Майчинството счетоводно - 28

• 41 824
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
  • Има много детски смях.
Благодаря!

# 331
Здравейте!Много пъти вече съм ползвала помощта на отзивчивите знаещи в този форум и за това реших да се обърна пак към вас.Казусът ми е следният-от 15.08.07г. съм на постоянен договор към фирма.От началото на ноември същата година съм в болнични за задържане.Детето ми е родено на 03.04 2008г.Ясно ми е ,че за двете години от раждането му до сега имам право на минимум 40 дни платен отпуск,но как стоят нещата с предходния период?Благодаря предварително на тези,които ще ми помогнат! Hug

# 332
  • Майничка
Здравейте!Много пъти вече съм ползвала помощта на отзивчивите знаещи в този форум и за това реших да се обърна пак към вас.Казусът ми е следният-от 15.08.07г. съм на постоянен договор към фирма.От началото на ноември същата година съм в болнични за задържане.Детето ми е родено на 03.04 2008г.Ясно ми е ,че за двете години от раждането му до сега имам право на минимум 40 дни платен отпуск,но как стоят нещата с предходния период?Благодаря предварително на тези,които ще ми помогнат! Hug

Ако не сте ползвала отпуск откакто сте на работа във фирмата, имате право на 7 дни за 2007, 20 - за 2008, 20 - за 2009 и, към края на март - 5 дни за 2010. Работодателят може да Ви откаже ползването на този за 2010 и (преди юни 2010) - този за 2009, но ако напускате, следва да Ви изплати всички тези дни.

# 333
Здравейте,

Искам да попитам , ако след навършване 2 год. на  детето ми директно изляза в платен отпуск , на каква база се изчислява той и ако евентуално изляза и в неплатен отпуск след това, може ли да бъде прекратен трудовия договор по време на двата отпуска? Благодаря предварително!

# 334
Цитат
Здравейте!
Дано някой може да ми отговори на въпроса. 28.02.2010г.ми беше последният работен ден на старото ми работно място,а от 01.03.2010г.започнах нова работа.На трудовият ми договор пише,че започвам работа на 02.03.,а в трудовата ми книжка в графа "постъпил на работа"е записано 04.03.След като съм започнала работа на 01.03 не трябва ли тази дата да ми е отразена?Не искам да има прекъсване м/у двата договора.Трябва ли да коригират датите?Това прекъсване отразява ли се на осигуровките?
Благодаря предварително!

Би трябвало, най-вероятно са се съобразили с датата на регистрация на договора в НАП, но го уточнете с "Личен състав".

Благодаря за отговора!  bouquet

# 335
Здравейте и от мен.
Имам следното питане:
Бременна съм в 5-ти месец. Нетното ми възнаграждение е 1700, като се осигурявам на тази сума. И имам стаж 12 месеца, че  и  много повече. Та питането ми е следното.
Ако от от Април изляза в болнични до края на бременноста какви пари ще взимам? И още един въпрос всеки месец ще ми намалява ли сумата или докрая на 1-вата година живот и здраве ще е една и съща?

Може да е малк не свързано, ако трябва ще пояснявам.
Благодаря на търпеливите.

# 336
И аз имам едно въпросче... бременна съм в шести месец, в момента съм безработна и си внасям само здравните вноски. От 1 април ще започна да се осигурявам фиктивно в една фирма. Ще мога ли да взимам минимума майчинство? Имам трудов стаж от 5 години и половина от преди!

# 337
Здравейте, мили мами! Ще честитя настъпилата пролет и ще ви запитам следното: Прдстои детенцето ми да навърши 2 годинки, след което засега възнамерявам да го гледам в къщи до 3 - годишната му възраст. Предполагам, че преди за започне неплатеният отпуск за отглеждане на дете между втората и третата му година съм длъжна да подам молба за ползване на събраните дни платен отпуск, така ли е? В случай, че е така, този платен отпуск ще ми се изплатен на неактуализираната ми заплата (за времето,  в което съм била в майчинство, на колегите ми са увеличени заплатите на 2 пъти) ли?
Ще се радвам, ако някои има информация и време да сподели.
Извинявам се за това, че не мога да пиша на кирилица

Zdraweite, mili mami! Shte chestitq nastypilata prolet i shte wi zapitam slednoto: Prdstoi detenceto mi da nawyrshi 2 godinki, sled koeto zasega wyznamerqwam da go gledam w kyshti do 3 - godishnata mu wyzrast. Predplagam, che predi za zapochne nelateniqt otpusk za otglezdane na dete mezdu wtorata i tretata mu godina sym dlyzna da podam molba za polzwane na sybrante dni platen otpusk, taka li e? W sluchai, che e taka, tozi platen otpusk shte mi se izplaten na neaktualiziranata mi zaplata (za wremeto,  w koeto sym bila w maichinstwo, na kolegite mi sa uwelicheni zaplatite na 2 pyti) li?
Shte se radwam, ako nqkoi ima informaciq i wreme da spodeli.
Izwinqwam se za towa, che ne moga da pisha na kirilica

-----------
Използвайте Кредор. В тази тема Пишете на кирилица! Какво е КРЕДОР, как се използва? Кирилизиращи програми. ще намерите нужната информация.

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 19:59 от AnMary

# 338
  • Пловдив
И аз имам едно въпросче... бременна съм в шести месец, в момента съм безработна и си внасям само здравните вноски. От 1 април ще започна да се осигурявам фиктивно в една фирма. Ще мога ли да взимам минимума майчинство? Имам трудов стаж от 5 години и половина от преди!

да,ще можеш 2 г да взимаш най-малко по 240 лв.вече зависи на какви осигуроки ще започнеш

# 339
  • България
Ами поне при мен се налага да отида на работа около месец след двете години,за да може заплатата ми да се актуализира!
Иначе няма как да вземаш тези увеличения!
Питай във фирмата в която работиш колко време ще ти се наложи да отидеш на работа,за да използваш пълноценно полагащата ти се отпуска Peace
Дано съм ти помогнала Hug

# 340
Здравейте, Бременна съм в пети месец  и от 2 седмици съм в болнични. Днес ме извикаха от работа и искат да подпиша ново допълнително споразумение със задна дата от 04.01.2010.  Разликата е в кода по НКП. От къде да проверя какво се крие зад този код?
И вторият ми въпрос е:Ако подпиша допълнителното споразумение има ли опастност да не ми се пази мястото след връщане от майчинство?

# 341
Здравейте мами!
Много моля някой да ми каже какви документи и кога се подават към счетоводство, нещо не мога да схвана, аз ли съм тъпа...
Попълвах две декларации които са по чл.50, към болничните до 135-ия ден и после до 410-ия.
И онзи ден ми се обадиха от офиса да ида да се разпиша на някаква молба нещо си по чл.162.
Не мога да разбера какво става, някаква молба...
Ще съм много благодарна някой да ме осветли!
Предварително благодаря!

# 342
  • Пловдив
Здравейте мами!
Много моля някой да ми каже какви документи и кога се подават към счетоводство, нещо не мога да схвана, аз ли съм тъпа...
Попълвах две декларации които са по чл.50, към болничните до 135-ия ден и после до 410-ия.
И онзи ден ми се обадиха от офиса да ида да се разпиша на някаква молба нещо си по чл.162.
Не мога да разбера какво става, някаква молба...
Ще съм много благодарна някой да ме осветли!
Предварително благодаря!

ти си в периода 135-410 дни
молбата е по чл 163
До Управителя
На .................................................

МОЛБА

От ........................................................., ЕГН ............................................. на длъжност ................................................... в ............................................................

На основание чл.163, ал.1 от Кодекса на труда, чл.45,ал.1,т.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските и приложените молба-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни и акт за раждане на ...................................................................

Моля

Да ми бъде разрешено да ползвам отпуск за бременност и раждане за разликата от 135 до 410 дни за детето : ..............................................................., считано от .............................

Гр. Пловдив
Дата: ......................

