Майчинството счетоводно - 28

• 41 667
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
Лошото е че няма каде да се водя а и за 2-3 месеца едва ли на някои работодател ще му се занимава. Няма ли как да се запиша в бюрото по труда или нещо такова. Нали казват че не мога да си изгубя майчинството уж. Направо не знам какво да правя. А като ида след празниците ще ме натиснат да си подам молбата. Дайте съвет. Започнах да се отчайвам. Не знам как ще я караме тримата с 500лв.(заплатата на мъжа)

# 541
  • Пловдив
Val27 ,майчинство се губи лесно-при фалит на фирмата,при напускане.

Не се подавай на натиска да си пуснеш молбата за напускане.Като искат да те съкратят.Има си ред обаче-задължително с разрешението на инспекцията по труда трябва да е твоето съкращение.
Другото е -защо не излезнеш отново в майчинство?След празниците си подай заявления за възстановяване на майчинството.Няват право да ти откажат.И ако се правят на интересни им кажи,че ще отидеш в инспекцията по труда да си търсиш правата
Добър вариант ти е борсата.При напускане ще взимаш 4 м по 120 лв.Но ако си съкратена е по-добре-има възможност да взимаш малко повече пари,повече месеци

# 542
Благодаря Ви много за отговорите. Ще се опитам да не подавам молба за сега ама не знам колко ще издържа на психическия натиск ако не ще изляза на борсата щом и това е вариант.

# 543
  • Бургас
Здравейте момичета, радвам се, че ви има   bouquet

В момента съм в майчинсво до 410 дни. Юни, когато малката ще е вече на навършени 7 месеца, ще се връщам на работа за около 6 месеца и после възнамерявам отново да изляза в майчинство. Възникнаха ми няколко въпроса-
1. Ако обезщетението за майчинство в момента ми е примерно 600лв, като започна работа 50% от тази сума ли ще получавам или от полагаемите 240лв?
2. Ако бащата излезе в майчинство какви са плюсовете и минусите по принцип?
3. Когато реша отново да си пусна отпуск за гледане на дете обезщетението минималното ли ще бъде или до навършване на 1 годинка на детето е % от заплатата върху която са ме осигурявали?

Благодаря ви предварително за отговорите.

# 544
  • Майничка
Здравейте момичета, радвам се, че ви има   bouquet

В момента съм в майчинсво до 410 дни. Юни, когато малката ще е вече на навършени 7 месеца, ще се връщам на работа за около 6 месеца и после възнамерявам отново да изляза в майчинство. Възникнаха ми няколко въпроса-
1. Ако обезщетението за майчинство в момента ми е примерно 600лв, като започна работа 50% от тази сума ли ще получавам или от полагаемите 240лв?
2. Ако бащата излезе в майчинство какви са плюсовете и минусите по принцип?
3. Когато реша отново да си пусна отпуск за гледане на дете обезщетението минималното ли ще бъде или до навършване на 1 годинка на детето е % от заплатата върху която са ме осигурявали?

Благодаря ви предварително за отговорите.

1. Ако се върнете на работа преди 410-ия ден, ще получавате само заплата, нищо отгоре. След 410-ия ден, ако не сте прехвърлили майчинството - и 120лв.
2. Ако съпругът Ви е осигуряван за ОЗ и бременност последните 12м., можете да му прехвърлите майчинството след 6-ия месец и ще получава обезщетение като при бременност и майчинство.
3. Майчинството след 410-ия ден се заплаща на 240лв.

# 545
А да попитам - тези 240 лв. чисти (след облаганеІ ли са или преди?

# 546
Здравейте, имам следния въпрос, който много бъдещи мами задават тук - приблизително колко майчински ще получавам през първата година?
Термина ми е 8 октомври, за година назад съм осигурявана от октомври 2009 до януари 2009 на 290 лв, а от февруари 2010 досега - на 700 лв. По принцип на 700 ще ме осигуряват и до края, но се наложи да изляза в болнични. От 10 март съм в болнични поради рискова бременност и се очертава да съм в болнични докрая на бременността. При това положение какви майчински бих получавала през първата година?
Предварително ви благодаря!   bouquet

# 547
  • Майничка

Чисти, при тях няма облагане.

Здравейте, имам следния въпрос, който много бъдещи мами задават тук - приблизително колко майчински ще получавам през първата година?
Термина ми е 8 октомври, за година назад съм осигурявана от октомври 2009 до януари 2009 на 290 лв, а от февруари 2010 досега - на 700 лв. По принцип на 700 ще ме осигуряват и до края, но се наложи да изляза в болнични. От 10 март съм в болнични поради рискова бременност и се очертава да съм в болнични докрая на бременността. При това положение какви майчински бих получавала през първата година?

Щом терминът е 8.10., 45-дневния болничен започва през август, т.е., базата ще Ви е август 2009-юли 2010, така че ще трябват данни за м.8 и 9.2009. От датата на болничните вече не Ви осигуряват на 700лв., а работодателят плаща само здравни в размер на 20,16лв., т.е., на висока сума остава само февруари.

Последна редакция: сб, 03 апр 2010, 11:07 от gargamela

# 548

Щом терминът е 8.10., 45-дневния болничен започва през август, т.е., базата ще Ви е август 2009-юли 2010, така че ще трябват данни за м.8 и 9.2009. От датата на болничните вече не Ви осигуряват на 700лв., а работодателят плаща само здравни в размер на 20,16лв., т.е., на висока сума остава само февруари.

Благодаря за отговора. Очевидно при тази ситуация майчинството ми ще бъде минимално. А има ли някакъв вариант да "подобря" положението си?

# 549

мисълта ми е по времето, когато майката получава тези 240 лв. дали се дължат осигуровки поне (и от кого - работодателя или НОИ)?

# 550
  • Майничка

мисълта ми е по времето, когато майката получава тези 240 лв. дали се дължат осигуровки поне (и от кого - работодателя или НОИ)?

Дължат се само здравни - 20,16лв. от работодателя.

Благодаря за отговора. Очевидно при тази ситуация майчинството ми ще бъде минимално. А има ли някакъв вариант да "подобря" положението си?

Ако сте в болнични - няма начин.

Последна редакция: сб, 03 апр 2010, 14:17 от AnMary

# 551
  • Пловдив

# 552
Во истино возкресе! Честит празник и на теб!

# 553
Доброутро имам нужда от малко помощ. Тъй като счетоводителката ми е в чужбина въпросът ми е как трябва да се попълни задната страна на болничния лист, който ми издадоха от болницата след като родих, при положение, че се застъпва с издадения ми по-рано 45-дневен преди раждането?

# 554
Здравейте !  Hug
Не знам дали въпроса ми е за тук, ако не е, извинете ме.
Можете ли да ми кажете , какво ще ми е обезщетението от бюрото по труда, ако ме съкратят след майчинство? Дали базата за изчисление ще ми високата заплата , която съм получавала преди или майчинските ( 240 лв ) от последната година?
Мерси предварително !   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт