Майчинството счетоводно - 28

• 41 786
  • 737
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте,хайде и аз да попитам.
Вчера разбрах ,че за изплащане на майчинство се взема за изчисляване, не брутното на което са ме осгурявали а нетното. Така ,ако работодателят ме осигуява на 640лв.,аз няма да взема 640*90%=576,а нетното от това,след оддържане на осигуровки и данъци.
Примерн: на 640лв.осигуровките и данъците са ми около 210лв.(+/- 20лв.-незнам точно колко).
Пример: 640-210=430(нетно) и така от тези 430*90%=387 лв.
Тези 387 лв.(за месец) ли ще взема като майчинство 12 месеца? Thinking
Ако това е така то значи ще вземам с около 200лв. по-малко то това което съм очаквала на месец Sad

Това съм го написала не така подробно както го изчисляват до дни.
Просто да е по нагледно-да разбера смисъла. newsm78

# 376
  • В полите на Пирин планина
Elichka_mama този отпуск не може да бъде отказан. Заплаща се от НОИ и се ползва веднага от деня на изпизване на детето. Не може по друго време. Продължителността му е 15 календарни дни, като се заплащат само работните в периода.

Здравейте , имам въпрос относно документите за майчинство(декларация и приложения за разликата 410-135 дни).На моя приятелка счетоводителката се е оказала доста несериозна и й казва че ги е занесла на 10.03.2010 а до днес все още в НОИ не са ги виждали.Може ли тя да си занесе сама документите , че вече втори месец е без майчинство?И ако може какви документи са нужни освен Приложение 2 и копие на акта за раждане на детето?

Блкагодаря Ви предварително за отговорите!!! Hug

За жалост не може тя  да ги занесе - прави го работодателя. Освен това е възможно той да не си е платил осигуровките и затова да не носи документите.

Здравейте,хайде и аз да попитам.
Вчера разбрах ,че за изплащане на майчинство се взема за изчисляване, не брутното на което са ме осгурявали а нетното. Така ,ако работодателят ме осигуява на 640лв.,аз няма да взема 640*90%=576,а нетното от това,след оддържане на осигуровки и данъци.
Примерн: на 640лв.осигуровките и данъците са ми около 210лв.(+/- 20лв.-незнам точно колко).
Пример: 640-210=430(нетно) и така от тези 430*90%=387 лв.
Тези 387 лв.(за месец) ли ще взема като майчинство 12 месеца? Thinking
Ако това е така то значи ще вземам с около 200лв. по-малко то това което съм очаквала на месец Sad

Това съм го написала не така подробно както го изчисляват до дни.
Просто да е по нагледно-да разбера смисъла. newsm78

Грешиш в изчисленията. Иначе наистина обезщетението не надвишава чистото възнаграждение, но на 640 лева то е 506.30 лева. Посочената от теб сума са всички осигуровки за 640 лева, т.е. от работодател и от работник.

Последна редакция: ср, 24 мар 2010, 12:53 от AnMary

# 377
shampur , ще получаваш 90% от брутното, но НЕ ПОВЕЧЕ от нетното - тоест ако си била на работа получаваш точно среднодневното нетно. Не може нетното да ти е 430, бъркаш се - а може би автоматично ти се удържа за погасяване на кредит?

# 378
Здравейте на всички,
много се извинявам ако темата е била скоро коментирана, може да ми дадете линк да прочета.
Искам да попитам нещо, тъй като счетоводителката ми роди и не мога да я питам точно сега, а ми е важно.

Значи, утре момчето ми навършва 2 години и тогава е и края на моето платено майчинство ( което за втората година се равнява на минималната работна заплата). Интересува ме дали ще получа превод през месец април, или този, които чакам тези дни ( защото все ги превеждат в последните дни на месеца) е последен? Питам, защото нали преводите вървят с един месец назад - през март плучавам за февруари, т.е. през април би следвало да получа за март, но ми се иска да знам със сигурност,зашото тези 240 са ни доста важни.

Много ви благодаря предварително и се надявам някоя от вас да ми отговори.

# 379
Здравейте  Simple Smile
Първо искам да кажа, че много се радвам, че има такива отзивчиви хора, които да дават своето компетентно мнение по въпросите , които ни интересуват!  Hug

Моят проблем е следният:

Досега (12 мес. назад) и в момента ме осигуряват на 358.40 лв., отпускът ми по майчинство ще започне от м. август тази година. Въпросът ми е: Ако реша да си довнеса някаква сума допълнителни осигуровки - това ще е възможно ли за няколко месеца назад или само от настоящия месец до август ще мога да внеса?Другото, което силно ме вълнува е следното: Преди да разберат във фирмата, че съм бременна ми отправиха едномесечено устно предизвестие с крайна дата 9 април (действително незнаеха, че съм в това положение, просто заради кризата и най-вече за това , че фирмата е строителна се наложиха доста съкращения и за съжаление аз попаднах в този списък). Вчера, след като им съобщих новината и заявих, че знам правата си в случая, те заявиха, че ще ме оставят във фирмата, но започнаха да ме уговарят да си взема полагащата ми се отпуска следващия месец , след което, ако мога да изляза в болничен до момента на настъпването на отпуска ми по майчинство. Разбира се целта им е да не ми плащат заплата, а само осигуровки, тъй като болничния както всички знаем, не се заплаща от работодателя. Всичко, както им изнася на тях.... А пък аз от своя страна точно сега се нуждая от тази заплата, защото, така или иначе ми е невъзможно да си намеря друга работа в това положение, а пък от друга страна ми се иска да си довнеса за осигуровките, за да ми се полага по-високо майчинство.
Другият ми въпрос е дали взимането на болничен ще ми повлияе на размера на майчинството след това?
Изобщо много оплетена и неприятна ситуация  Sad   Извинявам се за многословието си и благодаря за търпението  Praynig Много ще съм благодарна ако някой намери време и търпение да ми отговори и ако може да даде някакъв съвет относно това как да постъпя, изполвайки правата си  Praynig

Все още се надявам някой да даде някакво мнение по въпроса. Имам още един въпрос, на който бих искала да получа отговор : Вярно ли е, че майчинството се изплаща само 1-вата една година на по-висока сума ( в зависимост от внасяните осиг.), а след това при всички случаи се получава минималната сума?
 newsm78

# 380
Здравейте  Simple Smile
Първо искам да кажа, че много се радвам, че има такива отзивчиви хора, които да дават своето компетентно мнение по въпросите , които ни интересуват!  Hug

Моят проблем е следният:

Досега (12 мес. назад) и в момента ме осигуряват на 358.40 лв., отпускът ми по майчинство ще започне от м. август тази година. Въпросът ми е: Ако реша да си довнеса някаква сума допълнителни осигуровки - това ще е възможно ли за няколко месеца назад или само от настоящия месец до август ще мога да внеса?Другото, което силно ме вълнува е следното: Преди да разберат във фирмата, че съм бременна ми отправиха едномесечено устно предизвестие с крайна дата 9 април (действително незнаеха, че съм в това положение, просто заради кризата и най-вече за това , че фирмата е строителна се наложиха доста съкращения и за съжаление аз попаднах в този списък). Вчера, след като им съобщих новината и заявих, че знам правата си в случая, те заявиха, че ще ме оставят във фирмата, но започнаха да ме уговарят да си взема полагащата ми се отпуска следващия месец , след което, ако мога да изляза в болничен до момента на настъпването на отпуска ми по майчинство. Разбира се целта им е да не ми плащат заплата, а само осигуровки, тъй като болничния както всички знаем, не се заплаща от работодателя. Всичко, както им изнася на тях.... А пък аз от своя страна точно сега се нуждая от тази заплата, защото, така или иначе ми е невъзможно да си намеря друга работа в това положение, а пък от друга страна ми се иска да си довнеса за осигуровките, за да ми се полага по-високо майчинство.
Другият ми въпрос е дали взимането на болничен ще ми повлияе на размера на майчинството след това?
Изобщо много оплетена и неприятна ситуация  Sad   Извинявам се за многословието си и благодаря за търпението  Praynig Много ще съм благодарна ако някой намери време и търпение да ми отговори и ако може да даде някакъв съвет относно това как да постъпя, изполвайки правата си  Praynig

Все още се надявам някой да даде някакво мнение по въпроса. Имам още един въпрос, на който бих искала да получа отговор : Вярно ли е, че майчинството се изплаща само 1-вата една година на по-висока сума ( в зависимост от внасяните осиг.), а след това при всички случаи се получава минималната сума?
 newsm78

Отговарям ти на последния въпрос - по висока е сумата на майчинството до 410 ден.
После се получава минималната за страната Simple Smile

# 381
Здравейте мили мами, винаги се допитам до вас и съм ви много благодарна.Имам следния въпрос.Бремена съм и ще се осъгурявам на допълнителен договор в една фирма за 700 лв. и ме интересува колко осигуровки ще трябва да внасям? Другият ми въпрос е след като родя, до кога трябва да се водя на работа там и кога мога да си прекратя договора с тях,така че да няма проблем с майчинството.Надявам се да ме разбрахте.
[/quote]

за 700 лв ще плащаш 265 лв на месец
този втори договор го прекрати малко преди издаването на 45 дневния болничен-ще си спестиш много главоболия

Много благодаря за отговора, но днес говорих със счетоводителката на фирмата в която ще се осигурявам на втори договор на 4 часа и тя ми каза, че не можело да ми се прекрати договора преди да ми се издаде болничния за 45 дена преди раждането, трябвало да с е водя при тях , докато детето навършело 1 годинка иначе нямало  да ми изплащат болничен и от тяхната фирма.Моляв и кажете ми така ли е .

# 382
Здравейте,имам един въпрос,майчинството ми изтича на 27 този месец,напускам по взаимно съгласие,уточнихме изплащането на отпуските и останалото,но ме освобождават от 01.04,т.е три дни трябва да ходя,а аз не желая,въпросът ми е ако ползвам болничен  за тези три дни дали ще се зачете,или трябва да търся друг компромисен вариант и задължена ли съм ваобще да имам дори един работен ден за да ползвам болничен при положение че напускам.Предварително благодаря

# 383
Благодаря за отговора   bouquet

# 384
Но4е няма такова нещо - колежката е в грешка. Никъде няма изискване осигуровките да са върху действаш договор. Можеш да попиташ и на мейла на НОИ, ако искаш и за твое успокоение.

tanzen през м. 04.2010 ще получиш обезщетението за м. 03.2010 - 240.00 лева.

Даничка1979 със задна дата няма как да се довнасят суми по все ое несъществуващ договор. Ако си в болничен няма как да довнасяш суми, защото неработоспособността важи за всички договори на лицето. Иначе, ако сега излезеш в болничен това не би ти намалило бъдещото обезщетение за бременност.

# 385
Lady Brinne,
Много ти благодаря Simple Smile   bouquet

# 386
Благодаря Hug,това занчи ли че въпреки, че съм се водила на работа 4 месеца в тази фирма,ще ми се вземе дохода от там и от фирмата в която съм на 8 часа за изчисляване на болничния.

# 387
Благодаря Hug,това занчи ли че въпреки, че съм се водила на работа 4 месеца в тази фирма,ще ми се вземе дохода от там и от фирмата в която съм на 8 часа за изчисляване на болничния.

Това съм написала.

# 388
Здравейте
имам следният въпрос от кога горе долу ще започна да получавам майчинските, детето ми се роди на 12ти този месец.И също водя се на работа от чнуари месец, майчинските обаче не са под 240 лв на месец при положение че при започването на 45 дневният болничен се водя на работа   Rolling Eyes

# 389
Здравейте
имам следният въпрос от кога горе долу ще започна да получавам майчинските, детето ми се роди на 12ти този месец.И също водя се на работа от чнуари месец, майчинските обаче не са под 240 лв на месец при положение че при започването на 45 дневният болничен се водя на работа   Rolling Eyes

Не е важно кога е родено детето / да ти е честито  Heart Eyes /, а от коя дата е болничният 45 дни преди термин и кога е подаден или ще бъде подаден в НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт