Майчинството счетоводно - 28

• 41 662
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, имам следния въпрос относно изчисляването на болничните... Званя до НОИ, но засега никой не ми е отговорил...
От 23.02 съм в болнични по майчинство. Осигурявам се на 2 места. При основния ми работодател брутния ми доход за 12 месеца назад- от 2.2009 до м. 1.2010 е средно 1034 лв на месец.
Като направя справка в саита на НОИ ми излиза следната инфо относно болничния-

Извършени плащания до момента (общо 736.77 лв.):
 за м.2/2010г.: 226.70 лв. ; за м.3/2010г.: 510.07 лв.
Доход, от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист:
  за м.2/2010г.: 130.08 лв. проп. коеф. 0.5;  за м.3/2010г.: 715.46 лв. проп. коеф. 0.5   

т.е. за м. 2 полу4их 226.70, а за март- 510.07.
Не мога да разбера как са го изчислили newsm78
Според мен трябва да е повече при доход 1034 на месец newsm78
Моля за вашето мнение  bouquet
Втория ми болничен- при др работодател е в процес на обработка..

# 571
  • Майничка
Здравейте, имам следния въпрос относно изчисляването на болничните... Званя до НОИ, но засега никой не ми е отговорил...
От 23.02 съм в болнични по майчинство. Осигурявам се на 2 места. При основния ми работодател брутния ми доход за 12 месеца назад- от 2.2009 до м. 1.2010 е средно 1034 лв на месец.
Като направя справка в саита на НОИ ми излиза следната инфо относно болничния-

Извършени плащания до момента (общо 736.77 лв.):
 за м.2/2010г.: 226.70 лв. ; за м.3/2010г.: 510.07 лв.
Доход, от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист:
  за м.2/2010г.: 130.08 лв. проп. коеф. 0.5;  за м.3/2010г.: 715.46 лв. проп. коеф. 0.5  

т.е. за м. 2 полу4их 226.70, а за март- 510.07.
Не мога да разбера как са го изчислили newsm78
Според мен трябва да е повече при доход 1034 на месец newsm78
Моля за вашето мнение  bouquet
Втория ми болничен- при др работодател е в процес на обработка..

1034лв. бруто са към 800лв.нето.
Но ако има социални добавки към брутната заплата (за храна, облекло и т.н.(, в/у тях не се дължат осигуровки и, съответно, не влизат в осигурителния доход. Може ли да е такъв случая?

Здравейте, имам въпросче: Имам 1-ви болничен от 15.02 до 17.03.2010 г. и мисля, че именно него са ми изплатили. Интересно ми е защо е разделен на 2 части, предполагам едната част за февруари и другата за март.

Актуален статус на документа: Изплатен
Извършени плащания до момента (общо 958,00 лв.):
за м.2/2010г.: 431,10 лв. ; за м.3/2010г.: 526,90 лв.
за м.2/2010г.: 549,62 лв. ; за м.3/2010г.: 671,76 лв.

Но нещо сумите не ми правят сбора 958,00!

Имам следващ болничен от 17.03. до 16.04.2010 г. Кога според вас да очаквам парите си?

Имам дупка от 16.04 до 26.04.2010 г. и ще си пусна платена отпуска (казаха, че няма да ми се намали майчинството с този отпуск) и от 26.04.2010 г. излизам в 45 дневния болничен преди раждане.

Дано ме разберете! Благодаря предварително.

1. Ако болничният лист обхваща 2 или 3 месеца, сумите за него се разделят и изплащат по месеци, след начисляване на осигуровките за съотв.месец.
2. за м.2/2010г.: 431,10 лв. ; за м.3/2010г.: 526,90 лв. са си точно 958 лв.
3. За частта 17-31.03. - след 15-ти април, за м.април - след средата на май.

Здравейте. Имам въпрос.Мога ли да си ползвам платения отпуск след изтичане на майчинството и може ли работодателя да откаже да ми го даде.  Благодаря!

Понеже напоследък следя точно тези въпроси, четох по-напред, че някой писа, че може да ти откаже работодателят.

Не може да Ви откаже за 2008, за 2009 може да Ви откаже до юни 2010, после - не, за 2010-може.

Последна редакция: вт, 06 апр 2010, 14:11 от AnMary

# 572
Брутната сума е не вкл. соцални разходи..Под формата за заплата е newsm78

# 573
Здравейте!
Съжалявам -сигурно има по напред в темата отговор на моето питане но нямам много време да се ровя  Simple Smile
Какви документи е необходимо да се подадат за изплащане на еднократната помощ за второ дете?

# 574
  • София
Цвети, аз навремето док. ги подавах в социалните.
http://sgr.hit.bg/erd.pdf
http://sgr.hit.bg/psp.htm#11
Цитат
(2) Към молба-декларацията се прилагат следните документи:

1. оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;
2. копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката;
3. удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;
4. лична карта (за справка).

Мисля, че в нашата тема имаше линкове за декларациите.

