Медитация и пранаяма

• 38 504
  • 219
  •   1
Отговори
# 30
А какво представлява това заземяване?
Мен все още ми е много трудно да се отърва от всякакви мисли и за това имам чувството, че не успявам истински да медитирам. А пък и после вместо да съм изпълнена с енергия и т.н., аз съм една сънлива........

Заземяването представлява свързване със Земята и аз поне ползвам няколко различни начина за Заземяване. Първия е посредством построяване на енергиен канал който минава през гръбначния стълб и стига до центъра на Земята. По така построения канал може да тече енергия както от мен към Земята така и от Земята към мен. Енергията я визуализирам понякога в червен цвят.

Друг метод за Заземяване е да се правят физически упражнения - тичане, фитнес, плуване, йога (най-вече асани които подкрепят развитието на първа чакра като например позата "Дърво"). Много практикуващи медитация се заземяват с физически упражнения. При мен този метод помага доста.

Трети метод е да се хапват по-тежки храни - например храни от животински произход. Особено ако човек се чувства по-отнесен, нестабилен и тн след практиките, яденето на "силни" храни може да помогне.

Дано е била полезна информацията.

По време на самата медитация заземяването става и с дишането, като вниманието го насочваме към него.
Друг вид заземяване са визуализациите на полянка, цветя, трева, река и т.н.
Трети вариант на заземяване е когато насочим усещанията си върху чувствата, върху изживените приятни или неприятни ситуации и заедно с дишането да приемем всички чувства в нас такива каквито са. Прошката към хората които ни нараняват или благодарността към всичко което ни се случва е също заземяване. И всичко това може да се включи по време на медитацията и да се редува с разходката на астралното ни тяло във пространството.  Simple Smile

# 31
Много хубави идеи за медитация. Особено тази с хълма се разтопих като го четох.

А някой пробвал ли е директно работа върху първа чакра - тя е свързана със заземяването. Под работа имам предвид например визуализации на червен цвят, който се влива в чакрата или просто медитация върху чакрата и качествата, които изразява. Незнам дали това няма да доведе до дисбаланс? Как мислите?

# 32
Аз реших да рискувам и снощи пак медитирах.
Беше хубаво.
Надишах се на любов  Joy такива неща си представях,не допуснах да изляза от тялото си,защото при мен явно лесно става.
Заспах като къпана,но....цяла нощ кошмар след кошмар...днес се блъснах с колата...е,леко и аз не бях виновна,но...а сънувах катастрофа...

# 33
Снощи като си легнах (тогава ми е единственото време само за мен Mr. Green ) се пробвах да медитирам, а и легналата поза ми е най- удобна за медитация. Моментите, в които не мислех за нищо бяха малко и за секунди, постоянно ми изникваха някакви мисли в главата, но по- странното е, че когато не мислех пред очите ми се появяваше някаква огромна табуретка, поставена пред един голям прозорец, от който влизаше страшно силна светлина, но нямаше никой на табуретката.....и това всеки път, когато се задълбоча в медитацията, но щом някаква мисъл нахлуе в главата ми и картината изчезваше.

Qnitza, много интересна картина с табуретката. Да не е от някакъв спомен тази картина - или има символи в нея. Щом можеш да медитираш легнала супер. Аз в повечето случаи като легна и се унасям.  Grinning

Аз реших да рискувам и снощи пак медитирах.
Беше хубаво.
Надишах се на любов  Joy такива неща си представях,не допуснах да изляза от тялото си,защото при мен явно лесно става.
Заспах като къпана,но....цяла нощ кошмар след кошмар...днес се блъснах с колата...е,леко и аз не бях виновна,но...а сънувах катастрофа...

Маргало, ти май имаш доста развита шеста чакра. Heart Eyes

Сега като четох отговора на Дани Аврамова ми хрумна, че може би и 9. КЛЕМАТИС от есенциите на Бах би могло да е полезно за заземяване.  newsm78

miniemouse, този Клематис за какво се ползва като цяло? (аз не съм много запозната с есенциите)

# 34
Клематис е есенция за хора които най-просто казано витаят в облаците, слабо ги интересува действителността , не придават важност на материалната действителност... та един вид се приема точно за заемяване така да се каже...
Маргало, а ето какво срещнах току що в една книжка:
"Повечето хора мислят, че като напуснат тялото си, настъпва смъртта. Трябва да се отървете от страха. Други се страхуват, че веднъж излезли от тялото, няма да могат да се върнат и че по време на тяхното пътуване една друга същност ще обсеби плътската им опаковка. Това не е възможно, освен ако страхът не "отвори решетките". Човекът, който не се страхува, е за¬щитен от каквато и да е злина. Сребърната връв не може да се прекъсне по време на астралното пътуване, никой не може да завладее тялото ви, освен ако със страха си сам не предизвикате нашествието.
Вие винаги, винаги можете да се върнете в тялото си, точно както се събуждате, след като сте се наспали. Един¬ственото, от което можете да се страхувате, е страхът да се страхувате. Ужасът от страха е единствената опасност. А всички знаем, че онова, от което най-много се страхуваме, никога не става!"  Тайните на аурата Т. Лобсанг Рампа

Просто цитирам не мога да заема позиция, но понеже е точно по тази тема....

A ето и един полезен линк за пранаяма: http://www.karieri.bg/karieri/blog/723427_ioga_v_ofisa/  Peace

Последна редакция: ср, 17 мар 2010, 04:03 от miniemouse

# 35

А някой пробвал ли е директно работа върху първа чакра - тя е свързана със заземяването. Под работа имам предвид например визуализации на червен цвят, който се влива в чакрата или просто медитация върху чакрата и качествата, които изразява. Незнам дали това няма да доведе до дисбаланс? Как мислите?

Защо да води до  дисбаланс? Във всеки един момент можем да хармонизираме с цвета на съответната чакра. Визуализацията може да се съчетае с медитация.

http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=6264  има интересно инфо тук

Последна редакция: ср, 17 мар 2010, 09:18 от Dani Avramova

# 36
От книгата"Медитации и мантри"СВАМИ ВИШНУ ДЕВАНАНДА:

Напътствия за медитация
Тук ще изложим някои практическки моменти по отношение на техниките и етапите на медитация. Те са предназначени най-вече за начинаещия, но и за напредналия ще е полезно да ги прегледа.
1. Особено важно е постоянството на време и място. Това настройва ума да забави дейността си, без да губи много време. Когато човек седне за концентрация, е трудно да съсредоточи ума си веднага. Условният рефлекс е реакция към определен външен стимул, и затова умът ще се успокои по-бързо, ако времето и мястото са постоянни.
2. Най-подходящото време е призори и при здрач, когато атмосферата е наситена със специална духовна сила. Предпочитано време е БРАХМАМУХУРТА - между 4 и 6 ч. сутрин. В тези тихи часове след съня умът е свеж и свободен от проблемите на светския живот, може лесно да бъде насочван, и концентрацията ще дойде без усилия. Ако нямате възможност за медитация в тези часове, трябва да бъде изберете време, когато не сте ангажирани с ежедневието и умът е спокоен. Редовността е много важно условие.
3. Опитайте се да медитирате в отделна стая. Ако това не е възможно, отделете част от стаята си със завеса и не позволявайте друг да влиза там. Тази част трябва да се използва само за медитация, за да няма други вибрации и асоциации. Сутрин и вечер горете тамян. Най-важното място в стаята трябва да бъде изображението на избраното божесво, като пред него се поставя килимчето за медитация. При повторението на медитацията силните вибрации, породени от нея, ще се натрупат в стаята. След 6 месеца ще усетите чистотата и спокойствието на атмосферата, и стаята ще придобие магнетична аура. При стрес, ако поседите в нея за половин час, като си повтаряте някоя мантра, ще почувствате облекчение и успокоение.
4. За да се възползвате от благоприятните магнетични вибрации, трябва да сте обърнати с лице на север или на изток. Седнете в удобна поза, като гърбът и вратът са изправени, но без напрежение. Това успокоява ума и помага за концентрацията. Важно е психическият поток да преминава безпрепятствено от основата на гръбнака до върха на главата. Не е необходимо да се седи в класическата падмасана (лотос) - всяка поза с кръстосани крака е подходяща. Позата с кръстосани крака осигурява здрава основа за тялото и създава триъгълната пътека за протичане на енергията,която трябва да бъде по-скоро съхранявана, а не разпръсквана във всички посоки. Задълбочаването на концентрацията забавя метаболизма, умствените вълни и дишането.
5. Преди да започнете, заповядайте на ума да се успокои за определено време. Забравете минало, настояще и бъдеще.
6. Съзнателно регулирайте дишането. Започнете с 5 мин. дълбоко коремно дишане, за да обогатите мозъка с кислород. След това го забавете до такава степен, че да бъде неуловимо. bookbg.net
Онлайн книги от забранената книжарница! bookbg.net
7. Задръжте дишането ритмично. Вдишайте за 3 сек. и издишайте за 3 сек. Регулирането на дишането регулира и притока на праната - жизнената енергия. Ако се използва мантра, тя трябва да бъде координирана с дишането.
8. Отначало оставете умът да блуждае. Постепенно с концентрацията на праната той също ще се концентрира.
9. Не насилвайте ума да се успокои. Това ще задвижи допълнителни мозъчни вълни, които пречат на медитацията. Ако умът продължава да блуждае, просто се дисоциирайте от него и го гледайте, както се гледа кино. Той постепенно ще се успокои.
10. Изберете фокусна точка,върху която умът да си почива, след като се измори - като птичка, която търси клонче, за да кацне на него. Онези, които са предимно с интелектуална насоченост, трябва да визуализират обекта на фокусирането си в междувеждието. По-емоционалните - в кардиалния плексус. Никога не променяйте фокусната точка.
11. Фокусирайте се върху неутрален или възвисяващ обект или символ, като задържате изображението му в мястото на концентрация. Ако използвате мантра, повтаряйте я на ум, като координирате повторението с дишането. Ако нямате лична мантра, използвайте ОМ. Онези, които предпочитат персонализирано божество, могат да се запознаят с главата за мантрите, или да използват РАМ или ШИЯМ. Ако човек започне да се унася, мантрата може да се повтаря на глас, но повторението на ум е по-силно. Никога не променяйте мантрата.
12. Повтарянето ще доведе до чистата мисъл, в която звуковата вибрация се смесва с мисловната, а значението не се осъзнава. Повторението на глас води до повторение на ум и до телепатичен език, а оттам - до чистата мисъл. Това е фино състояние на трансцедентално блаженство с двойственост, където остава осъзнаването на субект и обект.
13. С практиката двойствеността изчезва и се достига до САМАДХИ - състоянието на свръхсъзнание. Не бъдете нетърпеливи, защото за това е необходимо много време.
14. В самадхи човек е в състояние на блаженство, в което Знаещ, Знание и Познаваемо стават едно. Това е свръхсъзнанието, достигано от мистиците във всички религии.
15. Започнете практикуването на медитацията за период от 20 мин. и увеличете до час. Ако тялото започне да трепери, овладейте го и задръжте енергията вътре.

http://www.bookbg.net/bezplatni-elektronni-online-knigi-4-chast

# 37

Да, визуализация на дървото на живота със здрави корени, които проникват до центъра на земята и създават в нас усещането за стабилно съществуване и силна непоклатима връзка със земята. Ефекта е невероятен върху последващото реално усещане за стабилност и благополучие тук на земята.

# 38

Защо да води до  дисбаланс? Във всеки един момент можем да хармонизираме с цвета на съответната чакра. Визуализацията може да се съчетае с медитация.

http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=6264  има интересно инфо тук

Благодаря за линка, ДаниHug

Ами мисля си че работа върху дадена чакра може да доведе до протичане на по-голямо количество енергия през чакрата и съответно през енергийната система на човек, който не е подготвен за това. Затова е добре да се внимава с фокусираната работа върху чакрите. Макар че има доста автори, които препоръчват точно такъв тип практики.

# 39
Затова за  "начинаещ" се започва с "по-леки" упражнения които имат за цел хармонизиране на енергийната система, а не допълнително вливане на енергия, или "подключване" към енергийни източници. Техники за релаксация, леки визуализации са напълно подходящи за начало.

Наистина ако енергийната система не е в динамично равновесие, ако съществуват дисбаланси и блокажи, с които човек не е готов да работи, биха могли да се получат някои дискомфортни изживявания.

С много внимание се отнасяме към работата с коренна чакра (1-ва) и коронна чакра (7-ма). Разбира се че е важно заземяването, но то може да бъде постигнато, без директна работа с 1-ва чакра. Можем да визуализираме себе си, стабилно стъпили на земята, да визуализираме краката си като корени на дърво, да опитаме да усетим "пулсът" на "сърцето на земята" с краката си...така както усещаме с краката си вибрациите от съседите под нас, надули  музиката на мах  Grinning

Тъй като човешката енергина система е полярна, е важно когато работим с един енергиен поток, винаги да балансираме с противоположен. Ин и Ян са в непрекъсанто движение и динамично равновесие. Ин съдържа в себе си една идея, една точка Ян и обратно. Ако работим само с първа чакра и я енергизираме, без да уравновесим с противоположна енергия - ние сами създаваме дисбаланс в себе си - на това се дължат голяма част от "кризите" или мнението, че "медитацията е опасна".

# 40
Много хубави съвти е дала Дани!

...

15. Започнете практикуването на медитацията за период от 20 мин. и увеличете до час. Ако тялото започне да трепери, овладейте го и задръжте енергията вътре.

За този последния съвет обаче аз доколкото знам е добре да не се започва с 20 минути практика, а с по-малко когато става въпрос за медитация с мантра. От различните типове медитации, този се води един от на-силно въздействащите, затова е добре да не се практикува толкова дълго всеки ден.

Освен това треперене на тялото е един от пизнаците за пробуждане на Кундалини. Затова в такива случаи е добре да се намали практиката. Не ми допада препоръката на автора да се овладее тялото и да се задържи енергията. Най-вече за начинаещи практикуващи, които нямат много опит за работа с енергия.

Между другото на този сайт (http://www.bookbg.net/bezplatni-elektronni-online-knigi-4-chast) намерих много много книги!  Peace

# 41
Момичета, благодаря ви за насоките!   bouquet Сега остава само да изчета материалите!

Много хубави съвти е дала Дани!

...

Между другото на този сайт (http://www.bookbg.net/bezplatni-elektronni-online-knigi-4-chast) намерих много много книги!  Peace

bouquet     Харесах си няколко!  Grinning

Само да ви споделя една случка. Когато давах Рейки на Земята и си я представях как я държа между ръцете си, в един момент започнах да се усещам, че съм в космоса, в безтегловност и наблюдавам Земята отстрани, след секунди пак се усещах в стаята, след няколко секунди пак в безтегловност. Беше много странно! Бях ту на едното място, ту на другото...

Последна редакция: чт, 18 мар 2010, 16:54 от Passiflora

# 42
  • Tам през Атлантическия океан
Едно записче в темата с това  Wink

МЪЛЧАНИЕТО
Четири дзен-ученика, близки приятели, си обещали да пазят мълчание с цел по-дълбока медитация. През първият ден мълчали.
Медитацията им вървяла добре, но когато настъпила нощта и керосиновите им лампи започнали едва да мъждукат, първият ученик се провикнал към слугата:
- Поправи тези лампи!
Вторият ученик се учудил, че първият заговорил.
- Нали се разбрахме да не казваме даже и думичка - забелязал той.
- Вие сте глупаци, защо говорите? - запитал третия.
- Само аз единствен мълча - отбелязал четвъртия

# 43
Тъй като човешката енергина система е полярна, е важно когато работим с един енергиен поток, винаги да балансираме с противоположен. Ин и Ян са в непрекъсанто движение и динамично равновесие. Ин съдържа в себе си една идея, една точка Ян и обратно. Ако работим само с първа чакра и я енергизираме, без да уравновесим с противоположна енергия - ние сами създаваме дисбаланс в себе си - на това се дължат голяма част от "кризите" или мнението, че "медитацията е опасна".

Nial, можеш ли да обясниш повече за полярността на енергийната система. Коя е примерно противоположната енергия на първа чакра?

Passiflora, май си имала преживяване извън тялото. Между другото и други, които са работили по подобен начин със Земята - давали са енергия предимно, са имали подобни преживявания.

Desss, много забавно е това за мълчанието.  Laughing

# 44

Nial, можеш ли да обясниш повече за полярността на енергийната система. Коя е примерно противоположната енергия на първа чакра?

Passiflora, май си имала преживяване извън тялото. Между другото и други, които са работили по подобен начин със Земята - давали са енергия предимно, са имали подобни преживявания.

Desss, много забавно е това за мълчанието.  Laughing

Чакрите са във енергодинамична зависимост:

1 - 7
2 - 6
3 - 5

както и

1 - 4 - 7
2 - 4 - 6
3 - 4 - 5

Когато се фокусираме и медитираме с 1-ва чакра и "издигаме" поток земна енергия, от "сърцето" на земята е добре да балансираме с медитация и върху 7-ма чакра и поток "небесна" Ки.
Съществуват и други енергодинамични връзки и зависимости между чакрите, но за тях някой друг път...

Общи условия

Активация на акаунт