Има ли българи в Омск, Москва или МО?

• 54 727
  • 349
  •   1
Отговори
# 120
аз да си кажа, пък може да е от помощ на някой  Mr. Green

аз съм си чиста българка, омъжена за украинец (от 10 месеца) но си имам право (вече и документ) за временно жителство (само заради брака) а с това - право на работа, банкови сметки, депозити, помощ при раждане (в Украйна около 5000лв за 1во дете)

в началото нищо не знаехме, (че и по институциите не бяха много в час), но с питане се справихме и разбира се голямо обикаляне, преводи, апостили...

при нас за временно местожителство освен всички по-малки регулярни такси се плаща задължително 50евро за 1 година мед. застраховка, и ако догодина удължаваш - пак 50 евро, но аз ще си изкарам после постоянно местожителство - т.е. вече няма да плащам задължителна мед.застраховка  Hug

# 121
  • София
Явно в Украйна е по-лесно с местожителството...
Ние сме в странна конфигурация - аз българка и мъжа ми с руско гражданство, но от бебе живеещ в България. Изпратиха го на работа в Русия и се наложи всичко това. И преди моите документи оправяхме неговите. Той за първи път стъпи в Русия през 2011 година (изключая бебешкия си период). И за двама ни е тъмна Индия и заради това постоянно съм като Пенчо Питанката. Laughing

# 122
Милинка, бебето ти автоматично ще получи руско гражданство при раждането си, съответно и право на единовременно пособие. Възможно е сумата на пособието да варира в различните региони на страната, не съм сигурна. Ето информация за Москва, за Казан не можах да намеря. http://www.gorodmam.ru/advices/library/upbringing/family/26900/ Твоето гражданство и неуредиците с документите ти в случая нямат никакво значение. Картата също получава всяко бебе, поне в Питер, за Казан трябва да се провери. На нея има сума от 20 000 рубли и можеш да пазариш от бебешки магазини. Но има един проблем: те наглеците си премълчават,че имаш право на такава карта. Ако не знаеш и не попиташ сам, не ти я дават просто. Ние също не знаехме, мен ме светна сестрата в поликлиниката.
Акт за раждане не ти издават в болницата, получаваш го по-късно от ЗАГС (не кой да е ЗАГС, а определен, в който се сключват смесени бракове и се издава акт за раждане на деца от смесени бракове). Може само единият родител да отиде, но там се попълва заявление, в което се подписват и двамата. Моят мъж ми го носи вкъщи да се подписвам.Ето малко информация. http://www.krokha.ru/rebenok-do-goda/zakon/svidetelstvo-o-rozhde … dokumenty-malysha
Относно българското гражданство, разбрала си правилно. Апостил не ми искаха.

# 123
  • София
Бебешка, изключително съм ти благодарна за информацията!   bouquet Изобщо не знаех, че има такова нещо, не сме чували. Проверих за Казан колко е това пособие - 12 400 рубли.
Четох за тази банкова карта, но май е само за жителите на Питер, за Казан не видях да има. Тук кметството е по-бедно. Simple Smile  
Аз се надявам да вземам някакво майчинство от България, но да видим. След раждането ще трябва да изкарам бързо БГ гражданство на неродения Петко, за да подам документите, като ходя до БГ през декември.

# 124
милинка
Не сме давали пари за удьлжаване на визата - нито в УФМС, нито в поликлиниката. Медицинската ми бележка беше от т. нар. женски консултации, макар и да си плащах, не съм получавала специално отношение. Та бележката беше подписана и подпечатана от завеждащия отделението, не от лекуващия лекар.
Ако ще раждаш в Русия, за да пътувате после, живот и здраве, с бебчо в БГ, трябва да му се направи руски паспорт и виза или да му изкарате през посолството( което не съветвам) паспорт. Руски паспорт се изкарва за около месец. А визата в БГ посолството за около 10 дни ни я направиха ( едногодишна). После в БГ изкарахме бързо и без излишни нерви БГ паспорт и сега така си пътуваме - с 2 и аз, и дъщеря ми.

# 125
Да, за задграничен руски паспорт се чака дълго. На нас също ни го направиха за 1 месец, но затова пък визата беше готова за 1 работен ден, не знам вас защо са ви бавили цели 10 дни. Милинка, ако нямаш намерение в скоро време да летиш с бебето за бг, в консулството ти предлагат вариант да ти направят бг акт за раждане, изпращат документите в бг. чака се около 4-6 месеца, така ми казаха на мен поне.

# 126
  • София
Здравейте! Извинявам се за късното включване, но вчера летях към България. От 14-те градуса в Казан и Москва, тукашните 30+ ми се сториха много ударни. Simple Smile
Мислех следното: когато се роди нероден Петко, вадя акт за раждане в Русия (от специалния ЗАГС). През декември ще идвам за продължаване на визата и ще пусна документите за българско ЕГН. Предполагам, че ще издадат бележка/документ. След ЕГН-то правя пълномощно на таткото да ме представлява пред българското консулство. В Русия го пращам в Москва да вади паспорт през българското консулство.  Между тия етапи ще трябва да пуснем молба за издаване и на руски паспорт, за да не искат визи на връщане в Русия.
Мислех, ако пътувам с него, това да е чак към май-юни догодина, да не е съвсем дребен. Из интернет четох, че има опция бебето да пътува с пасаван към България, пък на място да се вади паспорт. Но това са по-далечни планове.
Тия дни ще извадя ново свидетелство за съдимост, но ще се превежда в Казан. Там има преводач и ще дадем наново за превод и свидетелството за граждански брак. Решихме, че от УФМС ще се чувстват по-спокойни, ако видят превод от руска агенция, а не българска.

# 127
О, ти мислиш да идваш без бебето в България? Ако смяташ да го кърмиш, няма да ти е никак лесно, ще трябва литри кърма да изцедиш предварително. Аз с моето дойдох в България като навърши 2 месеца, но и по-малко да беше, пак щях да дойда. Обикновено бебетата спят в самолета, моето е изключение, ама то по принцип си е малко кривичко. Децата летят безплатно между другото, до 2 годишна възраст им плащаш само летищна такса - 50 евро.
Относно ЕГН-то, не знам за колко време планираш да дойдеш в България зимата, но ЕГН-то не го правят веднага. След превода и легализацията, за които чаках 2-3 дена, подадох документите в общината и оттам казаха,че по принцип се прави за месец, но да се обадя след 3 седмици да проверя дали е готово. Не помня след колко време го взех, на мен не ми беше спешно, защото съм си в БГ за цялото лято, но дори и да са 3 седмици, за да свършиш всичко, ще трябва да си в БГ поне месец.  Аз малко май те заблудих като казах,че съм получила гражданство на детето бързо и лесно, имах в предвид, че не беше хойкане по разните ми учреждения с месеци, както е в Русия.

# 128
  • София
Явно няма да стане така, както го мислех... В България ще ходя за седмица максимум през декември. С частна покана, заверена от УФМС, можело да се прилага бърза процедура за визи и да се издаде за 4 дни. Та си правех сметката да оставя съпруга и бебето да се гледат сами за 5-6 дни, аз да се върна набързо за визата и максимално скоростно да се прибера обратно. До сега пътувах с делови покани, че ставаха по-бързо, но тази за декември ще е частна, за да мине по бързата процедура.
Предполагах, че ЕГН-то ще стане същия ден, но явно не е така. Поне ще направя пълномощно на майка да го подаде после тя в общината.
А бебето не мисля да го разнасям през зимата - имаме 2 полета, престой в Москва, ранно излитане от Казан (6ч.) и не ми се иска да му го причинявам това. Живот и здраве, лятото може да постоим с него в България, но до тогава има доста време.

# 129
Мисля, че е най-добре да завериш едно пълномощно и на мъжа си и на майка си - да са отделни.   Докато все още можеш да пътуваш и не е захладняло съвсем - се разходете за 2 дни до Москва. Има вариант сигурно и пред казански нотариус с апостил, ако не можеш да пътуваш - но не съм сигурна, там и преводач ще е нужен. По-добре да имаш още един вариант, че ме съмнява да искаш да оставиш бебчо на 2 месеца - и без друго твоето присъствие там и нервите по пътя ще са абсолютно излишни след като не бързате толкова с документите.
Ако за майчинските се притесняваш - можеш да разшириш текста на пълномощното и майуа ти да те представлява и пред всякакви други институции. Ако трябва да подписваш документи - нека ти ги пращат елетронно от фирмата ( ако се водиш в БГ фирма по майчинство) - а ти обратно по пощата до майка ти ( аз така правих).
За текста на пълномощното - майка ти може да пита нотариус или мога да помогна, ако пишеш на мейла ми.
Това за частната покана за първи път го чувам, че може ускорено, ще пробвам следващия път.
Ние също преди 2 дни пристигнахме на жегата във Варна Simple Smile)

# 130
  • София
То не е само за частните покани, а за тези, които са издадени на бланки на УФМС (малките бланки, които ги заверяват в УФМС и за които се чака месец). Та за покани, издадени на такива бланки, можело да се прилага бърза процедура за вадене на виза и ставали готова за 4 дни. Но пък за заверката на самата покана се чака месец, та....
Пълномощните ще ги направя в БГ, нямам избор. Декември няма как да не се прибера - изтичат ми 90-те дни и трябва да подновя визата. Сега на връщане ще влезна отново с делова виза, а нея няма как да я продължа на основание, че рязко съм родила в Русия и ми е противопоказно да летя.
Дано на 27.09 да ми приемат документите за временно жителство и това да ми е последното такова принудително прибиране, защото позлатих Аерофлот.
Да използвам случая и да питам, ако си минавала по пътя на бг майчинството - руски болнични налагало ли се е да се издават или само акта за раждане е служил в БГ да се издадат необходимите болнични със задна дата? Онзи ден говорих с моята АГ и тя каза, че руските болнични са 70 дни преди термин и след това 70 дни след раждане. Нямало еквивалент на нашенския, който се издава от болницата, където си родила. И се чудех дали трябва да представям някакви болнични при това положение.

# 131
здравей,
не сьм ползвала руски болнични, акта за раждане беше достатъчен - просто много бързо го изпратихме в Русия и майка ми изкара БГ акт за раждане и някакъв документ от роддома и това беше достатъчно. Обикновен превод беше достатъчен, може да ти поискат легализиран ( за руския документ, в който пишеше че съм родила в Русия)- отнема малко време, затова предварително попитай.
В Русия няма на какво основание да ти извадят болнични, ти дори не си с временно местожителство.
При мен беше по-страшно - в 9ти мес трябваше да летя и затова лесно ми удължиха визата с 3 месеца. Но ти имаш право на удължаване на визата по медицински причини - пробвай да провериш и да попиташ някой началник - а не обикновените инспектори.
Заще не летиш сега с чартъри - има фирми като http://www.brave.ru/ и Астера, където си купуваш билет за редовен полет на цената на чартър - така летяхме сега с S7 за 75 Евро. А обратно, в едната посока цената на билета с S7  е поносима. Можеш да си свалиш цените им от сайта.
А най-евтини БГ визи без да се занимаваш с посолството правят http://www.imperial-trvl.ru/.
Успех и не се нервирай прекалено много, малкото човече иска спокойствие.

# 132
  • София
Ихаааа, като чета за тези цени на билетите, направо ме втрещяваш. Онзи ден купих обратен билет за 16.09 срещу 410 евро и се радвах, че е евтин.  Mr. Green При мен упражнението с билетите се оскъпява от вътрешния полет, който е почти половината от билета. Мерси за линка, определено ще го имам предвид за друг път. Досега карах с класиката на Аерофлот.
В събота лекарката предлагаше да издаде болничен лист (този за 70 дни преди раждането), но аз й отказах, защото предположих, че НОИ няма да го приеме. При нас е 45 дни преди раждането, но те и този лист не го искат, а само този от болницата. Лекарката ми каза, че можели справка от болницата да издадат, но не и болничен лист. Ако става със справката, е супер.
Аз мисля така да процедирам - документите от раждането (справката и акта от специалния ЗАГС) ги изпращам на майка ми за превод и легализация. И тя ги занася на работодателя. А когато се прибера през декември, правя пълномощно за вадене на ЕГН и пълномощно на съпруга ми, за да ме представлява в посолството в Москва за паспорт на дребния. Паралелно на тоя паспорт ще вадим руски и след това виза, ако се наложи да се прибираме до БГ.
Горе-долу това съм го измислила като схема. Но те много планове, а кръчмарят още не се вижда... Simple Smile 

# 133
Ако има два паспорта, няма нужда от виза. Simple Smile))
А за билета наобратно е по-скъп, но все пак излиза по-прилично така.

# 134
  • София
Привет отново от мен! Тези дни се занимавам с въпросите около болничните. Моята лична лекарка няма никакъв опит с такива случаи като моя и само разнасям разни наредби, за да се уговаряме как ще се издават.
Star_Ru, дали помниш втория и третия болничен от кого бяха издадени? Моята лекарка твърди, че трябвало да бъде чрез лекарска комисия, защото били антидатирани. Занесох една наредба, в която пише, че болничният за раждане се издава от личния лекар. Но сега опряхме за третия болничен - от педиатър или от нея, след като детето не е в България? Имаш ли спомен как го направихте при вас? Моята лекарка няма специалност Педиатрия. Sad

Общи условия

Активация на акаунт