Машина за хляб-29 част

  • 47 266
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
  • Разград
  • Мнения: 3 114
За козунака всичко е важно.
Но,няма нужда от дълго месене,нито от дълго втасване.
Аз ползвам френската програма,която ми ежителност 3,32 часа.Но,след последното премесване и преди последното втасване изваждам тестото и го сплитам.
За хубав козунак,според мен,е важно:
1.Продуктите да са лекинко затоплени.
2.Маята да се активира предварително.
3.Тестото да се замеси до средно твърдо,а не меко.
Всичко останало зависи от това.

Тук съм описала какво правя преди да пусна машинката http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=464100.msg14118406#msg14118406

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 17:15 от max-mama

# 151
  • Мнения: 148
Благодаря Каприз,Аз не дочаках отговора ти че трябваше по спешност да изляза а след това нямах нет та попитах мама за рецепта и рискувах да го омеся в машината.Тестото стана фантастично и друг път съм месила но наръка,но такива кори огромни не ми се е случвало.Масата не ми стигна,кората висна отстрани и ако имаше място можеше още.Ако някой го интересува тук съм направила стъпка по стъпка:
http://ditsan123.snimka.bg/cooking/st-pka-po-st-pka.482144.17776412
а ето и баницата ми,те излязоха 3 на брой с различен пълнеж:
-тази е спраз

със сирене не успях да снимам,че някой си беше чупнал вече

# 152
  • Мнения: 2 082
половината от този хубавец си изядох сама...

аз повечето пъти импровизирам по рецептата за хляб с айрян.за сега ми е най-сполучлива...в този сложих пълнозърнесто,типово и бяло брашно.за пръв път ползвах разтопено масло и резултатът ми хареса.хлябът не ми се рони и стои леко дунапренен

много хубава баница   bouquet

# 153
  • Мнения: 128
Дядо Хаджия ,хич не знам дали са го удължили,ще проверя!
ellyqanova ,сервиза мисля ,че е Сервиз "България",но то май за всеки град си е различен!
Бе много бързо се пълнят темите за машините за хляб!!!Това е много хубаво,ама не мога да ви следя в подробности  Crossing Arms!
Сега ще я пукна от работа моята машина,че да става каквото ще става! Grinning

# 154
  • Мнения: 102
ditsan, пиши какво слагаш в тестото
Досега не съм месиле тесто за баница в машината и затова питам
Всичко изглежда прекрасно на снимките

# 155
  • Мнения: 7 779
Ми аз наистина нямам представа тия подгрявания по 20 - 30 минути от какъв зор са ги сложили. Може би пък е трябвало да предвидят функия за изключването им.
според мен подгряването са го сложили  с цел да слагаш продуктите от хладилника и те да се подгреят в контейнера - по-мързеливата да бъде
нали в рецептите изрично се споменава,че продуктите трябва да са със стайна температура ?

# 156
  • Мнения: 52
Всички сте направили прекрани неща  Hug   bouquet   chef

От мен за днес има тутманик на Пети   bouquet

 

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 19:54 от VesitoAJ

# 157
  • Мнения: 14
И аз да се включа вече със снимка  chef . Не съм особено доволна, тъй като до преди печенето всичко беше перфектно, но след това капака на хляба падна   Tired . Предполагам, е от маята. Вероятно е дошла повече. Надявам се да ми кажете каде е проблема Thinking 


Използвах тази рецепта
Хляб с айрян на  Полин (за машинки до 1 кг)

айрян   мл   260
яйца (по-малки)   2 бр   
захар (непълни)   1.5 с.л.   
сол      0.7с.л.
краве масло   56 гр   
бяло брашно   500 гр
суха мая                   5гр

Сложих на програма 1 за  750гр ,средно препечена - по книжката на Мулинекс това са 3:15ч.
И за да бъда напълно обстоятелствена засичах това:
1. ПЪРВО МЕСЕНЕ със старта на програмата- 5 мин
2. Почивка - 5 мин                             
3. ВТОРО МЕСЕНЕ- 15 мин   /при това месене добавях по малко брашно, 4е яйцата ми не бяха от най дребните/                   
- след 10 мин от второто месене на 2:55 се включва сигнал за зърнени добавки,
като през 30-50 сек. спира за по 1-2 сек. и приключва до изтичане на 15-те мин.
4. Почивка -  40 мин               
5. ТРЕТО МЕСЕНЕ - 5-6 сек, а може и 10, но не повече.   / това брои ли се за месене ?/           
6. Почивка - 25 мин.               
7. ЧЕТВЪРТО МЕСЕНЕ-5-6 сек.отново          / и това също брой ли се? Че аз реших след второто 15 минутно месене, че е приключила и махнах бъркалките  Crazy / Като се опече се извади много лесно без усилия/
8. Почивка/втасване до началото на печене - 50 мин   

! 5 мин преди печенето, намазах с вода и поръсих със зърнена смеска

Да те попитам Дядо Хаджия, тук някаде беше писал, 4е ползваш програма 13 за месене и 14 за печене. Прамилно ли съм разбрала? При мен това са сътветно тесто и готвене. Дали да не опитам пък там сладващия път  newsm78. И не на последно място, извинявам се ако поста ми е прекалено дълъг   bouquet
Нещо не успявам да прикача снимките по обясненията, които сте дали. Не се получава, не виждам линка на "предварителен преглед"  Cry

# 158
  • Мнения: 124
ditsan, пиши какво слагаш в тестото
Досега не съм месиле тесто за баница в машината и затова питам
Всичко изглежда прекрасно на снимките
И аз си търся рецепта с горе-долу точни мерки, но да е без яйца.

# 159
  • София
  • Мнения: 8 497
И аз да се включа вече със снимка  chef . Не съм особено доволна, тъй като до преди печенето всичко беше перфектно, но след това капака на хляба падна   Tired . Предполагам, е от маята. Вероятно е дошла повече. ...

Да те попитам Дядо Хаджия, тук някаде беше писал, 4е ползваш програма 13 за месене и 14 за печене. Прамилно ли съм разбрала? При мен това са сътветно тесто и готвене. Дали да не опитам пък там сладващия път  newsm78. И не на последно място, извинявам се ако поста ми е прекалено дълъг   bouquet
Нещо не успявам да прикача снимките по обясненията, които сте дали. Не се получава, не виждам линка на "предварителен преглед"  Cry

Маята си е по мярка, по скоро времето за втасване ми се вижда много. Аз наистина съветвам всички - обърнете се към някоя възрастна жена и я попитайте дали някога когато са месели хляба са го втасвали по три четири пъти от по 25 до 40 минути, а че и да са го премесвали между това. Повярвайте ми ще ви отговорят с учуден поглед. Затова основната програма, която битува в повечето машини за мен е излишно дълга.

В тази връзка така наречените "почивки" във вашето описание са си чисто втасване.

Да аз по принип другите програми не ги ползвам. Работя само с програмите за месене и втасване и тази за печене.

Бутона (а не линка) за предварителен преглед е точно под полето в което пишете вашия пост.

# 160
  • Мнения: 14
Благодаря дядо Хаджиял. Бутона го виждам, но като го натисна за предварителен преглед не виждьм създадения линк

# 161
  • Мнения: 148
 neli sto,заповядай:

Имай предвид че оттова количество ми излязоха 3 средно големи тави баница,не че остана де Grinning
1kг.брашно
2с.л олио
1с.л сол
1с.л оцет
1 яйце/по желание,може и без него/
около 0,500мл. вода
програма месене/мойта е 15мин/
Като свърши програмата вадя тестото на набрашнена повърхност и оставям 10-15 мин да се отпусне.
режа на парченца можте бяха 9 на брой
оформям топчета и разточвам колкото малка пица,намазвам с мазнина/масло и олио/
като направих всичките оставих да си починат 30мин
След това взимам кора и разточвам около 40см
прехвърлям на покривка и почвам тегленето,теглих докато имаше място на масата а можеше и повече
поръсвам с мазнина и пълнеж
навивам в тавата на охлюв
като се напълни тавата/при мен събра 3 кори/наръсвам с олио
Пекох на загрята фурна на 200-229 градуса
Това е,ако има нещо питайте.
ellyqnova майка ми никога не слага яйце,но аз имам домашни и затова сложих.

# 162
  • Мнения: 7 779
благодаря за инфото - мисля че ще ми е от полза
дано и други изкажат мнение от своя опит

# 163
  • Мнения: 7 779
започнах козунака
след 3 часа може и да има нещо за хапване  Mr. Green
някой може да приготви среднощното кафе

# 164
  • Мнения: 293
bradata , колко време го пече козунака? При мен се получава така , ако го препека повече.Не съм пекла козунак в хлебопекарната , пека ги във фурната.Рецептата на Пина и технологията на макс-мама и Поли са бетон .
Тази на дядо хаджи също ,аз работя по нея. Не мисля, че трябва да заменяш захарта с подсладител (с аспартам са повечето).Стафидите винаги накисвам в топъл ром (или водка /ракия с уиски....абе какъвто алкохол имаш под ръка , стига да е ароматен и да ти харесва) поне половин час предварително. Колкото до хляба , поне на мен ми изглежда добре.Ако ти е сих и ти се рони , опитай да увеличиш мазнината в рецептата - олио , мляко ако ползваш .

Доника , никаква идейка вида не ти трябва , хляба е един път! newsm10

petya_z , дано не ти се налага скоро да посещаваш пак сервизи ! fingerscrossed


МАМА ПУХИ , днес гледах в ТСМ много красиви , инак в магазините за 1 лв. няма начин да няма .


bongo_2007 , направи ли си профил в снимка.бг ? Чети тук

ditsan , евалла , събра ми погледа ! Как направи 3 баници от 500 гр. брашно ? Shocked А за раздърпването няма думи! Абсолютно съвършенно  smile3501


Общи условия

Активация на акаунт