Орхидея - тема 3

• 118 004
  • 752
  •   1
Отговори
# 15
Много силно начало на темата!
Точно от такова имахме нужда!
Поздравления за всички, положили труд и старание, за да ни улеснят в отглеждането  на любимите ни орхидеи! Heart Eyes

Добре е следващият път някой като отвори новата темичка да ги изкопира същите тези неща. А линковете към стари постове не са добра идея, защото в момента, в който темата се архивира линковете се изпращат в началото на темата, а страниците се променят като номерация.

Това много ме натъжава, защото не ми се искаше да утежняваме началото на темата с толкова много информация. Старите линкове ми се сториха по добра идея защото макар и да имам материалите на всичко постнато под формата на текстови файлове за някои от тях исках да работи по линкове като така да се важни но второстепенни данни.

Танче предложи как да го направим, някой друг има ли идеи ?

РЕДАКЦИЯ НА СЪОБЩЕНИЕТО :
Миле,  ако искаш прати ми на лични линка от Оранжерията да я добавя към линковете с други оранжерии, че е голяма красота.
Освен това ако някой има нещо което е хубаво да го имаме на първа страница да свирка.

П.С.
Миле попадам на Сайт за гугъл документи, трябва ли да направя рпобна обиколка?

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 22:04 от _re_ge

# 16
  • На планетата Земя
Лаленце, на твоите услуги!  Hug А орхишопингът задружно е страхотна идея.

Месечинке, освен да се кооперирате с Реге. Останала съм с впечатление, че във Варна имате много хубави магазини с добри цени.

А за информацията, нека да помисля, имаше някакъв вариант. Ще помисля и ще пиша.

http://docs.google.com/Doc?id=df2fcj8t_0gn949hjd

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 21:51 от Mileto

# 17
  • На планетата Земя
Регенце,

направих една проба. Виждам, че си в темата. Можеш ли да направиш опит и да отвориш линка. Вижда ли се текста?

# 18
  • На планетата Земя
РЕДАКЦИЯ:  Mr. Green
http://docs.google.com/View?id=df2fcj8t_0gn949hjd

Такаа, Супер! Това е примерната ни страничка с информация за фаленопсисите.
Ако ви харесва, можем да си качим така информацията, да я сложим като линкове на първа страница.
Така няма и да се товари първия красив пост, а ще остане четлив и приветлив.

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 22:15 от Mileto

# 19
  • София
Еййй, ама вие страшни неща сте сътворили!  smile3501
За съжаление вече не мога да добавя този линк в началния пост, защото са минали повече от 24 часа от началото на темата. За следващия път, който пуска темата ще знае и ще го сложи, пък ние ще напомняме Simple Smile
И да попитам някоя от вас отглежда ли милтонии? На мен нещо са ми взели ума и искам да започна да събирам мнения.

# 20
  • София
Еййй, ама вие страшни неща сте сътворили!  smile3501
За съжаление вече не мога да добавя този линк в началния пост, защото са минали повече от 24 часа от началото на темата. За следващия път, който пуска темата ще знае и ще го сложи, пък ние ще напомняме Simple Smile
И да попитам някоя от вас отглежда ли милтонии? На мен нещо са ми взели ума и искам да започна да събирам мнения.

Имам една. Цъфтя ми веднъж - месец след закупуването. Явно цветоносът е бил тръгнал в оранжерията. От тогава - нищо. Попитах специално в Ботаническата градина и казаха, че са много нежни и много лесно умират. Периодично ги подменяли. Нади и тя се оплакваше, че е имала и е умряла. Доколкото четох са много трудни по отношение на цъфтеж. А и щом имаше цъфнала в Ботаническата градина редом с цимбидиумите, сигурно иска подобни условия. И цимбидиум си гледам във вид марулка  hahaha.

# 21
  • На планетата Земя
Направих цялата информация от предишните страници в отделни документи.
Пусках молба до един добър мод и ако се смили на бедните ни орхидеени душици, ще сложи линкчетата на началната страничка.

Вид марулка  hahaha hahaha hahaha Лаленце, ще ме съсипеш.

# 22
  • София
Направих цялата информация от предишните страници в отделни документи.
Пусках молба до един добър мод и ако се смили на бедните ни орхидеени душици, ще сложи линкчетата на началната страничка.

Вид марулка  hahaha hahaha hahaha Лаленце, ще ме съсипеш.

smile3501 Заслужи си почерпка! Дано да ги добави модератора.

# 23
  • Варна
Много хубаво измислено това, за линка с информацията. Нямам идея как сте го направили, ама е супер. Тъкмо щях и аз да предложа да помолим мод да коригира първия пост Simple Smile

# 24
  • София
Супер е станал първия пост!
Аз да споделя, че от днес започнах "листното подхранване", тоест пръскам цялото растение с вода, в която съм разтворила тор. Това се наложи понеже имах 2 орхидеи, останали почти без корени като само едната се съвзе, вече листата й са твърди даже пуска листенце в момента. Другата я лекувах с горещ душ на десетина дни и смея да твърдя, че й действа добре, защото първите 2-3 дни след процедурата листата стават по-твърди, но след това пак омекват и висват. И понеже не е препоръчително да се прави горещ душ на по-малко и 10 дни реших вече да пръскам листата с тор веднъж на няколко дни. Надявам се и тази орхидея да се съвземе и да започне да пуска корени, защото ми е първата и на практика най-ценната  Peace

# 25
  • Gone with the wind
Момичета, страхотни сте - обобщили сте цялата информация от предишните теми, което ще е супер полезно за начинаещ като мен  Hug

Миленце  Heart Eyes, много благодаря за информацията ца Баумакс, тъкмо днес мислех да ходя, но ще чакам да дадеш инфо тук и тогава паля натам.

Аз имам проблем с моята орхидейка  Confused
Когато ми я подариха беше в глинена кашпа без саксийка. Търсих на много места саксия, но единствените, които намерих бяха прекалено големи за нея, а доколкото схванах  това не е никак добре за цветето. Та милата тя от 5-6 дни си седи в едно изрязано и пробито шише от кола и чака гордата собственичка да й намери походяща саксийка. Съвети къде да ходя? Купих си една от метро, но е огромна. Ама за момента върши работа - сложила съм шишето в нея, за да не си личи толкова много. Гледах в брошурата на Баумакс, че имат кашпи за орхидеи - та се чудя някой купувал ли е от там и имат ли дупки за отичане на водата, или наистина са си кашпи  Rolling Eyes

Така и не стигнах да направя по-добри снимки на красавицата - понеделник се прибирах 6 часа благодарение на добрата работа на снегопочистващите фирми  Close /обикновено ми отнема около час/, а след това ме завъртяха едни ангажименти, но довечера, надявам се, да успея да сколасам да ви я покажа в цялата й прелест  Heart Eyes

# 26
  • София
ku4o, аз се бях засилила да взема кашпи в понеделник, но се отказах незнайно защо... Иначе те нямат дупки за оттичане на водата. За сметка на това има всякакви размери саксии - кръгли, квадратни, правоъгълни. Лошото им е, че не са прозрачни и лично не бих рискувала да не виждам корените.
Аз миналата седмица се усетих, че кутийките, в които ти мерят  маслините във Фантастико са с големина почти, колкото саксиите, прозрачни са и лесно можеш да си пробиеш дупки. Ако решиш да предприемеш засаждане в такава кутийка е хубаво, обаче да сложиш на дъното дренаж, защото е с равно дъно и няма как да се оттича водата въпреки дупките. За сега можеш да я оставиш в отрязаната бутилка, ако не те дразни много  Peace

# 27
  • София
Когато ми я подариха беше в глинена кашпа без саксийка. Търсих на много места саксия, но единствените, които намерих бяха прекалено големи за нея, а доколкото схванах  това не е никак добре за цветето. Та милата тя от 5-6 дни си седи в едно изрязано и пробито шише от кола и чака гордата собственичка да й намери подходяща саксийка. Съвети къде да ходя? Купих си една от метро, но е огромна. Ама за момента върши работа - сложила съм шишето в нея, за да не си личи толкова много. Гледах в брошурата на Баумакс, че имат кашпи за орхидеи - та се чудя някой купувал ли е от там и имат ли дупки за отичане на водата, или наистина са си кашпи  Rolling Eyes

Ako не намериш оригинална саксийка, може да си купиш прозрачна кофичка със салата/май на "олинеза" беше/ от 800 грама. Със сигурност ги има в Метро. Пробиваш дупки отдолу и готово, но трябва да се внимава и да се поглежда в чинийката да не се събира вода, защото не е на крачета или да се направи дренаж. За кашпите за орхидеи - имат ръбче над дъното и там се подпира саксията. Колкото за глинената саксия, на лекцията в Ботаническата градина ни казаха, че е препоръчително да се гледат в такива. Единственото по-особено е, че 1/3 от нея се запълва с керамични парчета, за да се получи дренаж. Вече на първа страничка го пише и това  Grinning.

Дендробиумчето, което ми подари Ре ге ми е в такава кофичка Grinningre_ge, на листа не е пораснало, но е запълнило саксийката с корени, които се виждат по стените и са със зелени връхчета Grinning.
Станало е супер с линковете! Още веднъж благодарности за Милето, че го измисли и си направи труда да ги направи!   bouquet Само имам една молба към тази, която направи следващата тема - нека и моите "съвети" да се казват "Съвети от Ботаническата градина на БАН", защото аз само съм ги преразказала от лекцията  Embarassed.

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 13:29 от tania67

# 28
Темата е станала още по-прегледна и лесна за справки!!!
Момичета    bouquet

Бяло лаленце,
моята първа орхидея,която ме запали по орхидеите,беше милтония-теменужена.
Беше,защото умря. SadТолкова й се престаравах,че така и не разбрах как я уморих. Нали ми беше първа и единствена,все ми се искаше нещо да я обгрижвам.Явно съм я преполяла.Сега,когато имам някоя и друга повече,по- не им отделям толкова внимание и определено им се отразява по-добре. Wink
Та явно са по-капризни! Sick

# 29
  • Варна
Таня,
твоето дендробиумче в кори ли е засадено? И какви - по-ситни, или като на фалчетата? И размер саксия ако може да ми снимаш Blush Понеже се чудя моето дребосъче в каква саксия да го сложа, сега му е съвсем мъничка, като на минитата и е в субстрат, а не кори. Като се разсипа видях, че корените му са идеални, но още са късички. И на колко време да го поливам се чудя, субстратът изсъхва много бързо.

Общи условия

Активация на акаунт