амниоцентеза

• 5 308
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
  • Бургас
Да питам момичетата, които са си правили амниоцинтезата: Къде сте я правили и при кой доктор?

# 16
  • Перник
Точно защото да родиш дете не е като да идеш в магазина да си купиш чушки...Чушките можеш да ги изхвърлиш, ако нещо не е на ред...Както и да е...Сравенението е неуместно за мен, защото става въпрос за избор, амниоцентеза се прави не само по препоръка, а и по желание! Всичко е до психическа нагласа!

# 17
Уважавам избора на всеки. Да си прави каквито процедури иска. Аз съм ЗА амниоцентезата като наложащ диагностичен метод, но  не и като концерт по желание. Не виждам защо трябва да се рискува бременността без наличие на съмнения за аномалия.  Ако загубиш здраво бебе в следствие на амниоцентеза по желание или родиш бебе с дефект след амниоцентеза, която не е показала наличие на проблем (защото целенасочено се търсят най-разпространениете болести) пак ли ще си с "две ръце" за задължителна амнио? Аз не бих искала, а и нищо няма да ме убеди да махна детет с Даун да речем. Така че процедурата за мен и хора като мен трябва да е по-избор и препоръка, а не по задължение.

# 18
Аз не бих искала, а и нищо няма да ме убеди да махна детет с Даун да речем. Така че процедурата за мен и хора като мен трябва да е по-избор и препоръка, а не по задължение.
Наистина много благородно...поздравления...честно казано май не ми се иска да си задам този въпрос, защото не съм сигурна какъв ще е отговорът  newsm78

# 19
Амниоцентезата наистина крие известни рискове от аборт, като последствието може и да бъде безплодие след това ... Така че е безумно да се препоръчва да се прави по желание!

При мен процедурата не беше безболезнена, преминаването на иглата през стената на матката предизвика контракции. Бяха идентични с тези по време на раждането.

Амниоцентезата може да даде само отговор "ДА" или "НЕ" на поставени въпроси. Тоест: Има ли тризомия 21? (= на синдром на Даун). В случай че в семейството има някакви проявени генетични заболявания, може да се отговори на въпросът дали конкретното заболяване е унаследено. Кариотипът пък дава информация дали са на лице забележими хромозомни аберации (по морфологичните отклонения на хромозомите). Процедурата обаче не дава информация дали има генетични аномалии по принцип, а само дали е налична дадена аномалия, като отговорът е с "да" или "не" и всеки тест се плаща по отделно, ако е по желание, а не по преценка на лекар. Също така е невъзможно да се вземе достатъчно количество материал за да се тестват всички показатели, така че дори и някой да има желанието да си плати около 2000 лв за всички тестове, които лабораторията може да направи, едва ли някой лекар ще се съгласи!

За протокола - при мен амниоцентезата беше поради ниски нива на алфафетопротеин на БХС, което индикираше висок риск от синдром на Даун. Предположението беше отхвърлено. Дъщеря ми се роди с вродена сърдечна малформация обаче (тотално аномално вливане на белодробните вени).

P.S. Ето актуален ценоразпис на извършваните от националната генетична лаборатория тестове - специално за привържениците на амниоцентеза по желание. И не забравяйте, че дори и хипотетично всичко изброено да се отхвърли, пак може да се роди дете с аномалия!

Последна редакция: пн, 08 мар 2010, 06:18 от bibona

Общи условия

Активация на акаунт