Отговори
# 90
Много интересна тема -  поздравления за авторката й.

И зеленият ли лук е неполезна храна? Thinking
Нали той расте над земята?

# 91
Информацията е много ценна, но не ми дава отговор на въпроса за смесването в реалността...
Може ли да те помоля да видиш пак книгите какво пишат по въпроса. Има ли нещо общо с разделното хранене, което практикувам (ако си запозната с материята на разделно хранене)

Салата без лук ли излиза, че е препоръчително да консумирам?

Няма за какво да ми благодариш.Това е по йогийските книги и пак казвам,че инфото понякога се разминава.
Според мeне си яж каквото тялото ти желае и не се задълбочавай толкова в написаното.Важното е да дъвчеш бавно, храната да е по-просто приготвена,количеството да е умерено,в правилните комбинации(тук да речем се има впредвид разделното хранене,макар да не е споменато),да се храниш 3 пъти на ден и да пиеш много вода.
Няма какво да се лъжем-съвременият начин на живот не може да ни направи истински йогини,така че адаптираме системата според нуждите си.Ако трябва всичко да се спазва точно означава ,че цял живот трябва да караме казарма и да не се занимаваме с нищо друго освен с многобройните практики- шаткарми,пранаяма,асани,медитации,киртан и пр.Няма как да стане.

# 92
Информацията е много ценна, но не ми дава отговор на въпроса за смесването в реалността...
Може ли да те помоля да видиш пак книгите какво пишат по въпроса. Има ли нещо общо с разделното хранене, което практикувам (ако си запозната с материята на разделно хранене)

Салата без лук ли излиза, че е препоръчително да консумирам?

Няма за какво да ми благодариш.Това е по йогийските книги и пак казвам,че инфото понякога се разминава.
Според мeне си яж каквото тялото ти желае и не се задълбочавай толкова в написаното.Важното е да дъвчеш бавно, храната да е по-просто приготвена,количеството да е умерено,в правилните комбинации(тук да речем се има впредвид разделното хранене,макар да не е споменато),да се храниш 3 пъти на ден и да пиеш много вода.
Няма какво да се лъжем-съвременият начин на живот не може да ни направи истински йогини,така че адаптираме системата според нуждите си.Ако трябва всичко да се спазва точно означава ,че цял живот трябва да караме казарма и да не се занимаваме с нищо друго освен с многобройните практики- шаткарми,пранаяма,асани,медитации,киртан и пр.Няма как да стане.

Много си права, Омега! Всеки е свободен да избира какво да яде и как да се адаптира към съвремието!  Simple Smile

# 93
Темата е страхотна, поздравления!
Записвам се да ви следя основно,
защото нямам опит да споделям мнение - не
съм практикувала йога, но имам голямо желание,
но за съжаление  нямам възможност да се запиша на курс ..
Имам книга за практикуване на йога у дома, но я бях изоставила
 покрай цялото напрежение и проблеми, съпътстващи обикновения ми забързан живот..
Като про4етох цялата ви тема ми стана ясно, 4е има жизнена нужда да практикувам йога,
запаметих си всички линкове  и статии, които сте помествали тук и
утре на свежа глава запо4вам да 4ета и ще се питам да започна йога по книгата, която имам.

# 94
Може да не е съвсем по темата. Понеже отдавна съм разбрала нуждата от природосъобразни практики и съм ги прилагала - гладолечение, уринотерапия, паневритмия, вълнува ме въпросът кога намирате време за семейството, за децата, и кога ходите на йога. Например, хомеопат има 3 деца. Прибягвате ли до помощта на роднини или детегледачки, за да ходите на йога, при положение, че имате малки деца, които не могат да остават сами. Заниманията по йога обикновено са вечер от 18.00ч., когато вече не може да оставиш детето в градината.

# 95
Ту
Заниманията по йога обикновено са вечер от 18.00ч., когато вече не може да оставиш детето в градината.
Семейството се състои от двама родители.... обикновенно.....

# 96
За да успея с всичките си много задължения разбира се, че се обръщам за помощ при отглеждането на децата ми.  Simple Smile

# 97
Може да не е съвсем по темата. Понеже отдавна съм разбрала нуждата от природосъобразни практики и съм ги прилагала - гладолечение, уринотерапия, паневритмия, вълнува ме въпросът кога намирате време за семейството, за децата, и кога ходите на йога. Например, хомеопат има 3 деца. Прибягвате ли до помощта на роднини или детегледачки, за да ходите на йога, при положение, че имате малки деца, които не могат да остават сами. Заниманията по йога обикновено са вечер от 18.00ч., когато вече не може да оставиш детето в градината.

Вариант е да водиш и децата на йога Simple Smile Аз бих

# 98
Понякога ги вземам децата и спортувам заедно с тях в групата по йога, но само когато те пожелаят.  Simple Smile

# 99
  • Варна.....
Има практики и през деня, събото- неделни.
А и голямото дете вече е с мен поне един път седмично.
А и сутрин винаги мога да стана мааалко по рано за 30 мин зареждане.
Т.е. има ли желание, има начин.
Една съфорумка казваше, че оправданието е като задника- всеки си го има.

# 100
Привет, йогини, мога ли да се посъветвам с вас по един практичен въпрос относно практикуването на йога  Hug Опитвам се с йога да си набавя липсващата ми енергия, за да се справя с ежедневието с малките хунички, и да се отърва от болките в гърба, които влача от години.

Та, работата при мен е следната: опитах само с физически упражнения в началото. Става въпрос за съвсем елементарни неща - слънчев комплекс няколко пъти, и после разни стойки, седящи пози и др, без напрягане по време на изпълнението. Вместо очаквания положителен ефект обаче, от тях се схванах още повече. Преди 10г тия неща и много по-сложни ги изпълнявах без никакъв проблем, ама сега... После опитах само с пранаяма и релаксация, без нищо друго, и ми допадна много. След известно време така, се върнах към елементарните упражнения, обаче пак доведоха до отрицателен ефект Sad Къде бъркам, според вас? На 30г съм, без наднормени килограми, по цял ден тичам след децата - би трябвало уж да не са ми твърде натоварващи йога упражненията...

# 101
Спокойно, никъде не бъркаш Гризке  Grinning
Нормално е в началото да се получи, както ти го наричаш, отрицателен ефект. Така че, смятай че има въздействие. След известно време упражнения всичко неусетно ще отмине. Случвало ми се е да ме болят мускулчета които дори не съм подозирала че имам Grinning
Особено болезнено е ако имаш някакви "блокажи" на енергия по тялото си. Но ти гарантирам от собствен опит и от опита на мои близки, че този малко неприятен ефект е временен.
Keep going Wink
 Peace

# 102
Гризката, защо не пробваш с петимата тибетци? Имаше цяла тема за тях. Аз също се бях захванала с йога - сама, с книжки, болките в гърба ставаха все по-упорити и се чувствах като дърво, накрая реших, че това не е за мен, съответно не стигнах  до групови занимания. След 2-3 месеца ежедневно практикуване на тибетците пак пробвах с йога и разликата беше огромна   Sunglasses Никакви болки в гърба, чувствах се много по-гъвкава... Освен това зареждат с енергия  Party

http://zashto-kak.hit.bg/tibet.htm 

# 103
   Гризката, моят съвет е да продължиш с упражненията ти по йога, които си работила до сега, само че ги изпълнявай в лека форма. Т.е каквото и движение да правиш- навеждане, усукване, огъване, разтягане го прави до такава степен, че да не усещаш болка и напрежение. Това е правилната формула да влезеш във форма и чак тогава да изпълниш упражненията така както са зададени. Само че нетравмиращото влизане във форма става бавно дори и да си била много гъвкава преди това. Така че се зареди с търпение, постоянство и внимателно съблюдавай възможностите на твоето тяло и не го насилвай. Ако ти е трудно да прецениш до каква степен да правиш упражненията се включи в група по йога. Инструкторът ще ти покаже кое упражнение е подходящо за твоите проблеми и как да го направиш, така че да ти подейства лечебно и подготвящо за реалната йога практика. Пожелавам ти успех, вяра и упорство!  Хари Ом!  Hug

# 104
Благодаря ви за съветите, момичета  Hug

Мартинча, тези тибетци изглеждат много интересни. Но могат ли да се съчетават с пранаяма? Не съм много наясно как се съчетава йога с други философии и физически упражнения. Само описаните в твоя линк тибетски упражнения ли са достатъчни?

Минимаус, това, което ме притеснява, е, че не се усеща като нормална мускулна треска и схващане от упражненията, а точно като енергийни блокажи. Сякаш с упражненията увеличих още повече блокажите, които вече имах. Бях чела някъде, че отрицателен ефект се усеща ако се правят неподходящи упражнения и в неподходящи съчетания, та за това реших, че нещо бъркам. Но нали слънчевият комплекс е именно за начинаещи, а и самият той като комплекс би трбвало да е добра комбинация?

Ирина, аз по време на упражненията се чувствам добре, не усещам да се пресилвам. Болките се появяват в последствие  Thinking Благодаря ти за пожеланията  Peace

Общи условия

Активация на акаунт