Отговори
# 75
Всъщност мисля,че трябва да се направи синхронизация-поза,дишане и мантра.

Сега да ви питам за храната.Срещам доста противоречива информация.Според едни трябва да се яде сурова храна,според други само готвена.Според едни не трябва да се пие кафе,според Айенгaр обаче няма лошо ако се изпие чашка преди асаните.Това,коетo ми е интересно обаче е,защо някои отричат употребата на чесън и лук.

Има и още едно питане.На някой известен ли му е друг метод от раджа йогата за постигане на самадхи,освен дишането?

# 76
Няма как да се направи синхронизация между поза, дишане и мантра, защото във всяка определена поза точно се извършва или  вдишване или издишване. И в този момент няма как да се изрече и мантрата, защото следва следващата поза. От практикарта си на хомеопат и човек, който живее природосъобразно в хранителното меню трябва да присъстват повече силно алкалообразуващи храни- това са необработените термично плодове и зеленчуци, включително и сварени картофи, сушени плодове, билкови чайове, мед. Храните, които образуват силно киселинна среда в организма са: животински продукти всички концентрирани и консервирани животински продукти, стар боб, леща, грах, ориз, грис- сготвени без прибавяне на зеленчуци, гъби, туршии, пържени храни, печени ядки, захар и захарни изделия, тестени изделия с мая. Киселинните храни трябва да са малък процент от общата храна. Всички останали храни са някъде посредата между алкални и киселинни. И могат да се използват в средно количество. Кафето нарушава координацията на телата ни и ни прави разбалансирани, а много от асаните в йога са свързани с концентация. С кафето си хвърляме прах в очите, че сме слаби и неенергични. И с неговото действие търсим патерици на които да се подпрем. Но когато го спрем осъзнаваме с пранаяма, асани и медитации, че имаме невероятна енергия и издържливост.
 Относно самадхи и просветлението...http://selenabg.com/index.php/2008-07-29-07-52-50/34-2008-07-27- … -16-17-38-33.html...нека това бъде като повокация, която ни кара да станем осъзнати, а не като отричане на техники за постигане на самадхи... Hug

# 77
аз да попитам, отккато се научих да дишам правилно нямам нужда от почти никава храна.  Преди това не ядях месо, сега вече и останалите млечни ги отказах а имам много енергия. Голямо щастие е да си независим от кафе, шоколади и храни , които уж ти дават сила. Никога преди това не съм имала такава сила, чувСтвото  е че летиш и не можеш да спреш Hug и като лавина всичко що имаше да се оправя се оправи. По скоро е споделяне а не питане и то споделяне от позицията на човек зависим от кафето и цигарите повече от 15 години. За тези дето пушат и пият кафе от позицията , че не могат да спрат е следващото  Peace Пушех като комин по повече от кутия на ден, а сега пред цигарите предпочитам няколко хубави дълбоки вдишвания Crazy смятат ме за крейзи но пък аз се чувствам по-добре от ккато бях на 20 и никога ве мога да заменя усещанията на здраве, енергия и свобода със зависимостта си към сто неща. Аз не демонизирам храната, цигарите и всичко вредно, използвам ги и сега понякога вредностите, но от позицията на свободен човек. Мога без тях и само от едно дишане.... приказка ама щастлива Peace Защо не ги учим тези неща в училище се питам newsm78 , толкова болки бихме си спестили и ние и нашите деца и близки.

# 78
Homeopat ,това да не е от "Дао-трите съкровища"? Между другото според някои източници истинското име на Лао Дзъ е Боян Болгар.

За храненето обаче ме интересува от йoгийска гледна точка как стоят нещата.
Лично на мен кафето не ми пречи.Но виж чесъна-да,въпреки че много го обичам.Просто ми пада много кръвното и после наистина съм немощна Grinning.Та ако някой има информация защо някои го отхвърлят ще ми е интересно да науча.
Някой ми беше казал,че причината била,че повишавал либидото.Но има ли и друга причина?

# 79
Omega , относно чесъна аз зная, че неутрализира  негативни влияния . Дали има нещо общо newsm78

# 80
Чесънът не се препоръчва в йога, защото е "тъмна" храна  Peace
По принцип доколкото си спомням в Йога не се препоръчва консумирането на храни, расли под земята, а на "светлите" храни  Hug

# 81
   Humanis...  Hug прекрасно е, че се чувстваш енергична като лавина и си оправила всичко що имаше да се оправя.  Grinning И при мен така започнаха да се случват ситуациите. Кажи ми другите около теб забелязват ли какви чудеса се случват с теб и вземат ли някаква поука за себе си, която да им послужи активно?

Omega, не знам от къде е откъса в сайта. Попаднах случайно на него и ме накара да се замисля и да го усетя дълбоко в себе си... Аз мисля, че предпочитанията към различните храни е толкова индивидуално, че не е необходимо да се поставят определени правила, освен идеята- храненето да е здравословно, но и това ограничение не е задължително. Дори това mijjjka, за чесъна ми звучи суеверно. Аз усещам в себе си, че когато чувствата ми са чисти и мислите ми са светли привличам и такива хора и ситуации със свели и добри мотиви.

# 82
Чесънът и лукът спадат към тамасичните храни,а те не носели полза нито на ума,нито на тялото.Интересно е,че пише,че се нарушавала устойчивостта на тялото към болести.Изключително ми е странно това твърдение и не знам защо така смятат.  newsm78

# 83
Чесънът и лукът спадат към тамасичните храни,а те не носели полза нито на ума,нито на тялото.Интересно е,че пише,че се нарушавала устойчивостта на тялото към болести.Изключително ми е странно това твърдение и не знам защо така смятат.  newsm78

Прибави и фастъците за по-пълна картина   Wink
А защо са толкова недолюбвани от Йога и Аюрведа точно тези храни /чесън и фастъци - тях изрично съм ги запомнила  Laughing / и аз съм се чудила и съм сигурна, че не е суеверие, а има някакво обяснение  Peace

# 84
А сега кажете кои се препоръчват за да се ориентирам Wink

# 85
Не знам.Според моите източници ядките спадат към сатвичната храна,т.е. най-подходящата за един йога.

А сега кажете кои се препоръчват за да се ориентирам Wink

Ще напиша по-късно по-подробно ако някой не ме изпревари преди това. Grinning

# 86
Наложи се  да прегледам всички книги,които имам.Общо взето информацията е сходна.Ще се опитам да я обобщя:

1.Сатвична храна-подхранва тялото,пречиства ума и разгръща целият му потенциал-зърнени храни,пълнозърнест хляб,пресни плодове и зеленчуци,плодови сокове(фрешове),мляко(сурово),масло,сирене,варива,ядки,семена,билков чай и мед.

2.Раджастична-лютиви,горчиви,сухи и солени храни спадат към групата.Нарушават равновесието между ума и тялото.Прекаляването с тези храни води до свръхстимулиране на тялото и пробуждане на страсти,а умът е неконтролирауем и неспокоен.
Тук спадат-пикантни подправки и треви,кафе,чай,риба,сол,яйца,шоколод.

3.Тамасична-няма полза за ума и тялото.Месо,лук,чесън,феремнтирали храни,алкохол.тютюн,презрели и загнили плодове и зеленчуци.

В една от книгите прочетох,че усвояването на яйцата е свързано с  натрупване на сероводород в дебелото черво.
Не се препоръчват боб,гъби,патладжани поради трудно усвояване.

При използване на сол-само морска нерафинирана,захар-кафява,пшеница-покълнала,по-малко картофи и повече ориз, и най-важносот е да се дъвчи бавно и дълго.Това е в общи линии.

П.С.Сега открих,че и чесъна водел до отделяне на сероводород-предполагам това е причината,но пише,че само ако е в големи количества.

Последна редакция: ср, 12 май 2010, 15:04 от Omega

# 87
Цитат
Още от зората на човечеството са били записани различни необичайни феномени, които са ставали сред човешките същества. В наши времена също не липсват свидетелства, които да потвърдят истинността на такива случаи, дори в обществата живеещи сред ярката светлина на съвременната наука. По-голямата част от тези свидетелства обаче са ненадеждни, тъй като идват от мошеници, невежи и суеверни хора. Много често така наречените чудеса са имитации. Но какво имитират те? За открития, научен ум не е присъщо да отхвърли каквото и да било, без надлежно да го изследва. Повърхностните учени, които не могат да обяснят различните необичайни умствени феномени, се опитват да игнорират дори самото им съществуване. Затова те заслужават порицание повече отколкото онези, които мислят че на техните молитви отговаря някакво същество или същества намиращи се в облаците, или от онези които вярват, че техните молби ще накарат тези същества да променят хода на вселената. Вторите имат за извинение своето невежество, или поне някоя погрешна образователна система, която ги е научила на зависимостта от тези същества, една зависимост, която е станала част от тяхната дегенерирала природа. Но първите нямат такова извинение.
В продължение на хиляди години такива феномени са били изучавани, изследвани и обобщавани, било е анализирано цялото поле от религиозни заложби на човека и практическият резултат на всички тези усилия е науката на Раджа Йога. Раджа Йога не отрича съществуването на фактите, които е трудно да бъдат обяснени, както по един безпардонен начин правят някои от съвременните учени; от друга страна, тя внимателно, но същевременно и по един сигурен начин обяснява на суеверните, че чудесата, отговорите на молитвите и способностите на вярата - въпреки че са верни като факти - не стават по-понятни и достъпни чрез едно суеверно обяснение и чрез отдаването на тяхното съществуване на фактора на някакво същество или същества, намиращи се в облаците. Тя заявява, че всеки човек е само един канал на безкрайния океан на познание и сила, които се крият в човечеството. Тя учи, че желанията и всичко което е нужно на човека, са в самия него и че силата да ги осъществи също е там; че винаги когато някакво желание или нужда е била задоволена, винаги когато на някаква молитва е било отговорено – това е ставало чрез този неизчерпаем източник, а не чрез някакво свръхестествено същество. Идеята за свръхестествените същества може и да събужда до някаква степен силата за действие в човека, но тя също така води до духовен упадък; тя носи зависимост; носи страх; носи суеверие. Тя се изражда в отвратителното вярване за присъщата слабост на човека. В природата няма нищо свръхестествено, казва йогинът
[/size]

# 88
# 89
Omega,
Исках да ти благодаря още като публикува инфото, но не го направих. Сега едва разбрах защо. Защото останах озадачен. Информацията е много ценна, но не ми дава отговор на въпроса за смесването в реалността...
Може ли да те помоля да видиш пак книгите какво пишат по въпроса. Има ли нещо общо с разделното хранене, което практикувам (ако си запозната с материята на разделно хранене)

Салата без лук ли излиза, че е препоръчително да консумирам?

Сега вече благодаря за подробната информация, и ти благодаря предварително за отделеното време...

ПП Дани, видеото, връзка към което си дала, е изтрито Sad

Общи условия

Активация на акаунт