Машина за хляб-28 част

• 54 201
  • 736
  •   1
Отговори
# 225

Да сте много здрави и нека доброто настроение не ви напуска!
Дина К, какво е това чаено пухче - гледа ли се или се яде? hahaha
Много хубави неща, момичета и момчета!  bouquet

# 226
  • Русе
Честита Баба Марта! Румени и засмени!  Hug

Вие срама нямате ли? Какви са тия вкусотии? Изтекоха ми лигите  Laughing

# 227
  • София
Честита Баба Марта и от мен! Много здраве за всички!

да покажа и тук, какво спретнахме с дъщеря ми по случай празника(тя ми разточваше кифличките)  Wink

Виенски кифлички с мармалад от сини сливи и пиленца. Пиленцата бяха много красиви до второто втасване, където им се позагубиха формите, а клюнчетата, уж големи, изчезнаха напълно.

# 228
Честита Баба Марта на всички!
Много здраве да донесе на вас и семействата ви през цялата година!

# 229
  • София
...
Виенски кифлички с мармалад от сини сливи и пиленца. Пиленцата бяха много красиви до второто втасване, където им се позагубиха формите, а клюнчетата, уж големи, изчезнаха напълно.

Петя ще трябва да му мислим някакво по твърдо тесто на тия форматираните изделия. Инак то при това втасване няма да има ни форма ни визия.

# 230
Честита Баба Марта момичета! Здраве, любов и късмет!

И аз вече си правиа хлиаб вкъщи, но се нуждаиа от помощ.Много молиа да ми препоръчате кой вид/марка брашно да си купиа.Каква е разликата между черен, ръжен и пълнозърнест хлиаб Embarassed?В рецептите, които предлагате ги има тези видове, но не знам кой с какво брашно да направиа.
Благодариа предварително  bouquet!

# 231

Честита Баба Марта, на всички!  –  Да сте весели, засмени  и много късмет и  здраве през настоящата година.                     

# 232
chanel 5,аз купувам брашно на София Мел и Клевер от Билла!Нямала съм проблем до сега откъм вида на брашното.
В рецептите сигурно е отбелязано какво брашно да слагаш,иначе аз като реша да правя пълнозърнест хляб ползвам една смеска на Техра, не ми харесва много аромата на брашното.На хляб обаче не се усеща,а и слагам и пшенично брашно,добавям и овесени трици и овесени ядки.

# 233
Честит празник на всички.
Нищо че не пиша, аз ви чета внимателно, нямам снимки защото през това време съм направила 1 пита (за приятелка) 1 бял и 2 черни хляба (Бородинмски) обаче име гости и не успях да снимам, обещавам следващия път да кача снимки.  bouquet

# 234
  • София
Честита Баба Марта момичета! Здраве, любов и късмет!

И аз вече си правиа хлиаб вкъщи, но се нуждаиа от помощ.Много молиа да ми препоръчате кой вид/марка брашно да си купиа.Каква е разликата между черен, ръжен и пълнозърнест хлиаб Embarassed?В рецептите, които предлагате ги има тези видове, но не знам кой с какво брашно да направиа.
Благодариа предварително  bouquet!

Основното е бялото брашно тип 500.

Пълнозърнестото е обогатено с повече полезни вещества, но глутена е по слаб и втасването или е много продължително или пък почти го няма, затова обикновенно то се смесва с бялото брашно.

Брашната от ръж, царевица, ечемик (не знам защо го пропускаме това брашно, а то прави страхотни меки хлебчета) и др. нямат глутен. Затова те не могат да втасват и ако правим хляб само от тях той ще е по сбит и тежък. От там нататък всичко си зависи от вкусовите ви качества и ако е необходимо се добавя бяло брашно за да се омекоти тестото.

