Отговори
# 1 275
Благодаря за идеята. Ще ви напиша за флашмоба и още неща по-късно, че сгеа не смогвам. Ако наистина е утре рано гласуването, ще съм на терасата. Искаме да видим кой как ще гласува.

След гласуването и ветото не ми е много ясно какво точно трябва да се предприеме.

А  Борисов не може да не знае какво се канят да гласуват. Едва ли има време за среща пак с него по повод на днешното му изказване...?

# 1 276
има и други варианти,не е само териториален,ако е само това то нека буфера да стане 100 км за всеки случай.А и е смешно да им се връзваме на ограниченията,никой не може да ни казва, че не можем да забраним каквото и да отрова,ами дай да пуснем дорага тогава,оръжия,...атомни бомби,защо да им ограничаваме свободното движение в ЕС след като ефекта на всички води до едно и също

# 1 277
Пак казвам, разпространявайте го, колкото можете и то бързо, няма време.

Писмото в момента изглежда така:

Цитат
ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 41 НАРОДНО
СЪБРАНИЕ
ДЕПУТАТИТЕ ОТ 41 НАРОДНО
СЪБРАНИЕ

Абсолютно сигурни сме!!! Това е потвърдено от шестима независими един от друг юристи, като двама са специалисти по европейско право!!!
В приетия към момента текст, който отива за гласуване в пленарна зала :

§ 55а или чл. 80 от ЗГМО: Министърът на околната среда и водите не издава разрешение за освобождаване в околната среда на генномодифицирани организми в границите на защитените територии, защитените зони от националната екологична мрежа, по смисъла на Закона за генетичното разнообразие, както и на отстояние от границите им, по-малко от 30 километра.

Означава:
Пълна териториална забрана за полеви опити в зоните на Натура 2000 и буфер 30км около тях и никакво ограничение за ОТГЛЕЖДАНЕ С ЦЕЛ ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА на всички разрешени до момента в ЕС хибриди /MON810 и картоф Амфлора, които ще се увеличават още/, дори в центъра на Натура 2000!

В същото време никъде няма временна забрана за отглеждане/чл.82 или чл.75/, до задействането на предпазна клауза / това е единствената форма за забрана на разрешените в ЕС хибриди/, нито срок в който МОСВ да са длъжни да я задействат или подготвят. В момента и по стария ЗГМО, и по новия ЗИД на ЗГМО, отглеждането с цел пускане на пазара на царевица MON810 и картоф Амфлора е разрешено на територията на цялата страна/ мога да си го купя и да го насадя пред вашия вход или в зона Иракли и ще е законно/. Ако се появи нов разрешен от ЕС хибрид - например тютюн и друга Европейска държава не задейства предпазна клауза, /просто защото не отглеждат тютюн и не ги интересува/ България нищо не прави и всеки си сади тоя ГМО тютюн където си поиска, /защото чл.79 вече не съществува, а предпазна клауза на друга държава няма/.
За да отговаря на обещанията  пред медиите които дадоха Премиера Бойко Борисов, г-жа Цецка Цачева, дори министър Найденов днес, текста трябва да изглежда така:

§ 55а или чл. 80 от ЗГМО: Министърът на околната среда и водите не издава разрешение за освобождаване в околната среда И ОТГЛЕЖДАНЕ С ЦЕЛ ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА, на генномодифицирани организми в границите на защитените територии, защитените зони от националната екологична мрежа, по смисъла на Закона за генетичното разнообразие, както и на отстояние от границите им, по-малко от 30 километра.

Това не противоречи на пазара по принцип, защото вноса остава разрешен!
Искаме нашите депутати да знаят какво ще гласуват! Ние гласувахме за вас – ваш ред е, тука няма партии  - пред земята и хляба всички сме равни!!!

Коалиция: БЪЛГАРИЯ СВОБОДНА ОТ ГМО

Понеже няма време, така се разпечатва в момента и ще се пусне в кутиите му. Днес следобяд всички парламентари групи имат вътрешни  заседания. Целта ни е да ги изпреварим и да дискутират и този въпрос.

Аз ще направя всичко възможно да уведомя и медиите. Освен писмото, за тях ще има и кратко инфо за гласуването. Подготвил съм им и снимки от протестите, за да ги улесня максимално.

# 1 278
Хора, след 10 мин тръгвам - ще внасям писмото до Б. Б., написано от Грейс. Моля, ако някой има забележки да ги нанесе.

# 1 279
Хора, след 10 мин тръгвам - ще внасям писмото до Б. Б., написано от Грейс. Моля, ако някой има забележки да ги нанесе.

Давай!

# 1 280

Давай!

Давай смело. Всичко съществено е казано тук, в предното писмо или в писмата до депутатите.

Ще ме обвините в наивност, но на мене ми хареса поведението на Бойко Борисов, каквото се видя от записа на BNews.
Казаното беше недвусмислено: че и с цената на санкции няма да се допусне ГМО да се отглеждат в България.
Остава да се разбере: дали това "недопускане" ще бъде подкрепено от закон, или това е само негов личен ангажимент? За какво предполага, че ще са тези санкции: заради забранителни текстове в закона или заради неотзивчиво поведение на администрацията под негово давление? Силно се надявам, че законът ще отрази както нашите желания, така и твърдата "мъжка дума" на бате ни Бойко.
Казано на два пъти публично просто няма как да се направи, че "беше толкова отдавна,  и плюс това не е верно".
След днешните писания до депутати и лично до него просто никой няма да има извинението, че не бил разбрал.

Да знаете всички, които писахте, разпечатвахте, внасяхте писма и висяхте пред канцеларии, както и майчетатата, дето висяхте в студа с бебетата, за да ви пуснат при премиера, че може би точно вие сте малкото камъче, което ще обърне монсантовата кола. Гордея се, че сте ми сънародници  Hug

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 15:45 от mama_petya

# 1 281
Информация:

Горичка внесе писмата на нашия форум лично до шефовете на парламентарните групи. Получени са!

Взех видео интервю преди малко от Борислав Сандов. бареков ми каза, че утре ще е екшън в парламента, очаквал се скандал заради закона. Ще съм в залата още от сутринта, ще следя и ще ви предавам от там.

# 1 282
Днеска има голяма статия (НА ЦЯЛА СТРАНИЦА) във вестник 24 часа, с Христо  Генев и Веселин Дробенов (от Зелената партия) срещу ГМО!

bouquet

# 1 283
В проекто дневния ред за утре промените в Закона за ГМО са 13-ти по ред. Това означава, че по всяка вероятност няма да може да влезе в зала утре, а ще остане за следващите дни - вдругиден или в петък!

# 1 284
Днеска има голяма статия (НА ЦЯЛА СТРАНИЦА) във вестник 24 часа, с Христо  Генев и Веселин Дробенов (от Зелената партия) срещу ГМО!

bouquet
МОЛЯ ДА НЕ СЕ БЪРКАТ ЗЕЛЕНИТЕ и Зелената партия !!! Зелената партия на Каракачанов, няма нищо общо със "зеленото" - напротив !!!

Извинявам се, че с такива големи букви го написах, но е много важно  Peace.

# 1 285
http://www.bnews.bg/topics-6817

тук е информацията за днешния флашмоб.

Тук http://www.bnews.bg/topics-6820

интервюто с Боби Сандов. Цялото е само по темата. Мисля, че се получи силно, говори много убедително. Защо не го поканят в някоя прайм тайм телевизия... Мечта ми е така на тепсия да ми дойде Дочка Манева.... Wink

# 1 286
http://www.dnevnik.bg/evropa/zelen_fokus/2010/03/09/870294_ekoor … radi_biogorivata/

Четири екоорганизации са подали иск срещу Европейската комисия с обвинение, че прикрива документи, които според тях съдържат доказателства, че биогоривата вредят на околната среда и повишават цените на храните, предаде Ройтерс. Искът е подаден пред Първоинстанциония съд, вторият по ранг в ЕС, и в него се посочва, че укриването на информация нарушава европейските закони за прозрачност и демокрация. Зад иска стоят организациите ClientEarth, Transport & Environment, the European Environmental Bureau и BirdLife International.

На карта обаче е заложена целта на ЕС до 2020 г. една десета от транспорта в съюза да се движи на биогориво. Мащабният проект се оценява на 5 млрд. евро и е с огромен потенциал за внос от Бразилия, Индонезия и Малайзия, посочва Ройтерс.

Четирите групи подали искане за достъп до документите на 15 октомври. Сега те твърдят, че ЕК е пропуснала законния срок да им ги предостави по силата на законите за свободен достъп до информация – 9 февруари. Освен това екогрупите не получили всички поискани документи. При подобно искане, отправено от Ройтерс, са били получени 11 доклади и имейли, разкриващи безпокойството в комисията, че ЕС е поставил 10-процентната цел, преди напълно да изясни въздействието на биогоривата върху околната среда.

В някои документи се говори за перспективата за по-високи доходи на фермерите в ЕС, но повечето се центрират около опасността от увеличаване на недостига на храни в най-бедните страни по света. Други пък се спират на засиленото търсене на земеделски земи, което стимулира фермерите в тропическите зони да култивират важни за екосредата земи като тропически гори и влажни зони и така да застрашават екоравновесието в района. Изгарянето на горите за освобождаване на площи практически зачерква ползата от биогоривата, тъй като освобождава твърде много СО2 в атмосферата.

"Сегашната политика на ЕС в сферата на биогоривата гарантира, че Европа ще използва много от тях, но не гарантира намаляването на парниковите газове. Дори напротив – нещата ще стават по-зле", смята Нуша Урбанич от Transport & Environment. "Първата стъпка към поправяне на тази сбъркана политика е постигане на пълна прозрачност за всички възможни въздействия на биогоривата."

# 1 287
Какво последно да пусна утре заявление за протест за събота от 11 до 2 часът?!Къде?!Или да преценим с Боби?!

# 1 288
пред библиотеката? Или както прецените. На Боби - специални поздравления!

# 1 289
Току=що горичката ми донесе една огромна торба с разпечатани писма. Много са. Утре ще ги вкарам в парламента като журналист, как ще ги поускам по кутиите, не ми е много ясно Simple Smile...

Общи условия

Активация на акаунт