СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 32 960
  • 777
  •   1
Отговори
# 540
Само да напиша да не се притеснявате за сираците и полусираците. От второ класиране нататък нямат конкуренция защото са в една опашка с пълен брой точки. А се пускат не малко места за уплътняване на групите, а има и отказани за записване деца при неправомерно заявени критерии. При това ако някой не влезе и тогава има възможност да подаде молба в СО (директорите също ги насочват) и на комисия няма начин да не мине. Но досега такива случаи (освен при скорошно настъпили обстоятелство) не са разглеждани, което означава че са приети по общия ред.

А иначе още през 2008 бяхме против квотите защото при яслените групи положението е много критично и е редно тези с най-голяма нужда да влязат първи. И притеснението беше че в най-натоварените райони квотите във всички ДГ ще бъдат запълнени и социалните случаи (между които и с родители с инвалидност) ще трябва да кандидатстват по други райони, в което не виждам никаква логика. Едно обикновено семейство с кола много по лесно би се справило с една по-неудобна и далечна ДГ отколкото по-голямата част от социалните случаи. За първите групи вече няма проблем там принципно процентът е достатъчно малък и влиза в квотата.

Не си сгрешила, на 22-ри ще затворят системата. Ще има ли майки, които ще присъстват на жребия?

Би трябвало. По Правилата РГ осъществява контрол по изпълнението и остава да отпадне единствената част която реално се изпълнява. Така че се надявам пак да съм там, а и ако СО разрешат, Сирма да може да пусне квота и за други родители както го направиха миналата година.

# 541
Грешката е моя,за което се извинявам,системата ще се заключи на 22.04.2010 в 18ч

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 10:01 от VANYA86

# 542
  • София
Филиалът на Вихрогонче бе заличен!  Joy

Мда, и сега нямаме 3т. за първо желание защото филиала ни беше на първо място.
Ми те до 24.04 може още няколко пъти да правят промени, ние трябва да ги следим и да пренареждаме.

Защо да нямаш 3 т.? Просто си избираш друга градина за първо желание, примерно - "обединената" Вихрогонче!

Точно това имам предвид, трябва аз да го направя . 
За мен е разумно автоматично като махнат градината по 1во желание, да ти дадат 3 т. за 2рата защото тя става първа.  Вчера това не стана .
Те могат така на 23.04 вечерта да обединят два-три филиала и ние да не разберем.

# 543
А кръглите сираци кой ги заявява - настойник или приемно семейство?
Намирам въпроса ти за много уместен! Защото в обясненията и във формите на пофила за семейството пише "родител".  Редно е поне със звездичка за се уточни и случая със кръглите сираци - при тях очевидно Родителя от профила не би трянвало да им е родител дефакто... ... Думата "Настойкик" я намирам само в "Правила за приемане на деца в общинските обединени детски заведения и целодневни детски градини на територията на Столична община". Във страницата с Въпроси и Отговори се говори само за Родители...., което от сега ме кара да се чудя, ако съм настойник на сираче чие име да въведа в графа Родител - името на починалия родител (както е в Акта за раждане на детето) или моето име.... Е, по-нататък като се опре до заявяване на критериите се стига до извода че не родителското име е нужно на системата, а това на настойника..., но който се е хванал от начало за думата "родител", ще трябва да се връща и поправя след това...
Да, тези случаи са единици (надявам се), но така както са единици, така и системата с липса за информация за тях, вместо да ги улеснява максимално, кара ги да се лутат, да задават въпроси и съответно да чакат отговори от Обратната връзка. Надявам се масата средностатистически нормални семейства да не се противопоставят на добавянето на такива уточнения в информацията на ИСОДГ под предтекст, че сайта се прептрупва с информация.

# 544
Пускам линк към файловете с въпросите, обобщени от Сислава, вашите предложения към тях и коментарите на СНБМ. Написали сме това което ще внесем в РГ и това с което не можем да се ангажираме на този етап. Така всеки от вас може да се ориентира дали трябва да пише жалба за това което го интересува. Ново обсъждане на повечето вече обсъждани неща може да се провокира само със силна родителска реакция по въпроса. Така че пишете и настоявайте. Има работна група на 16.03., но е много вероятно да не стигне времето и да искаме насрочване на нова дата.

http://picasaweb.google.bg/mimi.chambova/rOqMBD#

Само да уточня че по т. 19 ще внесем за обсъждане предложение в което когато се слеят опашките да е видно кое дете от коя първоначална опашка е било. Така ще бъде лесно да се види кои от децата са на опашките с точки по К4. Също ще поискаме да е видима и поредността на желанията. Според нас по този начин ще се осигури едно добро ниво на прозрачност.

Ако някой не е съгласен с това, нека пише до СО и да изложи и своите аргументи.

Сислава е пуснала допълнен файл с въпроси, които ще прегледаме при първа възможност и ще публикуваме тук инфо за тях също. Но в момента не мога да се ангажирам с точен срок.

# 545

Точно това имам предвид, трябва аз да го направя . 
За мен е разумно автоматично като махнат градината по 1во желание, да ти дадат 3 т. за 2рата защото тя става първа.  Вчера това не стана .
Те могат така на 23.04 вечерта да обединят два-три филиала и ние да не разберем.

