Мамо, изморен съм!

• 9 998
  • 114
  •   1
Отговори
# 15
Според мен умората е нормална, като се има пред вид тежкият материал и огромната взискателност на учителите. Но не е нормално децата да ходят с нежелание на училище. Много майки вече ми споделят, че децата им не щат. И то не защото имат някакъв проблем с някой или нещо, а защото просто им е скучно.Учене и пак учене и после - още учене. Нямат време за игра или по-точно им е забранена. В повечето училища е забранено да се тича по коридорите. Интересно през зимата къде  би могло да се тича, а нормалните деца свързват играта с гонене и закачки. Малката ми дъщеря е в 2 клас , нито е тъпа, нито е мързелива, но като и кажа хайде да учим- първата и реакция е - да не ви говоря. Ако я оставя да рисува или да апликира, може да се забрави с часове, но ученето-мани.
  Мили майки, предстои да се гласува нов закон за образованието.Мисля, че, както в случая за генномодефицираните храни, ние трябва да се вземем в ръце и да бъдем по-активни.
Какво мислите по въпроса?

# 16
  • София
Какъв нов закон за образованието?

# 17

Просто не искай от детето да е перфектно, колкото и каквото може това да учи. Важното е да е живо и здраво.
Колко си права ,понякога  и аз се улавям ,че съм максималистка спрямо децата си ,някак си несъзнателно го правя ,а наистина това изморява страшно много !

Повечето сме така, и аз днес установих, че клоня към максимализъм. Но пък и не ми се нрави идеята да го оставя на самотек. Може да му дойде акъла, ама ако не стане така .... нали все пак сме отговорни за бъдещето им. Tired

# 18
Какъв нов закон за образованието?
Ами новия закон ще е свързан с материала, който се преподава, с това трябва ли да има оценки до 4 клас и т.н.Аз например съм категорично против оценяване на децата в 2 и 3 клас.Освен това програмата , по която учат в момента беше въведена преди 8 години. Голямата ми дъщеря беше в първият випуск.Не знам в кой клас са децата ви, но ако са още в началните, то трябва да ви кажа, че още нищо не сте видяли.Масово по всички предмети е смъкнат материал от гимназиалните курсове в по- малките класове. Децата учат неща, които възрастен човек трудно разбира.Още от втори клас родителите са принудени да пращат децата по уроци, защото  поради липса на време или познания, не могат да им помагат.

# 19
Децата учат неща, които възрастен човек трудно разбира.Още от втори клас родителите са принудени да пращат децата по уроци, защото  поради липса на време или познания, не могат да им помагат.
Моята дъщеря е в трети клас и още от втори обмислям да посещава частни уроци по повечето предмети, но вероятно сме закъснели. ooooh!

# 20
  • София
Фран, верно сте закъснели! Mr. Green Не ми се ще да ви мисля!
Майтапът настрана...Да, материалът е свален в по-долни класове, учебниците по болшинството предмети са неясни за децата, написани са неразбираемо..Но...Ако все пак детето внимава в час, началната му учителка е на място и обяснява нещата разбираемо, ако  подготовката му  у дома се следи от родителското тяло - нещата вървят без каквато и да е нужда от уроци, поне не и в началните класове. Stop Ако детето има изградени навици още е от начален курс да учи както трябва, малко или много то съумява да се справи и в прогимназията с материала.Не казвам, че от време на време не се налага помощ.Човешко е, не са роботи, та да знаят и разбират всичко.Не казвам, че и в системата няма много проблеми за отстраняване...Но същинската нужда от допълнителни занимания и то преди всичко по математика и БЕЛ идва едва в 6-7 клас, на прага на кандидатстването. И то не защото детето не е усвоило училищния материал, а защото трябва да надгражда наученото. Просто през последните години изпитите са такива, че успешното им полагане  предполага по-задълбочена подготовка по двата предмета от тази в училище..Неразбории много в образованието, но определено не съм съгласна с това да побъркам децата си с частни уроци още в първите години. NaughtyИмам две в начален курс и една седмокласничка и досега системата сработва отлично. Peace
Колкото до ваканциите и умората на децата, с риск да разбуня духовете ще ви кажа диаметрално противоположното си мнение.Никъде по света сумата от дните  на  лятната ваканция , тези от пролетната, зимната, междусрочната и прочие почивки, не надвишава по продължителност нашата..Често съм си мислела, че една малко по-продължителна учебна година, но с по-малко натоварване откъм брой часове ежедневно би била далеч по - щадяща  децата.Защото не е все едно , дали те днес имат 7 часа или 5..При една по-ненатоварена програма биха имали достатъчно време за игри, спортуване и други любими занимания. Лично мнение.. Peace

# 21
  • София
Наистина се уморяват децата. Наблюдавам моята (7-ми клас)и виждам, че на месец и половина- два се чувства изморена. Не е задължително да го каже. Аз я виждам- или по-бавно възприема или яхваща някаква лека настинка.И на грипната ваканция минал. срок се зарадвах. дойде й навреме. Пое си глътка сили и се гмурна в морето на знанието Simple Smile
Според мен е добре да имат ваканции от по1-2 дни на 1.5 мес.
А по материала се препуска и не остава време да се затвърждава. В началните класове е добре. Госпожата, ако е читава, има поглед върху децата и знае кое как се справя. И отделя повече внимание за обяснение и на изоставащите деца.Но после се гонят срокове и все изниква нещо и накрая децата не са разбрали част от материала. А с времето се натрупват пропуските и от там затрудненията по някои предмети.

# 22
Освен всичко изброено прибавете и тежките раници на децата в комплект зимата с шапка, ботушки, дебело яке и целият учебен материал, който не е за подценяване и е нормално детето да е изморено. Зимата се проточи, омръзна им ограничена игра навън - тъмно и студено време. Сега ще живнат малко, идва пролетта, ще се разщъкат, ще им е по-добре.

# 23
Привет отново!  Все пак малко се успокоих, че не само моят син се оплаква , но ми се искаше да коментираме малко:

- докъде стига тази умора
- къде е границата с истинската умора и преиграването

Давам пример от днес:
От началото на седмицата го помолих да си подостри моливите в несесера, защото само един единствен има връх, всичко останало е счупено. Всеки ден го подсещах тактично, без да се карам и му обяснявах как трябва сам да се грижи за нещата си и др. подобни уж стимулиращи приказки. Да, ама не- тази вчер в 24 часа (тогава ми остана време точно за това)  аз седнах и му ги подострих, за пореден път му нагласих и раницата, защото просто не я е погледнал въпреки, че и това го подсетих да направи.

Ето тези неща ме човъркат и не ми дават мира- възможно ли е това нежелание да идва от умората или е просто мъничка детска хитрост...или и двете заедно Laughing

# 24
ама то май да ти кажа, че повечето деца са така, това, което разказваш се случва и в нас, и в познатите ми, мисля, че като станат вече 4-5 клас сами започват да имат грижа да вещите си

# 25
От началото на седмицата го помолих да си подостри моливите в несесера, защото само един единствен има връх, всичко останало е счупено. Всеки ден го подсещах тактично, без да се карам и му обяснявах как трябва сам да се грижи за нещата си и др. подобни уж стимулиращи приказки. Да, ама не- тази вчер в 24 часа (тогава ми остана време точно за това)  аз седнах и му ги подострих, за пореден път му нагласих и раницата, защото просто не я е погледнал въпреки, че и това го подсетих да направи.

Правиш му "мечешка услуга".
Бъди сигурна, че и другият път ще чака ти да му ги подостриш.
Пробвай да отиде на училище с неподострени моливи, дори и да получи забележка или по-слаба оценка.
Може да започне сам да се справя с моливите и с някои други неща, въпреки умората или мързела.

П.П. Никога не съм приготвяла раници.

# 26
  • София
Като Фран мисля (и действам) и аз. Чанта не съм оправяла никога, ангажимента за всичко си е негов.

# 27
  • София
telerika, някой неща не са от умора. Разсеяност, а понякога и малко мързел. Когато има кой да го направи вместо теб и лесно.
Моята щерка притежава и двете, и разсеяността, и мързела.
Миналата година се оправдаваше с нас. Т.е. забравя нещо в у-ще и казва "мама" или "тати не ми го е сложил в раницата" Simple Smile
Да не си подостриш молива не е умора.
А как да разграничиш истинската умора - не знам. На дъщеря ми й личи кога е уморена. Разбира се когато не е уморена и има задължения може да се умори, да й се прияде, да й се приспи. Но я карам да си свърши задълженията Simple Smile

# 28
Съгласна съм с already stubborn на 100%.
И за учебния материал и най-вече за дългите ваканции. Японките деца почиват само 10 дни в годината. ... Обаче идете в кой да е музей в Европа и вижте колко японски ученически групи има всеки ден. През цялата година. При една по-дълга учебна година децата ни ще имат време и за спорт, и за екскурзии, и за научаване на учебния материал. И дори за музикални и театрални школи. В момента всички страдаме заради дългата ваканция на учителите. Коя друга професия има платен отпуск повече от 20 -25 дена??

# 29
Колкото до ваканциите и умората на децата, с риск да разбуня духовете ще ви кажа диаметрално противоположното си мнение.Никъде по света сумата от дните  на  лятната ваканция , тези от пролетната, зимната, междусрочната и прочие почивки, не надвишава по продължителност нашата..Често съм си мислела, че една малко по-продължителна учебна година, но с по-малко натоварване откъм брой часове ежедневно би била далеч по - щадяща  децата.Защото не е все едно , дали те днес имат 7 часа или 5..При една по-ненатоварена програма биха имали достатъчно време за игри, спортуване и други любими занимания. Лично мнение.. Peace

Тук съм съгласна. По-добре по-кратка лятна ваканция и няколко почивки повече време на учебната година разпределени сравнително равномерно. Единствените по-дълги нека останат сегашните Коледна и Великденска ваканция, защото така имат шанс децата да отидат някъде ( на ски, на екскурзия с родителите си и т.н) иначе би могло на всеки 2 месеца да има по 2-3 дни почивка. Колкото до материала, не е проблем това че е свален надолу по-големия проблем за мен е че е поднесен ужасно нескопосано и е тежък за възприемане от децата.

Последна редакция: пт, 26 фев 2010, 19:30 от Lennyh

Общи условия

Активация на акаунт