# 575
  • София-България, Израел - където си поискам
От къде се взема-т.е. към какво гише да се насоча.
виждам,че си от София на бул.Стамболийски в централата на НОИ на първия етаж в дясно по коридора една от последните стаи.Там се попълва молба и след  това ти дават ПИК кода.

# 576
Мисля да се обадя на счетонодителката ни, но ще попитам и тук:
Бях в болница. Днес ми издадоха болничен за 20 дни.
1-До кога трябва да занеса болничния в работата (възможно най-скоро ли)?
2-Мога ли да се върна на работа преди да ми е изтекъл?Ще се наложи така или иначе...

# 577
  • София-България, Израел - където си поискам
Мисля да се обадя на счетонодителката ни, но ще попитам и тук:
Бях в болница. Днес ми издадоха болничен за 20 дни.
1-До кога трябва да занеса болничния в работата (възможно най-скоро ли)?
2-Мога ли да се върна на работа преди да ми е изтекъл?Ще се наложи така или иначе...
1.ако включва дни от март - възможно най-скоро Peace
2. мисля,че не   Thinkingно може да се разберете тези дни които ти се наложи да работиш по време на болничния да ти ги компесират след това.

# 578
Здравейте! Имам следното питане: на 10.09. тази година малката ми дъщеричка навършва 2г. Смятам да се върна по рано на работа,за да мога да си ползвам част от платения отпуск и да ми бъде направено преизчисление на заплатата...за колко време трябва да се върна на работа преди да изляза в отпуск? А до навършване на 2г получава ли се 50% от майчинството? Благодаря ви предварително за отговорите!!!   bouquet

# 579
  • София-Младост
Здравейте! Имам следното питане: на 10.09. тази година малката ми дъщеричка навършва 2г. Смятам да се върна по рано на работа,за да мога да си ползвам част от платения отпуск и да ми бъде направено преизчисление на заплатата...за колко време трябва да се върна на работа преди да изляза в отпуск? А до навършване на 2г получава ли се 50% от майчинството? Благодаря ви предварително за отговорите!!!   bouquet
Преди отпуск трябва да отработите минимум 10дни в предходен месец, за да ви се смята отпуска по новата заплата. С връщането на работа подавате в 3 дневен срок декл. за промяна в обстоятелствата и декл. з аполучаване на обезщетение 50%.

# 580
Здравейте! Имам няколко питания:
1.Майчинството ми за гледане на дете до 2г свършва  м. Октомври 2010. Смятам да започна работа няколко месеца  преди това, но в нова фирма! Означава ли това че трябва да имам 6 месеца трудов стаж в новата фирма, за да имам право на болнични за детето? Трудовия ми стаж няма да има прекъсване, още от следващия ден като напусна едната фирма, ще съм назначена в другата. Това има ли значение?
2.Имам ли изобщо право на болнични за детето тази година, след като съм получавала майчински(нали има ограниечение до 6м в календарна година), данеби майчинските и те да се броят като болнични един вид. Надали е така, но ако може да потвърди някой, ще съм благодарна.
3. Губя ли майчинските за периода, за който съм започнала работа преди навършване на 2г на детето?

# 581
  • София-Младост
1.Майчинството ми за гледане на дете до 2г свършва  м. Октомври 2010. Смятам да започна работа няколко месеца  преди това, но в нова фирма! Означава ли това че трябва да имам 6 месеца трудов стаж в новата фирма, за да имам право на болнични за детето? Трудовия ми стаж няма да има прекъсване, още от следващия ден като напусна едната фирма, ще съм назначена в другата. Това има ли значение?
2.Имам ли изобщо право на болнични за детето тази година, след като съм получавала майчински(нали има ограниечение до 6м в календарна година), данеби майчинските и те да се броят като болнични един вид. Надали е така, но ако може да потвърди някой, ще съм благодарна.
3. Губя ли майчинските за периода, за който съм започнала работа преди навършване на 2г на детето?

1. Не, имате по принцип 6 месеца осигурителен стаж, които са ви достатъчни за болнични. Прекъсването няма значение.
2. Имате право на болничен, майчинството е отделно.
3.Не, не губите, в три дневен срок от прекъсване на отпуска подавате декл. за промяна в обстоятелствата и декл. 4 за 50% обезщетение.

# 582
  • Майничка
1.Майчинството ми за гледане на дете до 2г свършва  м. Октомври 2010. Смятам да започна работа няколко месеца  преди това, но в нова фирма! Означава ли това че трябва да имам 6 месеца трудов стаж в новата фирма, за да имам право на болнични за детето? Трудовия ми стаж няма да има прекъсване, още от следващия ден като напусна едната фирма, ще съм назначена в другата. Това има ли значение?

Писала съм с Ала-Бала, запазвам си само третия отговор заради уточнението. Laughing
3. Подавате декларация за промяна на обстоятелствата при стария работодател, декларация обр.4 - при новия и ще получавате 120лв. докато детето навърши 2г.

# 583
Здравейте, предстои ми излизане в майчинство, но работодателят не ме осигурява на реалния доход. Има ли смисъл да се осигурявам на реалната заплата и за колко месеца трябва да е така ?

# 584
Много благодаря!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт