първо трябва да се престрашиш да пробваш козунак- така ще се научиш лека- полека. Wink Peace

# 393
  • София
Хайде и аз да де похваля тук. Правих козунака по рецептата на Венета, но сложих 200ml прясно мляко, 2-3с.л. кисело мляко разредено с около 130-150ml вода, 1 пакетче жива мая и килограм брашно. Използвах бъркалките за тесто. Миксера ми много добре се справи, въпреки моите съмнения, защото е от "комунистичесто" време. Сложих стафиди, смелни орехи и мак. Малко ми се препече отгоре, но другия път по-добре. Това е половината тесто. Другото съм го замразила.
Венета, много ти благодаря за рецептата и съветите!

Последна редакция: нд, 07 мар 2010, 15:18 от verabel

# 394
  • забравих си мисълта...
Хайде и аз да де похваля тук. Правих козунака по рецептата на Венета, но сложих 200ml прясно мляко, 2-3с.л. кисело мляко разредено с около 130-150ml вода, 1 пакетче жива мая и килограм брашно. Използвах бъркалките за тесто. Миксера ми много добре се справи, въпреки моите съмнения, защото е от "комунистичесто" време. Сложих стафиди, смелни орехи и мак. Малко ми се препече отгоре, но другия път по-добре. Това е половината тесто. Другото съм го замразила.
Венета, много ти благодаря за рецептата и съветите!

Verabel  Hug, много се радвам, че ти е допаднала. Направила си чудесен козунак   chef. Прекрасно се е надигнал и изглежда невероятно апетитен. Комплименти  newsm51
Аз винаги си правя козунаците и кифличките понякога по тази рецепта и също съм много доволна  Naughty.

# 395
Здравейте момичета, аз от години меся козунаци, но на ръка и стават много добре. От миналата година обаче се опитвам да направя козунак в машината. Пробвах няколко пъти, всичко отиде в кофата и за Великден си ги направих на ръка. Тази година, реших пак да пробвам. Спазвах всичко точно както обяснявате тук и пак стана за изхвърляне. На външен вид става много красив, а вътре сбит, като стар хляб. Защо се получава така при мен можете ли да предположите. Грехота е да имам машинка, а да бия тези козунаци до изтощение на ръка.

# 396
Честит празник  мадами ,бъдете живи и здрави и много обичани.
Момичета ,много са ви красиви козунаците ,но аз не мисля че ще се справя с месене, точене ,вадене, слагане та искам да ви питам има ли рецепта която да сложа всички продукти в машината да пусна програма 4 например / на мулинекс5000/ за сладък хляб и козунака да стане. Много ми е неудобно ,но и аз искам да не купувам тази година козунаци за велик ден и не само.
Изчетох темата .но не намерих нищо толкова простичко и лесно като за хипер начинаеща като мен.

# 397
  • забравих си мисълта...
Честит Осми март, пожелавам много щастие и любов  Hug  Heart Eyes.

# 398
Здравейте момичета,Честит празник на всички!

След един неуспешен опит и козунак заминал в коша вчера вечерта реших отново да пробвам,този път с рецептата на Джема за традиционен козунак,спазих всичко по рецептатано свекърва ми беше при мен и ме залисваше и както си месих усърдно аз тестото,като постепенно му прибавях и мазнината,установих че си меся тесто без мая Grinning,бях пропуснала да сложа сместа от маята, малко мляко и брашно,коята вече беше шупнала, и я прибавих  към измесеното тесто,много се притесних и реших че няма да се получи ,измесих го още малко и го  остових да втаса.
След първото втасване идва и ред на оформянето и аз отново не успях да си го сплета,не знам много меко ли правя тестото, но въобще не ми се получава и го оставих кръгъл.
Сложих го да втасва върху радиатора и за около час втаса много добре,намазах го с жълтък и го сложих да се пече на 100градуса,като след 5 мин увеличих на 150 пекох така 20 мин и след това сложих вестник отгоре и така оше 30 мин,изпече се много добре.
Но няма така изразени конци,като вашите на какво маже да се дължи това,дали е защото е кръгъл или защото не съм месила достатъчно?
Иначе на вкус е страхотен доста сладичък,рецептата на Джема според мен е много сполучлива!
Много ще се радвам ако някоя от вас има време и желание да направи направата на козунак стъпка по стъпка,мисля че ще е много полезно за неопитни момичета като мен!
Ето и снимка на козунака не е красив като вашите,но аз много се гордея с резултата,защото не очаквах и това да се получи!

Последна редакция: пн, 08 мар 2010, 10:13 от mama galka23

# 399
  • София
Бъди красива като пролетта!
Бъди нежна като вечерта!
Бъди горда от това,
че носиш името ЖЕНА!

С пожелания за весел празник на всички.  bouquet

# 400
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ДАМИ  bouquet

Dina.K, твоят козунак се е получил по-добре от моя Grinning

mama galka23, големи перипетии, но резултатът е чудесен Grinning

# 401
Честит 8-ми Март мили дами! Пожелавам ви много красота и усмивки!

Моля, кажете ми защо моите козинаци в машина не се получават  Sad

# 402
  • Разград
мама Галка,тестото ти е било по-меко и затова няма конци.Още в началото е трябвало да се замеси по-твърдо тесто,аз казвам средно твърдо тесто.И аз вчера я направих такава и в резултата имам козуначен кекс.До сега не ми се беше случвало,но ето че никога не е късно.Направила съм по-меко тесто и след първото втасване го усетих аз,но нямаше какво да направя.Оформих го,втаса и го изпекох.Много мекичък,много е вкусен,но само с леки наченки на конци.Няма да остане,но се ядосах на себе си.Мина ми вече.След няколко дни съм на поправителен.
Бони,разкажи повече.Има нещо,което не правиш както трябва и от там не се получава.

Честит празник,мили момичета.  bouquet Hug  bouquet Hug

# 403
  • София
Честит 8-ми Март мили дами! Пожелавам ви много красота и усмивки!

Моля, кажете ми защо моите козинаци в машина не се получават  Sad

Ами кажи какво им има, че да видим къде е проблема ?

# 404
Здравейте,
аз вчера правих бързия козунак на max-mama. Стана перфектен. Единия го направих със стафиди, другият с локум. Невероятни са. Мекички, пухкави, добре се изпекоха, имат конци, но не са чак толкова силно изразени. Дали трябва още по-твърдо да направя тестото newsm78

Може ли да ми кажете някой трик да не ми залепва козунака по формата. В кръглата кексова форма няма как да сложа хартия и после много трудно го вадя, направо се разкъсва при ваденето Thinking Аз намаслявам и набрашнявам формата(не съм сигурна че това е правилно) Thinking

Общи условия

Активация на акаунт