Майчинството счетоводно - 28

• 41 791
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Bocio, вижте темата, която Ви дадох за Кредора.
Задайте въпрос и в тази тема Майчинството счетоводно - 28

# 346
Елфита,  Hug,  безкрайно ти благодаря!!!
Експресен отговор!

Май ми казаха, че е по чл.162, диктуваха ми съдържанието по телефона понеже аз се учудих що за молба е това, има ли различни варианти или аз не съм разбрала, да не се разпиша на нещо дето да не трябва, ох, малко тома неверни се получава.
После, какво следва и кога...

Thinking

# 347
  • Пловдив
eche ,няма друга молба за периода 135-410 я ден

# 348

Здравейте отново.
Може ли някой да ми даде отговор на моето питане.
Отново благодаря предварително.   bouquet

# 349
  • В полите на Пирин планина
И аз имам едно въпросче... бременна съм в шести месец, в момента съм безработна и си внасям само здравните вноски. От 1 април ще започна да се осигурявам фиктивно в една фирма. Ще мога ли да взимам минимума майчинство? Имам трудов стаж от 5 години и половина от преди!

Здравейте отново.
Може ли някой да ми даде отговор на моето питане.
Отново благодаря предварително.   bouquet

Да, ще вземаш.

# 350
Със сигурност не си ДЛЪЖНА да си пускаш платен отпуск за минали години и никой не може да те задължи да го направиш, дори и да ти кажат така ако питаш във фирмата (защо да ги питаш тях ако те са заинтересовани да те поизлъжат и да си ползваш отпуска на неактуализираната заплата?)
Цитат
А някой знае ли къде нормативно е регламентиран срока, за които е необходимо да се върнеш на работа и фирата е длъжна да ти актуализира заплатата?
От усещанията, които имам изглежда, че е необходимо да се върна на работа, все едно нямам намерение да отглеждам детенце в къщи(след втората му годинка), да изчакам актуализиране на заплатата, след това да подавам молби за отпуск.
от 1 януари 2009 (мисля) работодателят е длъжен, съгласно промени в КТ, да актуализира заплатата на майки, завърнали се от майчинство (но ти не си длъжна да го правиш сега). Попитай наистина в "Майчинството счетоводно", т.к. не мога да ти цитирам срок за тази актуализация, а и доказването на това дали си с по-нисък доход от колегите ти, които са на съвсем същата длъжност в твоята фирма, може да е по-сложно...
Но наистина, не си длъжна да си пускаш платен отпуск след 2рата година, освен ако ти не искаш. Можеш да си пуснеш първо неплатен за гледане на дете от 2 до 8 години (6 месеца за теб и 6 месеца за таткото, които той може да ти прехвърли - това е максимумът). Този отпуск не могат да ти го откажат, той е неплатен, но се признава за трудов стаж (и се плащат всички осигуровки). Не си длъжна да го ползваш целия накуп, т.е. можеш да си пуснеш 4 месеца или 4 дни сега, после още, после още и така когато и колкото ти потрябват до пълния размер на отпуска и навършването на 8 години на детето.
Неплатен отпуск (на общо основание), от който до 30 работни дни на година се признават за трудов стаж, може и да ти откажат да си пуснеш, но ти имаш доста други възможности преди това.

# 351
Да разбирам ли, че задължително след изтичане на двете години, майката трябва да се върне за малко на работа, и чак тогава да ползва платените отпуски? Или не съм дочела правилно Thinking. По това, което знам от предишни години при мои колежки, те направо си продължават с отпуските, без да са се връщали на работа дори за ден.
Извинете за нахлуването в темата.

# 352
Здравейте и от мен.
Имам следното питане:
Бременна съм в 5-ти месец. Нетното ми възнаграждение е 1700, като се осигурявам на тази сума. И имам стаж 12 месеца, че  и  много повече. Та питането ми е следното.
Ако от от Април изляза в болнични до края на бременноста какви пари ще взимам? И още един въпрос всеки месец ще ми намалява ли сумата или докрая на 1-вата година живот и здраве ще е една и съща?

Може да е малк не свързано, ако трябва ще пояснявам.
Благодаря на търпеливите.

Много съжалявам за объркването, но моят въпрос е този, на който чакам отговор.

# 353
  • София-Младост
Здравейте и от мен.
Имам следното питане:
Бременна съм в 5-ти месец. Нетното ми възнаграждение е 1700, като се осигурявам на тази сума. И имам стаж 12 месеца, че  и  много повече. Та питането ми е следното.
Ако от от Април изляза в болнични до края на бременноста какви пари ще взимам? И още един въпрос всеки месец ще ми намалява ли сумата или докрая на 1-вата година живот и здраве ще е една и съща?

Може да е малк не свързано, ако трябва ще пояснявам.
Благодаря на търпеливите.

Много съжалявам за объркването, но моят въпрос е този, на който чакам отговор.
Болничният няма да се отрази на обезщетението за бременост и раждане. Сумата не намалява, тя е постоянна, що се отнася до дневното обезщетение за 410 дни... месечната сума може да се променя, заради различният брой работни дни.

Последна редакция: вт, 23 мар 2010, 14:14 от Ала-Бала

# 354
Здравейте  Simple Smile
Първо искам да кажа, че много се радвам, че има такива отзивчиви хора, които да дават своето компетентно мнение по въпросите , които ни интересуват!  Hug

Моят проблем е следният:

Досега (12 мес. назад) и в момента ме осигуряват на 358.40 лв., отпускът ми по майчинство ще започне от м. август тази година. Въпросът ми е: Ако реша да си довнеса някаква сума допълнителни осигуровки - това ще е възможно ли за няколко месеца назад или само от настоящия месец до август ще мога да внеса?Другото, което силно ме вълнува е следното: Преди да разберат във фирмата, че съм бременна ми отправиха едномесечено устно предизвестие с крайна дата 9 април (действително незнаеха, че съм в това положение, просто заради кризата и най-вече за това , че фирмата е строителна се наложиха доста съкращения и за съжаление аз попаднах в този списък). Вчера, след като им съобщих новината и заявих, че знам правата си в случая, те заявиха, че ще ме оставят във фирмата, но започнаха да ме уговарят да си взема полагащата ми се отпуска следващия месец , след което, ако мога да изляза в болничен до момента на настъпването на отпуска ми по майчинство. Разбира се целта им е да не ми плащат заплата, а само осигуровки, тъй като болничния както всички знаем, не се заплаща от работодателя. Всичко, както им изнася на тях.... А пък аз от своя страна точно сега се нуждая от тази заплата, защото, така или иначе ми е невъзможно да си намеря друга работа в това положение, а пък от друга страна ми се иска да си довнеса за осигуровките, за да ми се полага по-високо майчинство.
Другият ми въпрос е дали взимането на болничен ще ми повлияе на размера на майчинството след това?
Изобщо много оплетена и неприятна ситуация  Sad   Извинявам се за многословието си и благодаря за търпението  Praynig Много ще съм благодарна ако някой намери време и търпение да ми отговори и ако може да даде някакъв съвет относно това как да постъпя, изполвайки правата си  Praynig

# 355
Не е задължително връщането на работа, но тогава се взема предвид среднодневното възнаграждение от последния месец, в който има поне 10 отработени дни - това е преди майчинството.

За държавните служители е много препоръчително такова връщане за поне 10 работни дни, защото заплатата им автоматично се актуализира и евентуално сумата е по-голяма. В частни фирми обаче ... не е задължително да ти увеличат заплатата, та ако щеш и за година да се върнеш. И тогава може да се окаже безпредметно връщането на работа!

# 356
Здравеите!Имам следния спешен въпрос.
На 01.04.10 г ми изтича майчинството.Днес ходих да си пусна молбата за полагаемата отпуска.
Искам да попитам:Колко дни ми се полагат отпуск за двугодишно майчинство и кой трябва да го плати?
Фирмата или НАП (НОИ)?

# 357
Момичета,писах и в другата тема,пиша и тук.
Имам следния спешен въпрос:Кой трябва да ми плати платената ми отпуска след навършване на 2 годинки на детето,работодателя или нои?
Защото сега се връщам от фирмата ,отидох да си пусна молбата и счетоводителката ми каза,че не ми дължат никакви пари,а само ще ми се плащат осигуровки и ще ми се отчита стаж  Cry.МОля помогнете ми,защото нищичко на разбирам ....

# 358
  • София-Младост
Здравеите!Имам следния спешен въпрос.
На 01.04.10 г ми изтича майчинството.Днес ходих да си пусна молбата за полагаемата отпуска.
Искам да попитам:Колко дни ми се полагат отпуск за двугодишно майчинство и кой трябва да го плати?
Фирмата или НАП (НОИ)?
Минимум 20работни дни за една година се полагат, ако не е уговорено друго с колективен договор. Плащат се от фирмата.

# 359
  • София
Момичета,писах и в другата тема,пиша и тук.
Имам следния спешен въпрос:Кой трябва да ми плати платената ми отпуска след навършване на 2 годинки на детето,работодателя или нои?
Защото сега се връщам от фирмата ,отидох да си пусна молбата и счетоводителката ми каза,че не ми дължат никакви пари,а само ще ми се плащат осигуровки и ще ми се отчита стаж  Cry.МОля помогнете ми,защото нищичко на разбирам ....
Работодателят, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт