Има ли българи в Омск, Москва или МО?

• 54 721
  • 349
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Никита, стискам палци най-накрая да намерите ваксината. Убедена съм, че след толкова търсене и усилия, ще имате успех!   bouquet

# 91
  • добрич
Здравей те,момичета!Имам един въпрос-мъжът ми е в Москва и как е най евтино да се изпращат пари от Москва до България.

# 92
  • София
aleks_2005, не се е налагало да изпращаме пари по този начин, използваме банкови сметки. Все пак има значение сумата, която се превежда - нека съпругът ти провери колко би струвало да разкрие еврова сметка в банка и колко ще му вземат за превода на сумата Х. И отделно да провери и в Уестърн юнион и подобни.

# 93
  • добрич
Ами той е там за 3 месеца и искаме еднократно да изпрати една сума,но с moneygram и Уестърн юнион са доста дебели таксите.Аз открих нещо подобно и там таксите са по прилични но дали са сигурни?Ето ги
http://www.unistream.ru/

# 94
  • ВАРНА
Здравейте!Моля да ме посъветвате за руски сайтове за имоти.Искам да рекламирам в Русия имотите си

# 95
Привет, дами ! Peace

Август месец ще бъда за месец в Самара и след това 10тина дни в Москва и Санкт Петербург. Искам да ви попитам за стандарта на живот, как е в сравнение с България? Квартирата ми е осигурена, та.. главно за хранителните продукти, транспорта ..социалните разходи и такива работи:roll: Това, което харча в Бг, дали ще е малко за Русия, за същия период от време Simple Smile

И още нещо...предполагам главно с влакове става предвижването, как им е БДЖ-то.. Wink[/i]

# 96
С надежда някой да отговори повтарям въпроса на ribka.bananka. Моля за информация относно елементарни цени, като хапване на крак по сандвич или заведение за бързо хранене, приблизителни цени на градски транспорт, дребни сувенири....
В петък летя за Санкт Петербург, а не знам с какви джобни да тръгна. Мога ли да тегля с българска дебитна карта от банкомати в Русия, ще ми обменят ли там левове в рубли, или евро в рубли, или трябва да си купя рубли в България newsm78, как е най-изгодно?

# 97
  • София
Не съм пътувала с влак и не зная в какво състояние са железниците, но не бих възлагала особени надежди.
Градски транспорт - около левче е билетът. В града, в който се намирам, цените варират в зависимост от вида транспорт (трамваят е най-евтин, метрото и тролеите - по средата, автобусите са най-скъпи 85 ст.)
Хранителни продукти - с около 35% по-скъпи от тези в България. В момента килограм череши е 10 лв., доматите са около 4 лв., краставиците - около 1.50 лв., най-евтиният кашкавал - около 10 лв., килограм свинско - 15 лв., телешкото - от 20лв. нагоре.
Заведенията - категорично по-скъпи от тези в България. На едно сядане в пицария за 2-ма души оставяме 60 лв. без да сме консумирали алкохол. Стандартна голяма пица е между 15 и 20 лв. Голямата бира, в зависимост от заведението, е между 3.50 и 5 лв. Салатите са около 10лв., основните ястия около 20 лв., супата е 6-7 лв. Разбира се, говоря условно, защото има и далеч по-скъпи заведения, разказвам за средностатистически. В заведения за бързо хранене, от тези с пластмасовите прибори, си пригответе около 30-40 лв. за двама души за обяд.Основните ястия са около 10-тина лв., салатите - около 5-6 лв.  
Социални разходи - билет за кино е между 9 и 12 лв., на театър и концерти не съм ходила.
Цигарите варират между 2 и 3.50 лв., те са единственото по-евтино нещо от България.
Валута - рубли от България. Евра не се използват, предпочитат долари, но в магазин е вероятно да не можете да се разплатите с тях. Тегленето от българска дебитна карта е възможно, но не от всички банкомати, не във всяко време и понякога банкоматите не приемат картите. Транзакционните разходи са солидни, стигали сме и до 6-7 лв. на теглене. Кредитни карти - задължително питайте дали приемат и какви, преди да пазарувате/консумирате. Не навсякъде и не е по подразбиране, че има разплащане с кредитни карти.
Сувенири - идея нямам колко струват.
Роуминг - имайте предвид, че телефонните разговори с България са много скъпи. С телефон на Мтел съм и входящите ми обаждания са на 6 лв/мин., а изходящите - на 7 лв./мин. Всички телефонни разговори минавам през скайп.
В Русия е откровено по-скъпо от България и при планирането на разходите, умножавайте българските по коефициент 1.5, за да придобиете горе-долу груба представа колко пари да си предвидите.

Последна редакция: ср, 18 юли 2012, 15:00 от милинка

# 98
Привет на всички, следящи темата. Аз отдавна я изоставих, защото никой не отговаряше.
desikb - С голямо закъснение ми се иска да отговоря за детските градини - същото е положението както в големите градове в БГ (имам предвид държавните такива). А частните в Москва и МО са навсякъде и не малко вече.

aleks_2005 - отново със закъснение, но може да послужи на някого. Относно паричните преводи -
unistream.ru -  е от най-евтините варианти, аз съм го ползвала - без проблем и главно бързо. 