# 235
От все сърце Честита Баба Марта на всички сръчни моми и младежи тук!  Hug

Сега да си кажа и питанката  Blush "Айде сега капризи , хляба е перфектен" , би казал половинката "Само си търсиш поводи да месиш  по 2 пъти на ден"  Mr. Green , но аз съм си така - докато не изпипам всичко до най-малката подробност не мирясвам. Ето за какво иде реч. Хляба ми става "рошав" отгоре , когато го пека на нормалната програма.Ето тук си личи добре

Този "проблем" изчезва , когато ползвам бързата програма

Всъщност ползвам една и съща технология на замесване и в двата случая - разтварям солта и захарта в топла вода ,слагам олиото и насипвам част от брашното .Добавям част от маята , още брашно , пак мая и пак брашно.Така докато свършат продуктите.

Ето и какво открих в един руски сайт по въпроса

Ако повърхността на хляба е неравномерна, тогава:

1.Маята е малко или е стара.
2.При използването на суха мая , дрождите са влезли в контакт с водата перди замесването. Уверете се , че слагате съставките в      правилния ред в съответствие с инструкциите, и добавяте водата и течностите накрая.
3.Добавили сте прекалено много сол или захарта не е достатъчна. Уверете се че , останалите съставки не включват в себе си сол или захар

Ползам суха мая.Проблема е на лице и при трите вида- френска, юва и тази на д-р Йоткер.Винаги проверявам срока на годност.
Много внимавам и съм сигурна , че маята не влиза в контакт с водата преди замесването.Остава да бъркам нещо при солта и захарта или количеството мая newsm78 .Обикновенно за 400 мл (приблизително)течност слагам около 650 гр. брашно , 2 ч.л. сол и 1 с.л. захар и 7 гр. суха мая ( за бързата програма - 4 ч.л. мая).

Чудя се днес дали да не обърна реда на съставките - мая , брашно , сол ,захар , олио вода и да видя какво ще се получи.При някой модели хлебопекарни перпоръчват точно този начин на добавяне на продуктите  newsm78

Междудругото правих пак царевичния хляб , но намалих количеството на царевичното брашно (450 гр. бяло и 50 гр. царевично).Получи се значително по-добре.Явно е въпрос на вкус  Blush

Последна редакция: пн, 01 мар 2010, 11:35 от kapri_z

# 236
  • София
Хляба ми става "рошав" отгоре , когато го пека на нормалната програма. ...

Така наречените влажни бръчки, нямат нищо общо нито с месенето, нито с вида и количеството на маята. Имам спомен, че преди време го коментирах и казах моето мнение по този въпрос.

Тези бръчки се получават при по бавните програми, където вследствие на удълженото време на месене и втасване се получава конденз по капака на машината, който като приключи печенето пада върху горната кора и води до омокряне и сбръчкване.

Затова си проверете дали не са запушени отворите на капака или пък от време на време просто го избърсвайте със суха къпра.

P.S.: Извинявам се сега видях, че този въпрос съм го коментирал на ЛС, а не като пост тук в темата.

# 237
Мисля , че наистина е добре да се помисли за тема , в която да се обособят най-важните неща  и често срещани въпроси за хлебопекарните , а в редовната тема да се коментират само текущи проблеми.Напълно разбирам невъзможността новите потребители да не могат да изчетат всичко написано до тук в 28 теми , но голяма въпросите , които се задават редовно могат да се избягнат с малко систематизирана информация. Руските сайтове са чудесен пример за това.

# 238
  • Географският център на България-Габрово
МИЛИ МОМИЧЕТА И ДЯДО ХАДЖИ-ЧЕСТИТА БАБА МАРТА
Бъдете живи, здрави, бели и червени
във вас да блика щастие и любов!
Възраждащата сила на Пролетта отново
да озарява с обич сърцата Ви и нека
вълшебно да пребъде чрез думите навеки!

# 239
Капризче,с отложен старт ли правиш хляба?Понеже говориш за ред на поставяне на съставките и на досега на брашното с водата,та оставам с впечатление,че ползваш отложения старт.

Общи условия

Активация на акаунт