Прекрасна пролет идва и обзема пролетното настроение наш'та Юнска тема!

• 39 264
  • 751
  •   1
Отговори
# 705
  • София
За памперса - май и ние имаме проблем. На теория всичко и е ясно - че като и се допишка или доака се сяда на гърнето, ноооо сяда, става и резултат никакъв. Казва, че иска, събува се, после се обува, докато аз взема да се притеснявам, че е минал половин ден без резултат и не сложа памперса. Освен това като се усети, че има пиш например, и става много разтревожена и тича при мен и вика има пиш, бърза за гърнето, но не пуска и капка - така половин ден. После като се заиграе и се напишква или аз вече съм сложила памперс.
Моите предположения са има някакво насилие в яслата. Или прекалена стимулация да го наречем. Само веднъж имам пряко доказателство, че е оставена без памперс и се е напишкала и то от една леля дето беше по заместване, но определено има психологически момент, който трябва да се преодолее.
Може би ще оставя нещата за месец да се успокоят и после пак ще пробвам да видим как ще се развият нещата.

# 706
За памперса тук например се чудят на Диди как на 2години и 5 месеца сама ходи до тоалетна и е propre.
Повечето деца поне до 3 години си ходят с памперс и никой не прави опити да ги "учи" да ходят на гърне. А има и специални гащички дори за по-големи дечица до 6-7 години /на кг. някои дори и за мен стават hahaha/ и си пише, че просто е несъзнателно изпускането /за през нощта става въпрос/ и вместо да се кара детето да се чувства виновно, му се осигурява комфорт Peace

# 707
  • София
Джули, като махахме памперса, бях решила, че махна ли го веднъж, повече няма да го връщам. Оставям я по гащи, ако иска да пишка в тях, ако иска да се напишква (беше лятото и достатъчно топло). В резултат имахме няколко дни, в които почти не е пишкала - например по цял ден в яслата, без нито едно пишкане - нито в гърне, нито в гащи.. Тогава все още слагах памперс за съня и в резултат, тя си вършеше работата в него, или ако случайно я прилъжа някак си на гърнето вкъщи. Бях се притеснила, но четох, че било нормално и много деца минавали през този етап и наистина след няколко дена започна да си ползва гърнето.. Дори твърде бързо свикна и дори и да и сложа памперс за сън, не правеше нищо в него, така че скоро и него го махнахме.. По-трудно свикна с акането, около месец след като махнахме памперса, продължаваше да си ака в гащите, а не в гърнето (напълно умишлено), но, когато в един момент започнах да и обещавам по една книжка за всяко акане в гърнето, имаше резултат..
Тоест по мое мнение и наблюдения, решила ли си, че махаш памперса, трябва да си твърда и да му покажеш, че връщане няма...   По-сложно е ако ходи на ясла, защото там трябва да са готови да окажат пълно съдействие, а не за да им е по-лесно, да го оставят по памперс..

# 708
  • на края на света.....
Така е Галче,така са в чужбина.Този месец ни идва на гости зълва ми /сестрата на мъжът ми/, която живее в Италия и има детенце на 2 години и 2-3 месеца,родено е през август 2008.Имат разлика с моето около 2мес.Детето също беше с още с памперс,без тя да прави никакви усилия да го маха.Каза че там било нормално и доста по големи деца ходели с така.Съответно и с количките е така, и с бибероните и всички тези "бебешки" неща,които ние тук насила гледаме да отучим децата.Няма дете което не се е научило PeaceТака че ,спокойно на майките,които деца са още с памперс.Просто явно не им е дошло времето. Hug
 Иначе ние го махнахме още лятото PeaceВсе още слагам когато спи,и мисля цяла зима да слагам.От време на време когато се заиграе,прави белята но това е много рядко. Peace
 За яслата в нашия град мисля ,че са по 15 децата в група.Доволна съм от грижите които полагат,стараят се жените.Преобличат го когато е изпотено и мога да кажа че вече ходи с желание.Само това боледуване newsm78 ,две седмици на ясла,две в къщи .Ето сега от един ,два дена пак почна да кашля #Cussing out

# 709
Така е Галче, така са в чужбина. Този месец ни идва на гости зълва ми /сестрата на мъжът ми/, която живее в Италия и има детенце на 2 години и 2-3 месеца,родено е през август 2008. Имат разлика с моето около 2мес. Детето също беше с още с памперс, без тя да прави никакви усилия да го маха. Каза че там било нормално и доста по големи деца ходели с така. Съответно и с количките е така, и с бибероните и всички тези "бебешки" неща, които ние тук насила гледаме да отучим децата. Няма дете което не се е научило Peace
И при нас е такова схващането.  Peace

И така, за френулума. Тук в БГ казват детето да е поне на 10 месеца. Не рискуват по-рано заради това, че е много малко и може да е кръвоснабдено. Извършва се и от стоматолози, но слагат упойка и от УНГ специалисти, които го правяр за минута-две, както казваш Бюти.
Явно специалистие в различните държави имат различно мнение.  Grinning

# 710
И при нас е такова схващането.  Peace
Peace

..."Дори  да  я  дърпаш ,тревата  няма  да  порастне  по - бързо"... Замбийска  поговорка  Wink

# 711
Каза че там било нормално и доста по големи деца ходели с така.Съответно и с количките е така, и с бибероните и всички тези "бебешки" неща,които ние тук насила гледаме да отучим децата.Няма дете което не се е научило PeaceТака че ,спокойно на майките,които деца са още с памперс.Просто явно не им е дошло времето. Hug

Аз не го намирам за нормално.
Първо ние самите ги привикваме към всичките тези неща, после се чудим как да ги отучим. А за някои е по-удобно да се каже, че е нормално.

Ясен сам си махна дневния памперс без настояване от моя страна и без стрес. По време на спане все още ползва.

# 712
Привети мами
Аз да кажа за нашия опит с яслата. Първо, пролетта, Митко ходи три седмици без проблеми, и чак тогава се разболя. Не съвсем веднага, измам предвид. След лятната ваканция, когато тръгна септември, пак се разболя, но беше след края на 4 почивни дни - не е било от яслата. Оттогава все има по нещо - кога кашлица, кога сополки... стои си в къщи по няколко дни, после пак си ходи; но определено с всеки изминал път се минава все по-леко. Сменихме и докторката, също така. Откакти сме при нея, вече няколко пъти боледува Митко, но досега го е оправяла само с билкови сиропи.
Аз мисля, че, за съжаление, този адаптационен перидо е неизбежен. От тази гледна точка - по-добре в яслата, отколкото по-късно в градина или в училище.
Не мисля, че това е "нормално". Ама никак. Съдя от опита ми като детегледачка във Франция - ами  4 деца в семейството, всичките на градини и училища, и за две години е имало 2 случая някой да е болен. Това включва периода, когато най-малкия на 2 годинки тръгна сам на ясла. И техните приятелчета в голямата си част бяха и те така - не се е чувало за болести.
Не знам къде грешим, като цяло, но явно нещо не ни е в ред, щом децата са ни нон-стоп болни. И как няма да е... ние тук в бг като че ли имаме привързаност към Лечението - огледайте се колко аптеки има навън (и все са пълни).
Разсъждавам си тука философски  Mr. Green да не си помислите, че упреквам някого - не, в никакъв случай. Ей го и моето гар'же боледува. Сега покрай него и малкото и то кашля и пие сиропи. За него храня надежда, че сега ще "навакса" с имунитета, и после в яслата/градина няма да го има този проблем.

За яслата - аз съм се "захапала" с нашата ясла, тъй като една сутрин ми поискаха солети и царевични пръчки (!) , защото с тях успокоявали по-неспокойните деца, и тъй като всички са в кюпа - да донеса и аз, 'щото моето дете хапвало от тези на другите. Аз зяпнах от изумление, и докато успея да смърморя какво всъщност ме вълнува, сестрата ме увери, че това е обща практика в цялата ясла - родителите носят, децата хрупат.
Вчера имах пореден разговор с директорката, която ме уверява, че ще вземе нужните мерки, и отново ще инструктира персонала, че няма право да приема каквато и да е храна отвън (това след като от общината ги викаха за обяснения). Мисля, че когато определени неща са въведени като задължителни, има съответни наредби и прочие, те трябва да се спазват, и е наша работа да следим за това и да подаваме сигнали. Вероятно скоро предстои повсеместна проверка тук в нашия град, във всички ясли Wink
Сестрата в групата на Митко ме гледа накриво всяка сутрин; когато тя е на смяна той винаги има поне един чифт напишкани дрехи, а когато е колежката й - никога... Нооо, това изобщо не може да ме смути, ама хич. Има си правила. Аз не искам да изпълняват някоя моя лична приумица, все пак.
Така че, когато имате оплаквания - оплаквайте се без да се смущавате на съответните служби - те в повечето случаи си вършат работата, когато имат сигнали.

Хайде стига досаждах. ето тук есенен Митко

# 713
  • Стара Загора
...Сега покрай него и малкото и то кашля и пие сиропи. За него храня надежда, че сега ще "навакса" с имунитета, и после в яслата/градина няма да го има този проблем....
Гале, искрено се надявам при теб да се получи, и аз се надявах при нас да е така, но уви.  Tired Мисля, че и другите майки с две деца ще потвьрдят.  Peace Коки си изкара почти сьщия адаптацонен период като батко си, да не кажа и по лош.  ooooh! От както е трьгнал на ясла е нон-стоп с хрема, като редува всичките и вариации.  Close (в тая врьзка, Вери, бях срещнала твой пост, за Маги и нейната хрема, би ли споделила повече, може и на ЛС  Praynig )

# 714
  • на края на света.....
И при нас не се получи : SadНе стига,че като бебе изкара всички болести от които каката боледуваше,а сега си носи тези от яслата.Да ви успокоя, мами,че към 7 год. нещата се нормализират и детето не боледува толкова често Mr. Green.Съдя по моя опит с каката,но разбира се всяко дете си е индивидуално PeaceТака че ,стискайте зъби още  5 год. Joy

# 715
  • София
ехааа , темата се пораздвижи,
току виж от пролет скочим на Коледа:)

направо предлагам заглавията да са други, че нещо никак не сме активни.

Благодаря на всички ви,
когато отидем отново на ясла имам подготвена реч за сестрите там, но мисля да е със съвсем тих и благ тон, защото съм наясно че са и злопаметни...вероятно и отмъстителни...пък по-натам ще видим. Не искам да съдя никого, но се ядосвам понякога и на другите родители и на това, че не разбират, че има и друга гледна точка.
Според мен болестите по детските заведения са си сериозен проблем, и не е свързано само с адаптация, вируси и други неща. Мисля, че трябва да има по-сериозен контрол, и да се предприемат сериозни мерки.
В същата градина преди година имаше сериозен "бум" на скарлатина и всякакви други болести, предизвикани от стрептококи незнам си кой вид. Племенницата ми преболедува 3 пъти скарлатина.
Накрая се взеха мерки всички родители (незнаем дали всички, но по-съвестните) се изследваха, повикаха ХЕИ, които задължиха и учителките и санитарките и им взеха гърлен секрет, и се оказа, че е Госпожата е носител, в този случай тя изчисти бактерията и скарлатината лека полека отшумя.
Трябва си сериозен контрол и за хигиената, и за здравето и състоянието на преподавашите там и съвсетни родители, които да разбират, че и те самите носят отгворност.

За храната в яслата - съм доволна, че са кандидатствали за схемата Училищен плод и имат по 3 пъти на ден порция плод, друг е въпроса дали им ги дават, а и незнам как да разбера. Зари много обича плодове, много течности пие, страхувам се че там ще позабрави...

Иначе Зари е все още болен, вируса отмина, но типичните усложнения се появиха. Инхалации и това е! Вероятно няма да ходи втора седмица...чудя се като се върна на работа 1 декември (з-то сега съм в неплатен) какво ще правя?Дали някой ше ме търпи да ходя по два дни и по две седмици да ме няма?

