Машина за хляб-29 част

  • 47 184
  • 739
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 293
Честита нова тема ! Дядо хаджия , сполай ти  newsm51

Замесих по-твърдо тесто в машинката тази вечер.Но не ми хареса как е втасало.Мисля че иска още.Изключих хлебопекарната и оставям да втасва още.После мисля да пека  newsm78 Да видим каква ще я скопосам тоя път Blush

# 16
  • София
  • Мнения: 8 491
запис с ръжено-пшенично хлебче с букет от подправки (босилек, майорана, мащерка, розмарин, риган ) по измислена рецепта  Grinning


Тука имаме традиция да споделяме измислените рецепти. Та точно такова хлябче в момента коментираме с един странен вид. Та това ме кара да те помоля да споделиш опита си.

# 17
  • Мнения: 7 779
с т а н а
...ама незнам какво newsm78
да е кекс - не е кекс
да е козунак - не е и козунак newsm62
въпросът е кой ще го яде ????

# 18
  • Мнения: 479
Ето рецептата (вдъхновена от съветите на Дядо Хаджи http://poptolev.blogspot.com/2010/01/blog-post_29.html)
200 мл топла вода
1 сл мед
1чл сол с подправки
1 сл олио
1чч ръжено брашно (което разбърквам в течността)
типово брашно (може и бяло) ок. 2 чч (слагам на око, ако се налага досипвам с лъжица брашно, като започне месенето)
1чл суха мая (ползвам "saf-instant")
Пускам на бързата програма за пълнозърнест хляб, която на моята машина трае 2:26 ч.
Отгоре мажа с белтък и посипвам с микс от семена, преди да започне печенето.
Днес добавих и малко маслинки вътре. Чуден става.

По въпроса за "надупчения хляб" не бих могла да изказвам мнение, щото нямам много опит. Само се чудя дали не е прекалено продължителна програмата. Аз предпочитам по-кратката програма. Дългата трае 3:45 ч.

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 07:43 от Тодоран

# 19
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
  tiptoe
Гледам много хубавини сте направили, а аз съм сам дома с двете малки зверчета и почти не стигам до машинката.

Според мен проблема на черното хлебче, което се обсъжда е, че се пече на дългата програма и така предварително активираната жива мая обърква процеса на втасване. Поне за себе си стигнах до този извод след двете неуспешни типови хлебчета. Тия дни мисля пак да пробвам да го направя, но със суха мая, първо на нормалната и ако не се получи, минавам на кратката.

Ердинч, гледам, че си ползвал ленено брашно като добавка към хлябовете си. Аз си купих наскоро една кутийка и се чудя как и кога да го пробвам. Какво трябва да очаквам като резултат при ползването на такъв тип брашно? Знам, че счукано ленено семе се употребява като заместител на яйцата при веганските сладкиши и кексове.

# 20
  • София
  • Мнения: 1 230
За два дена ви изгубих,да се запиша и се връщам да ви чета.
Каприз какво направи с машинката искам да знам  Peace
Прочетох ви,а па Дядо Хджия да не скромничи знае и може всичко   bouquet.На мен ми е помгнал доста,а като гледами на доста съфорумки.Благодаря ти че ни търпиш. Hug

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 01:33 от didolinaa

# 21
  • Мнения: 293
Каприз какво направи с машинката искам да знам  Peace

Нищо не съм направила , оня прах спря да се рони след като я смазах.Бях се засилила да звъня телефони , да пращам писма , но днес се наложи да се разправям с Глобул - служителката в офиса колкото хубава , толкова калпава и невежа и като почнеш от нея та минеш през операторите и стигнеш до тия в отдел "корпуративни клиенти" - все един дол дренки.Стана тя на мойта (почти), но ми костваше половин ден разправии , обяснения и нерви .А всъщност се касаеше за преподписване на един калпав договор.Не , благодаря , стига ми толкоз Stop Хлебопекарната ако ще да се разваля.Отказвам да и треперя поне за сега . Какво ни има , че всяко елементарно нещо се постига с толкоз зор , не разбирам  newsm78

# 22
  • Мнения: 383
n:
(м/у другото магарешки бодил е мн голям приятел на черния дроб)

И не само.... smile3503 newsm10

да,
подпомага жлъчката .
Особено, помага за премахване на токсични вещества, заболявания на черния дроб, също така за чернодробната токсичност е полезен.
Отваря апетита.
Викат че укрепва храносмилателната система, улеснява храносмилането.
Намалява високата температура.
Полезен е срещу мигрена.
Подпомага да се предотврати съдовата оклузия(задръстване на вените). Антиоксидантния и ефект е защита срещу рак на простатата и кожата.

Ердинч, гледам, че си ползвал ленено брашно като добавка към хлябовете си. Аз си купих наскоро една кутийка и се чудя как и кога да го пробвам. Какво трябва да очаквам като резултат при ползването на такъв тип брашно? Знам, че счукано ленено семе се употребява като заместител на яйцата при веганските сладкиши и кексове.

Премахва микробите.
Помага на червата да работят правилно и чисти.
Тя е от полза срещу възпаления в храносмилателната система.
Коригира запека.
Заздравява костите и нервната система.
Подобрява концентрацията .
Прекратява кашлицата .
Полезен е срещу заболявания в белите дробове, бронхит и също така е добър срещу настинки.
От полза е при ревматичните оплаквания.
Понижава високото кръвно налягане и  холестерола.
В защита е срещу болести на сърцето и парализа, и също така срещу рака.
Заздравява костите и имунната система.
Ленено семе, което е източник на растителни естрогени, с тази си функция е много полезна особено по време на менопаузата.

Според мене правилото е от всичко по малко.
Недейте да забравяте, че всяка отрова е лекарство(взета в малки количества) и всяко лекарство е отрова(взето в големи количества).


заедно със звуковия сигнал добавям от всичко по малко(в общо количество всичкото не превишава 2сл), винаги добавям лененото семе, зародиша и челебитка посевна, другите пък в различен ред и различно време newsm78
Ердинч  Hug

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 06:17 от Ердинч

# 23
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Благодаря, Ердинч Simple Smile. Аз явно не съм си поставила въпроса правилно. По принцип знам за ползите от лененото семе (затова и си купих брашното). Интересува ме как лененото брашно се отразява чисто технологически на хляба - как променя вида и вкусовите му качества? Въпроса ми идва от това, че счукани и накиснати във вода ленени семки правят една слузеста микстура, която се ползва като заместител на яйцето.

# 24
  • Мнения: 55
ellyganova,обсъждането на несполучливите хлебчета /и сполучливите също/ е  много важно за всички-поне за мен е така.Аз в началото също имах подобни опити.Направих следното-смених програмата от пълнозърнеста на основна и намалих маята.Някъде бях чела,че за едно тестено изделие е по-добре да не е довтасало,отколкото да е превтасало.Винаги се казва <да удвои обема си> и тогава да се пече.На моята пълноз.програма  тестото  втасва много повече от удвояване-виках неволята,четох и най-много питах и стигнах до истината.Даже вече минах на бърза програма-точно там преди печене е удвоено.
   Но може би има някакво значение и от машината-не съм специалист-само споделям.Ако разбереш къде е проблема-сподели ,за да се учим взаимно.
   Успех!

# 25
  • Плевен
  • Мнения: 97
Да питам аз ,може и да повтарям на някой въпросите ама възможно ли е от кафявата захар козунаците да не ми се получават баш на конци   newsm78 или това е от друго ?

# 26
  • Мнения: 479

Тука имаме традиция да споделяме измислените рецепти. Та точно такова хлябче в момента коментираме с един странен вид. Та това ме кара да те помоля да споделиш опита си.

Написах я още снощи, ама бях пропуснала олиото. Laughing Редактирах се. То рецептата не е толкова измислена, колкото пропорциите съм си ги съчинила така, че да получа хляб, който да задоволи вкусовите и количествинете потребности на домочадието  Peace

За мен също обсъждането тук на резултатите е много полезно. От тази тема научих много за приготването на хляб в машина.

# 27
  • Мнения: 767
хляб-тутманик, пълнозърнесто-типово хлебче и румънско руло?И като нямах шоколад, сложих орехи вътре, но не е същото... Blush

# 28
  • Мнения: 55
ПЕТУШКА,ще дадеш ли рецептата,или да прескоча през моста до Гюргево да  питам.
ПРЕКРАСНИ ТВОРЕНИЯ!

# 29
  • Мнения: 15
Ето рецептата (вдъхновена от съветите на Дядо Хаджи http://poptolev.blogspot.com/2010/01/blog-post_29.html)
200 мл топла вода
1 сл мед
1чл сол с подправки
1 сл олио
1чч ръжено брашно (което разбърквам в течността)
типово брашно (може и бяло) ок. 2 чч (слагам на око, ако се налага досипвам с лъжица брашно, като започне месенето)
1чл суха мая (ползвам "saf-instant")
Пускам на бързата програма за пълнозърнест хляб, която на моята машина трае 2:26 ч.
Отгоре мажа с белтък и посипвам с микс от семена, преди да започне печенето.
Днес добавих и малко маслинки вътре. Чуден става.

По въпроса за "надупчения хляб" не бих могла да изказвам мнение, щото нямам много опит. Само се чудя дали не е прекалено продължителна програмата. Аз предпочитам по-кратката програма. Дългата трае 3:45 ч.

А брашното в грамове колко да бъде?

Общи условия

Активация на акаунт