Осиновяване в чужбина

• 5 131
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте, мили мами и татковци!
Оказа се, че да си българин в чужбина и да желаеш да осиновиш дете е почти непосилна задача, поради ред административни и законодателни проблеми.
Който е минал през цялата процедура, в момента се опитва или желае да направи опит - нека сподели преживяванията и мненията си тук, за да си бъдем полезни един на друг!

# 1
Къде искаш да осиновяваш, в БГ ли или в чужбина, и ако да, в коя държава?

# 2
Аз лично за сега не съм се сблъскала с този проблем, но имам доста познати, приятели и разбирам за много хора, които са в чужбина и срещат затруднения с процедурата за осиновяването, поради разлики в законодателните уредби на нашата страна и другите страни членки на ЕС.
Идеята ми за създаването на темата е двойки, сблъскали се с този проблем да споделят преживяванията си и дали са стигнали до щастлива развръзка.  Wink

# 3
  • ENGLAND
Има не една и две теми по въпроса в подфорум Осиновяване.

# 4
Имам приятелка която си осиновиха детенце от БГ и им отне около година да си го доведат тука.Имаха няколко проверки от тукашните социални и след като всичко мина си го доведоха. Simple SmileТова беше преди 7-8 години.

# 5
Doret, знам, че има теми по въпроса в подфорум Осиновяване, но ми се стори по-подходящо тази да се направи тук, в подфорум Родители в чужбина.  Wink

# 6
На 01.10.2009 г., с влизането в сила на новия Семеен кодекс бяха въведени промени, които на практика лишиха българите, живеещи в чужбина от възможността да осиновяват деца в България. Новият режим ги третира наравно с чуждите граждани и ги задължава да предприемат процедурите на международното осиновяване.

За българите, живеещи в чужбина това означава:

• Насочване към акредитирани посреднически агенции за международно осиновяване, които са изключително скъпи.
• Многократно по-дълъг ред на чакане за вписване в регистър, към момента 3-4 години.
• Възможност за осиновяване единствено на деца, получили вече 3 отказа да бъдат осиновени от български граждани, живеещи в България.
• Заплащане на драстично по-високи държавни такси при допускане до осиновяване.

Ако и вие мислите, че това не е редно и трябва да се предприемат някакви мерки, подпишете следната петиция и ще сме една стъпка напред!  Wink

Линк на петицията: http://bgpetition.com/Ravni-prava-za-osinoviavane-na-bulgarite-v … ujbina/index.html

# 7
Цяла тема заради тази петиция.

# 8
  • Bristol
На 01.10.2009 г., с влизането в сила на новия Семеен кодекс бяха въведени промени, които на практика лишиха българите, живеещи в чужбина от възможността да осиновяват деца в България. Новият режим ги третира наравно с чуждите граждани и ги задължава да предприемат процедурите на международното осиновяване.
За чужди граждани съм чувала, че е по-скъпо и трудно. Решението, като гледам, е от скоро, преди 5 месеца. Вероятността да попаднеш на някой в този подфорум, осиновил точно след този период, колни към нула  Crossing Arms

# 9
Живея в Испания. Тук за испанците е трудно (почти невъзможно) да осиновят детенце.Осиновяват си деца от Китай,Африка... А други националност да успеят да осиновят е невъзможно.
Малко сирачета ли има в България, че да осиновяваме чуждите?

# 10
Живея в Испания. Тук за испанците е трудно (почти невъзможно) да осиновят детенце.Осиновяват си деца от Китай,Африка... А други националност да успеят да осиновят е невъзможно.
Малко сирачета ли има в България, че да осиновяваме чуждите?

Доколкото разбирам темата е за нещо съвсем друго, а именно осиновяване на българЧета от българи в Чужбина.

Честно казано за мен не би имало знаЧение дали детето е българЧе или не, ако тръгна да осиновявам, тъй Че последното изреЧение в постинга ти ми е доста неразбираемо. И да, в България има много деца в домовете, но много малка Част подлежат на осиновяване. Хората Чакат с години за деца за осиновяване. Това пак по повод на последното ти изреЧение.

# 11
  • USA
Не разбирам защо са забележките към авторката. Точно на място си е темата и има нужда от нея. Аз не чета в други подфоруми, а проблемът ме вълнува.
Ще подпиша петицията. За мен това е поредният опит да се дискриминира срещу българите в чужбина. И ако ние не изразим несъгласието си не виждам кой друг ще го направи.

# 12
Защото Winx , ако авторката беше прочела темите в другия подфорум и беше проучила въпроса преди да започне с обвиненията в дискриминация, щеше да разбере защо е променен закона.
Независимо че и осиновяващият и осиновеният са българи, детето ще живее в друга държава, т.е. в сила е Хагската конвенция, т.е. става въпрос за международно осиновяване независимо дали ни харесва или не. Закона го промениха, защото законодателството в Европа е на база местожителство, а не гражданство. И колкото и петиции да се подпишат, нещата няма да се върнат назад.
Но ..... в новия семеен кодекс има един текст ( по памет, четох го когато излезе) , който оставя , поне според мен, отворена вратичка. В закона пише - ако другата страна признава осиновяването. Т.е. ако другата страна, не е страна по Хагската конвенция, или вътрешното й законодателство го позволява. Всичко това са си мои тълкувания, без да съм убедена че би станало обаче.
За агенциите - според хагската конвенция - не са задължителни. Ако човек си знае правата става ( от личен опит Mr. Green).

# 13
Напротив, rkb, тук проблемът е свързан точно с гражданството. Да, запозната съм с Хагската конвенция и с международното осиновяване. При дете, вписано в регистрите за осиновяване се стига до международно осиновяване при следните случаи:
Ако в шестмесечен срок от вписването на детето в регистъра:
1.са определени поне трима осиновяващи и нито един от тях не е подал молба за осиновяването му или
2.за него не е определен подходящ осиновяващ,
 и детето е навършило една година, Съветът по осиновяване уведомява Съвета по международни осиновявания при Министерство на правосъдието за определяне на подходящ осиновяващ - чужденец.
Подчертавам чужденец, защото като такива са третирани българите, живеещи в чужбина, които желаят да осиновят дете от България. Въпреки че живеят извън територията на Република България, българските емигранти с българско гражданство имат абсолютните пълни права като всички, които живеят на територията на България. Проблемът не е в законодателството в Европа, а в това в България.

# 14
ОК, ясно за закона за осиновяване на Бълг. деца от чужденци и потенциално да третират Българи-емигранти като такива.

Не разбрах, обаче, как точно дефинират емигранти Българи?  Хора с двойно гражданство?  Хора, които временно пребивават извън България заради работа, например, но са само граждани на България? Хора, които са живели извън България за 5 години?  Ами хора, които са Бълг. граждани, притежават имоти в България, плащат данъци на тях, но живеят в чужбина? Български граждани (двойни или не), пребиваващи в чужбина, но с имоти и адресна регистрация и в България?  Ако е по местожителство, мога ли да се върна за 6 месеца--1 година, да осиновя дете като Българин гражданин, живеещ в момента в България, и след това да напусна страната отново?  Какви са точно критериите? newsm78    

Последна редакция: пн, 15 мар 2010, 17:59 от Pixie

Общи условия

Активация на акаунт