На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 94 954
  • 751
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 305
Правих по тази рецепта, съжалявам, но не помня кой я беше пуснал:
"130мл пресно млеко
4 яйца
200гр захар
100мл олио
2 ванилии
1 суха мая
650гр. Брашно
Разбих с тел яйцата, захарта и ванилиите. После добавих пресното млеко, разбих отново и изсипах в контейнера на хлебопекарната. Брашното пресято го смесих с маята и ги добавих върху мократа смес. Пуснах машината на програма месене+втасване. След десетина минути се получи топка тесто и започнах да добавям олиото много бавно на тънка струйка. След  ½ час месене върнах същия цикъл да меси още   ½ час. После втасва 1 час. Извадих тестото, сплетох го с намазнени ръце и го сложих във формата. Включих фурната на 50 градуса и сложих козунака да втасва. Втасва доста време."

Беше подплътена със снимка на красив козунак с много конци. Направих всичко много точно. Втаса много трудно, но при печенето се вдигна още и стана красив на външен вид. А като го разрезах беше ужасен - сбит и твърд, даже леко глетав, с две думи само за кофата ставаше.

# 406
  • Мнения: 782
И от мен едно питане. Майка ми си купи газова печка с газова фурна  Crazy Два пъти прави козунак, тества степените, но все прегарят. Моля, някой   с такава печка да сподели пиниза  Praynig  че мамчето е бясно, а е майстор  Laughing

# 407
  • София
  • Мнения: 1 231
И от мен едно питане. Майка ми си купи газова печка с газова фурна  Crazy Два пъти прави козунак, тества степените, но все прегарят. Моля, някой   с такава печка да сподели пиниза  Praynig  че мамчето е бясно, а е майстор  Laughing

Да опита да намали самия пламък да не е на силно или да покрие с фолио като види,че отгоре се запича много.По принцип газта отделя влага,но и при по продължително време изсушава.Аз от години готвя на газ и ток,но в началото ми бе трудно.Просто си иска навик и като понаучи печката ще и свикне. Peace

# 408
  • София
  • Мнения: 1 377
Бони,според мен е малко маята.За 0.500 брашно се слага 1 пак.суха мая.А в рецептата ти е 0..650 гр.Нали козуначеното тесто си иска повече мая от питки и хлебчета. Simple SmileНо,нека кажат  и другите .. Simple Smile

# 409
  • Мнения: 782
И от мен едно питане. Майка ми си купи газова печка с газова фурна  Crazy Два пъти прави козунак, тества степените, но все прегарят. Моля, някой   с такава печка да сподели пиниза  Praynig  че мамчето е бясно, а е майстор  Laughing

Да опита да намали самия пламък да не е на силно или да покрие с фолио като види,че отгоре се запича много.По принцип газта отделя влага,но и при по продължително време изсушава.Аз от години готвя на газ и ток,но в началото ми бе трудно.Просто си иска навик и като понаучи печката ще и свикне. Peace


Вчера го е пекла на 2, отгоре е станал супер, но отдолу прегорял  Crazy Ами ще и кажа да тренира, пък дано до Великден и свикне, че ще си развали реномето  hahaha На мен ми е смешно, но на нея и се реве, иска си старата печка  #Crazy

# 410
  • София
  • Мнения: 1 231
Да намали сами я пламък,така няма да изгаря.Пламъка може да се контролира както все едно нормална печка.Просто да го намали на по бавно и ще се справи.

# 411
  • Мнения: 782
Благодаря ти   bouquet

# 412
  • Мнения: 1 283
Няма причина, рецептата е като почти всички останали, има малка разлика, че тук е само олио, а на други рецепти е две мазнини.  Може и да е превтасал с това 50 гр. втасване във фурната доста време.Според мен бъркаш в печенето и затова вътре ти е останал тестен. Във фурната не смея да втасвам, особено козунаци, те са много капризни. След като го сплетеш остави го на топло, завий го с найлон и като удвои обема си, тогава го печи. Включи първо на 50 долен реотан на второ ниво - десет минути и увеличи на 160 цялата фурна. Ако видиш, че почне отгоре да се зачервява, сложи фолио и проверявай, докато излезе чиста клечица без тесто  Peace успех.

# 413
  • Мнения: 419
Имам питане.Замесих една доза козунаци,но нещо много ми е меко и рядко тестото.
Прибавих сока от половин лимон +един допълнителен жълтък(белтъка оставих за намазване )та да не изхвърлям жълтъка, го сложих. Embarassed
И сега май ще изхвърля всичко ooooh!
Ако добавя брашно дали ще стане?
Сега втасва,но се притеснявам че няма да мога да го оформя. Sad
Какво да правя??

# 414
  • Мнения: 305
Благодаря момичета, ама май не намерихме "ключа от мазето". Сега за първи път сложих козунак да втасва в печка. Друг път го слагам до парното на топличко и същата работа. А маята ми е насипна. Сложих 3ч.л. Мисля, че това е достатъчно за това брашно, но наистина може и да е малко. Сложих и малко масло в олиото. Това беше единствената промяна. Все различни рецепти съм пробвала и никога не ми стават. Не разбирам защо. Вие правите страхотни козунаци в машината.

# 415
  • Мнения: 1 283
Имам питане.Замесих една доза козунаци,но нещо много ми е меко и рядко тестото.
Прибавих сока от половин лимон +един допълнителен жълтък(белтъка оставих за намазване )та да не изхвърлям жълтъка, го сложих. Embarassed
И сега май ще изхвърля всичко ooooh!
Ако добавя брашно дали ще стане?
Сега втасва,но се притеснявам че няма да мога да го оформя. Sad
Какво да правя??
Сложи брашно, докато ти стане на топка. Премеси го хубаво.
Бони, пробвай другия път с прясна мая, която да е в годност, така както чета не виждам причина никаква.

# 416
  • Мнения: 305
Бони, пробвай другия път с прясна мая, която да е в годност, така както чета не виждам причина никаква.
Наистина ще пробвам с прясна, въпреки че от години не съм ползвала такава. А колко да сложа за това количество брашно. Всъщност, 1 кубче за колко брашно беше?

# 417
  • Мнения: 7 433
  Ако втасвам на фурна никога на 50 градуса.Знам,че на тази температура се прецаква втасването.Тя трябва да е по-ниска:30 и нещо,40....
  Знам го от една сладарка-хлебарка. Wink


Наистина ще пробвам с прясна, въпреки че от години не съм ползвала такава. А колко да сложа за това количество брашно. Всъщност, 1 кубче за колко брашно беше?
   1 кг или малко повече

# 418
  • Мнения: 1 283
Една суха мая от 7 гр. на Йоткер е за 500 гр. брашно. Същото количество мая от живата е половин кубче, което е 21 грама.
Което означава, че за твоята рецепта ще ти трябва половин кубче прясна мая   bouquet

# 419
  • Мнения: 419
Пепика   bouquet
Премесих с още брашно-дано да се получи Praynig

Общи условия

Активация на акаунт