Служител: ............................
/ .............................../

# 343
Благодаря, за бързия отговор, но за съжаление най-неотзивчивият човек във фирмата е този на длъжност: личен състав.
А някой знае ли къде нормативно е регламентиран срока, за които е необходимо да се върнеш на работа и фирата е длъжна да ти актуализира заплатата?
От усещанията, които имам изглежда, че е необходимо да се върна на работа, все едно нямам намерение да отглеждам детенце в къщи(след втората му годинка), да изчакам актуализиране на заплатата, след това да подавам молби за отпуск.
Възможно ли е да ползвам неплатен отпуск, в случай, че имам неползван платен отпуск. Информацията вероятно е достояние само до мамите на длъжност: личен състав и ако те ни пишат ще спра да се   newsm78.
Опитвам се да събера повече информация сама, защото компетентните инстанции ту им променят наредбите, ту те самите са в мъгла. Благодаря, за отделеното време

Blagodarq, za byrziq otgowor, no za syzalenie nai-neotziwchiwiqt chowek wyw firmata e tozi na dlyznost: lichen systaw.
A nqkoi znae li kyde normatiwno e reglamentiran sroka, za koito e neobhodimo da se wyrnesh na rabota i firata e dlyzna da ti aktualizira zaplatata?
Ot useshtaniqta, koito imam izglezda, che e neobhodimo da se wyrna na rabota, wse edno nqmam namerenie da otglezdam detence w kyshti(sled wtorata mu godinka), da izchakam aktualizirane na zaplatata, sled towa da podawam molbi za otpusk.
Wyzmozno li e da polzwam neplaten otpusk, w sluchai, che imam nepolzwan platen otpusk.
Informaciqta weroqtno e dostoqnie samo do mamite na dlyznost: lichen systaw i ako te ni pishat shte spra da se  newsm78.
Opitwam se da sybera poweche informaciq sama, zashtoto kompetentnite instancii tu im promenqt naredbite, tu te samite sa w mygla. Blagodarq, za otdelenoto wreme

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 20:02 от AnMary

# 344
Честита първа пролет и на теб!
Срока е регламентиран в чл. 177 от Кодекса на труда:"Чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни. " Ако веднага си пуснеш отпуска ще ти бъде платено по заплатата която си вземала преди да излезеш по майчинство. Най-добре е да се върнеш към средата на месеца /задължително подай заявление, че желаеш да се върнеш на работа, считано от упоменаваш точната дата/ да отработиш минимум 10 дни и от началото на следващия месец да излезеш в отпуск.
Относно неплатения отпуск за отглеждане на дете: Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 /платено майчинство/ и чл. 165, ал. 1 /неплатено майчинство/ всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.
(5) В случаите по ал. 4, т. 1 и 2 другият родител няма право на отпуск по ал. 1.
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
(Sunglasses Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.
(9) Редът и начинът за ползване на отпуска по ал. 1 - 8 се уреждат с наредба на Министерския съвет.
Плюса тук е че ти заявяваш желанието си да ползваш отпуска и работодателя е длъжен да ти го разреши. Води ти се за трудов стаж. Плаща се само здравна осигуровка.
Да възможно е да ползваш неплатен, независимо че имаш натрупан платен отпуск.
Ако съм пропуснала нещо питай не се притеснявай. Ще се радвам да ти помогна и обясня.

Ето ти и извадка от Наредбата за работното време почивките и отпуските:
Чл. 49. (Нов - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление за всеки отделен случай, подадено от майката или бащата (осиновителката или осиновителя) най-малко 10 работни дни преди датата, от която желае да ползва отпуска, в което се декларира, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, работодателят незабавно го уведомява писмено за това.
(2) Отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.
(3) Когато отпускът за отглеждане на детето по чл. 167а КТ се ползва за първи път, в заявлението се декларира, че такъв отпуск не е ползван от никое от лицата, които имат право на него.
(4) Когато един от родителите (осиновителите) желае да ползва изцяло отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ в размер 12 месеца, към заявлението по ал. 1 се прилага писменото съгласие на другия родител.
(5) В случаите по ал. 3 работодателят въз основа на представено копие от акта за раждане на детето издава удостоверение съгласно приложение № 4.
(6) Документите, необходими за разрешаване на отпуска, се съхраняват в личното досие на работника или на служителя.
(7) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2009 г., нова - ДВ, бр. 67 от 2009 г.) Отпускът се прекъсва по искане на майката или бащата - с писмено заявление до предприятието.
(Sunglasses (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 10 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2009 г.) Използваният отпуск по чл. 167а КТ се отчита в специална книга при работодателя.

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 20:11 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт