СГ–ГРУП ООД?-моля някоя мама юрист да се включи.

• 289 933
  • 1 845
  •   1
Отговори
# 1 680
Понеже сроковете, включително и в тази покана, текат от момента на получаването й, дали е удостоверено по някакъв начин, че същата е получена, тоест връчена ли е с обратна разписка или просто е пусната в пощенската кутия? Все пак, за да започне да тече 7-дневният срок, съответно да изтече, трябва въпросната фирма да е наясно, че поканата им е връчена...
Не, не е удостоверено,  защото ги пускат ей така. Ако мине номерът. Това НЕ е официална покана за плащане. Какви срокове, какви 5 лева. Официална покана е призовка от съд. Носи ти я служител, приемаш я лично, разписваш се и тогава можем да говорим за срок, в който да бъде извършено плащането. Иначе не. Последния път като ме плашеха по телефона, че ще ме съдят им казах да заповядат, защото без официална призовка аз нищо няма да платя. И да дойде призовка, пак няма да платя, а просто ще си внеса едно възражение за изтекла давност.

# 1 681
Преди малко имах обаждане от СГ Груп и попитах човека отсреща какво е това задължение и че искам по някъв начин да разбера черно на бяло да ми каже за какво е. Той просто ми каза че са неустойки. Попитах за какво са и той измрънка нещо от сорта че няма как да ми покаже и че то така ако всеки иска да му се праща. Викам че то така всеки може да ми праща че му дължа пари, даже ако намеря вашия номер и аз ще ви звъня да ви казвам че ми дължите пари. Викам аз мога да ги платя ако знам за какво е и ако са реални тези задължения, ами отидете и ги платете ми вика. Вика ще се заведе дело и ще се търсят по съдебен ред. Викам другото което е давноста е изтекла и той тя не играе роля не е от значение. Викам не е от значение ама ако се заведе дело ако делото е истинско и както трябва, трябва да бъда уведомен за него както си му е реда и аз ще пусна възражение за изтекла давност и делото ще падне и ще е за ваша сметка и тоя ми затвори

# 1 682
Хахах, забавно е било. Така е, да, хубаво е, че сте имали търпение да си поговорите.

# 1 683
Аз пък не виждам евентуалния длъжник да е редовно уведомен за цесия. Уведомлението се прави от кредитора, в случая мобилния оператор.
Виж чл. 99 и сл. ЗЗД
Цитат
Чл. 99. Кредиторът може да прехвърли своето вземане, освен ако законът, договорът или естеството на вземането не допускат това.
Прехвърленото вземане преминава върху новия кредитор с привилегиите, обезпеченията и другите му принадлежности, включително с изтеклите лихви, ако не е уговорено противното.
Предишният кредитор е длъжен да съобщи на длъжника прехвърлянето и да предаде на новия кредитор намиращите се у него документи, които установяват вземането, както и да му потвърди писмено станалото прехвърляне.
Прехвърлянето има действие спрямо третите лица и спрямо длъжника от деня, когато то бъде съобщено на последния от предишния кредитор.

До тук цесията, дори и да има такава, не е породила действие. Давността продължава да тече до момента на легалното  доказуемо уведомление!
Я дай и първото писмо, за което казват, че си уведомен за цесията, да го видим. Simple Smile

Боян Марков, моля те , не го изтропвай това по телефона. Кажи им, като искат, да заведат дело. Ще се позовеш на всички основания в твоя полза, ако се стигне до съд. Не ги подсещай предварително какви са те, за да не се подготвят. Не е в твоя полза. И не се прави на много знаещ закона. Това е кофти стратегия и си правиш лоша услуга.  Ако действително се стигне до съд, за което се съмнявам, че ще се случи, по-добре да ги изчакаш да представят всичко, с което разполагат и тогава да ги изненадаш. Аз бих искала в съда доста документи.  Мххмхмхм... В тежест на ищеца е да докаже вземане, изискуемост и т.н.
Ако СГ Груп можеха да успеят в съда, нямаше да плашат гаргите по телефона. Разчитат на човешкия страх, често хората от страх и незнание плащат.

Споделям за сега ( без да съм видяла документи!) становището за липса на основание, респективно преклудирано по давност вземане.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2019, 16:34 от Diorela

# 1 684
без "Уведомлението се прави от кредитора" Макроадванс си осъдиха като стой та гледай и ЧСИ си запорира като стой та гледай. мисля че тоя член подкупните съдии хич не ги бърка, просто имаш там срок за възражение, ако изпуснеш айде.

# 1 685
без "Уведомлението се прави от кредитора"Макроадванс си осъдиха като стой та гледай и ЧСИ си запорира като стой та гледай. мисля че тоя член подкупните съдии хич не ги бърка, просто имаш там срок за възражение, ако изпуснеш айде.

Как да го разбирам това " си осъдиха" ? - Извадиха изпълнителен лист ли?
Може ли дело № от системата, че ми стана интересно?  Ако визираш сроковете за възражение по изпълнителното дело, ок. Ама иначе за какво възражение говорим при такова уведомление като на Боян Марков? Всеки казус е сам за себе си.
Ако заради калпава защита, нежелание да се плаща на адвокати, или тарикатлък ( виждала съм всичките варианти), някой си е изтървал интереса, хайде да не виним съдиите.  

# 1 686
  • Далечният изток
без "Уведомлението се прави от кредитора" Макроадванс си осъдиха като стой та гледай и ЧСИ си запорира като стой та гледай. мисля че тоя член подкупните съдии хич не ги бърка, просто имаш там срок за възражение, ако изпуснеш айде.

Това, че някой не си знае правата, както и задълженията, си е виновен сам, не му е виновен съдът, нито ЧСИ...
Относно уведомлението за цесия от кредитора, последно време срещам, че кредиторът - цедент, упълномощава цесионера да уведоми длъжника за прехвърлянето. Така че имайте го и това предвид.

# 1 687
извадиха си ИЛ. никакви гайлета.

в цялата фаза възразяването май е преди ИЛ, но идеята си остава. реално съдийката си е взела парите и въобще не се интересува от цесии-месии. длъжника да се оправя.

че кой да съдиш ако не съдийката.

да кредиторът - цедент, упълномощава цесионера да уведоми длъжника за прехвърлянето. което "закона" не го цитира, но на кой пък му пука за закони.

# 1 688
извадиха си ИЛ. никакви гайлета.

в цялата фаза възразяването май е преди ИЛ, но идеята си остава. реално съдийката си е взела парите и въобще не се интересува от цесии-месии. длъжника да се оправя.

че кой да съдиш ако не съдийката.

да кредиторът - цедент, упълномощава цесионера да уведоми длъжника за прехвърлянето. което "закона" не го цитира, но на кой пък му пука за закони.

sweetdidi , нали се сещаш, че ако има редовно упълномощаване от кредитора за уведомлението, уведомяващият, който и да е той, трябва да се позове на упълномощаването. Simple Smile

Виж само как е формулирано писмото от СГ Груп:
" В предходно наше писмо бяхте уведомен за цесия... "
И как ще има валидно уведомление? Нека все пак видим и предходното писмо, но предполагам, че стилът ще е същия.
Погледни внимателно и съображенията на бръммм https://bg-mam.ma/p/476030/39248515 Много са точни. Нито можем да вярваме, че има цесия, нито изискуемо и непогасено вземане.
Айде да не казвам публично такъв казус къде мога да го зафичкам, че да им се стъжни.

А ГПК си регламентира за кои вземания може да се извади ИЛ без дело.  Един такъв документ  е записът на заповед.
Не мога да коментирам разни случаи по форумите, без да съм запозната и да съм видяла документи.
И не мисля, че е коректно във всеки прецакан казус да се плюе по съдиите. Има много качествени съдии.

И още нещо: ЗЗД има и други текстове, представителство, например:
Цитат
Чл. 36. Едно лице може да представлява друго по разпоредба на закона или по волята на представлявания.
Ама само с твърдения за делегиране на права не става. Simple Smile
Кой казва, че правото е лесна дисциплина?

Последна редакция: пн, 02 сеп 2019, 17:14 от Diorela

# 1 689
Аз пък си се чудя от къде Сг груп ми имат телефона? Щото случайно минлата година ми откраднаха порфейл и телефон, та тогава разбрах че горките полицаи и дознатели нямат право да искат информация от мобилните оператори за номер на телефон, локация, разпечатки, без да имат разрешение от прокурор. Явно обаче тази фирма има други източници. И не е като да имат моя от кредитора, в моя случай Мтел, защото аз смених номера си, когато минах към другия оператор.
Смисълът на уведомяването за цесията да бъде направено от кредитора /вече бивш/ е да не се случи длъжникът да се обърка и да плати на стария кредитор, вместо на новия, защото длъжникът няма как да знае какви действия предприема неговия кредитор. За мен е безумно стария кредитор да упълномощавал новия, пък последния да уведомял длъжника за цесията. Ай да го хванем тоз длъжник, да го набием едно хубаво, пък той да се чуди на кого е успял да изпълни и погасил ли е.