Виж, при мен филиалът не беше на първо място, а примерно на 2-ро. Но в кандидатурите в профила беше премахнат и, мисля, че точките вървят по реда си, т.е. 1, 2, 3 градина. Автоматично.
Съгласна съм, че трябва да се съобщава за тези промени, тъй като, една такава "козметична" промяна, може да накара родителя да направи съвсем различно пренареждане. Освен това, смятам, че промени по броя на местата и филиали-нефилиали е редно да се забранят след дадена дата /примерно, 10 април/.

# 546
  • София
......... К4 нямам баба в ДГ , (защото бабите са ни с висше образование и работят друго - също хуманно  )
                           Ти ЩО си мислиш,че аз като съм баба в ДГ нямам две висши образования  Mr. Green и един куп следдипломни квалификации.Така,че моля те не обиждай бабите в ДЗ. Laughing

Ти ако искаш можеш и 10 да имаш - но за възпитател в ДЗ се изисква само начална детска педагогика. Пък ти, ако имаш желание, можеш и диплома за пилот на изтребител да изкараш.

# 547
Откъде е дошло това предложение К12 да отпадне, т.е предимството на многодетните семейства? Уж я следя тази тема, пък не видях някой да е направил такова предложение  newsm78

# 548
Сисислава, принципно си права, аз малко не го разбирам това - на ви точки, а сега си ни ги дайте и после пак така...
А иначе аз още миналата седмица преди да се разделят опашките, писах нееднократно, че квотите са единствения шанс на доста деца със соц. критерии да влезнат в ДГ, защото имат съвсем малко точки /спомням си такива случаи от м.г./ но новите майки в темата не ми вярваха, че има социални с под 10 т.
Мненията ни с теб са сравними с казуса "Чашата е полупълна" или Чашата е полупразна"...
Според мен квотите целят ОГРАНИЧАВАНЕ на броя приети деца по социални критерии. Сигурна съм, че всеки тайно или явно ще се съгласи, че е редно социалните деца да имат пълен приоритет пред всички останали... Нали никой не би пожелал мястото на социално дете в живота срещу гаранцията за влизане в ДЗ или гаранции за дуги привилегии в живота?! Защото голата истина е, че смъртта и необратимо загубеното здраве са липси от по-високо измерение спрямо всичките пари на света или каквото и там привилегии дадени в обществото.
И по тази причина, редно е социалните деца изобщо да се се смесват с общите опашки. На тях приемът трябва да им е гарантиран Преди приема на всички други. Сиреч - постоянно две отделни опашки, и винаги два тура за всяко класиране - първи за социалните деца и втори за другите деца, ако са останали свободни места от първия тур.
...
Или изобщо съвсем отделна система за записване на социалните деца от системата за записване на децата от нормални семейства, както предлага katyABV.

Знам, кризата с местата е убийствено върла, но това не би трябвало да ни прави по-малко хуманни към ощетените от съдбата... По-скоро в подобни екстремни ситуации ясно си проличава кой би останал неотменно зад принципите за хуманност и кой би им изменил предимно защото лично на него не му изнася).

(Много ми е драго, че мнението ми съвпада с това на СБНМ. Жалко че към момента усилията им за отпадане на квотите са без режултатни - но борбата трябва да продължи.)

...
Не приемай поста ми лично - закачам се за теб и си разсъждавам публично.

# 549
Квотите за социалните бяха въведени за да се разпределят равномерно по ДГ и в по-желаните ДГ да има шанс за децата от общата опашка. Т.е. за ограничаването им в рамките на групите. Ако беше за да им се осигури място, щях да съм изключително доволна от тях.

Поне от 30% (първоначалния вариант) ги направиха 40% преди да минат през СОС, което пак е нещо.

# 550
Може и вече да е коментирано, но съвсем се обърках вече - Ако едно дете е прието на първо желание на първо класиране кога отпада от списъците на другите градини веднага или чак за второ класиране?

# 551
  • София
Може и вече да е коментирано, но съвсем се обърках вече - Ако едно дете е прието на първо желание на първо класиране кога отпада от списъците на другите градини веднага или чак за второ класиране?
за второ класиране  Simple Smile

# 552
Мерси много!

# 553
Уважаеми господин/госпожо,
Получихме на 2010-03-07 08:53:08 вашето запитване:
Ако дете с точки по соц. критерии е класирано по първо желание на 1 етап от 1-во класиране, то освобождава ли автоматично местата от по-ниските си желания още за 2-ри етап на 1-во класиране, т.е. ако е сигурно че се класира по 1-во желание, можем ли да считаме че отпада от опашките на ДЗ, които са му 2-ро и 3-то желание още за 1-вото класиране?

Нашият отговор:

Точно така, детето отпада от всички други детски градини.

Поздрави,

Екип на kg.sofia.bg

Това ми отговориха на мен. всеки да го разбира както иска

# 554
Ами то е ясно, че като се класира на 1-во желание, всички други кандидатури отпадат...иначе какъв е смисъла на градацията на желанията?

Общи условия

Активация на акаунт