Математически турнири - 22

• 84 859
  • 740
  •   1
Отговори
Математически турнири - 21

Календарен план на състезанията по математика, информатика, информационни
технологии и лингвистика през учебната 2012/2013 година

Математика за всеки

Математическо състезание " Хитър Петър" - Габрово

Задачи от популярни математически състезания

Българският сайт за математика

И още задачи...

Математическият сайт на Божидар

Блог за математика в помощ на средното училище

Математически турнир " Черноризец Храбър"

Математически турнир " Иван Салабашев"

Математически турнир " Академик Кирил Попов" - Шумен

Съвети за състезатели по математика на всякаква възраст:

-Не решавайте трудни задачи в деня преди състезанието;

- Ако задачата ви се стори позната, бъдете особено внимателни, за да не се подведете по повърхностни аналогии;

- Номерата на задачите не винаги съответстват на трудността. Решавайте първо лесните задачи;

- Ако правилата разрешават, задължително излезте в почивка (до тоалетната) поне веднъж, дори да сте готови с всичко. Когато се върнете, прочетете пак условието и решението на всяка задача;

- Стойте до края. Борете се за всяка точка. Записвайте на беловата дори и частични постижения и отговори;

- Някои задачи ще ви се удадат веднага, а може би някои не (тях ще наричаме "трудни"). Именно трудните задачи ще ви помогнат да победите тези, които се отказват, когато не намерят сигурен подход. Упорствайте и намерете решението. По това победителите се отличават от масата.

- Ако дадена задача не ви се удава, прочетете пак условието. Представяйте си нещата образно. Помислете малко дали не сте срещали някъде подобна задача. Не отделяйте повече от 40 минути на дадена задача. Опитайте друга. Хапнете шоколад. Ако дълго време нямате напредък, отидете до тоалетната. Освежете се. Много решения са измислени след разходка до тоалетната (естествено това не значи да стоите в тоалетната в очакване на решение)

Добре дошли, дами и господа!

Ще помоля включването в темата да не става със " запис" или благодарности. Предварително ви благодаря.

Някои резултати от Великденското математическо състезание до момента:

ВМС - резултати Ловеч

ВМС - резултати Плевен - СОУ " Иван Вазов"

ВМС - резултати СМБ - секция Плевен

ВМС -предварителни резултати Русе

ВМС - резултати Силистра

Последна редакция: нд, 21 апр 2013, 08:47 от Анонимен

# 1
  • София
цитат на: Staniolka в Съб., 20 Апр. 2013, 16:05
На 5 клас, задача 9, в отговорите от линка по-горе е посочен като верен отговор Б. Според мен верният отговор е В. Вие какво мислите?

Отговорът трябва да е В/. В решенията е даден В/, а в отговорите Б/ newsm78.

# 2
Само да кажа, че ще добавям линковете към новите резултати в първи пост, докато мога да редактирам. Мисля, че е добре да са събрани на едно място.

# 3
# 4
  • София
Според вас, тази задача /за трети клас/ формулирана ли е еднозначно:
Зад. 4. Дърво с дължина 6 метра трябва да се разреже на части с дължина 1 метър. Едно разрязване продължава 2 минути. За колко време ще бъде разрязано цялото дърво?
а) 12 минути б) 720 секунди в) 60 секунди г) друг отговор.
Скрит текст:
според мен - не

# 5
  • София
Има ли шансове софийските резултати да излязат днес или утре? Някой по-опитен може ли да сподели дали проверяващите са бързи или не си дават много зор.
Според вас, тази задача /за трети клас/ формулирана ли е еднозначно:....

Кое ти се вижда двусмислено?

# 6
  • София
Към четвъртък май излизат софийските резултати.
За задачата - двусмислено ми се вижда това, че никъде не е споменато, че петте разреза се правят последователно /а не примерно два, три, четири или пет едновременно/, както и че няма прекъсване между тях.

# 7
  • София
Според мен, логиката е, че щом не е упоменато друго, значи разрезите се правят един по един и без прекъсване. Допълнителните условия се уточняват.

# 8
За задачата - двусмислено ми се вижда това, че никъде не е споменато, че петте разреза се правят последователно /а не примерно два, три, четири или пет едновременно/, както и че няма прекъсване между тях.

Абсолютно съм съгласна. Също така не е казано, че някъде по средата на рязането не е дошла обедната почивка, че гаджето на режещия не му е звъннала по телефона, че не е отскочил до тоалетната или не е спрял за по цигара. Абе колко неща още биха могли да се наговорят да объркат задачата Joy

# 9
  • най-шареното място
И за мен не е коректна.
Любими са ми таквиа задачи ала "на школата ви учихме обикновено какво се има предвид"...

# 10
  • София

Абсолютно съм съгласна. Също така не е казано, че някъде по средата на рязането не е дошла обедната почивка, че гаджето на режещия не му е звъннала по телефона, че не е отскочил до тоалетната или не е спрял за по цигара. Абе колко неща още биха могли да се наговорят да объркат задачата Joy
Не смятам, че иронията е уместна. Просто попитах за вашето мнение. Допълвам, че констатацията не е моя, а на детето. /въпреки, че е написал отговора, "който се очаква да напише"/.  Аз просто се съгласих с него.

# 11
  • Варна
А защо трябва да разсъждава извън написаното? Не е ли :има думички-има уловки,няма думички-няма уловки?! Thinking

# 12
Не попита за мнението ни, а се опита да оправдаеш своята гледна точка. И аз ти показах, че е комична. Когато в една задача се каже, че бегач тича 1 км за 5 минути и после се попита колко километра ще измине за 1 час, то никъде не се пояснява, че бегачът не е спирал да си почива или че не се е качил на стоп. Ама се подразбира, че е така, щом не е казано друго.

# 13
  • София
Добре, комична е, съгласих се, но....
Според вас, тази задача /за трети клас/ формулирана ли е еднозначно:
Кое ти се вижда двусмислено?
двусмислено ми се вижда това, че....
Не попита за мнението ни, а се опита да оправдаеш своята гледна точка....
Е????

# 14
Цитат

Общи условия

Активация на акаунт