Отговори
# 825
Тук не става въпрос за вярване или невярване. А за юридически анализ. Разберете, че старият закон НЕ ни върши работа?!?! Който твърди обратното да го докаже.

Тео, само един член искам от стария закон - този, който забранява отглеждане където и да било. Аргументи за връщане на закона може и да има. Питам, обаче, за какво ни е той.

# 826
  • Бургас
Честно казано като ви гледам как се драпате и ми става лошо. Кой какво иска, какви членове, какво? Цитирате се тука от форума, кой крив кой прав. Продължавайте в същия дух и даже тези които не искат ГМО ще се зачудят какво да правят като ви четат. 250 организации от които я се веснат 2-3 на митинг, я не, 50 човека всеки говорещ  различно и накрая едно голямо нищо пълно с провокатори, конта провокатори и т.н.

Момичета, замислете се, получава се една безумна какафония.

Зная, че не щете партии обаче аз си мисля, че въпроса само с  "гражданско общество" не става. Всяка партия в опозиция може да се ползва, докаот не са на власт са нормални. На следващите избори ако е тоя закон активен, Цецка първа ще иска да го сменя... А от цялата тая история Зелените вече никой няма да ги бръсне за нищо (пък те нека са под прикритие) bowuu

# 827
Честно казано като ви гледам как се драпате и ми става лошо.

Не се драпаме, ние така си приказваме.

50 човека всеки говорещ  различно и накрая едно голямо нищо пълно с провокатори, конта провокатори и т.н.

Нали това казвам - трябва да се разберем какво искаме, нали? Който предлага, трябва да се обоснове.

Ето, аз твърдя, че стария закон не ни върши работа вече. А че трябва да се иска забрана за отглеждане в Натура и веднага прилагане на предпазни клаузи за МОН810 и Амфлора.

И още някои неща, но ще ги обобщя впоследствие.

# 828
Добре, де, аз като прост учЕн, дето от юридически формулировки не разбира, мисля, че всички искаме едно. И то е:
В Натура и 30 км около нея - да няма нищо, нито опити, нито одобрени култури. И се надяваме, че останалите парчета (България минус градовете, минус Натура с 30-те си км) са прекалено малки и няма да са интересни за ГМО производителите.
Междувременно натискаме да се включим към анти-ГМО коалицията от държави. Повярвайте, до 10-ина години цялата работа ще се разсмърди на глобално ниво, тогава няма да могат да се прикриват повече доказателствата. Важното е да устискаме дотогава.
Как обаче да се облече удебеленото изречение в юридическа форма - да кажат по-компетентните (Тео?, Грейс?) Като чета и старата, и новата формулировка, се губя и не разбирам.
Логически (и филологически) погледнато, "освобождаване в околната среда" е общото понятие, което трябва да включва както полеви опити, така и индустриално производство на разрешените култури (второто би трябвало да е "отглеждане" - тоест, освобождаване в околната среда с цел пряка продажба или приготвяне на текстил, фураж, памук и после продажба). Щом не са в лабораторията, значи са освободени в околната среда. Доколкото разбирам, за юристите нещата не стоят така и мисля, че оттам е противоречието в моята глава.
Моля, ако някой ми даде логично обяснение за юридическите формулировки, ще съм благодарна. Докато не уточним тези неща (мисля, че не само на мен не са ми ясни), ще продължаваме да говорим на различни езици и да не знаем кой текст какво точно забранява.

# 829
Добре, де, аз като прост учЕн, дето от юридически формулировки не разбира, мисля, че всички искаме едно. И то е:
В Натура и 30 км около нея - да няма нищо, нито опити, нито одобрени култури. И се надяваме, че останалите парчета (България минус градовете, минус Натура с 30-те си км) са прекалено малки и няма да са интересни за ГМО производителите.

die Hexe, обяснявам веднага. Можеш да забраниш полевите опити дори на територията на цялата страна. Това е въпрос на национална политика и ЕС не се бърка в това. Тук именно лъсват манипулациите на Манева, че не може да има тотална забрана. Напротив, може. Наша работа си е дали искаме да създаваме ГМО.

Обаче, отглеждане не можеш да забраниш. Отглеждането спада към пазара, а той е "свещенната крава" на ЕС и СТО. Ето затова Бузек им е свил перките на Цецка и Бойко и "свалиха гащите" веднага, както казва Boyo.

Отглеждане може да забраниш САМО с предпазна клауза. И (евентуално) само в Натура 2000 на основание закона за биоразнообразието (което беше едното предложение). И което досега никоя друга страна не е правила, но това не пречи да сме първата. Още повече, че никоя друга страна няма над 30% зони Натура.

Самата предпазна клауза не е просто така автоматично. Трябва да се обосновеш конкретно защо точно МОН810 примерно вреди на околната среда или човешкото здраве. А за това трябват научни данни.

Ето защо, това може да стане само, ако България има национална политика и политическа воля да го направи. Закон не може да забрани отглеждане, трябва да го направят компетентните органи. И ако на тези органи им е казано, че България трябва да е свободна от ГМО, те си вършат работата, събират научни данни отвсякъде и налагат предпазни клаузи.

Това е.

# 830

Моля, ако някой ми даде логично обяснение за юридическите формулировки, ще съм благодарна. Докато не уточним тези неща (мисля, че не само на мен не са ми ясни), ще продължаваме да говорим на различни езици и да не знаем кой текст какво точно забранява.

die Hexe, изхождайки от факта, че закона защитава този, който го е написал и като се има предвид, че искат да променят стария закон, то следва да допуснем, че този "стария" закон им пречи !
Така твърди и Холаграма и аз и се доверявам!
Следователно, ние за сега искаме старото положение, докато не се намери компетентен "играч", който да направи по-добри формулировки от "стария" закон - разбирай сега действащия.

Ако беше истина това, което "всички умни глави" твърдят, то щяха да си сеееееят, сеееят и ...., но явно има нещо, което им пречи да го направят. .

Аз искам да им попреча и за това вземам тази позиция !

Ако ЕК е искала да ни санкционира да го е направила до сега хиляда пъти !

# 831

аз явно съм от най-простите тука! защо ЕС не са санкционирали Италия, Франция, Австрия до сега, като от това което чета, те НЕ СЕЯТ И НЕ ОТГЛЕЖДАТ ГМО? дори в Италия обмислят да правят референдум за картофите!?

# 832
освен това не ми е ясно защо вие пишете поправки и предложения по закон? това не е ли работа на тези дето сме ги избрали? не е  ли достатъчо да се изпращат писма, подписки с ясно изразено мнение на граждани, че НЕИСКАМЕ ГМО - НИТО ДА ГО СЕЕМ, в това число където и да било, Натура, обикновена селска нива и пр. И НЕ ИСКАМЕ ДА ЯДЕМ ГМХ! от там насетне протести дакато се изпълнят исканията ни и край. защо тука вие няколо души ще пишете нов или стар закон, като всички ние плащаме на онези по комисиите и т.н.?

# 833

аз явно съм от най-простите тука! защо ЕС не са санкционирали Италия, Франция, Австрия до сега, като от това което чета, те НЕ СЕЯТ И НЕ ОТГЛЕЖДАТ ГМО? дори в Италия обмислят да правят референдум за картофите!?

До колкото зная, всички атаки идват от СТО ( световна търговска организация ). ЕС има споразумение с СТО за свободно движение на стоки и търговия. Така, че ако ние забраним вноса, или търговията сме уязвими като членове на ЕС, възпрепятстващи търговията, но ако само забраним производството, то ние не пречим на търговията и няма проблем. Ако се приеме и етикетиране на храните с ГМО, то част от хората, няма да си ги купуват.
Надявам се да съм бил полезен Simple Smile

Последна редакция: пт, 05 мар 2010, 01:55 от Гражданин

# 834
Я сега ми обяснете по силата на стария закон защо на територията на България, въпреки че сегашния закон уж не го позволява, има засадена ГМ-царевица (видяхме го в репортажа на Галя Щърбева)? Значи ли, че те са пристъпили закона или просто старият закон не е толкова рестриктивен? Имайки предвид, че тази царевица се отглежда за фураж - значи ли, че до сега е можело да се отглежда МОН810 за фураж? Ако се наложи ще питам и до най-малка подоброст - докато не си изясня всичко.  Laughing Peace

# 835
Точно така, какво е обяснението за засадените вече полета? И Галя Щърбева показа в репортажа си, а и някой тук в темата беше пуснал едни снимки от област Добрич. В Добричко има полета с царевица на Пионер и то не от миналата година. Аз са себе си се съмнявам, че хибридите на Лимагрейн са просто хибриди. Ами, ако са си ГМО? А Лимагрейн са завзели доста декари във Видинска и Русенска област. Ние сме обикновени хора, нормално е да не сме тесни специалисти в съставянето на закони. Нормално е да имаме различни мнения, както и да сгрешим  в едно или друго. Но съм сигурна, че ще се синхронизираме и ще съставим ясна програма на действие. Дано днес успеем да достигнем до общи точки и да започваме да действаме. Не познавам лично повечето от вас, но ми давате сили и надежда, че ще успеем да се откопчим от лапите на тези палачи. Може да не сме много, но наш дълг е да направим абсолютно всичко което можем, защото правото е на наша страна.Аз съм съгласна с предложенията на die Hexe и Eisblock. Нека днес да степенуваме нещата и да се направи списък, който да се пусне в темата. И да си разпределим задачите. За подписки и раздаване можем да се събираме няколко човека и да правим акции от 15.00 до 17.00 часа, примерно. Защото следобяд хората не бързат за работа и ще са по- отзивчиви. Ако някъде греша, поправете ме. Така с мнението на всеки ще пресеем кое е най- ефективно и ще действаме. НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА. Стига вече търпение и напразни надежди. Това не са хората, които ще решават вместо нас. Нещо са се объркали.

# 836
Имам предложение.
Да изпратим лично писмо до всеки един депутат.
Още в понеделник.

Да  им напомним, че всеки един от тях ще носи персонална отговорност за гласуването на престъпния закон.
Да им напомним защо са там и чии интереси са длъжни да защитават. Да ги уверим, че очакваме да оправдаят доверието, което им е гласувано, че разчитаме да постъпят като истински българи и народни представители, а не като национални предатели.

Да напишем за лъжата на Манева, с която подведе всички от комисията, за неспазеното обещание на Бойко, за предателството на Цецка.
Да им заявим, че ще продължим да се борим, докато не постигнем целта си.

Накрая може да завършим с: "България цяла сега вази гледа!"

# 837
Горица, депутатите ще прегледат писмото, и ще кажат "Какво още искат тези?".
Те смятат, че са гласували пълна забрана за НАТУРА + 30 км и се чудят защо издребняваме с нови текстове.
Повярвайте ми, това не го говоря просто така, а след като проведох три много дълги разговора с депутати, които са на наша страна.
Според нашите юристи "освобождаване в околната среда" значи опити, "пускане на пазара" - значи отглеждане.
Според тримата депутати /двама от които от КОСВ и един от Комисията по земеделието/ - "освобождаване в околната среда" е общо понятие за опити и отглеждане. И тримата са на наша страна, искрено искат да помогнат и в момента не разбират какво искаме и какъв е проблема. Щом те не разбират, какво остана за медии и обикновени хора.
Да - стратегия, резолюция, декларация, ясна политика - това са неща, които имаме пълното право като граждани да искаме от нашите управляващи. Но Бойко излиза и ти казва - ето, съвсем ясно ви казвам нашата политика - ГМО само в лабораториите. Цецка е гарант. И от там нататък ако ние не обясним КЪДЕ ТОЧНО тази позиция се разминава в записаното в закона и какво всъщност искаме да се промени, олекваме и изглеждаме като истерички наистина. Дори в очите на хората, поддържащи каузата.
р.р. Вече всичко, което пиша е и в групата /работна, от представители на разл.организации/ , и тук. Защото очевидно се къса нишката в информацията.
Ако "освобождаване в околната среда" е само опити - значи няма никаква забрана заотглеждане и в стария закон. Да.

# 838
Сигурна съм, че дори и да искат членовете на КОСВ не могат да приемат закон, който ни устройва, защото сме ги затрупали с купища искания и предложения, някои от които противоположни.
Дори и сега не се чувствам компетентна да кажа дали връщането на старите текстове противоречи на директивите и дали ни устройват повече от новите.
Но в едно съм сигурна. Нито журналистите, нито депутатите, нито гражданите в момента могат да схванат за какво точно протестираме.
Бойко и Цецка от сутрин до вечер обясняват, че са се съобразили с нас, че новият закон е по-рестриктивен от предишния /което май е вярно/ и че ГМО няма да излязат от лабораториите.
Ако не излезем с единна, ясна и разбираема позиция - какво точно в закона сега не ни устройва и откъде през него могат да се промъкнат ГМО, няма да постигнем никакъв успех.  Днес Цецка Цачева попита - дайте ми пример, реален пример - как  би могло да се появи ГМО в околната среда от традиционните сортове примерно - и нито един депутат /на нас не ни даваха думата/ не можа да дде убедителен пример. Божинов ес опита да каже, че може някъде да има непокрии 2 дка  извън НАТУРА+ 30 км, но не прозвуча никак убедително.
Ако сме сигурни, че "освобождаване в околната среда" означава само полеви опити, но не и отглеждане - защо не поискахме точно това днес в чл. 80 Това го нямаше в нашите предложения. Да се добави и отглеждането - след като Бойко обеща, че би нарушил и евродирективите, само и само ГМО да не излизат от лабораториите.
Ние нямаме ясни искания. Това е истината. Каквито и протести да организираме, всеки ще запита - какво повече искат тези. Обещаха им ГМО само в лаборатории.
Преди всичко друго - трябва да изчистим позицията си и исканията си. АМА ВСИЧКИ !
Мнението на Ралчева ме разколебава.Също и това, което каза Коджабашев, че няма проблем от утре да се сеят МОН810 и картофките Амфлора. Но, ако 30км. плюс Натура ни пазят КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА. За полевите опити не стана ясно разрешава ли ги новия закон или не?? Нямаме ли картограф или топограф, който да изчертае покритите зони на карта и да се види какво остава и къде??

# 839
Мдааааа. Я, моля някой на ЛС да ми обясни кой с кого си играе тука, щото  не мога да ви хвана спатиите.

Общи условия

Активация на акаунт