# 1 690
тия точно пращат писма в които пише по силата на цесия бля, бля. нито ще я видиш, нито ще я чуеш тая цесия защото си е тяхно споразумение. то и затова е цитирания член, за който на съдийката хич не й дреме: кредитора известява, от там нататък си се разбирайте междулихварски колкото си искате.

виж съда дори е неграмотен https://i.imgur.com/ZwdhZ7r.jpg

после си добавят каквито суми може да роди въображението им.
естествени чси си добавя каквото си пожелае пък не издава касов бон за получените пари.

# 1 691
  • Далечният изток
Аз пък си се чудя от къде Сг груп ми имат телефона? Щото случайно минлата година ми откраднаха порфейл и телефон, та тогава разбрах че горките полицаи и дознатели нямат право да искат информация от мобилните оператори за номер на телефон, локация, разпечатки, без да имат разрешение от прокурор. Явно обаче тази фирма има други източници. И не е като да имат моя от кредитора, в моя случай Мтел, защото аз смених номера си, когато минах към другия оператор.
Смисълът на уведомяването за цесията да бъде направено от кредитора /вече бивш/ е да не се случи длъжникът да се обърка и да плати на стария кредитор, вместо на новия, защото длъжникът няма как да знае какви действия предприема неговия кредитор. За мен е безумно стария кредитор да упълномощавал новия, пък последния да уведомял длъжника за цесията. Ай да го хванем тоз длъжник, да го набием едно хубаво, пък той да се чуди на кого е успял да изпълни и погасил ли е.

Защо да е безумно?! Такава е в последните години съдебната практика. Разбира се съдът ще изследва дали упълномощаването е изрично и отговаря на закона или е предвидено в договора и т.н. със съответните документи естествено.

# 1 692
И другото което също не мога да разбера от кога започа да тече този седем дневен срок. Тъй като това писмо което получих днес беше пуснато в пощата. Пък дали днес са го остави ли или не нямам представа Grinning

Последна редакция: пн, 02 сеп 2019, 18:27 от Боян Марков

# 1 693
И другото което също не мога да от кога започат да тече тозо седем дневен срок. Тъй като това писмо което получих днес беше пуснато в пощата. Пък дали днес са го остави ли или не нямам представа Grinning

Това е при издаден изпълнителен лист.
А на писмата си има печати с дати.
Я пусни първото да му видим текста - как си уведомен за цесия?

Бръммм, на мене ми се обаждаха от несънувани банки - Вие, като наш клиент, да Ви предложим... Казвам, не съм ваш клиент и никога не съм била, от къде имате моя номер? Оказа се, че са звъняли на мой близък роднина да му искат телефоните ми и той им ги дал. Той преди години е имал дебитна сметка при тях...  Доста ги бях нагънала тогава. Извъртяха, че било грешка в бащиното име... Айде, бе !!!
Представи си каква информация въртят.  Убедена съм, че имат достъп до база данни на ЕСГРАОН.
По този повод си поговорих с полицаи и те ми споделиха същото като на тебе. Разните такива имат много повече информация от полицията, която я иска само на законно основание. Е, това поне е официалната версия... Simple Smile

# 1 694
  • Далечният изток
И другото което също не мога да разбера от кога започа да тече този седем дневен срок. Тъй като това писмо което получих днес беше пуснато в пощата. Пък дали днес са го остави ли или не нямам представа Grinning

Ами именно това писах и аз, и съм го писала и преди в темата. Няма как да започне да тече този срок, тъй като никой не знае това писмо получено ли е изобщо и ако е получено, то кога... Затова спокойно, най вероятно нищо няма да последва.
Някой по-назад в темата беше писал, че лицето и съответно задължението е конкретизирано, щом има някакъв номер на партида, но от това, което видях, нищо подобно - това е един бланков документ, няма и име, само обръщение "г-не/г-жо"...

Общи условия

Активация на акаунт