Отговори
# 975
Грейс, старият закон може и да не е достатъчно рестриктивен, но явно им пречи и затова искат да го променят. А най-лесно е да се запази статуквото. Безумно е да се надяваме, че ще го направят още по-рестриктивен, тъй като няма достатъчно хора по митингите, че да им се разклатят столовете. Затова трябва да настояваме ДА НЕ СЕ ПРИЕМЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗГМО. Това е единственият изход в момента (по-нататък, ако успеем да информираме повече хора, можем да ги притискаме за повече рестрикции или да ги махнем, но засега липсва гражданска активност и с тези сили, с които разполагаме, не виждам как ще стане това).
Проблемът е в медиите - ако тръбяха и правеха сензации от скандалните лъжи, хората щяха да излезнат. Събитията през 1997 не бяха спонтанни, а дирижирани. Хората са едно "стадо", което много лесно се манипулира от медиите. Явно в Полша и Италия има повече мислещи хора или повече неподчинени на властта медии.
Затова нека организираме среща с депутати и да пишем до всеки един още в понеделник с искане да гласуват против предлаганите промени. Моля ви, дайте да измислим текст на писмо и да разпределим кой на кого ще праща.
Съгласни ли сте да подпишем това, което Зи предложи против гмо-пшеницата, като група майки и граждани? Да го подпиша ли от името на нашата група?
http://cban.ca/Resources/Topics/GE-Crops-and-Foods-Not-on-the-Ma … ction-of-GE-Wheat

Аз не искам да ми се слагат думи в устата, че не искам стария закон. Това, което казвам първо е, че стария закон не забранява отглеждането, особено пък на царевица (който твърди обратното да го докаже) и напънът на Манева е за опитните полета. И второ, че колкото и да си пеехме едно и също за връщане на закона и ни даваха обещания "само по писмото", на общо 5 заседания депутатите си шареха по текстовете, както си искат. Това след 5 протеста.

За никакви пазарлъци не става дума тука. Всеки се опита да пробута по текстовете някакви малки победки. Биоземеделците - 7 км, пчеларите - 10 и т.н. Но Цачева категорично заяви в прав текст на Теодора, че никакво връщане няма да допусне. После на концерта омекна като прани гащи и даде всичките обещания на света. Видяхме какво стана обаче. За какво връщане говорим? Значи, ако излезнат две-три хиляди човека на улицата, може и да размислят. До тогава си говорим празни приказки.

Продължавам да съм озадачена защо като кликнеш върху семената на МОН810 в списъка с разрешените хибириди, се отваря европейската сортова листа.

# 976
[quote author=ralcheva link=topic=476760.msg14407443#msg14407443 date=1267861190

Огромен процент от хората четат "Уикенд" и "Шок" и ВЯРВАТ на "Уикенд" и "Шок" . А там няма нищо за ГМО.
[/quote]
    Много добра идея Simple Smile  Само, че за там трябва да се вкара и следното- кой има интерес от ГМО поименно, какви са косвените връзки с властта и други в тоя дух. Между другото такава статия имаше в Афера.бг. Може да се притопли и статията на Светослав Божилов от "Мениджър" от януари. Ние тук сме претъпкани с информация, а хората и идея си нямат.

# 977
Тогава да пуснем материали до тези вестници - истината за ГМО е толкова шокираща, че по-голям ШОК от това не може да се измисли.
Лошото е, че най-въздействащата на хората медия е телевизията, а ние нямаме достъп до нея. Какво ще кажете да съберем пари и да пуснем платено съобщение по БНТ?

В момента имаме нужда единствено от ясни послания. Колкото и да ги шокираш, хората няма да знаят какво искаш и за какво ще протестираш другата седмица.

# 978
Solanum tuberosum e е латинското название на картофа, да не се паникьосате ако го срещнете някъде newsm62

# 979
Пак никакви конкретни решения Sad
Много предложения какво по принцип трябва да се направи, и нито едно във формата: лицето Х отива в час Y на мястото Z и извършва действието М.
Много приказки в кръчмата.
Никакви подробности около конкретните действия, извършени (или неизвършени) от хората, които участваха в заседанията.
Още не съм прочела никъде официалната ни обща ни позиция по случая.
Още не съм видяла, какво адже ба се е предлагало от наше име.
По стечение на обстоятелствата решихме да се доверим на една част от нас, които са по-опитни, с повече контакти и повече възможности от останалите.
Няма как иначе - останалите сме само с помощна функция.
Това значи ли, че сме нещо като електората за партиите? Всъщност като гледам бройката на четящите (най-много по 15-16 души заедно с членовете на Сега), почвам да се чудя, дали и на други не прави впечатление.

Поне решете еднозначно текста и формАта на подписката (ако изобщо ще се пише от наше име).
Тео, като се явиш, какво точно предлагаш, но в конкретни измерения: с време, място, участници и действия.
Грейс - същото!
Г-жо Ралчева (Вас съм ви виждала по телевизията и не мога да се обърна по друг начин, освен с "госпожо" и на "Вие"  Wink) - горе-долу ми стана ясно за част от намеренията Ви (подготвяте обща европейска подписка, убеждавате депутати, че са заблудени). Има ли нещо друго, което не сте споменала за сега? Освен, естествено бавенето на общата позиция - да не е от някакви политически съображения, които не разбираме?

Към всички останали се обръщам със същия призив: предложенията да включват "аз ще направя товаи това еди кога си, имам нужда от тази и тази помощ".

Не вярвам да съм единствената, която започва да губи търпение от непродуктивния начин, по който се движат нещата тук.
Повярвайте ми, не търся никакви врагове тук, не отправям никакви злобни обвинения, единствено ме боли от гледката на безумно разпиляваната енергия и чисти подбуди.

Тук много се говори за заговори, сценарии и т. н.
Та за стария закон. Много хора са се хванали като удавник за сламка за него, дори не са го чели повечето, и казват - пречел е да се сади в България, значи е добър.
Ами наистина ли е пречел?
Хората ви казват (наистина под сурдинка), че има случаи на отглеждане поне на царевици.
Не допускате ли, че това е истина,  и че приказките на Черкезов за 30те км, които му пречели, са само прах в очите и част от хубавото планче за изпързаляне на наивниците? А пък издънката на Нона, че и сега в България може да се сее, е самата истина?

# 980
Значи, ако излезнат две-три хиляди човека на улицата, може и да размислят. До тогава си говорим празни приказки.
   Бойчо имаше добра идея в тази посока за хора за протест.

# 981
   Имало ли е закрито заседание на комисията или ще има ли? Цачева говори за такова.

# 982
Значи, ако излезнат две-три хиляди човека на улицата, може и да размислят.
Значи проблемът е в липсата на хора.
В Полша са искали точно по същия начин да им променят закона, но поляците са скокнали и правителството се е видяло почти свалено от власт, ако посмее. И не е посмяло.
Ние досега имахме твърде меко отношение към ББ. Явно трябва да сме по-бойни.
Но зад гърба ни трябва да стоят повече граждани. А това става с медии. А медиите са под контрола на властта.
Как да се доберем до централни медии?

# 983

Как да се доберем до централни медии?

С пари

# 984
  • София
В момента по Хоризонт Събота 150 е посветена точно на ГМО по света и у нас. Много интересни неща казват, все неща, които не са просто едно бла-бла, а факти и гледни точки.

# 985
   Подкрепям! Трябва да се вкарат по- скандализиращи призиви-
       -ОСТАВКА на.......
        - Слуги на интересите на ГМ корпорации
         - Наглите 3- и портрети
          - Октопод 2- на всяко пипалце портрет на - Манева, Караджова, Уорлик, Бузек и т.н.
   Но- Ралчева, Тео или друг запознат да уточни какво точно( член, алинея, дума , фраза в закона) не ни устройва и да се издигне като водещо изискване и лозунг.

# 986
В момента по Хоризонт Събота 150 е посветена точно на ГМО по света и у нас. Много интересни неща казват, все неща, които не са просто едно бла-бла, а факти и гледни точки.
   Моето радио не лови Хоризонт Laughing Много хубаво, че говорят, но колко хора го слушат? Пак е по- добре от нищо.

# 987
   Подкрепям! Трябва да се вкарат по- скандализиращи призиви-
       -ОСТАВКА на.......
        - Слуги на интересите на ГМ корпорации
         - Наглите 3- и портрети
          - Октопод 2- на всяко пипалце портрет на - Манева, Караджова, Уорлик, Бузек и т.н.

Абсолютно съм съгласна. Ножът е опрял вече до кокала. Трябва да бъдат изтипосани всички като предатели, включително и Цецка!

# 988
Хора, вижте това:

http://www.parliament.bg/?page=feed&lng=bg&fid=3

Хайде да им зададем въпросите за освобождаването в околната среда, отглеждането и пускането на пазара на ГМО.
Само че до кои депутати да зададем въпросите?

# 989
  • София
Мисля, че ако отидеш на сайта на БНР, можеш да слушаш онлайн.

Общи условия

Активация на акаунт