Незабравимите детски книги

• 20 937
  • 152
  •   1
Отговори
# 30
Освен споменатите по-горе... не е точно детска, юношеска е, но я препоръчвам горещо, защото по моему се чете от всякакви възрасти: Наследникът от КАлкута от Робърт Щилмарк (руска е!)
http://chitanka.info/lib/text/2738
слагате "игнор" на идеологемите и се наслаждавате на историята.

Книгата е страхотна. Heart Eyes

И аз имам чудесни спомени от нея.

# 31
 "Малкият мъж и малката мис" на Ерих Кестнер и всичките му вече споменати Романи за деца.

'

# 32
  • Сред лисици
Колко мило и малко тъжно е да се върнеш в детството...Стоплихте душата ми с тази тема.
Изброили сте толкова любими книги. Да добавя и "Чудното пътуване на Нилс Холгерсон" на Селма Лагерльоф, "Две години ваканция" на Жул Верн, "Братята с лъвски сърца" на Астрид Линдгрен, "Мери Попинз" на Памела Травърз, "Остров Тамбукту" на Марко Марчевски, "Белият зъб" и "Дивото зове" на Джек Лондон.
Ще се сетя и за още ако се размисля...

# 33
Тайната градина на Бърнет
Историите на Тошко Африкански?

# 34
Анн от Зелените покриви( Грийн Гейбълс) -  Луис Мод Монтгомъри- най-невероятната детска книга-чела съм я хиляди пъти. Горещо я препоръчвам на всеки Peace

# 35
 Да не забравим "Стас и Нели" и "Д-р Дулитъл". Аз съм от поколението 40+ и четях къде по задължение, къде по сърце и партизански романи. Харесвах "Дъщерята на партизанина", "Ленко", "Помни тяхното детство".

Последна редакция: ср, 03 мар 2010, 22:25 от Анонимен

# 36
  • Ямбол
Oбожавам "Български народни приказки"
Индийски приказки, Френски приказки
Пипито е любима книжка на всички деца...

Няколко пъти четох и "Тимур и неговата команда"  Peace
"Маншон, полуобувка и мъхеста брада",
"Мери попинс" ...

Темата е страхотна ! Мерси   bouquet

# 37
        "Малкото момиче от тавана" Много обичах да я чета като дете. Не се сещам за името на авторката Blush Бърнет? Спомням си, че главната героиня се казваше Сара. Ако сега я видя някъде непременно бих я купила на щерката.

# 38
Това е по-скоро Малката принцеса.
Тя е на Бърнет и живееше на таван и се казваше Сара Simple Smile

# 39
Сещaм се за "Приключенията на Незнайко" от Николай Носов ,"Ян Бибиян" от Елин Пелин и
"Стас и Нели"... Peace

# 40
  • Sofia
Крокодила Гена помните ли го?
Страхотна тема  newsm51 ,поздравления  за авторката,намерих заглавията  на всички мои и впоследствие на дъщеря ми любими книжки.
Малки жени и  Добри Съпруги

Последна редакция: пт, 05 мар 2010, 17:32 от dessislavas

# 41
Едни от най-любимите ми детски книжки, които съм препрочитала многократно:
"Моето портокалово дръвче", Жузе Мауру ди Вашкунселуш;
"Белият кораб", Михаил Лъкатник;
"Замъкът на момичето в бяло", Константин Кирица
За мое голямо съжаление, първата не мога да я открия никъде, дори и в антикварните книжарници.

# 42
Това е по-скоро Малката принцеса.
Тя е на Бърнет и живееше на таван и се казваше Сара Simple Smile

Като малка имах книжка, която си казваше "Малкото момиче от тавана". Нямам идея за автора. Корицата беше сиво-синкава с рисунка на ученически чинчета с момичета на тях и главната героиня се казваше Сара. Много я обичах и сумати пъти съм си я препрочитала.

# 43
Кажи за какво се разказва и ще видим дали е същата Thinking
Моята Малката принцеса е в оригинал на английски и със сигурност не е с такава корица, като което и да е от българските издания и не мога да се ориентирам по описанието на корицата. Но авторката е Франсис Ходжсън Бърнет, момиченцето е Сара и живееше на тавана на ученически пансион, защото богатият и баща беше умрял. Peace

# 44
Навярно говорим за една и съща книжка. Може би българското издание е излязло с променено заглавие. Бащата се смяташе, че е изгубил състоянието си и затова от ученичка в пансиона я превърнаха в слугинче, което живееше на тавана с още едно момиче Беки, докато приятел на бащата не я намери. Върти ми се и нещо за някаква маймунка и диаментени мини.

Общи условия

Активация на акаунт