Има ли българи в Омск, Москва или МО?

• 54 702
  • 349
  •   1
Отговори
# 270
Милинка, като чета в какви приключения си... направо ми се плаче... съчувствам ти искрено...
Ние в момента сме във фаза - постъпване в детска градина в Русия. Очертава се срок... около месец, а може и повече! За информация... между другото - със същите документи, с които сега идваме от БГ, миналата година отидохме в Южна Корея и детето постъпи в държавна детска градина, точно на втория ден!
Бюрокращината е много... както в РФ така и у нас! А откакто се натискаме за граница на Шанген, колана е така силно затегнат у нас и съответно в Русия ни правят подобаващ "отговор"... Аз може би сам ти споделяла, но бащата на детето ми е руснак. Той идваше с туристическа виза в БГ дълго време, както и ние влизахме с туристически визи в Русия. Оправията стана, когато предписахме на мъжа ми малък имот в БГ и проблема му се реши - вече може да влиза в БГ когато си поиска и визата му е двугодишна! Ноооооооооо, последния път, когато ходи да си удължи визата /2 седмици преди изтичането и/ от нашето посолство му казали, че може да я удължи, но да дойде седмица по-рано... 2 седмици са много дълъг срок... Нееееам думи....

# 271
  • Добрич
Dolly_1111,какви документи ви искат толкова за детската,на нас никакви не са ни искали от БГ,само тук му направихме здравен картон.

Ох,голяма хамалогия си е с тези визи и другите им глупости,ние направо извадихме късмет,че са ни тригодишни и няма да се занимаваме всяка година да вадим  ooooh!На мен много безмислено ми се струва също и при всяко влизане в Русия наново да се регистрирам на адрес,не може ли да сложат някакъв срок,в който ако не се върнеш  и да те отпишат  Whistling

john123,ние сме около Москва,в Ногинск  Simple Smile

# 272
За детската градина първо ни искат една медицинска застраховка - ОМС. Нея обаче можем да направим чак след като имаме паспорти /а те в момента са в 2 институции, защото ни удължават визите/. После, с тази застраховка, след като минем през кръв, урина и паразити трябва да минем през ВСИЧКИ доктори в детската поликлиника и чак след това да ходим на градина. Ако искаме всичко това да стане без застраховката, то всеки един преглед се плаща. Задължиха ни да поставим и Манту /по нашия БГ календар е на 7 г. възраст, но тук си го поставяли всяка година/... Но, какво да се прави... слушаш и изпълняваш.
Ние сме в Дубна.

# 273
  • Добрич
Dolly_1111,аз помислих,че някакви други документи са ви искали и затова ми стана интересно  Simple Smile иначе с този здравен картон е голямо размотаване,и ние сме с застраховка и ни записаха в една частна клиника,където за един час минахме всички лекари,но после се почна носене на урина,че не бяха ни предупредили,после се оказа и това с ваксините,но на нас освен манту ни сложина и една доза полиомелид.

Аз след малко съм на първото тържество в детската градина и ми е много интересно  Grinning и разбира се всички трябваше да са с бели ризки и черни панталони  Laughing още ги държи май комунизма  Laughing Мъжът ми казал на учителката,че при нас отдавна ги няма тия работи и тя го изгледала странно   hahaha

# 274
Аз съм във Видное и като ви гледам какво пишете леко съм се разминал с бюрокрацията в Русия. 

В момента имам РВП и никак не мога да проумея факта че след като са ми разрешили да преживявам в Русия трябва да чакам още 20 дни за да ми разрешат да им пресичам границата. Безумие!

Системата има нужда от ново начало без лелките в учрежденията, които се отнасят с теб все едно си им длъжен с нещо.

# 275
Какво имаш предвид, когато казваш, че трябва да чакаш 20 дни, за да им преминеш границата? Не мога ли да си взема куфарчето и да си тръгна когато искам с БГ паспорта????????????

# 276
  • София
Вероятно има предвид многократната виза, за да може да влезе, лед като излезе от РФ. Тя се изготвя за толкова.
Джон, я да питам -ти по местожителство или по временна прписка си регистриран?
Аз имам чувството, че при нас са всички черешки от тортата на бюрокрацията. Вчера са върнали мъжа ми, който се опитал да завери нотариално декларацията, че е съгласен да излизам с малкия от РФ и България. Искат ни го за визата. А са го върнали, защото не носел оригинала на моя задграничен паспорт и на акта за раждане на детето. Можело да издаде съгласие за дете, което не било негово и му го казали, след като чакал 40 минути.  Mr. Green

# 277
Милинка, за 6 лв. при БГ нотариус, можеш да си направиш пълномощно от мъжа ти за теб, че можеш да извеждаш детето навсякъде! Ако не ти е спешно сега /т.е. ако излизате сега двамата/, то в БГ можеш да си го направиш спокойно. Аз вече два пъти го правя /поради смяна на паспорт/. Първият път ми искаха да присъства руснак живеещ в БГ /като преводач все едно/. Записаха му данните в пълномощното. На второто пълномощно не ми искаха.

# 278
  • Добрич
Милинка и ние като правихме такова пълномощно в БГ ни искаха оригинален акт за раждане или дупликат,защото наистина на копие може да си напишеш каквото си искаш Simple Smile но на вас наистина много ви се струпа,дано това да е последната им глупост вече  Hug

# 279
  • София
Ние имаме такова, направено в БГ. Но искат сега от българското консулство такова, за да издадат виза. Та сега го правим по руски образец. Simple Smile Те и в България бяха върнали мъжа ми, но там за друго - той е постоянно пребиваващ чужденец в България и се оказа, че от януари има нов закон и вече само личната му карта не е достатъчна за пред нотариуса, ами искат и задграничния му паспорт. Simple Smile А акт за раждане изобщо не бяха искали, то нали на границата се проверяват тези неща от паспортен контрол.
Тия дни се каня да ходя да си правя ИНН и ОМС и просто не знам от там какво ще изникне.
И още един куриоз, ние сме пълни с такива. Simple Smile  Онзи ден питах педиатърката за някакъв сироп от сорта на Саностол,за повишаване на апетита на малкия. Изписва тя и днес решавам да прчета отзивите за него. Масово майките се жалят, че децата не щат да спят. Поглеждам аз какво има вътре, тя му изписала сироп, на който основната съставка е л-карнитин. Една приятелка ме бъзикаше, че е крайно време и на фитнес да го запиша, да гори мазнини. Simple Smile

# 280
Мойто пълномощно, с което вече съм извеждала детето повече от 10 пъти от страната, е само на международния паспорт на мъжа ми. Вярно, присъствал е лично пред нотариуса и е полагал подпис пред него. На пълномощното ми пише, че е безсрочно /но ще е невалидно, когато сменим някой от нашите паспорти/. Никога не сме имали проблем на границата! Може би детето ти е с двойно поданство и нещата са по-сложни...
На граница излизаме с копие от пълномощното, копие на акта за раждане и показвам оригиналите - това е.

# 281
  • София
Тези изисквания са сега за визата, заради това правим руския вариант. Иначе четох, че за излизане от Русия не ми е необходимо, стига детето да излиза с единия от родителите си.

# 282
За излизане на дете от България при наличие на втори паспорт не би трябвало да се изисква пълномощно. 1 пъти си разрешил да има паспорт, втори път си разрешил да има чужд паспот. Това би трябвало да е достатъчно. Често летя с дъщеря ми и до сега никой даже не ме е питал при излизане от БГ.

За руснаците пълномощно направено от български нотариус едва ли ще е валидно. Техните са малоумни малко със срокове, 1000 условия и на специална бланка отпечатани. Също така ги проверяват от дъжд на вятър на границата. Но е по -добре да го имаш на излизане от Русията.

Относно акта за раждане е логично да бъде представен при съставянето на пълномощното.

Милинка, адресна регистрация - печат в паспорта с адреса със срок разрешението на пребиваване. Не знам как се нарича това точно.

Относно визата - след като ти сложат печат за РВП в паспорта визата по която си влязъл в Русия става невалидна (въпреки че не сложиха печат върху нея ... така че може и да не е съвсем вярно, но това ми твърдят лелките) За да можеш да се върнеш обратно въпреки че са ти разрешили да пребиваваш трябва да си направиш нова виза - едно хвърчащо листче с твоя снимка на него.

Последна редакция: пн, 04 ное 2013, 10:16 от john123

# 283
Здравейте, момичета!
По Великден мисля да посетя Санкт-Петербург.
Някой знае ли дали по големи празници магазините работят.
Разглеждайки сайтовете на музеите, останах с впечатлението, че са отворени.
Но не намерих никаква информация за магазините.
Благодаря !

# 284
  • София
Магазините работят по празници. Говоря за обичайните  магазини, разположени из моловете и разните магазинни вериги. За музеите  трябва да се проверява за всеки.
Джон, това за  което говориш, е местожителство. Явно аз съм от редките   случаи на РВП и временна прописка - тази на хвърчащото листче. През януари за пръв път ще  се отчитам след получаването на РВП-то, да видим какво щее ми кажат. Някой минавал ли е през това  вече?
Вчера най-накрая подадох документите на сина ми за виза - поканен от баба си, която писахме и за спосор по време на престоя му  в БГ. Пълно безумие.  Дадох и въпросното пълномощно, с регламентиран от нотариуса текст, на бланка, както си го искат. И след 10 дни да съм проверяла.  Дано не измислят нещо, защото вече купих билет.
Пълномощното е със срок, не можело да е безсрочно. Синът ми можел да кандидатства за 6-месечччна виза, не можело за повече, защщото това му била първата виза за БГ. Накрая вече нямах нерви да се разправям, искам само да се доберем до БГ и да подам документите за български паспорт.
Като за капак  на моите сложни и емоционални отношения с ФМС, трябва да измисля как да ми се прехвърли визата в новия паспорт, защото старият ми  изтича през 2014г. Simple Smile Кой знае какво да очаквам.
Ааа, да: подадох документите за ИНН. Девойката доволно дълго се блещи на временната ми прописка и накрая заключи,   че РВП-то ми е издадено от пощата, защото съм уведомила пощата, когато съм пристигнала. Опитахме се да кажем, че един от начините  за уведомление на ФМС е чрез пощата, но ѝ дойде твърде сложно. Та сега в заявлението ми пише, че престоят ми е разрешен от Почта России.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт