Примерна схема за захранване - 23

• 23 486
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Стелфи да ти кажа много точно си го написала за замръзяването. Аз замразявам мои пюрета, ама кво да ти кажа после се налага да го мина пак с пасатора, че е станало на гума. Водата се е отделила и другото е като треска. Замразих тиква, картоф, морков и грах заедно. След като свършат няма да правя повече така. Мисля да ги вакумирам, но незнам с фабричните капачки (на ХИП) дали ще стане?

# 166
Jenivas:  Hug благодаря за статията!! Дано е истина!! Макар, че май повече инфо намирам за обратното и ще гледам все пак да избягвам повторно размразяване, колкото и да не ми се иска всеки ден да варя  Tired

Стеф: а ти как ги вариш все пак?? newsm78  Mr. Green В тенджера или на пара, че ми стана интересно  Mr. Green

Gundie: да, аз като готвя (за нас си) така варя зеленчуците.

Стелфи, това, което казваш именно е написано от Косе босе и Бу тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=329274
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=339382.msg8923724

Алегория: на мен пък само размразен картоф ми става като гума и някъде бях чела, че за това не е хубаво да се замразява варен картоф. С всички други зал. размразени няма проблем  Peace

# 167
  • София
Алегория, няма да станат Peace Бурканчетата за детски храни са с капачки за еднократна употреба, резбата на която е различна от тази за многократна.
Капачки за многократна се продават по пазарите (на Красно село има със сигурност), а бурканчета празни не успях да намеря и затова си купих 15 броя "Апетитка" (или Лютивка ?) на Олинеза Mr. Green Изпразних съдържанието в мивката и voila - вече си имах и капачки и бурканчета за многократна употреба Simple Smile

# 168
МАйка ми твърди,че една нейна колежка намерила на един пазар(и то в провинцията) капачки, които отговарят на бурканчетата от пюретата, но са за многократна употреба,т.е. нормални

# 169
Капачки за бурканчетата за т.нар. детски храни, т.е. винтови, има и в Кауфланд, Т-Мракет, по пазарите. А бурканчета в магазините за амбалаж.
За ДК трябват 30 нови капачки и 30 бурканчета и съм питала майките в кварталната градинка от къде са си ги купили.

# 170
  • Пловдив
Момичета, след като днес приключих с вкарването на маслото, утре ще започна със сиренето. Реших да й въведа вече закуска/до сега имахме обяд-зел. пюре и следобед каша и едно плодово пюре към 10ч/. Ще започна за сега да й правя по малко овесена каша/въвела съм я/ с масло и сирене. Та въпроса ми е ако слагам масло в закуската, на обяд в пюрето може ли да слагам, или да слагам друг вид мазнина/олио/. Или може би по малко сутрин и по малко на обяд. Аз до сега слагах едно топче колкото лешник. Страхувам се да не вреди ако й дойде в повече, за това питам.  Embarassed И сирене, по колко да слагам?

# 171
За количеството на мазнините в храната: приема се, че за сметка на мазнини малките деца трябва да си доставят 30-45% от калориите за деня. В кърмата около 50% от енергията е за сметка на мазнини. При среден прием на кърма (около 550 мл дневно) в храната на деца до 1 годинка не е необходимо да се добавя каквато и да е мазнина (тоест покрива се долната граница от 30% за сметка на мазнини дори само с кърмата). Горната граница се достига, когато "допълващата" храна съдържа 35-40% от енергията за сметка на мазнини (тоест в приготвяната храна може да се добавя мазнина, в известно количество). Ориентировъчно, при средно количество на кърмата, във възрастта 9-12 месеца допустимата горна граница за мазнина излиза около 11g. Обаче ... мазнина се съдържа практически във всичко, например в 100г нетлъсто месо е над 5г, в 100г овес е над 7г, в един жълтък е над 6 г, пълномаслените млека съдържат около и над 3г, много от зеленчуковите пюрета съдържат мазнина (понякога и над 5 г за опаковка от 190 г)... в много от инстантните каши има добавени мазнини (ако не се лъжа, на Нестле и на Хумана има такива), сиренето съдържа около 25г за 100г ... тези мазнини се приспадат от въпросните 11г, и е уместно да се добави най-много толкова, че да се достигне до 11 (може да не се добавя ...  не е проблем ...).

Разбира се, нищо страшно няма да се случи, ако в определен ден се случи мазнините да осигурят над 45% от енергията, стига да не се "случва" редовно   chef.

Не забравяйте, че търговското масло съдържа най-много 82,5% мазнини, и то ако е хубаво (тоест съдържа и доста вода!).

# 172
  • Пловдив
bibona сърдечно благодаря за изчерпателната, точна и много полезна информация!   bouquet

# 173
МАйка ми твърди,че една нейна колежка намерила на един пазар(и то в провинцията) капачки, които отговарят на бурканчетата от пюретата, но са за многократна употреба,т.е. нормални

Поздравления за хубавите съвети, които давате!  bouquet

За капачките, има ето такива (само, че не знам дали в България могат да се намерят, дано), специално  за бурканчетата от пюрета

# 174
Въпрос към тези, които дават грис на децата си: Как го приготвяте?
И дали пшеничният грис е подходящ за въвеждането на пшеницата?

# 175
  • София
привет и от мен,

виждам, че обсъждате капачки за буркани. Има в Кауфланд и др. хипермаркети. Оргиналните нестават  Naughty Нали си спомняте, че пробвах и всички "изгърмяха"  Embarassed

# 176
Какво разбирате под оригинални? Сегашните пюрета са в бурканчета за еднократна употреба- не могат да се стерилизират, защото капачките не позволяват това.
До преди година-две българските пюрета, а до скоро и АМ-АМ се правеха в бурканчета за многократна употреба с винтова капачка, които могат да се стерилизират и се ползват за слагането на зимнина.

Идея за закуска с елда и сирене:
Закуска с елда и сирене
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър

Списък на необходимите продукти:

50 г обезсолено сирене
1/2 к. ч. елда
1/2 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:

1. Елдата се накисва предварително. Вари се около 10-15 минути.
2. При варенето елдата набъбва, като поема цялата течност. Когато е готова, се оставя да се задуши под капак около 10 минути.
3. Към сварената елда се добавят сиренето и маслото и всичко се намачка добре или се пасира

Последна редакция: нд, 07 мар 2010, 10:33 от Франческа Салиери

# 177
  • вече Пловдив
Въпрос към тези, които дават грис на децата си: Как го приготвяте?
И дали пшеничният грис е подходящ за въвеждането на пшеницата?
Франи, аз точно така въведох пшеницата. В тенджерка кипвам вода (2:1 спрямо гриса - например 2 пълни чаши вода на 1 чаша грис), после добавям гриса при непрекъснато бъркане. Като набъбне добавям малко масло и съвсем малко захар - по-малко от кафена лъжичка. Като поизстине добавям 30-40 мл адаптирано мляко. Това е доза за 2-3 купички! Ако искаш по-малко количество, намаляваш съставките. Да ви е вкусно!   chef Това е сред любимите закуски на Бела.

П.П. А защо толкова много капачки и бурканчета ви искат?  newsm78

# 178
  • София
Франческа, можеш да въведеш пшеницата с грис разбира се. Аз имам инстантна каша грис и нормален грис. Еми след като варих нормалния грис, чаках да изстине и т.н. той си стана почти едно към едно с инстантната каша.... която ми е в пъти по-лесна за приготвяне и засега ще се придържам към нея Simple Smile Иначе от нормалния грис има полза (според мен) когато детето започне да яде значително по-гъсти храни и гриса не се предлага с консистенция на каша, а като гъст крем или грис халва.

А в рецептата дозата сирене не е ли малко щедра? Аз доколкото знам до годинката препоръчителното количество млечни продукти на ден е 15 грама, а след годинката 20...

Girl from Ipanema, капачките които показваш са много хубави, но те май са пластмасови за съхранение на отворени бурканчета в хладилник. А момичетата търсят винтови капачки за стерилизация на бурканчета - да си затворят пюрета както зимнина се прави например Simple Smile

# 179
Е то и други рецепти от тази педиатърка, която по едно време се подвизаваше в предаването на И.Звездев:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=10055.0

Има и добри попадения, но има и откровени смешки.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт