? към банкерките във форума,предоговаряне на ипотечен заем

• 1 139
  • 8
  •   1
Отговори
  • Шумен
Здравейте момичета,
Януари месец изтеглихме ипотечен заем при лихва 8.95 и ГПР близо 11%. Сега банката има преференциална оферта за нашата фирма и условията са,нашият е за 30години.
http://www.foto.bg/showphoto.php?photo=285083&limit=recent

И се чудим дали има смисъл,защото за предоговаряне таксата им е 290евро.

Много ще бъда благодарна на отзовалите се  bouquet

# 1
  • София
В каква валута ви е текущия кредит, в каква ще е новия кредит? Ще увеличавате ли срока на 35 години? В момента на фиксирана лихва ли сте или пак е Софибор+надбавка?
Най-вероятно ще има и нова ипотека, така че това също ви е разход.

# 2
  • Шумен
Милинка, много ти благодаря. Ние искаме да си останем пак в същата банка,в момента първата година е 8.95,а после софибор + надбавка.и годините ще оставим 30. Когато предоговаряме пак прави ли се ипотека? офффф #Crazy

# 3
  • Helsinki / Sofia
Не, не се прави ипотека, при положение, че кредитът остава в същата банка. Най-вероятно в нотариалния акт за ипотека е вписано "по Договор... и всички последващи Анекси".

Кредитът на анюитетни вноски ли се погасява или намаляващи всеки месец? Не стана ясна валутата на кредита  Naughty

# 4
  • Шумен
Извинявам се , кредита е в евро. И е с анютетни вноски.  bouquet

# 5
  • София
Ако няма промяна в срока, е без ипотека. Според нашите юристи промяна в срока е новация на дълга, респ. нова ипотека. Както и да е, явно е въпрос на противоречива практика.
Относно лихвения процент - малко ми е трудно да отговоря така, защото информацията е непълна. Предполагам, че обмисляте Стандартен ипотечен кредит, където лихвата при анюитети е 8.15%. Доколкото разбирам, този лихвен процент е на база софибор, така че в момента е 8.15%, а при промяна на софибор-а, ще варира. Което ви препраща към първоначалния погасителен план. Допускам вероятността и аз да не съм доразбрала нещо, защото информацията е малко. За да се отговори с по-голяма точност, трябва да се сравнят таксите и в двата варианта, как ще се оформи и т.н. 
Сравнете:
1. Дали и двата варианта са за плаваща лихва. Има ли някакъв фиксиран процент за първата една година, например?
2. Дали и двата варианта са на база 1м софибор/юрибор. Питайте в момента с кой индекс сте обвързани - софибор или юрибор? Актуализиран ли ви е погасителния план?
3. Какви са конкретните такси и в двата варианта и дали са еднакви по размер.
4. Как точно ще оформят рефинансирането.
5. Какви други такси дължите, освен таксата за предоговаряне.
Поискайте да ви дадат ГПР за двата варианта.

# 6
  • Шумен
Благодаря Ви за насоките момичета,мерси "милинка". Ще се възползвам от съвета ти и ако мога ще направя сравненията.

и може пак да те помоля за помощ Crazy

# 7
  • Helsinki / Sofia
След като кредитът ви е в евро, явно сте обвързани с Euribor, което е добре. Общо взето промоцията, която забелязвам касае по-скоро първата година. Питай колегите в банката дали при промяна в условията по договора, съгласно актуалната промоция, ще се приложи лихвеният процент от промоцията за първата година. В противен случай малко ме съмнява да има голям смисъл цялата галимация. За точни изчисления ще е необходимо да споделиш и какъв е размера на кредита. Прочети в договора дали няма уловка по отношение на лихвата (определя се като 8.95%, изчислено на база едномесечния Euribor към датата на подписване на договора плюс надбавка, но как става актуализацията спрямо промените в базата).

# 8
С въпросната банка изключително внимавай какво подписваш. 
Кредита ти не е на Софибор/Еурибор, а на каквото банката реши.. БЛП(базовия лихвен процент) е Софибор/Еурибор + премия. Въпросната премия няма ясна методология за определяне и не зависи от пазара, а от решението на УС на банката.

Аз не бих предоговаряла с тях, а бих потърсила друга банка, която да ми даде кредит при ясни условия за промяна на лихвата.

Общи условия

Активация на акаунт