# 99
Привет момичета  bouquet
Отдавна не съм писала, но защото нямах и време.
На 8 юли  родих момиченце-3,260 кг.  Grinning Сега след много перипетии се гледаме в къщи. Вече имаме опит с руските болници. И мога да ви кажа, че не са хич хубаво място. Дано на никой не се налага да ги посещава. Сега имаме лек проблем с акането.  Shocked Момичето ни има запек и ви моля, ако имате опит с решаването на такива проблеми да пишете...

# 100
Привет момичета  bouquet
Отдавна не съм писала, но защото нямах и време.
На 8 юли  родих момиченце-3,260 кг.  Grinning Сега след много перипетии се гледаме в къщи. Вече имаме опит с руските болници. И мога да ви кажа, че не са хич хубаво място. Дано на никой не се налага да ги посещава. Сега имаме лек проблем с акането.  Shocked Момичето ни има запек и ви моля, ако имате опит с решаването на такива проблеми да пишете...

Привет nikita_11
Кърмите ли се ? Кърмените бебета могат и по цяла седмица да не акат. Тук руските лекари не се впечатляват от 5-7 дни без акане.
Аз съм правила само масаж на тялото и на коремчето всеки ден - от пъпчето навън спирала и после обратно.
В бг мама намерих една статия - http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=140
Нищо лошо не мога да кажа за московските болници.

# 101
  • София
Привет, Никита! Честита дъщеричка, много здраве и късмет й желая и на нея, и на вас!   bouquet
Предположих, че се е родило бебчето, след като рязко изчезна от хоризонта. Май аз останах в трепетно очакване за преживяванията в руска болница...
Дали ще е удобно да споделиш впечатленията си и от какво не си доволна, за да имам идея горе-долу какво ме чака? Последно знам, че се ядосваше с гама глобулина, който не можеше да намериш, какво стана в крайна сметка?
Аз имах известни стълкновения в миналия петък с миграционната служба, направо ми късат нервите с тези визи. За пореден път ме върнаха и не искат да ми приемат документите за временно жителство и ме докарват до тиха лудост вече.

# 102
  • Добрич
Здравейте момичета,
искам да ви попитам дали знаете колко време може да се кара бг кола в Русия .

# 103
  • София
На прима виста от нета, не зная дали няма изменения:

Порядок временного ввоза транспортных средств физическими лицами, в том числе порядок их таможенного оформления, определяется Постановлениями Правительства РФ от 27.11.2003 N 715 и от 29.11.2003 N 718.
Временно ввозить на таможенную территорию РФ автомобили могут:

иностранные физические лица - без уплаты таможенных пошлин, налогов автомобили, зарегистрированные в иностранном государстве, на срок своего временного пребывания, но не более чем на 1 год;

Кто может временно ввезти автомобиль?

иностранные физические лица - без уплаты таможенных пошлин, налогов автомобили, зарегистрированные в иностранном государстве, на срок своего временного пребывания, но не более чем на 1 год и при условии, что в течение этого срока такое транспортное средство не будет использоваться для производственной или иной коммерческой деятельности, отчуждаться, передаваться в пользование, владение либо распоряжение другим лицам.

http://www.puchkov.net/consultations/import-export-individuals/A … FAQ/temp-faq.html

# 104
Здравейте, момичета! Отдавна не съм се включвала, не ми остава никакво време покрай грижите за бебето. Тя моята госпожица е малко специална, иска да е само на ръце и на всичкото отгоре не и харесва като седна, предпочита да я разнасям права,поне докато не заспи дълбоко. Та така, с нея по цял ден се носим и нямам кога да ви пиша.
Никита, честито ти бебче! Да ти е жива и здрава, много да те радва! Още ли имате проблеми с акането? На кърма ли е? Моята също се запича често, давам и пробиотик, уж да подпомогна храносмилането. Докато го пие е добре, ака всеки ден, като го спрем - пак същата работа и ще питам педиатъра дали може да се дава постоянно. Хич не съм фен на тръбичките за газове, термометрите, сапуни, мушкато и тем подобни, но един път прибегнах към такава мярка, не беше акала 5 дена и я болеше корема.
А какво не ти хареса в московские болници? Ако имаш време, разкажи моля по-подробно как мина раждането и защо остана с лошо впечатление?
Аз да се оплача, раждането ми не мина без последствия. Имам изсипване, усетих го като пристигнах в Българияи си вдигнах куфара, оттогава се случва всеки път, когато вдигна нещо тежко. Не е болезнено, но е неприятно, вътрешностите ми падат във влагалището и чувството е такова все едно имам някакво чуждо тяло вътре, много е дразнещо. Доктора ми във Варна се ужаси като ме прегледа, не можа да проумее как са ме оставили да раждам нормално такова голямо бебе (Яна се роди 4020г, 54 см). Но аз си знам, че в Русия е така, дори 5 кг да беше пак щяха да ме мъчат да го родя. Там и дума не може да става за операция без някакви супер сериозни показания. Май и не са ме зашили много добре,въпреки че ме шиха 3 часа, то аз имах силно разкъсана шийка на матката, вътрешни разкъсвания и епизиотомия, а бе пълен комплект.  ooooh! Естествено заради изсипването ще се наложи да ме оперират, уж не била сложна операция, ама пак си е страшничко.
Милинка, защо те връщат 3 пъти миграционните? Какво не е наред с документите? Моите ги приеха от първия път. Преди два месеца подадох за вид на жителство.

Общи условия

Активация на акаунт