Поздрави за всички ви!

# 716
MaLe, пожелавам ти да няма серизни болести при Зари повече!
А иначе аз си мисля, че като цяло нещо не ни е в ред на нас  Mr. Green Естествено, контрол по ясли и градини е нужен, това е неоспоримо! Но като си помисля, че все ощв има хора, които спазват 40-дневния период за не-извеждане на бебетата навън; че има хора, които в дни като днешния ходят по блузки, но са облекли децата със ски якета ('щото е ноември!); които се сърдят на яслите, че през месец май са извели децата в двора... Много е комплексно всичко, и много трудно може да се каже коя е най-голямата беда.
Дано леко да минават болестите и вирусите и да няма много сериозни трудности при децата!

# 717
Привет!
Да се включа малко по ясленските въпроси...
Първо за яденето. Изобщо не бях поглеждала менюто им до сега. Понеже не съм от майките, които се втеляват какво и дали е яло детето им. Ако е ял, ял..ако не- да е ял. Вчера им гледам седм. меню- солети, корнфлейкс, бисквитки и т.н. Верно и плод има, но не съм и предполагала, че солетите може да са част от менюто  ooooh! Той ми казваше малкия, че ...(Г-жата) им раздавала солети, но аз реших, че нещо си поизмисля...Как да е, не е голяма болка, аз и без друго много не му угаждам.
За болестите...цяло лято все нещо му има- хрема, обрив, температури, възпалени уши, кашлици...Не го вземам навътре, т.к смятам, че е нормално малко дете да боледува. Не е нормално за едно и също да пие 2 различни АБ обаче, понеже първия не е подействал. Дразня се като се изписват лекарства наизуст. Дразня се и на мед. представители, които промиват мозъци...ама как да е. Гледам да не се отбивам често в аптеката.
Не мисля, че лелките ги разболяват или са виновни за честото им боледуване. Аз може да го заведа видимо здрав, но той да е носител на някой вирус. Логично е като са 20-на деца затворени в едно помещение да има повече вируси.За сега приемам нещата спокойно. А от персонала съм доволна, защото детето ми е доволно. След като отива с желание, без плач и казва, че обича всички като ги изрежда поименно..значи всичко е ОК Simple Smile

# 718
Привет мацки  Hug
Радвам се,че темичката се пораздвижи,за празниците ще си имаме нова празнична  Wink
При нас нищо ново,Паола расте и дивее,от ден на ден става по палава  и въобще не ме слуша,но това всички си го знаем  Laughing
На градина мисля да я пусна до година,че само като си помисля как ще боледува пък и колко рев,ще му дърпа от началото ...  Rolling Eyes
Ами това е покрай нас,бързо да оздравяват болничките  Hug
Лека вечер!

# 719
Здравейте момичета,
и нас ясленските въпроси ни вълнуват. Вени доста боледува откакто е започнала, но само последния път беше сериозно и даже още влачим кашлицата. Тази седмица вече ходи без драми, но много лъже и не разбирам какво точно прави на яслата - каквото й да я питаш казва "нищо" (на какво играли, какво яли и т.н.), никакви имена не казва и не разказва. А г-жата вчера ми разправя, че не спирала да говори в яслата. Станала е по-самостоятелна за обличането, но иначе песни и т.н. няма още.
Иначе от условията и грижите съм доволна. И аз не се втелявам много като Роси, ама онзи ден видях менюто им - не беше лошо. Това със снакса и солетите много ме втрещи. Офи чудесно е, че си реагирала своевеременно, защото наистина е много важно да сме активни, за да има промяна около нас, а не само да се оплакваме (в тази връзка да ви поканя да се включите в София или в Бургас в протест срещу новия Закон за горите, в който се предвиждат някои страшни неща за защитените територии http://forthenature.org/actions/264)

Изкарахме чуден ноември с това топло време, ама каква ли зима ни чака?!

Някакви новини за Боби?

Общи условия

Активация на акаунт