Пържен Боб

• 23 700
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте,

Може ли рецепта за пържен боб. Спомням си бабиния фасул запържен с мас. Е мас няма, но поне рецепта ако има? Simple Smile

Мерси!

# 1
Явно баба ти е използвала мас(мас има,продава се,но едва ли е "хубава" за готвене....По-добре да си стопиш,като си купиш едно парче сланина)...Ето да се ориентираш за рецептата
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/382/%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0 … D0%B1%D0%BE%D0%B1
http://www.bonapeti.bg/index.php?recepta=10&cat=0&subcat=0&id=385

# 2
Явно баба ти е използвала мас(мас има,продава се,но едва ли е "хубава" за готвене....По-добре да си стопиш,като си купиш едно парче сланина)...Ето да се ориентираш за рецептата
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/382/%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0 … D0%B1%D0%BE%D0%B1
http://www.bonapeti.bg/index.php?recepta=10&cat=0&subcat=0&id=385

Ха мерси Simple Smile. Но ястието на снимката изглежда повече на салата. Бабиният боб имаше по хомогенен вид, повече като манджичка Simple Smile. Също си спомням ключови елементи бяха джоджан и суха люта чушка. В комбинация с домашна печена пита... лелее потекоха лиги хаха Simple Smile).

# 3
Може би след като се е сварил и се пържи,просто е оставяла повече течност,а и боба се е поразварявал.....Между другото и аз признавам само джоджен и чушка на боб...Другите неща са ми много "модернизирани"  Mr. Green
Пък за домашната пита.....Кавай на жена ти да запрята ръкавите и да я почва  Joy Joy Joy

# 4
  • София
Мастерче, според мен той има предвид бобена яхния със запръжка. Пише за манджичка  newsm78 Сигурно е видял баба да пържи запръжката  Laughing

М/у другото и до ден днешен се чудя, защо на баба манджите бяха толкова вкусни. Дори най- простите  Laughing

# 5
В моето семейство от време оно се запържват лещата, боба и борша по един и същи начин: След като боба, лещата или боршът са вече готови, в малко горещо олио се слага 1 ч. л. червен пипер, разбърква се бързо и се добавят домати - пресни или от консерва. Разбъркват се и се оставят да врят, докато се изпари водата. След това се прибавя малко от течността на боба, лещата или борша и се оставя да ври още малко. Най-накрая всичко се изсипва в тенджерата и се разбърква хубаво. Оставя се няколко минути да ври, като се прибавят необходимите подправки, за боба - чубрица и джоджен, за лещата - чубрица, а за борша - черен пипер.

# 6
  • Велико Търново
Аз го правя така, а и баба ми преди време - като се свари боба му се слага лук, морков, червена чушка, домати, сух джоджен и след като поуврат зеленчуците се загрява свинска мас, запържва се брашно прибавя се червен пипер и след като се позапържи и той самата запръжка се излива в тенджерата с боба и се оставя още няколко минути да клокне. Можеш да сложиш и магданоз, а понякога слагам девисил и целина. Ако не съм сложила сух джоджен със зеленчуците, то пресния го слагам сега.

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 12:51 от dannyny

# 7
М/у другото и до ден днешен се чудя, защо на баба манджите бяха толкова вкусни. Дори най- простите  Laughing
Ми как няма да са били вкусни  Hug....Продуктите са били други(с не толкова торове и химии),не е имало готови фиксове и подправки с химия.....Знаела е каква подправка върви на дадената манджичка(а не като сега...чета тука ...като наблъскат всчико дето го има в бурканчетата в кухнята Grinning ) и т.н. други дреболийки.....Резултата е вкусна манджа.

# 8
  • не там където искам
Моята баба правеше така- на вече сварения боб,правеше запръжка от 1 главичка лук,олио или свинска мас,червен пипер и ако има нужда 1 лъжичка брашно.Просто ставаше убийствен,сега все се се мъча да го докарам так,но все нещо му липсва,за да достигне нейния.Ех,спомени ,спомени.....

# 9
Ето как го знам от моята баба, тя от своята свекърва - типична северняшка жена. Като се свари боба, трябва да се превари, се подправя като  боб чорба - олио, сол, нарязан лук, морков, червен пипер или домат, малко чубрица и малко джоджен. След това на отделен тиган се нагорещява олио. С решетъчна лъжица почва да се вади боба от чорбата и да се слага в олиото, като се мачка леко с дървена лъжица и се бърка, за да не загори. Изважда се целия боб по този начин, мачкайки се леко. Така част от зърната остават цели, част си пускат нишестето и не е нужна запръжка за сгъстяване.  Peace Това е цялата философия. Аз лично чорбата с малко боб вътре я оставям на децата, защото те не обичат запържен боб.

# 10
  • France
Зарибихте ме.... Ще го направя дори с мас, както е по оригиналната рецепта.
Няма да забравя пържените картофи в мас на една баба от с. Баня....явно и бобецът трябва да е в мас.

# 11
Здравейте дами,

Изобщо не правя пържен боб. Но преди известно време срещнах
в Нет- а рецепта за запържен боб. Ето я и нея:

Бобът се накисва от предната вечер. На следващия ден се изхвърля водата и се 500мл налива нова чиста. Съдът се слага на загрят котлон. Празът се почиства от външните пера, измива се, нарязва се на ситно, след което се добавя в тенджерата. Морковът се обелва, измива, настъргва на едро на ренде и така се слага в съда с боб. След като кипне водата се добавят доматите от консерва, щипка сол, сухата чушка и олио. След като бобените зърна омекнат се изключва котлона. Наръсва се стрит сух джоджен. Взема се по- дълбок тиган и с по- широко дъно. В съда се налива 50мл олио и се наръсва сол. Тиганът се поставя на включен котлон. Отделно в купичка се разбива брашното със 100мл хладка вода за да стане на кашица. Когато загрее олиото в тигана, се налива брашнената кашица на тънка струйка и се бърка. Като придобие леко златист вид се налива 1ч.ч. от бобения бульон. Отново енергично се бърка. След като посгъсти се добавя боба заедно с останалата част бульон и зеленчуци. Наръсва се 1ч.л. сладък червен пипер. Бъркането продължава докато не се получи гъста каша. След готоност съдът се оттегля. Готовата бобена каша се сервира в продълговата дълбока чиния. Слага се допълнително лъжица за да може всеки да си сервира. www.babapena.com

Пробвах тази рецепта. Става много вкусно. Който харесва по- мазничко може да увеличи дозата мазнина за запръжка или да пробва със свинска мас.
Хората от село изнасят на големите пазари домашна бяла свинска мас.

# 12
В нашият дом не сме почитатели на мас и масло.
Пържен боб обаче се готви често. Поне 2 пъти в месеца.
Аз зная рецептата от майка си, а тя - от баба му. По принцип прабабами и баба ми правели такъв пържен боб само за коледа (незная защо) но ние у дома много си го почитаме.
бобът се накисва и се отсвя да престои  - аз го кисна в гореща вода, за да набъбне. Щом това стане бобът се сипва в тенджера, където се добавя 1-2 глави нарязан на ситно лук и 1-2 моркова на колелца. Всичко се вари, до омекване на боба. Тогава се добавя джоджен - макар че аз не го обичам и въпреки указанията не го ползвам вече.  Слагам също лъжичка червен пипер и малко черен пипер. Отново се чака да заври. тогава с еприбавя домат - от консверва, предварително смлян. И чак след като заври отново се посолява. Маха с еот огъня, слага се малък съд, вдъното на който се покрива с мазнина. Щом почне да цвърчи се изсипва лъжица червен пипер. Пърка се до оцветяване на мазнинаната - но не и да се запржва пипера. Изсипва се горещата мазнина при боба, бърка се интензивно и ако желаете може да го върнете на котлона да си се вари още. ако е необходимо на няколко пъти се добавя вода. По принцип аз обичам да е редичко, и затова го правя по - водно, но въпреки това не е нито супа, нито  яхния - това си е пържен боб. Консумира се с вилица.

# 13
Ето как го знам от моята баба, тя от своята свекърва - типична северняшка жена. Като се свари боба, трябва да се превари, се подправя като  боб чорба - олио, сол, нарязан лук, морков, червен пипер или домат, малко чубрица и малко джоджен. След това на отделен тиган се нагорещява олио. С решетъчна лъжица почва да се вади боба от чорбата и да се слага в олиото, като се мачка леко с дървена лъжица и се бърка, за да не загори. Изважда се целия боб по този начин, мачкайки се леко. Така част от зърната остават цели, част си пускат нишестето и не е нужна запръжка за сгъстяване.  Peace Това е цялата философия. Аз лично чорбата с малко боб вътре я оставям на децата, защото те не обичат запържен боб.

Татко го прави по подобен начин и става много вкусно. Ако не забравя утре ще питам за подробности  Wink

Общи условия

Активация на акаунт