СЕПТЕМВРИЙЧЕТО помага у дома- ще боядисва скоро с мама великденски яйца!

• 33 716
  • 728
  •   1
Отговори
# 660
Благодаря на всички за отговорите!И аз бях останала с впечатлението, че изплащат по 120лв и че се подава декларация за това.И казах на майка ми да пита счетоводителката, но тя отказваше, защото била знаела, че напълно го спират.Сега вече ще си настоявам до последно!
Суити днес е трети ден от както почнахме сиропчето.Почва да кашля, когато се умори повече и докато спинка се събужда от време на време, понякога е суха кашлица, понякога влажна.
На всички сополанковци бързо да им минава!

# 661
  • София
Добро утро!  bouquet

Току-що видях в сайта на НОИ, че утре ще ми пуснат паричките. newsm44 Рафаела, твоята дата се оказа вярна.  Laughing
Надявам се всички майчета да си ги получат най-накрая!

Днес пуснах Галя на ясла, но мъжът ми каза, че е имало дечица в групата, които доста лошо кашлят.  Sad Дано да устои на вирусната атака! Praynig

Жужа
, няма такова нещо да ти спрат напълно майчинството. Naughty Тези пари ти се полагат докато Криси навърши две години, така че счетоводителката да не се прави на ударена!

За сиропчето- би трябвало вече да забележиш ефект, ако има такъв. newsm78 При моите деца в случаите, когато изобщо са действали сиропите, ефектът си проличаваше след 1-2 дни. Консултирай се отново с педиатърката, ако ти се струва, че няма подобрение! Peace

Флучи
, изненадана съм (приятно), че "Хиполенд" са показали разбиране! Наистина неприятна случка, можеха да бъдат по-коректни и да ви спестят тези 31 лева, но....станалото станало, все пак важното е, че Ели ще си има нови играчки. Да се похвалиш какво сте й купили! Heart Eyes

За платата в детския клуб- аз май клоня повече към банички със яйце и сирене, че не е сигурно дали шунката ще е прясна и хубава. Rolling Eyes

bora, това е много добре, че са заредили с Пентаксим и за нашия набор. Педито ми беше казала, че няма да ни огрее, но нали новата здравна министърка обеща, че първото, което ще направи, е да осигури ваксини за децата....та може би на това се дължи добрата изненада.
Съжалявам, че нямате късмет с яслата. Sad

Гуш за всички сополивчета- да изгрява вече майското слънце да пресуши сополките! Hug

# 662
Суити, много добра новина от НОИ  Heart Eyes А къде точно на сайта виждаш кога ще ти преведат парите? Аз имам ПИК, ама нещо не се ориентирам къде публикуват предстощите плащания  newsm78

Флу, хубаво е, че Хиполенд са реагирали положително в случая.

# 663
  • София
Като отвориш сайта на НОИ, цъкаш на "Справки" и после на "Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН". Сигурно ще ти излезе прозорче да им одобриш сертификата /понякога браузърът го идентифицира като съмнителен, но аз игнорирам предупреждението, не съм имала никакви проблеми досега/ и ти излиза страницата за вход, където вкарваш ЕГН и твоя ПИК. Виждат се минали плащания, както и предстоящото за месеца, но го вкарват най-много няколко дни предварително. Ето сега например ще ги преведат утре, а чак днес го пуснаха в профила ми.

# 664
Здравейте Simple Smile

НОИ и мен ме зарадва  Mr. Green  Другата седмица и заплатка, и малко ще се осиферим  Laughing

Дари е добре, от утре ще я пускам на яслата пак. Сега да ви разправям какво се случи. Тя нали кашляше само, без никакви други симптоми, но в четвъртък видяха червено гърло, а в понеделник - още по-червено  Tired  Пи Проспан и само един ден Суметролим. В понеделник казаха АБ, изписаха й Дурацеф. Това става при една заместничка на нашата лекарка (не че тя е по-цвете за мирисане...). Не бях много убедена за тоя АБ, ама като ме е страх  Rolling Eyes  И тази сутрин взе че повърна, закашля се нещо и повърна. Бързо я заведох при една друга лекарка, тя е специалист детски болести и преглежда само на частно - ами жената си я прегледа от-до. Слуша гърдичките - чисти, гърлото - не е зачервено, ушите - добре. Обаче Дари има някакъв обрив по горната част на гръбчето и отпред на гърдите и докторката каза, че е от Суметролима и Дурацефа, особено така като се сменят, алергизират  Confused  Ейййй, направо, иде ми да ги убия тия джипита. Ама аз, аз съм си виновна, че не я заведох още миналата седмица при тази д-рка, ами я мъкна в поликлиниката, хем ги знам какви са... Не, просто никакво доверие вече нямам в тия ОПЛ-та...
Сега взехме едни хомеопатични лекарства за доизчистване на кашлицата и Фенистил за изриването. Мисля от утре да я пусна на яслата...

оп, два нови отговора,, я да прочета  Grinning

# 665
Мда, Суити, благодаря. Никога досега не съм се заглеждала в колонката "Дата на ведомостта" /а това всъщност била датата на превода  Blush/. И моите парички ще ги пуснат утре  Heart Eyes

Моарейн  Hug Наистина ОПЛ-та са  #2gunfire Хайде бързо да минава кашлицата и да няма повече обриви.

Жуже, по повод питането ти за майчинствово да се поясня, защото май не е станало ясно. Има промяна в закона от 2006 г. и според чл. 53, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст не се изплаща при настаняване на детето в детско заведение. За да съм по ясна, в момента ситуацията е следната: Сега ако майката се върне на работа преди детето да е навършило 2 години получава 50% от майчинството. Ако обаче детето бъде прието в ясла преди да е навършило 2 години и майката не се върне на работа или е безработна не получава нищо. Предполагам, че това е което майка ти е имала предвид. Пиша това, защото се оказва, че тук в Хасково има доста майки, които са потърпевши и сега държавата иска от тях да възстановят майчинството, което са получавали през времето, в което детето е било на ясла, а те са си били вкъщи. Друг е въпросът, че те са получавали тези пари, без да уведомят, че детето им е на ясла и без пък държавата да направи насрещна проверка. Звучи много несправедливо, защото за мен няма разлика дали майката се е върнала на работа или си е вкъщи. Така че майчета, да знаете, че в момента, ако пуснете детето си на ясла и не се върнете на работа, държавата няма да ви изплаща майчинство.

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 14:46 от neni78

# 666
Ихаааа,колко има за четене Laughing
Флу,много,ама много приятно ме изненада с написаното за "Хиполенд".Браво на тях!А ние сега ще летим до Германия.Гръцката  почивка я бяхме планирали за края на август,но с тези събития в Гърция и очакваното скачане на цените там все още не сме решили окончателно.Я споделете кой къде планува почивката това лято?
Ааа добри новини за майчинството  Laughing
Ставам да правя разни работи .Свеки е в болница,(нищо сериозно ,слава Богу), после ще я посетим и Яна ще и занесе прясно изпечени кифлички,за да оздравява по-бързо Simple Smile
Моарейн,бързо да оздравявате  HugА повръщането може да е било от кашлицата-Яна редовно повръща ,когато сополките и са по-гъсти, трудно подвижни едни такива.

# 667
Привет
Зa мaй4нските-до сегa мислех,4е пускaт инфото едвa след кaто пжрите сa в кaртaтa....днес и aз видях,4е зa 20.05.2010 ще имa превод!Знa4и ли товa,4е днес нямa дa имa aко опитaм.....сегa сa ми нужни зa пaзaр,но явно ще 4aкaм мъж ми
4естито нa прaзнувaщите,болните дa оздрaвявaт  bouquet

# 668
Здравейте, zдравейте  Sunglasses

Аz си бях zа три дни в БГ, сама, ей така просто да си видя блиzките и да поиzляzа. Беше страхотно, страхотно просто. Мъжът ми се е справил чудесно, особено като се има пред вид, че му е zа пръв път  Wink Благодарна съм му zа тоzи подарък. Малката само е питала zа мен, беz да плаче, но като се прибрах беше  Heart Eyes Абе поzаредих се, иzлиzах.., нямам zабележки никакви  Crazy

Обаче ще си повторя въпроса  Blush , а именно Има ли някое детенце, което е иzкарало втората МПР имуниzация (не реимуниzация  Wink , а втората просто) с обрив, като Морбили? Освен Калоянчо на Нени де.. На Ана Мари й мина, точно както и предполагах, на третия ден. До лекар не стигнахме, аz тогава (петък) zаминавах точно.
Но все пак мерси.

Флу, направо ми стана мъчно zа детето, като те четох  Sad Горката. Но дано свикне бърzо zабравите много скоро теzи тежки моменти  Hug

Суити, а на твоя въпрос, не zнам дали всички са еднакви (вероятно не), но от тоzи път, zащото и Ана е хремава.. пак  Rolling Eyes , тя си духа носа. Супер е, като й кажа "духай" и тя духа. Е, слабо малко, но все пак...
Всички болни, естествено, да се оправят  Hug

# 669
Нел, на патерица, но от душа и сърце ти желая да си здрава и обичана. Hug
Болните бебоци да се оправят.
Сов, абе четох аз,  че нещо ми благодари... за "корекцията" newsm78, ама честно да ти кажа въобще не съм на ясно за какво говориш...и сега, на Embarassed. Малко съм простичка, пък и като напече Слънцето косата ми изрусява Tired. Аз знам, че на 13 месеца се ваксинира с/у МПР и после следва реимунизация, май на 6 години. Та се чудех само защо на Ана Мари са й били ваксината на 13 (вие я отложихте помня) и месец, два след това. newsm78
Аз така искренно се радвам, че си си починал и си се заредила. Чудя се кога ли и на мен ще се случи. Все не мога да се реша да се отделя от Маги. Освен това  ние сме  си подновили истериите. Сега за моя радост си гризе и ноктите. От това най-ме беше страх, но нали си имаме проблем с акото та, когато се случи ще си изяде ръцете. Въпреки усилията ми да я успокоя. Днес даже Дуфалак дадох и захраних с ягоди, защото това стискане ме вади от  равновесие. Всъщност съм на рръба на истерията и депресията. Викам, много викам, а не трябва. Не се карам за акото, просто истериите на Дреб ми идват в повече. Трудно се владея. Просто усещам, че трябва да я дам на някоя баба и за 3-4 дни и аз да избягам, да ида да се налудувам и да заредя батериите...че как ще се гледаме до три години иначе. Heart Eyes Хайде, останете си със здраве и извинявайте ако съм ви отегчила.

# 670
Добро утро момичета, преди да се хвърля в натоварения ден реших да се включа, че от 100 години само четя и се каня да се впиша и все не сколасвам.

Надявам се Джи вече да е здравичка. И сополовото Гале също. Яна също си духа супер носа, но това не пречи нощно време да я мъчи хремата, като и е запушен носа.  Tired Но това го воря по принцип не, че има сега.

Сова аз не схващам каква е разликата между втори прием и реимунизация. Но след тоюи втори прием повече няма слагане на тази ваксина през целия живот. Но си мисля, че в Бг тази втората ваксина я слагат на по-голяма възсрат, така че мисля, че няма кой да обмени опит. Аз също все още не съм я сложила, защото ми казаха, че може до към 2рата годинка и все не намирам подходящ период. Иначе първата сме сложили. Не, че много ти помогнах за обрива де. Ана Мари не се ли оправи вече?
Супер, че си успяла да забегнеш малко. И ние в понеделник си пътуваме с Яна за БГ, а татко ще дойде по-късно.

Raffaella Sanzio напълно те разбирам с тези нервни фази. И аз се усещам понякога, че съм на края на силите си (психически особенно). Затова сега се чудя дали след престоя ни в Бг д ане я оставим за 2-3 седмица на бабите. Но малко ми е едно такова. Хем ми се иска, за да можем хем малко да се видим с милото и да можем да свършим един куп задачи, че те все се трупат, за като имам време, а то май все по-малко става, а задачите повече. Ама и не знам как ще изкарам толкова време без нея  Tired Thinking Абе няма оправия.
Ние ходихме предната седмиз за 4и дена на езерото Гарда в Италия. Ето малко матерял.
Тук при нас от 2 седмици вали и решихме да идем малко на слънце. Доста добре си прекарахме, но с Яна не мога да кажа, че е истинска почивка, просто защото тя не те оставя и 1 мин. Все нещо обикаля, ровичка и какво ли още не. Което разбира се е напълно нормално за дете на нейната възраст, но някак си не може да се комбинира с почивката. Особенно вечерните яденета бяха лек кошмар. Първо цялата вечеря траеше сигурно 2 часа докато си сервират 4рите яденете. То е напълно ясно, че Яна няма да стой толкова дълго време седнала, но тя не стой дори за 1 мин  Mr. Green и все към кухнята тича, вре се в краката на сервитьорите. И при положение, че беше единственото дете в хотела, няма да ви казвам как укорително ни гледаха немските баби и дядовци, като я оставяхме да обикаля. А после масата на какво приличаше  ooooh! след като беше яла примерно макарони с доматен сос и после някой десерт  Mr. Green
Иначе като излезем навън и на площадката си беше супер, завърза приателство с италянчетата  Mr. Green

При вас как протичат почивките? Нали идва отпускарки сезон, дайте да обменим опит. Ние почти сме решили да вземем някоя баба с нас. До сега сме били на 2 почивки така и супер се отразява на всички ни. И бабите доволни, Яна също и ние може да предриемем нещо, но също сме си заедно.

Ох сега ставам, че след малко ще ходя на интрвю за работа. Стискайте палци.
ХАйде хубав ден и не се нервете толкова на дъжда, другата седмица пак ще грее слънце, обещавам

Последна редакция: чт, 20 май 2010, 09:49 от Петка

# 671
Здравейте, майчета Simple Smile
Включвам са набързо от офиса, че след малко отивам до клубчето за партито - ще поръчам баничките със сирене. Друг освен Суити не се отзова, но и аз съм на нейното мнение  Hug
Петка, страхотни снимки! Яна много е пораснала! Любимите ми кадри са там, където се вози на куфара и снимката, на която яде миди Simple Smile За почивката - ние ще предприемем два варианта - с бебе и без бебе  Laughing Но още нищо не е сигурно, де!
Бора - за частните ясли от други мамита знам, че записването е до 30 май и искат задължително капаро, което при някои е в рамер на половината годишна такса  ooooh!
Мире, ще дойдеш ли на партито? Много искам да се запознаем най-накрая и да нагушкам Мони бонбони!

# 672
  • София
Петка, снимките са чудесни! На много красиво място сте били! Много сте хубави и тримата- весели, свежи, отпочиващи! Heart Eyes
Стискаме палци за интервюто, да пишеш после! fingerscrossed

Относно нашата лятна почивка няма нищо интересно. Щом свърши учебната година на Косьо, двамата със Зори заминават при баба си на Влас. Малката си остава при нас. Някъде около средата на юли ще заминем и ние. Мечтая си за семейна почивка някъде на хотел, но засега не е осъществимо.

Сова, за имунизацията против морбили да кажа и аз, че тази, която правихме сега на децата, е първата. Реимунизацията е чак на 12 годишна възраст. Галето не направи такъв обрив. Хубаво, че на Ана-Мари й е минало бързо.  Peace А за краткото ти "бягство"- поздравления! Simple Smile Много хубаво, че си го направила и си доволна. Сигурна съм, че и мъжът ти е горд със себе си, че така добре се е справил в твое отсъствие. Wink

# 673
Здравейте, всички. От доста време не съм писала.
Оги вече е на ясла от 3 седмици. В групата е, в която ходеше и батко му. Нямахме никакви проблеми. Още първият ден остана да спи там. Първите дни малко мрънкаше сутрин, но след това спираше. Вече дори и не мрънка. Виктор обаче също беше свикнал с яслата буквално за 2-3 дни, та не ме изненадва. Още веднъж се уверих, че основна е нагласата на родителите. Искам да кажа, че за Виктор изобщо не съм се притеснявала като тръгваше. Имах пълната увереност, че там ще се чувства страхотно и наистина така беше. С Оги е същото. Всъщност неговото хленчене сутрин е по повод на това, че не влиза с батко си в градината, а продължава нататък. Свикнал е да играе вечер в двора на градината и иска там. Решихме проблема като сега от къщи излизат първо Оги с татко си и поемат към яслата, а след това излизам аз с Виктор. Така малкият не хленчи. Много го хвалят - колко спокоен бил, как ядял сам и всичко си изяждал.  Laughing Навсякъде се умиляват от добре хапващи си дечица. Ама и той си е Гладнян.  Grinning
Аз официално се върнах на работа, но в момента кризата здраво е ударила фирмата и цяло лято ще сме в неплатени отпуски (щото в момента няма пари и за платените). Уж за есента се вижда светлина в тунела. Ако обаче си бях останала по майчинство вкъщи, Виктор нямаше да има право на градина лятото и 3.5 месеца щях да се чудя как да ги занимавам двамата. В групата имаме още две майки с малки деца, по на 4-6 месеца, и им сервираха, че трябва да си гледат и големите през лятото.
Сега съм намислила да ги заведа 10 дена на планина. Дори резервирахме места в комплекс Люляците край Габрово по линия на НОИ. Ще бъдем и заедно с майка ми. Тя беше там през есента на почивка и много похвали мястото като супре подходящо за деца. Да видим какво ще излезе. Дано да са здрави тогава и да направим една хубава планинска ваканция.
Утре вечер трябва да ходим и да поставим последния Пентаксим.
Последният месец само пантосваме събота и неделя - състезания, планини. Тази седмица пак има състезание - аз ще съм в Исперих, баща им в Хърватска. Добре, че хлапетата са винаги доволни да гостуват при баба и дядо.  Laughing

# 674
Здравейте,

Привет от нас с малкия Велин wavey

Признавам, че много отдавна не съм писала тук, а и за четене скоро не ми е оставало време. От време на време минавам през темата на диагонал, но се надявам да ме извините, знаете какво е с тези зверчета, направо шапка им свалям на майките с по 2-3 дечица...
Велин ходи на ясла от около 2 месеца и доста бързо се адаптира, първите 3 дни беше само до обяд и след това започна и да спи. Много му харесва, дали се е случвало 2 пъти да мрънка само и това е, а вече и се затичва към вратата като влезем в яслата. Много се радвам, че стана така, че като гледам накой дечица как плачкат в яслата. Въпреки това обаче щастието никога не може да е пълно и в тази връзка се сдобихме с едни много упорити сополи, почти месец си ги носи, какви ли капки не слагахме и не и не, не изчезват пущинките. Докато преди 2 дни не вдигна 39,5Т, водихме го при педито взеха му секрет от носа и се изолираха някакви бактерии...та така сега сме на антибиотик- Зинат, който е супер отвратителен на вкус и едвам му го даваме с голяма борба. От 2 дни съм в болни2ен и си го гледам вкъщи, дано след антибиотика вече е по добре и да се махнат сополите.

Гледам за майчински се разправяте....И аз този месец ги получих със закъснение. Не съм подавала никаква декларация когато детето ми е постъпило в яслата...Трябваше ли? Аз започнах работа, много преди да тръгне на ясла, смених и работодателя, та не съм много наясно.
Сега ще се върна назад да почета малко, че хич не съм в час с клюките Laughing

Да оздравяват бързо мъниците  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт