Отговори
# 1 290
За да отговаря на обещанията  пред медиите които дадоха Премиера Бойко Борисов, г-жа Цецка Цачева, дори министър Найденов днес, текста трябва да изглежда така:

§ 55а или чл. 80 от ЗГМО: Министърът на околната среда и водите не издава разрешение за освобождаване в околната среда И ОТГЛЕЖДАНЕ С ЦЕЛ ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА, на генномодифицирани организми в границите на защитените територии, защитените зони от националната екологична мрежа, по смисъла на Закона за генетичното разнообразие, както и на отстояние от границите им, по-малко от 30 километра.

Това не противоречи на пазара по принцип, защото вноса остава разрешен!
Искаме нашите депутати да знаят какво ще гласуват! Ние гласувахме за вас – ваш ред е, тука няма партии  - пред земята и хляба всички сме равни!!!

Аз не съм съгласна с това и искам юристите и Коалицията да се обосноват. Давам предложението си как трябва да изглеждат текстовете в краен вариант, за да отговарят на обещанията:

§ 55а или чл. 80 от ЗГМО: ЗАБРАНЯВА СЕ освобождаването в околната среда И ОТГЛЕЖДАНЕТО С ЦЕЛ ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА, на генномодифицирани организми в границите на защитените територии, защитените зони от националната екологична мрежа, по смисъла на Закона за генетичното разнообразие, както и на отстояние от границите им, НЕ по-малко от 30 километра.

И да се върне предишния текст на чл. 79, а именно:

Чл.79. (1) Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.
(2) Министърът на земеделието и горите съгласувано с министъра на околната среда и водите допълва списъка по ал.1 със заповед, която се обнародва в "Държавен вестник".

Тоест § 55 а отпада изобщо, и остава само § 55, в който остава записан само редактирания по-горе вариант на чл. 80, в който е добавен и текста: "...отглеждането с цел пускане на пзара". А чл. 79 си остава в предишния вариант, нередактиран.

Тоест в краен вариант двата текста ще изглеждат така:

Чл.79. (1) Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.
(2) Министърът на земеделието и горите съгласувано с министъра на околната среда и водите допълва списъка по ал.1 със заповед, която се обнародва в "Държавен вестник".

Чл. 80 от ЗГМО: ЗАБРАНЯВА СЕ освобождаването в околната среда И ОТГЛЕЖДАНЕТО С ЦЕЛ ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА, на генномодифицирани организми в границите на защитените територии, защитените зони от националната екологична мрежа, по смисъла на Закона за генетичното разнообразие, както и на отстояние от границите им, по-малко от 30 километра.

Аз лично не мога да се съглася с никой друг вариант, нека някой от 6-те адвокати да ни покаже тези последните два текста на чл. 79 и чл. 80, на коя точно европейска директива противоречат!

# 1 291
ВНИМАНИЕ!!!

Четвъртък, 11 март (мисля, че от 15:00ч.)доц. Божин Божинов (един от поддръжниците на ГМО) ще изнесе в аулата на Аграрен Университет-Пловдив агитационна лекция за ползите от ГМО. Имам сведения, че има поне около 100 студента, зависими от него. Със сигурност ще има и платени журналисти.

# 1 292
Тоест, според тебе има разлика между "забранява се" и "министърът не издава разрешение"? По принцип и аз искам "забранява се" и мисля, че всички тук искат тази формулировка. Съгласието на "не издава разрешение" е компромис, за да се въведе минимална поправка на второ четене. Все пак има ли според тебе разлика?

# 1 293
има огромна разлика,специално Тео няма да го казва без причина,а и то е видно ,че щом го сменят има някаква причина,примерно утре може да решат,че друг ще ги дава тези разрешителни,не споменатите министри,не знам реда,но това ми идва на пръв поглед като чета "не издава разрешителни"
хубаво да е упоменато,че не издават(нашите политици имат нужда изрично да им се забрани,че не си знаят границите на правомощията),но само ако има и специална забрана за издаване изобщо

# 1 294
ВНИМАНИЕ!!!

Четвъртък, 11 март (мисля, че от 15:00ч.)доц. Божин Божинов (един от поддръжниците на ГМО) ще изнесе в аулата на Аграрен Университет-Пловдив агитационна лекция за ползите от ГМО. Имам сведения, че има поне около 100 студента, зависими от него. Със сигурност ще има и платени журналисти.

Имаме ли къртица в Пловдив да запише тази лекция ? Важно е , за оборване със статии впоследствие .

# 1 295
  • Бургас
Тоест, според тебе има разлика между "забранява се" и "министърът не издава разрешение"? По принцип и аз искам "забранява се" и мисля, че всички тук искат тази формулировка. Съгласието на "не издава разрешение" е компромис, за да се въведе минимална поправка на второ четене. Все пак има ли според тебе разлика?

Да не се получи само някоя наредбичка, която да допълва, че "министърът не издава разрешение", а го издава примерно някое по-дребно шефче.

Пак е много завъртяно, но белята пак е направена. Друг е въпросът защо Тео чак сега се обажда и защо нищо не се съг;асува като хората.

Пак се получава традиционната шизофрения.

# 1 296

Естествено, че има разлика! На всичкото отгоре, настоящите текстове на всички е известно като А и Б, че не противоречат на никоя европейска директива, т.е. няма никакво основание за преформулировката им. Хиляди пъти сме писали, че никой от ЕС няма никакви претенции към тези текстове, а от ЕС са правили подробен анализ на закона ни спрямо европейските директиви. Не само, че не противоречат, ако ги преформулират, има вероятност да влезнат в противоречие с евр. регламенти, където навсякъде първото нещо, което се изисква е всяка страна-членка да има предвидени вътрешни национални мерки гарантиращи защитата на интересите си, здравето на гражданите, защита на териториите от световната екологична мрежа и т.н.

А тези текстове представляват именно това, вътрешно национални мерки за защита, отнасящи се за конкретни  обекти, територии и култури.
......

# 1 297
Горица, Бойо и всички, които и днес се старахте много- Благодарим ви! В събота от 11.00 до 13.00 ли ще бъде протеста или още се уточнява? Насметоха се гадовете, вече много им личи.

# 1 298
Оф, пак я оплескахме - ама не точно ние всъщност  Sad Но при това бързане не е чудно, че стават грешки.
В чл. 80, ако не се каже изрично "забранява се", трябва да се посочи и министърът на земеделието, защото той издава разрешението за "пускане на пазара" (т. е. вероятно и за отглеждането с цел пускане на пазара). Но не ми идва на ум, какво може да се направи вече Banghead
Може би някаква експерсна връзка с някой депутат, който да предложи в самата пленарна зала и да се обоснове, като там разчитаме единствено на милостта на останалите депутати  Sad
Но както каза Бойо, не е много вероятно утре да се стигне до гласуване. Всъщност ние от мамите имаме опция за още едно писмо, защото днешното не беше от нас, а нашето (за утре) е доста по-общо и се отнася до цялостна стратегия. Но не знам кой ще се навие пак на тая хамалогия.

Направи ми впечатление, че по телевизиите разнищиха цялото изказване на ББ от днес в НДК, но нито буква за фразата "ще си платиме санкциите".
И друго: в събота казаха, че Референдум  ще е посветен на ГМО. А днес - насилието над децата и скандала с Дянков и Първанов.

# 1 299
Утре внасям нашето писмо. колкото успя да вкарам в депутатските кутии, преди да ме набарат какви ги върша Simple Smile

Не знам дали знаете - всеки депутат си има по кутия. Медиите също си имат, та ако хартисат писма, ще набутам и там... Дано успеем, защото знам, че самите Гербаджии са разколебани. Ако прочетат подобно писмо, а то освен аргументирано, е и прочувствено, поне за мен, надявам се още повече да се смутят Sad

# 1 300
Ако наистина министърът на земеделието издава разрешенията за пускане на пазара, трябва да се добави при добавянето на забраната (за освобождаване в околната среда И за пускане на пазара).
Значи - трябва да се запъваме много силно за "забранява се (освобождаване и отглеждане с цел пускане на пазара)"  или "не се дава разрешение за освобождаване и отглеждане с цел пускане на пазара", тоест без посочване.

# 1 301
Бойо, непременно в писмото добавете това последното! Че се забранява или че не се издава разрешение (без да се посочва кой точно министър). Това наистина е много важно, ако земеделският издава разрешенията за пускане на пазара!
На нашите явно им е все тая вече за опитите, подкупите са от монсанто, та гледат да отворят място поне за тях.

# 1 302
ВНИМАНИЕ!!!

Имаме ли къртица в Пловдив да запише тази лекция ? Важно е , за оборване със статии впоследствие .

Имаме. Ще пратя колега от нашия пловдивски сайт. Добре, че raphail ми се обади по телфона, аз бях забравил, че имаме пловдивски сайт. Ще предупредя да внимават много и ако може да направят пълен запис!!!

# 1 303
Бойо, непременно в писмото добавете това последното! Че се забранява или че не се издава разрешение (без да се посочва кой точно министър). Това наистина е много важно, ако земеделският издава разрешенията за пускане на пазара!
На нашите явно им е все тая вече за опитите, подкупите са от монсанто, та гледат да отворят място поне за тях.

Ама писмата са вече разпечатани!

# 1 304
Тоест в краен вариант двата текста ще изглеждат така:

Чл. 80 от ЗГМО: ЗАБРАНЯВА СЕ освобождаването в околната среда И ОТГЛЕЖДАНЕТО С ЦЕЛ ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА, на генномодифицирани организми в границите на защитените територии, защитените зони от националната екологична мрежа, по смисъла на Закона за генетичното разнообразие, както и на отстояние от границите им, НЕ по-малко от 30 километра.

Вижте какво, понеже съм изчела де какво има основно и най-важно по тоя наистина безумен дебат за ГМО, никога няма да приема, кой каквито и теории да ми развива, че защитава каузата България-свободна от ГМО, и е в час наистина, ако се мъчи да ме убеждава, че с горните текстове Бг има някакъв проблем с ЕС. И то при положение, че ЕС мълчи като пукел и дума не е обелил. ЕС нищо не иска от нас по тези текстове, а ние, цялата държава се тресем и цял народ чете европейските директиви!?  ooooh! Crazy Убедена съм, че сега от ЕС седят и ни гледат сеира, точно като някой турски сериал! Ако не приемат тези текстове, горните, което е напълно възможно, и при всички сценарии, сега в пленарна зала, и пък след евентуалното връщане от президента.... Приемането на тия текстове, като краен вариан, е твърде малко вероятно сега, без наличието на национална визия, документ, стратегия, концепция, каквото щете там го наречете, което да каже ясно на целия български народ, каква политика ще развива БГ в крайна сметка, дали про ГМО или анти ГМО. От кое има интерес и от кое не! България просто трябва да се определи къде застава като политика, на коя страна, защото просто няма никакъв друг вариант за нас, ако някой ви говори други глупости, че има нещо по-важно от това, не му вярвайте! Това, което определя всичко случващо се надолу, закони, наредбички, правилници, позициите и изказванията на разните му там политици всякакви, всичко случващо се изобщо, заради, което се тресем всички, е висшата държавна политика в дадена сфера. Докато не седнат да си дефинират ясно политиката за ГМО, ама не на разни интервюта, тоя казал едно, другия друго, а официално в държавен документ, забравете да имаме този закон, дето цяла България го искаме. Всичко е подчинено на висша общодържавна политика!

Общи условия

Активация на акаунт