Машина за хляб-28 част

  • 54 440
  • 736
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 151
  
Цитат
Ей така хляба с айряна чели, прочели и давай
   Е, хаджия четох и то с  дни наред, здраво ме амбицира     Mr. Green   с този твой пост – само той ми се върти в главата  Thinking  и както винаги четенето е полезно, реших да споделя с вас  какво открих – отговор на често задаваните тук въпроси.

Как да намалим течностите  и брашното в дадена рецепта или т.е.  сами да  определим  желания грамаж

1. Трябва да вземем под внимание  модела машина – най вече заради бр. реотани и тяхното разположение  – не може
една рецепта която е съобразена за даден  модел машина да бъде прехвърлена на друга маш.  и тя да е сполучлива.
Тези машини  подържат рзлична  влажност, за това трябва  да адаптираме  рецептата  спрямо съдържанието на влага/течности/ в новата машина. Може и вашата да е сред тях и да се съобраз. с изискванията и.

2. Ето и станд. TH –влажност/течност/ която изискват някои  модели  измерена в %


50%                                               55%                                        
AFK BM-2                                   AFK БМ-3
Bluesky BBM 1038                     DeLonghi BDM 125 Sylver
EUREKA 1c1p и CG 462             ЕЛТА BA 123
helkina                                      Revely
Морфи Ричардс 48280            иконом b3970


60%                                                 65%                                   70%
BIFINETT KH 2230                   KENWOOD 300                             Clatronic bba2785
booman (синьо)                      Panasonic SD 253
Breville                                    panflor wbm 300 AC
ЕЛТА BA 120
FUNIX FMP 900
golstar HB 152, че
HINARI HBMC 15
Inventum BM 860
Quigg бб 1350
LG HB 152
Moulinex homebread
KENWOOD 200
Privileg XBM 338
Severin BM 3982

3. Изчисленията  за % влажност/ течности/ можем да направим по следната формула
TH – влажност/течност/
TH = (мл течност / г брашно) * 100
Например, за един хляб в машина се използва 300 мл вода и 500 г брашно, ще имат влаж. 60%: (300 / 500) * 100 = 60%

4.От друга страна, да се адаптират рецепта чрез познаването вл-та на машината се използва следната формула:
Количество на водата (мл или г) = TH %  / 100 * гр. на брашното

 Или за по лесно можем да се орентираме по следната таблица – като пропуснем изчисляването

   TH 40    TH45    TH 50    TH 55  TH 60    TH 65    TH 70    TH 75   TH 80
гр.бр.
100    40       45          50          55        60       65           70        75         80
110    44       49,5       55          60,5     66       71,5        77        82,5      88
120    48       54          60          66        72       78           84        90         96
130    52       58,5       65          71,5     78       84,5        91        97,5      104
140    56       63          70          77        84       91           98        105       112
150    60       67,5       75          82,5     90       97,5        105      112,5    120
160    64       72          80          88        96       104         112      120       128
170    68       76,5       85          93,5     102     110,5      119      127,5    136
180    72       81          90          99        108     117         126      135       144
190    76       85,5       95          104,5   114     123,5      133      142,5    152
200    80       90          100        110      120     130         140      150       160
210    84       94,5       105        115,5   126     136,5      147      157,5    168
220    88       99          110        121      132     143         154      165       176
230    92       103,5     115        126,5   138     149,5      161      172,5    184
240    96       108        120        132      144     156         168      180       192
250    100     112,5     125        137,5   150     162,5      175      187,5    200
260    104     117        130        143      156     169         182      195       208
270    108     121,5     135        148,5   162     175,5      189      202,5    216
280    112     126        140        154      168     182         196      210       224
290    116     130,5     145        159,5   174     188,5      203      217,5    232
300    120     135        150        165      180     195         210      225       240
310    124     139,5     155        170,5   186     201,5      217      232,5    248
320    128     144        160        176      192     208         224      240       256
330    132     148,5     165        181,5   198     214,5      231      247,5    264
340    136     153        170        187      204     221         238      255       272
350    140     157,5     175        192,5   210     227,5      245      262,5    280
360    144     162        180        198      216     234         252      270       288
370    148     166,5     185        203,5   222     240,5      259      277,5    296
380    152     171        190        209      228     247         266      285       304
390    156     175,5     195        214,5   234     253,5      273      292,5    312
400    160     180        200        220      240     260         280      300       320
410    164     184,5     205        225,5   246     266,5      287      307,5    328
420    168     189        210        231      252     273         294      315       336
430    172     193,5     215        236,5   258     279,5      301      322,5    344
440    176     198        220        242      264     286         308      330       352
450    180     202,5     225        247,5   270     292,5      315      337,5    360
460    184     207        230        253      276     299         322      345       368
470    188     211,5     235        258,5   282     305,5      329      352,5    376
480    192     216        240        264      288     312         336      360       384
490    196     220,5     245        269,5   294     318,5      343      367,5    392
500    200     225        250        275      300     325         350      375       400
510    204     229,5     255        280,5   306     331,5      357      382,5    408
520    208     234        260        286      312     338         364      390       416
530    212    238,5      265        291,5   318     344,5      371      397,5    424
540    216    243         270        297      324     351         378      405       432
550    220    247,5      275        302,5   330     357,5      385      412,5    440
560    224    252         280        308      336     364         392      420       448
570    228    256,5      285        313,5   342     370,5      399      427,5    456
580    232    261         290        319      348     377         406      435       464
590    236    265,5      295        324,5   354     383,5      413      442,5    472
600    240    270         300        330      360     390         420      450       480
610    244    274,5      305        335,5   366     396,5      427      457,5    488

Последна редакция: чт, 04 мар 2010, 02:17 от Dina.K

# 301
  • София
  • Мнения: 8 499
Дина страхотна информация, която за мен поне е много полезна.
Основното, което трябва да знаем, че се оказа, че отделните машини си имат специфични особености и не всяка рецепта явно става за тях.

Дали мога да ви помоля в случаите когато цитираме някаква информация да посочваме и нейния източник. Така ще проявим уважение към автора.

Интересно обаче, че поне аз нямам спомен някъде в ръководствата или техническата спецификация на машините да съм срещал например такива показатели като процент на влажност, която изискват.

# 302
  • Мнения: 652
Дина К,, страхотен труд и солидна информация си предоставила. Благодаря!
Но аз бих искала да кажа, че ми се струва доста категорично твърдението, че рецептите не могат да се прилагат универсално. Моята машина е Зелмер, но съвсем успешно изпича хлябове по рецепти за Тефал и доста други.

# 303
  • Мнения: 151
Цитат
Но аз бих искала да кажа, че ми се струва доста категорично твърдението, че рецептите не могат да се прилагат универсално. Моята машина е Зелмер, но съвсем успешно изпича хлябове по рецепти за Тефал и доста други.

Съгласна съм,  някои модели  явно са сходни  с   ТH   така, че не е изключено да е напълно възможно. Laughing

P.S. Благодаря  ви,      Hug   радвам се, че бях полезна.

# 304
  • София
  • Мнения: 8 499
Дина К,, страхотен труд и солидна информация си предоставила. Благодаря!
Но аз бих искала да кажа, че ми се струва доста категорично твърдението, че рецептите не могат да се прилагат универсално. Моята машина е Зелмер, но съвсем успешно изпича хлябове по рецепти за Тефал и доста други.


Ако приемем, че Зелмер имат еднаква влагообработваемост с Тефал нищо чудно да излезе рецептата. Моля обърнете внимание обаче Клатроника като една от най разпространените марки у нас в каква група попада. Едва ли не е почти самостоятелна.

# 305
  • Мнения: 293
Dina.K, страхотно инфо ! Благодаря!   bouquet Би ли посочила източник , моля ?

Снощи открих , че едната , хм....ми като не знам как се казва  newsm78 ...там където се вмъква контейнера на машината... задната джаджа (мале как го обясних  ooooh!) има лек луфт , а предната е здраво закрепена и не мърда.И нали съм много умна, днес като ходих да пазарувам се намърдах в Домо и набързо разглобих една машина като моята да видя аз дали и тя е така.Е ми и тя "хлопа"  newsm78 Притеснявам се, защото като месих тестото за козунаци Мулинекса ми се поозори (поне според мен) , пък и шумен ми се струва някак...Вашите машинки така ли са и те ?

# 306
  • София
  • Мнения: 6 232
и моят Мулинекс е доста шумен, като меси-като трактор го подкарва  #2gunfire

# 307
  • София
  • Мнения: 367
Дина К,, страхотен труд и солидна информация си предоставила. Благодаря!
Но аз бих искала да кажа, че ми се струва доста категорично твърдението, че рецептите не могат да се прилагат универсално. Моята машина е Зелмер, но съвсем успешно изпича хлябове по рецепти за Тефал и доста други.


Ако приемем, че Зелмер имат еднаква влагообработваемост с Тефал нищо чудно да излезе рецептата. Моля обърнете внимание обаче Клатроника като една от най разпространените марки у нас в каква група попада. Едва ли не е почти самостоятелна.

Дядо Хаджи, преди имах Клатроник, а сега Мулинекс 3000 и правя хляб по едни и същи рецепти, без никаква разлика.

# 308
  • Пловдив
  • Мнения: 2 103
Здравейте колеги хлебопекари!  Hug
Да се похваля, че днес ползвах машината за да направя домашна лютеница, нещо което отдаввна фигурираше в творческитем и планове  Simple Smile Получи се страхотно! Правих я по рецепта на майка ми, плюс малко мои импровизации по-скоро свързани с технологията. Като продукти ползвах замразени печени чушки и патладжани и домашно приготвено, консервирано доматено пюре, както няколко моркова и една ябълка. Определено резултата ме впечатли.
Ако има интерес ще дам рецепта.
Поздравив на всички  Hug

# 309
  • Мнения: 2 214
По повод машините, мога да кажа само че според мен наистина могат да се ползват всякакви рецепти стига да съблюдаваш важните правила, как то и за самата машина така и на "хлябоправенето" рецептите, но все пак забелязх че хляба във всяка една от тях става различен.
Аз имах мулинекс сега имам Breville, майка ми има тази
Правила съм майонезения хляб във всяка от тях  най добре стана в Бревилето

# 310
  • София
  • Мнения: 1 231
Каприз аз те разбрах за какво ми говориш,спокойно моята е чисто нова и има луфт.Само на едната бъркалка,всичките са така(аз работя в магазин за техника),изобщо не се притеснявай  Peace.А за шум и моята тръгва леко шумно на месенето и после няма ядове.

# 311
  • Мнения: 383
Dina.K благодарим многа за ценната информация  Hug



не вярвам, само ако го видя хляба на снимка ще повярвам  Mr. Green

пускай снимки де

впрочем Бревилето има ли програма "ръчна настройка"

Последна редакция: вт, 02 мар 2010, 22:13 от Ердинч

# 312
  • София
  • Мнения: 102
Здравейте колеги хлебопекари!  Hug
Да се похваля, че днес ползвах машината за да направя домашна лютеница, нещо което отдаввна фигурираше в творческитем и планове  Simple Smile Получи се страхотно! Правих я по рецепта на майка ми, плюс малко мои импровизации по-скоро свързани с технологията. Като продукти ползвах замразени печени чушки и патладжани и домашно приготвено, консервирано доматено пюре, както няколко моркова и една ябълка. Определено резултата ме впечатли.
Ако има интерес ще дам рецепта.
Поздравив на всички  Hug

Е, иска ли питане? Веднага давай рецептата, знаеш ли как ще пасне на тези хубави хлебчета дето се пекат тук Simple Smile

# 313
  • София
  • Мнения: 1 231
Ето ви питка с тесто от машината,ма по моя си рецепта сето си нямам ядове с това тесто.Само дето не се справих с оформянето,но с 3 деца толкова пак добре че изобщо сготвих нещо за ядене денс  Joy
http://dianakraiceva.snimka.bg/cooking/v-kuhnyata.466092.17647452

# 314
  • Мнения: 3 453
  Дидолина, страхотна е!Отчупи ни де Laughing

   Линката, чакаме рецептата за лютеница!

Общи условия

Активация на акаунт