Майчинството счетоводно - 28

• 41 657
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, предстои ми излизане в майчинство, но работодателят не ме осигурява на реалния доход. Има ли смисъл да се осигурявам на реалната заплата и за колко месеца трябва да е така ?

За да отговорим би трябвало да дадеш малко реални числа ...

# 586
Здравейте! Имам следното питане: на 10.09. тази година малката ми дъщеричка навършва 2г. Смятам да се върна по рано на работа,за да мога да си ползвам част от платения отпуск и да ми бъде направено преизчисление на заплатата...за колко време трябва да се върна на работа преди да изляза в отпуск? А до навършване на 2г получава ли се 50% от майчинството? Благодаря ви предварително за отговорите!!!   bouquet
Преди отпуск трябва да отработите минимум 10дни в предходен месец, за да ви се смята отпуска по новата заплата. С връщането на работа подавате в 3 дневен срок декл. за промяна в обстоятелствата и декл. з аполучаване на обезщетение 50%.

Hug Благодаря за отговора!

# 587
Забравих да попитам още нещо - при тръгване на детето на ясла същите документи ли се подават, както при тръгване на работа - декл. за промяна в обстоятелствата и декл. 4 за 50% обезщетение? И какво става ако периода на адапация на детето е 1 мес, т.е. ходи на ясла само 2-3 часа и съответно майката не е започнала още работа, тъй като няма как очевидно. Доколкото разбрах, се гледа датата от когата ходи по цял ден на ясла и е заведено в регист. книга или нещо подобно.
Благодаря предварително.

# 588
  • Майничка
Забравих да попитам още нещо - при тръгване на детето на ясла същите документи ли се подават, както при тръгване на работа - декл. за промяна в обстоятелствата и декл. 4 за 50% обезщетение? И какво става ако периода на адапация на детето е 1 мес, т.е. ходи на ясла само 2-3 часа и съответно майката не е започнала още работа, тъй като няма как очевидно. Доколкото разбрах, се гледа датата от когата ходи по цял ден на ясла и е заведено в регист. книга или нещо подобно.
Благодаря предварително.

Същите, да.
От момента, в който детето тръгне на ясла, майката няма право на отпуск за гледане на дете, т.е., или се връща на работа, или ползва друг вид отпуск. Мисля, че от яслите подават информация в НОИ дори детето да е по 1-2 часа, но най-добре говорете с директорката.

# 589
  • София
От къде се взема-т.е. към какво гише да се насоча.
виждам,че си от София на бул.Стамболийски в централата на НОИ на първия етаж в дясно по коридора една от последните стаи.Там се попълва молба и след  това ти дават ПИК кода.
Благодаря ти

# 590
Ако звънна да питам кога ще ми бъде изплатен болничния на тел. от първата страница, дали ще ми  дават такава информация?
Вече почна да ме дразни статуса на обработва се за болничния лист в сайта им.

# 591
Здравейте!

Все още съм в майчинство (на 1 г. и 8 м. е детето), но ми предстои да влезна в болница и ми е финансово по-изгодно да ползвам болничен, понеже в този случай ми се полагат и 50 % от майчинството.

Въпросът ми е минимум колко отработени дни трябва да имам преди датата на болничния лист?

Благодаря авансово!  bouquet

# 592
Искам да попитам до коя дата се изплаща майчинство?Или за всеки е различна датата?Благодаря !

# 593
  • София
Има теми в "Общ отчетен подфорум" за детските и за майчинството.
Превода при всички е на различна дата.

# 594
Здравейте, много се извинявам за спама, въпросът ми няма общо с майчинството, нито със счетоводството, но разчитам на това, че по принцип сте в час, и се надявам да знаете. Знам, че за да си здравно осигурен вече трябва да си с платени ЗО 3 години назад вместо само една. Но ако не си здравно осигурен можеш ли да напуснеш страната? Приеха ли го в крайна сметка или не? Майка ми е в чужбина и иска да си дойде за 1-2 седмици, но ако трябва да си плати ЗО за 3 години назад, за да може да напусне пак България, ще излезе малко солено и прибирането ѝ се обезсмисля. Някой знае ли?

# 595
  • Варна
Ако звънна да питам кога ще ми бъде изплатен болничния на тел. от първата страница, дали ще ми  дават такава информация?
Вече почна да ме дразни статуса на обработва се за болничния лист в сайта им.
И мен. Предния ми го изплатиха на 13-я работен ден от подаването му, а от подаването на последния са минали вече 16 раб. дни.
Колко е точно законовия срок за изплащане на болничен след датата на подаването му в НОИ?
Благодаря!   bouquet

# 596
Здравейте , прощавайте , но се обръщам към Вас със следното питане
Първо да Ви запозная със ситуацията
На 20,01,2010 г. теглифме кредит от Дружество Креди Хоум
Кредита ни е в размер на 500 лева като трябва да го върнем с 13 седмични вноски по 50 лева , до сега сме изплатили 9 /450 лева/ остават ни 4 /200 лева/ ,но така ни се стекоха нещата че миналата сряда/ всяка сряда ни е вноската/ нямахме възможност да платим / заради финансово затруднение в договора който сме подписали относно закъснение е упоменато следното

" При забава на дължимата седмична погасителна вноска съгласно Договора за заем , Заемополучателя дължи , в случай, че размеръат на предоставения заем е по-малък от 400 лева , или срокът на заема е не по-дълъг от 3 месеца , -неустойка в размер на 2 лева за всеки календарен ден от датата на забавата до окончателното погасяване на задълженията си към Заемодателя , а в случай че размерът на Заема е по-голям или равен на 400 лева , и срокът на Заема е по-дълъг от 3 месеца , Законната Лихва за забава , изчислена на дневна база за всеки календарен ден от датата на забавата до окончетелното погасяване на задълженията си към Заемодателя"

Вноската която не сме внесли , трябваше да я внесем на 31 март , а утре трябва да внеса още 50 лева , нo надали ще имам тази възможност, Прочетох че законната лихва за забава е - ОЛП(Основен Лихвен Процент) който към 01.04.2010 е 0.17% + 10 пункта , но не знам как точно се изчислява , върху 365 дни ли , върху срока на кредита ли или върху дните на забавяне
Много ще съм Ви благодарна ако ми кажете каква е лихвата за един ден закъснение като приемем че и утрешната няма да мога да я вкарам и че ще забавям общо 100 лева
Благодаря Ви предварително!!!

# 597
  • София
Здравейте! Моля ви, както винаги да си сверя часовника при вас! В сила ли е новата антикризисна мярка отнасяща се за болничните, и ако да, откога?

# 598
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте! Моля ви, както винаги да си сверя часовника при вас! В сила ли е новата антикризисна мярка отнасяща се за болничните, и ако да, откога?
все още не, това е само предложение.Когато се върнат от ваканция ще решат дали ще го премат, но е много мвероятно това да стане.

# 599
Добро утро! Не знам дали въпросът ми е за тук, но ако някой знае, моля да ме ориентира. По време на майчинството си работих и на граждански договор, и сега трябва да си подам данъчна декларация - там си описвам доходите от трудово и гражданско правоотношение. За гражданските договори си получих служебната бележка, но за това че съм в майчинство и получавам обезщетение 240лв. от къде трябва да поискам бележка - от местоработата ми ли? Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт