Машина за хляб-29 част

  • 47 323
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 151
Цитат
Хляб с 375 мл. течност и 600 гр. брашно

kapri_z  Провери си течностите  – 62%  имаш, намали малко.

bradata с каква машинка си?

# 136
  • Бургас
  • Мнения: 5 795
Дядо Хаджи, нека не сме на Вие, моля Praynig
Някой го беше написал това за царевичното брашно, та затова си помислих, че оттук иде проблема newsm78 Иначе не беше твърдо като че ли тестото - по принцип не слагам цялото брашно наведнъж, а добавям докато спре да маже под бъркалката и затова си мислех, че не може така да стане твърдо тестото, ама знам ли я... newsm78 И така или иначе стана въпрос за попарването, а аз все исках да питам, та сега ще го направя - как точно да процедирам? Част от водата, предвидена за хляба, да я загрея и да полея царевичното ( и за кои други брашна се препоръчва това?) брашно, за да стане на кашичка? Да оставям ли да престои тази смеска и ако да - колко? После си я добавям в контейнера, след като съм сложила мазнината и останалата вода ли?

И каква би могла да е причината (теоретично) за сухия и твжък козунак, чието тесто хич не беше твърдо, иначе не би му се изгубила и плетката newsm78 Питам, за да знам какво да променя утре, при следващия си опит - закучила съм се, че искам да се науча и това си е Crossing Arms

А машинката ми е Аляска Peace

# 137
  • София
  • Мнения: 3 249
Да се изфукам с грахамовия хляб с ленено и слънчогледово семе на бързата програма - учудващо се получи  Blush




Може би му трябваше една идейка в повече вода, но нали е бързата програма не ми се отваряше машината.

# 138
  • София
  • Мнения: 8 497
Дядо Хаджи, нека не сме на Вие, моля Praynig
Някой го беше написал това за царевичното брашно, та затова си помислих, че оттук иде проблема newsm78 Иначе не беше твърдо като че ли тестото - по принцип не слагам цялото брашно наведнъж, а добавям докато спре да маже под бъркалката и затова си мислех, че не може така да стане твърдо тестото, ама знам ли я... newsm78 И така или иначе стана въпрос за попарването, а аз все исках да питам, та сега ще го направя - как точно да процедирам? Част от водата, предвидена за хляба, да я загрея и да полея царевичното ( и за кои други брашна се препоръчва това?) брашно, за да стане на кашичка? Да оставям ли да престои тази смеска и ако да - колко? После си я добавям в контейнера, след като съм сложила мазнината и останалата вода ли?

И каква би могла да е причината (теоретично) за сухия и твжък козунак, чието тесто хич не беше твърдо, иначе не би му се изгубила и плетката newsm78 Питам, за да знам какво да променя утре, при следващия си опит - закучила съм се, че искам да се науча и това си е Crossing Arms

А машинката ми е Аляска Peace

За обръщението на "Вие" си ми е навик и това не бива да води до някакви заключения. Много често като пиша разни ми ти мои си служебни работи от време на време прекъсвам за да си почина и пускам браузера и там по навик продължавам със същия тон.

За попарването на царевичното - няма да крия, че аз го въведох това, защото е резултата от един от експериментите. Не твърдя че е наложително. Впрочем аз попарвам например и ръженото брашно. Всяко брашно, което по не знам каква интиуция съм оценил като "остро" винаги го попарвам с вряла вода, която между другото приспадам от общата течност за хляба. Всъщност това е непотвърден резултат и пак повтарям не би трябвало да го приемем за задължителен.

Сега за сухотата на тестото. Когато има повече мазнини (особено твърди мас, масло или маргарин) съм забелязал, че тестеното изделие ми изсъхва бързо. Спасението е в неговото съхранение. Още по добре е ако ще правите голями количества е да ги разделите на няколко (например по-добрия вариант е да направите два или три козунака вместо един голям), може да ги разделите и в една по-голяма тава (в тази част на темата май обсъждахме как можем да го направим). Веднага след изстиването увийте изделието с домакинско фолио и така то ще се съхрянава по-свежо за повече време.

Ние сме замразявали козунаци в камерата на хладилника. След това ги изваждаме и те действиелно стоят меки и не изсъхнали.

Под "тежък козунак" трябва да ми обясните какво имате в предвид.

# 139
  • Мнения: 128
Здравейте!
Може би,някои си спомнят,може би не,в две теми по-напред,бях писала за проблемите с моята машина!Сега дойде време да ви разкажа изцяло историята.
Машината е Мулинекс 5000.Купена е на 29 декември 2009година.Затягат осите на бъркалките след не повече от 10-12 цикъла на работа.Отива на сервиз на 26 януари 2010 .Обадихме се 2 или 3 пъти в продължение на месец за да проверим какво става.Все не знаеха,все чакаха от София да им кажат...След месец и седмица отидохме вече да спорим.Обясниха,че имали смяна на персонал,объркване сред техните комуникации и така...пак проявихме разбиране!!!
Проблема щеше да е решен до 2 дни,просто трябваше да дойде едно ново казанче!!!Извинения и обещания че ще се обадят!!!И така още седмица.Днес вече се обадих в магазина от където е купена.Попитах как да постъпя при тази ситуация.Обясниха ми да си взема документите от сервиза и да ги занеса в магазина за да отправя рекламация.
Сега следва най-тъпото!
Мъжа ми отиде до сервиза,взе документите и докато отиде до Технополис,който е на максимум 10 минути път с кола...служителя в магазина му казал че от сервиза са се обадили да се върне и да получи уреда!!!!
Как можа да се появи ново казанче за 10 минути...а да го чакаме месец и половина преди това!
Сега я пуснах пробно!Не бързам да се радвам!
Извинявайте за дългото обяснение,надявам се да не ви се случват подобни неща с вашите машини,но просто трябваше да ви споделя тази безумна неуредица.

# 140
  • София
  • Мнения: 8 497
Здравейте!
Може би,някои си спомнят,може би не,в две теми по-напред,бях писала за проблемите с моята машина!Сега дойде време да ви разкажа изцяло историята.
Машината е Мулинекс 5000.Купена е на 29 декември 2009година.Затягат осите на бъркалките след не повече от 10-12 цикъла на работа.Отива на сервиз на 26 януари 2010 .Обадихме се 2 или 3 пъти в продължение на месец за да проверим какво става.Все не знаеха,все чакаха от София да им кажат...След месец и седмица отидохме вече да спорим.Обясниха,че имали смяна на персонал,объркване сред техните комуникации и така...пак проявихме разбиране!!!
Проблема щеше да е решен до 2 дни,просто трябваше да дойде едно ново казанче!!!Извинения и обещания че ще се обадят!!!И така още седмица.Днес вече се обадих в магазина от където е купена.Попитах как да постъпя при тази ситуация.Обясниха ми да си взема документите от сервиза и да ги занеса в магазина за да отправя рекламация.
Сега следва най-тъпото!
Мъжа ми отиде до сервиза,взе документите и докато отиде до Технополис,който е на максимум 10 минути път с кола...служителя в магазина му казал че от сервиза са се обадили да се върне и да получи уреда!!!!
Как можа да се появи ново казанче за 10 минути...а да го чакаме месец и половина преди това!
Сега я пуснах пробно!Не бързам да се радвам!
Извинявайте за дългото обяснение,надявам се да не ви се случват подобни неща с вашите машини,но просто трябваше да ви споделя тази безумна неуредица.


Много си е хубаво обяснението, просто като видят дебелата тояга и тия се задействат. Вижте само дали са ви удължили срока на гаранцията с времето на ремонта на машината. Ако не са, вървете да го направят и да не се правят на интересни. Направо им кажете, че така са ви посъветвали от комисията за защита на потребителите.

# 141
  • Мнения: 124
petya_z, в кой сервиз сте давали машинката?

# 142
  • Бургас
  • Мнения: 5 795
Дядо Хаджи - за Вие ме успокои, че винаги ми е било леко некомфортно от официалностите (не, че не ги спазвам или изисквам, когато случаят го налага Wink) и сега ми беше странно, човекът дето ни бърше тук виртуалните сълзи и ни помага в кухнята, да ни говори на "Вие" Mr. Green

За царевичното и подобните нему брашна и попарването - твоите експерименти почти винаги се оказват с чудесен резултат, така че твърдо ще го пробвам този мурафет, но продължавам да досаждам с молбата си за повече подробности Embarassed Понякога трябва да ми се обяснява бавно и подробно като на кореняк-туземец на английски език hahaha Каква да е горе-долу консистенцията на попареното брашно - като бозичка, като по-гъста или по-рядка кашица...? Да предвиждам ли време за престой или като налея водата и разбъркам, да го бухвам в контейнера при останалите съставки?

За козунака - твърдата мазнина беше масло - 40гр, смесено с 50мл олио, както си е в рецептата Rolling Eyes Добавях го на 3 пъти, като ми се стори, че се поема малко трудно от тестото newsm78 Накрая май дори малко ми артиса и го оставих да си омазнявам ръцете, като го сплитам. Иначе за съхранението - винаги си прибирам и хлябовете, и този козунак, завити в кърпа и в найлонова торбичка, но някои упорито си стоят сухи и трошливи, докато другите са си ОК Rolling Eyes

А пък тежък...в смисъл, че не стои лек, пухкав и ефирен, както би трябвало, а плътен, леко сбит като че ли и наистина тежък Rolling Eyes Ако взема в ръка парче купешки козунак и парче от моя с горе-долу еднакви размери, моя ще се усеща по-тежък в буквалния смисъл. Точно това, както и сухотата бих искала да избегна newsm78

# 143
  • Мнения: 19
    Здравейте и аз имам един въпрос. От къде купувате металните поставки на които е хляба на повечето снимки.  Попитах в магазин за домашни потреби и ме гледаха така Shocked
Благодаря !

# 144
  • Мнения: 124
   Здравейте и аз имам един въпрос. От къде купувате металните поставки на които е хляба на повечето снимки.  Попитах в магазин за домашни потреби и ме гледаха така Shocked
Благодаря !
Ако имаш предвид металните решетки - моята е от микровълновата фурна, но съм виждала в магазин за домашни потреби подобна, но по-нисичка.

# 145
  • Мнения: 5 156
Моята поставка е от Кауфланд. 

# 146
  • Мнения: 19
   Благодаря ще потърся и в други магазини. 
   Сърдечни благодарности на всички които споделят опита си  от работа с тази чудесна машинка. За двете седмици в които я имам приготвих десетина хляба и нямам провал. Даже направи и козунаци ( първите в живота ми, а съм на 40 години). Смятах правенето на козунаци за прекалено сложно и трудоемко начинание, а но не било така Grinning

# 147
  • Мнения: X

Как можа да се появи ново казанче за 10 минути...а да го чакаме месец и половина преди това!

Петя,радвам се,че всичко е приключило дабре! Hug
А как може ти вече сама си разбрала! Wink
При мен например имаше наскоро аналогичен случай-чаках за копие на дан. декларация 1 месец при изричен срок-7 дни.След третото ми напразно връщане от гишето за получаване подадох жалба до директора на НАП и си получих копието точно  след 2 часа от подаването на жалбата. Party

МАМА ПУХИ,и аз имам две от микровелето+ една от дом. потреби.

# 148
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Такава метална скаричка си купих миналата година от Практикер.Иначе,имам още две-от скаричката за сандвичи и от микровълновата.

# 149
  • Мнения: 7 779
малко тъпи въпроси,но ме интересува :
Кое е най-важното за козунака ? - дългото месене или дългото втасване ?
коя мая е за предпочитане ?
питам,защото нямам специална програма за козунаци та ще трябва да пригодя нещо.
програмите за сладък хляб са  кратки по времетраене според мен - около 1.50 ч
те са със малко време за втасване и средно за месене.
програмата за френски хляб е повечко за месене  и доста време за втасване - 45 +25+50 мин.
останалите мисля че не са подходящи.
дайте мнение и препоръки , па ще видим какво ще става  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт