Има ли българи в Омск, Москва или МО?

• 54 722
  • 349
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Ох... моята одисея с миграционните край няма.
Предния път се хванаха за няколко неща:
1. Апостилът на свидетелството ми за съдимост не бил преведен.
2. Свидетелството за съдимост било от м. март, а след това съм си идвала до България и съм могла да извърша още някакво престъпление, независимо, че пишело, че е валидно 6 месеца.
3. В служебната ми бележка от БГ работодателя заплатата ми била написана в левове, а не в рубли.
Ясно е, че скандалът не се размина, след което казаха, че няма да ми приемат документите, защото нямам медицински преглед.
Втори опит:
1. Апостилът на свидетелството ми за съдимост не бил преведен. Отново преговаряхме за официалните езици на Хагската конвенция и за необходимостта от апостил при подписана двустранна спогодба за правна помощ.
2. В превода на свидетелството за граждански брак фамилията на съпруга ми е написана с И, а по вътрешен паспорт е с ы. Искаха да представя документ за утвърждаване на това, че в българския език няма буквата ы, на което нервите ми не издържаха. Било друг човек и категорично отказаха да приемат документите с гаранцията, че след 1 седмица ще имат документ с коригираната фамилия.    
Да не говорим, че подивях, защото висях 1.5ч. в туберкулозния диспансер (бременна в края на 7ми месец), киснах пред някакъв кабинет, в който преглеждаха заразно болни. И то защо? Защото не ми признаха бележката от клиниката, където съм записана, че съм бременна. Това беше по повод на флуорографията.
Медицинските прегледи се правят в две клиники, които са дълбока тайна и едвам ги намерих из нета. От други места не признават резултати за СПИН, хепатит и пр.
И след като на 16.08 ме отсвириха, ми записаха час за 27.09, по-рано не можело.
В неделя се прибирам за България. И все повече се замислям дали да не раждам там. Вчера ме подлудиха с резултатите от фетометрията и искаха да ми правят днес амниоцентеза (в края на 30 г.с.). Категорично отказах, но емоциите, които ми образуваха, ми стигат.

# 106
  • Добрич
Милинка като те чета колко е сложно всичко и чак започвам да се притеснявам и нас какво ни очаква  Sad .Моя мъж заминава в понеделник за Русия и започва работа,като засега е с тримесечна еднократна виза и после сигурно ще му я удължат,незнам как е процедурата още,но искам да ви попитам ако знаете за мен и детето каква виза ще трябва като решим да тръгваме за там,и колко време най-много може да останем  Wink .Преди това живеехме в Португалия и като си помисля колко лесно беше всичко,грабваш самолета и си там,а сега визи,разправии,някой ако иска да дойде на гости пак визи  ooooh!,но няма как,ще трябва да свикваме с новото положение.

Бебешка,големи премеждия си имала с раждането,но дано всичко да се нареди по най-добрия за теб начин.

# 107
  • София
Деси, докато половинката не изкара работна виза, вие имате право на 90-дневен престой, уреден с виза. Няма право да ви кани на частни начала, така че вероятно ще е вид делова/бизнес виза или туристическа (до 30 дни).
Предполагам, че съпругът е наясно с визовите въпроси, така че за него няма да ги обяснявам.
Докато той няма работна виза, на всеки 90 дни трябва да влизате и излизате от страната. Продължение на визата не се допуска, освен в случаи на бедствия и катаклизми. Визата се подновява за 10 дни, тоест това е срокът на руското консулство да стане готова. 
Гореописаното се променя, ако съпругът е от т.нар. особено ценни специалисти, на които заплатата е над определен размер, май беше нещо от сорта на 5-6-7 хиляди долара, не помня точната цифра и се изплаща изцяло в Русия.
Формалното оформление на пребиваването няма общо с това в ЕС и се пригответе за бюрокрация и късане на нерви.

# 108
  • Добрич
Милинка,благодаря ти много за отговора,а може ли обясниш след като вземе работна виза как се променят нещата за нас  Simple Smile ,само да кажа че не сме женени и незнам дали това има значение  Laughing

# 109
Привет момичета,

Благодаря за поздравленията  bouquet
Нашата беба е само на кърма. Не я дохранвам. Дава и аз пробиотик, но нищо не се променя. Не е ака по 4 и повече дни.Тукашните лекари не се впечетляват от този период, даже и една седмица не била много, но според мене хич не е добре. Беба става нервна, напъва се, цялата почервенява, направо си е голяма мъка...и нищо не помага. Сега ни дадоха Дуфалак...дано да подейства, иначе незнам какво ще правя Cry
Незнам дали ви се е случвало, но според мене причината е, че и биха антибиотик и по цял пакет смекта и сега резултата е на лице.. #2gunfire

# 110
Здравейте!

милинка - Аз също подадох от първия път за вид на жителство. Наистина е много неприятна цялата процедура, но е важно да се запасиш със спокойствие, когато си в УФМС.

За руските болници.
Аз родих с цезарово ( по показания) в 17 роддом в Москва 2010 г. Всичко мина добре, и операцията протече успешно и възстановяването. Раждах с договор, тоест платих си и си избрах лекар, но като цяло еднакво беше отношението към всички раждащи. Разликата беше, че веднага можех да взема бебчо при себе си, бях сама в стая, и  право на посещения от 10 - 20:00 всеки ден.

За медицинските центрове - посещавала съм ЦИР и съм много доволна от отношението и професионализма им, цените също са приемливи. Ето сайта им - http://www.cironline.ru/ - имат клиники на няколко места в Москва.

# 111
милинка

По повод Свидетелството за съдимост - аз го превеждах в Москва и им представих нотариално заверен превод и го приемат без проблем - прави се за 1-2 дни.

# 112
  • София
Моето свидетелство за съдимост беше преведено в България и оттам дойде драмата. Може би сега ще направя и аз така - ще го донеса за превод в Русия. Живея в Казан и тукашното УФМС е патология - засипано е от таджики и общо взето се чуди за какво да те върне.
Първия път девойката, след консултация с шефовете си за превода на апостила и свидетелството за съдимост, каза, че документите са ок. Само да съм донесяла медицинското. И на 16.08 отивам с подготвените документи, с медицинския преглед и пак ме върнаха. Ако ми бяха казали предварително за разликата в имената (заради ы), имах 2 седмици, в които щях да подменя въпросната страница и да мине всичко мирно и тихо. Изгубиха ми времето, а при мен е съществено, защото октомври ще раждам, а през декември трябва да се връщам до България да подновявам визата.  Confused
Относно раждането: аз също ще съм платено, тъй като нямам здравни осигуровки. Предстои да избирам роддом и екип, но този разговор ще го водя тепърва...Надявам се да се вместя около 50 000 рубли или е твърде оптимистично?

Деси,
След получаване на работна виза, се издава и виза за придружители (не съм много наясно за вида й), на база на която имате право на престой. И работната, и другата, са с продължителност 1 година и след изтичането на годината, се подновяват. При положение, че нямате сключен граждански брак, не знам как стои въпросът. Питайте предварително, за да не ви изненадат неприятно.

# 113
  • Добрич
Милинка,благодаря ти много за отговора  Hug

nikita_11,аз съм нямала такъв проблем с моето дете,но щом е само на кърма защо не пробваш да ядеш храни,които разхлабват,например круши,сушени сливи и др,може да и повлияят малко  Praynig

# 114
Леле, Милинка, голяма драма при теб с тия документи. Късмет! Дано се получат нещата! Аз всички документи превеждам в Русия, точно защото се опасявам да не се заядат, ако са преведени в България. Това с документа, подтвърждаващ, че в българският език няма Ы ме разби  Shocked Аз на твое място много бих се замислила дали да раждам в Русия. Вярно, че съм доволна от родилния дом и лекарите, но пък си нося последствията от нормалното раждане, което в България щеше да е секцио по показания и сега щях да съм здрава. Пък и при мен беше безплатно, а ти ще платиш 50 000 рубли, ако изобщо се вместиш в тази сума. От друга страна, детето ще получи около 14 000 рубли пособие и карта за пазаруване с 20 000 рубли в нея. Не знам дали му се изплащат тези пари, ако се роди в друга държава и дали лесно ще получи руско гражданство.
Аз да се похваля, моето бебче вече стана българче. Grinning Беше супер лесно и бързо, просто ми преведоха акта за раждане, после в общината подадох едно заявление и това беше. Някой като ми каже, че в България има бюрокрация, веднага му разказвам за премеждията си в ОУФМС, а сега вече и Милинка ще цитирам с документа за Ы  Joy
Деси, успех с визата! Дано не направят проблем с това, че нямате брак.
Никита и аз днес дадох на беба Дуфалак, не беше акала 4 дена. След Дуфалака се изака 3 пъти. Гледам обаче да не прекалявам с него, просто не вярвам, че е безвреден.

# 115
здравейте  Hug
Бебешка казваш 2-ро гражданство (БГ) се получава в БГ само с акта за раждане (аз ще раждам в Украйна) а искат ли някакъв апостил или таткото да присъства  newsm78

също искам на зима да се прибера с бебчо до БГ - ще вземем и таткото (украинец) но предполагам ако някой път пътувам сама с бебчо, ще трябва някакъв документ (за брак ли и аз не знам какво  newsm78)

# 116
 anghella, да. само с акта за раждане се получава БГ гражданство. Носиш го в преводаческа фирма, те го превеждат, пращат го в МВР София (май), а бе някъде го пращат и след 2-3 дена е готово. Струваше ми 90 лева. После отиваш в общината, попълваш едно заявление и това е всичко. Не е нужно нищо друго, само твоята лична карта. За бащата нищо не ме питаха, само данните му записах в заявлението.
Ако някой път пътуваш сама с бебето, ще ти е неоходимо съгласие от бащата, свидетелството за брак не е необходимо.

# 117
милинка

Раждането - при мен в Москва в 17 роддом беше 70 000 р (2010 г.). Вероятно в Казань трябва да са по-поносими тези суми. Примерно в Подмосковието, в г. Королёв, тази година е било 30 000 р. Добре е договорът да е обвързан и с конкретен лекар, ако е възможно.

Когато аз трябваше да раждам, ми приеха документите за временно местожителство в последния момент и се налагаше в 9ти месец да летя в БГ. Мъжът ми отиде в централното УФМС в Москва, с медицинско свидетелство за моето здравословно състояние и препоръка от лекар да не летя, ми удължи обикновената частна виза с 3 мес. След това и временното местожителство получих. Година след получаването на временното местожителство подадох документи за вид на жителство и го получих 7 мес след подаването на документите.
Успех с документите! 

# 118
Бебешка благодаря   Grinning

# 119
  • София
Момичета, благодаря на всички за информацията!
Бебешка, не знам дали дребния ще има право на някакви суми, защото ще е от смесен брак, а аз нямам право и на временно жителство все още... А и честно казано, из тоя край не съм чувала за такава практика, сигурно е нещо регионално за Питер. Живи и здрави да сме, това не е проблем.
За БГ гражданство разбирам следното: акта за раждане се издава от болницата, ще искам 2 екз. Това нещо го изпращам в БГ на пълномощник (или аз лично). Носи се в преводаческа фирма за легализация (апостил иска ли се)? И след това го записвам в общината по местоживеене на майката, т.е. моята. Правилно ли разбрах?
Star_Ru, ако не е тайна, продължението на визата безплатна процедура е? Имам предвид, че не са ви искали пари по втория начин...Че из тоя край взятките и комисионните са част от националния бит и култура и вече съм се понаплашила...

Общи условия

Активация на акаунт